Διάσωση Ηλιάδης Ιωάννης Κολοκούρη Ελένη Μ π άτσιαρη Μυρτώ Στεφανο π ούλου Ιωάννα Σ π υράκου Ευθυμία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΥΝΑΜΗ- ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ
Advertisements

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
… όταν η ταχύτητα αλλάζει
Η φυσικός Marie Curie ανακάλυψε τους φάσορες το 1880
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 7
1η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ
« Ερευνώ και ανακαλύπτω Ε΄ δημοτικού» Κουκούλης Παράσχος 1 ο δημ. Σχολ. Αγ. Δημητρίου
Κυματική Κίνηση Κύω= φουσκώνω Θαλάσσια κύματα (όχι πολύ καλή πρώτη προσέγγιση) η LA OLA (25-30 θεατές/sec, ~13m/sec). Τι παρατηρούμε; Κύμα: διάδοση.
H Mathematica στην υπηρεσία της Φυσικής
Φυσική A’ Λυκείου 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Φύλλο εργασίας Ευθύγραμμες κινήσεις.
Ανάκλαση και διάδοση σε ένα όριο.
Η αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης  ΣΤΟΧΟΙ να εξοικειωθούν οι μαθητές με την μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης να σχεδιάζουν και.
Γραφήματα & Επίπεδα Γραφήματα
Ταχύτητα: το πηλίκο της μετατόπισης δια τη χρονική διάρκεια υ=Δχ/Δt
Αν θέλουμε να περιγράψουμε με ακρίβεια τις κινήσεις χρειαζόμαστε και άλλα μεγέθη. Κατά τη διάρκεια κάθε κίνησης ένα άλλο μέγεθος που αλλάζει συνεχώς.
Φυσική Α Λυκείου Μηχανική ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ.
Ταχύτητα Νίκος Αναστασάκης 2010.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
1 Θεματική Ενότητα Γραφήματα & Επίπεδα Γραφήματα.
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Γ΄ κατεύθυνση Προβληματισμοί για τους ορισμούς, θεωρήματα, παραδείγματα και τις ασκήσεις του 3ου κεφαλαίου
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ
Μεταβαλλόμενη Κίνηση σε μία διάσταση
Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Θέση και μετατόπιση x2=8 Δx=8-3=5 x1=3 x1=-2 x2=3 Δx=3-(-2)=5
Γραφικές παραστάσεις. t(min)h(cm) 05,2 17,1 28,7 310,6 413,0 514,7 Κατ’ αρχάς γράφουμε τα πειραματικά δεδομένα σε πίνακα. Η πρώτη γραμμή περιέχει τα μεγέθη.
Εύρεση δομής ενός στρώματος με ανώμαλη την κάτω επιφάνεια u0u0 u1u1.
Διερεύνηση του 2ου νόμου του Newton
Τεστ κινηματικής 11 Οκτωβρίου
Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
ANAKOINWSH H 2η Ενδιάμεση Εξέταση μεταφέρεται στις αντί για , την 24 Νοεμβρίου στις αίθουσες ΧΩΔ και 110 λόγω μη-διαθεσιμότητας.
2.2 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ.
Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ § 2.2 Άρρητοι αριθμοί (σελ. 45)
Μεταβαλλόμενη κίνηση Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δε μένει σταθερή.
Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
Kίνηση.
Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες Φύλλο Εργασίας 2 ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων Αθ. Βελέντζας ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης.
ΥΛΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ Η κίνηση είναι χαρακτηριστική ιδιότητα της ύλης. Κίνηση παρατηρούμε από τους μακρινούς γαλαξίες έως μέχρι το εσωτερικό των ατόμων. Η.
2.3 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης.  Θέση - χρόνος - μετατόπιση - χρονικό διάστημα - ταχύτητα  Οι Στόχοι: 1.Να υπολογίζεις την ταχύτητα ενός σώματος.
Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες Φύλλο Εργασίας 1 ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων Αθ. Βελέντζας ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης.
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης  ΣΤΟΧΟΙ να εξοικειωθούν οι μαθητές με την μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης να σχεδιάζουν και να επεξεργάζονται.
Κινήσεις στερεών σωμάτων
Xρήση ηλεκτρικού χρονομετρητή
Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης
ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Του Νίκου Δαπόντε Πηγή : ontent&task=view&id=229&Itemid=50
Σήματα και Συστήματα 11 10η διάλεξη. Σήματα και Συστήματα 12 Εισαγωγικά (1) Έστω γραμμικό σύστημα που περιγράφεται από τη σχέση: Αν η είσοδος είναι γραμμικός.
ΒΑΡΟΣ – ΜΑΖΑ – ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Η έννοια της ταχύτητας.
ΑΣΚΗΣΗ 4: Θεμελιώδης Νόμος της Μηχανικής
Γραμμική κίνηση Η κίνηση είναι σχετική Βασικές έννοιες Ταχύτητα
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τίτλος της έρευνας : Ο τίτλος της έρευνας πρέπει να είναι σύντομος και ακριβής (12-15 λέξεις). Ο τίτλος πρέπει να περιλαμβάνει.
Διερεύνηση του 2ου νόμου του Newton
ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δε μένει σταθερή.
Η έννοια της ταχύτητας.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Γενική μεθοδολογία στις κινήσεις (1)
Θέση Αλέξης Μπρες. o Φέρνουμε την ευθεία πάνω στην οποία είναι το αντικείμενο, τη θέση του οποίου θέλουμε να περιγράψουμε. o Επιλέγουμε ένα σημείο αναφοράς.
Επίπεδα ενσωμάτωσης ΤΠΕ στα φιλολογικά μαθήματα
Eυθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Προαπαιτούμενες γνώσεις
Ευθύγραμμη Ομαλά Μεταβαλλόμενη Κίνηση
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διάσωση Ηλιάδης Ιωάννης Κολοκούρη Ελένη Μ π άτσιαρη Μυρτώ Στεφανο π ούλου Ιωάννα Σ π υράκου Ευθυμία

Προβληματισμός Ένας ναυαγοσώστης στέκεται στην παραλία ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα και παρατηρεί τους λουόμενους. Ξαφνικά ένας λουόμενος φωνάζει βοήθεια. Ο ναυαγοσώστης καλείται να σπεύσει προς βοήθεια. To ερώτημα που μας απασχολεί είναι ποια διαδρομή θα πρέπει να ακολουθήσει για να φτάσει στον λουόμενο στον συντομότερο χρόνο. Να πέσει αμέσως στην θάλασσα και να κολυμπήσει ως τον λουόμενο ή να τρέξει κάποια απόσταση στην άμμο και μετά να πέσει στο νερό και να κολυμπήσει ως τον λουόμενο; Δίνονται: η ταχύτητα του ναυαγοσώστη όταν τρέχει στην άμμο 6m/s και η ταχύτητα του ναυαγοσώστη όταν κολυμπάει 2m/s.

Επίλυση Αρχικά χρησιμοποιήσαμε το Excel για να υπολογίσουμε, με τη βοήθεια τύπων, την απόσταση που πρέπει να διανύσει ο ναυαγοσώστης στη στεριά και τη θάλασσα, προκειμένου να προσεγγίσει τον λουόμενο στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι επιτυγχάνει τον ελάχιστο δυνατό χρόνο διανύοντας 82 μέτρα στη στεριά και 53 μέτρα στη θάλασσα, σε χρόνο 40,24 δευτερόλεπτα.

Προκειμένου να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, προχωρήσαμε στην δημιουργία γραφικών παραστάσεων. Οι γραφικές παραστάσεις μας βοηθούν να εντοπίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις τιμές των αποστάσεων ΝΛ και ΛΑ με τις οποίες επιτυγχάνεται ο ελάχιστος δυνατός χρόνος. Έτσι, κατασκευάσαμε το διάγραμμα του t ολικό ως προς x, όπου x η απόσταση ΝΛ που διανύει ο ναυαγοσώστης στη στεριά και t ολικό ο συνολικός χρόνος στον οποίο ο ναυαγοσώστης προσεγγίζει το λουόμενο.

Σχεδιάγραμμα Υπόμνημα Ν= θέση ναυαγοσώστη Α= θέση λουομένου ΝΠ= 100 m ΝΛ= απόσταση που διανύει ο ναυαγοσώστης στη στεριά ΛΑ= απόσταση που διανύει ο ναυαγοσώστης στη θάλασσα ΠΑ= απόσταση του λουομένου από τη στεριά (=50m) Λ Α Π Ν

Τύποι που χρησιμοποιήθηκαν Χρόνος για τη διαδρομή (ΝΛ) μας δίνεται από τον τύπο της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης U=Δx / Δt τον οποίο επιλύσαμε ως προς t,δηλαδή t=Δx/U, άρα: t1= x/6 όπου x= ΝΛ, U1=6m/s Χρόνος για την απόσταση (ΛΑ) t2 = (1/2)*√[(100-x)^2 + 50^2] (από Πυθαγόρειο θεώρημα), όπου U2= 2m/s Συνολικός χρόνος toλ= t1+t2, toλ= x/6 + (1/2)*√[(100-x)^2 + 50^2] Tο γράφημα στο οποίο καταλήξαμε (μέσω του Excel) :

Για μεγαλύτερη ακρίβεια, χρησιμοποιήσαμε το λογισμικό Modellus και κάναμε την ίδια γραφική παράσταση. Με βάση τoν προηγούμενο τύπο για το συνολικό χρόνο: επίσης μέσω της ιστοσελίδας wolframalpha.com καταλήξαμε στην παρακάτω γραφική παράσταση: