ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΡΑΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ – ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ
Advertisements

χημική σύσταση του κυττάρου
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ
Μεταλλάξεις.
Βούρος Μιλτιάδης-Χρήστος
RNA ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ Γ΄5ΣΧ.ΕΤΟΣ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ RNA RNA Ανίχνευση του RNA Ανίχνευση του RNA Δομή Δομή Eίδη RNA Eίδη RNA Διαφορές RNA DNA Διαφορές.
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η ΣΤΗ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου Μη πολικά και πολικά μόρια
ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ.
Αβιοτικό περιβάλλον οργανισμοί.
ΧΗΜΕΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ
…I.Σ.ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗ Κεφ. 14: ΕΞΩΚΥΤΤΑΡΙΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
το αίμα Συμμετέχει: Αποτελείται από:
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Μετάφραση του m- RNA
Μετάφραση.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΠ B’ ΛΥΚΕΙΟΥ Εύκολο μάθημα Θέλει διάβασμα!
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ Dr. ΜΙΧΜΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
TO ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
S.S. Logothetis PhD Yeast Biotechnology - Stress Physiology
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Η ροή της γενετικής πληροφορίας
Μακρομόρια Βιολογία Β΄ Λυκείου Επιμέλεια: Ελένη Τσιλιβή, βιολόγος.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΙΑΣΟΣ MD, PhD ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
Αμινοξέα Τα αμινοξέα αποτελούν τις δομικές μονάδες των πρωτεϊνών και αποτελούν βασικό στοιχείο των οργανισμών. Καλούνται οι οργανικές ενώσεις που έχουν.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Ένζυμα: οι βιολογικοί καταλύτες.
ΑΜΙΝΟΞΕΑ Ο συνδυασμός καρβοξυλίου και αμινομάδας στο μόριό τους έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αμφολυτικό χαρακτήρα. θετικό ιόν διπολικό ιόν αρνητικό.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Περιβαλλοντική Βιολογία Βιομόρια – Λιπίδια Περιβαλλοντική Βιολογία Βιομόρια – Λιπίδια Εισηγητής: Γ. Καρρής.
Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία Μεταβολισμός πρωτεϊνών.
ΝΟΥΚΛΕΪΝΙΚΑ ΟΞΕΑ.
Η ροή της γενετικής πληροφορίας. Στo DNA βρίσκονται αποθηκευμένες οι πληροφορίες που αφορούν : στον αυτοδιπλασιασμό του →εξασφαλίζοντας έτσι τη μεταβίβαση.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η Βιοχημεία περιγράφει βιολογικές δομές και λειτουργίες με χημικούς όρους. Τα βιομόρια είναι ενώσεις του άνθρακα με ποικίλες λειτουργικές ομάδες.
Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας και η μοριακή ποικιλότητα της ζωής Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας.
Ένζυμα Ένζυμο: Πρωτεϊνικό μόριο που ενεργεί ως καταλύτης δηλαδή ως χημικός παράγοντας ο οποίος επιταχύνει μια συγκεκριμένη χημική αντίδραση χωρίς να καταναλώνεται.
Δομή και λειτουργία βιομορίων I
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
8Ο ΓΕΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ-ΠΑΥΛΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ-ΒΙΟΛΟΓΟΣ
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
2η θεματική ενότητα Μακρομόρια-Χημικοί δεσμοί-Δομή
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ATOMIKH ΘΕΩΡΙΑ ● Η ύλη αποτελείται από εξαιρετικά μικρά σωματίδια: τα άτομα , τα οποία δεν μπορούν να διαιρεθούν (δεν τέμνονται) σε μικρότερα. ● Τα άτομα.
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Κεφάλαιο 2 ΔΟΜΗ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ.
Βιολογία Γ’ Γυμνασίου Γενικής Παιδείας
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
Αμινοξέα-Πεπτίδια-Πρωτεΐνες
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 3
Προηγούμενες γνώσεις που θα χρειαστώ...
ΚΥΤΤΑΡΟ 2ο ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ.
ΝΟΥΚΛΕΪΚΑ ΟΞΕΑ 2ο ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Η ύλη και τα δομικά συστατικά της.
Πρωτεΐνες Δομή και λειτουργία.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Χημική σύσταση του κυττάρου
Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΟΡΙΣΜΟΣ Πρόκειται για χηµικές ουσίες των οργανισμών (μακρομόρια/βιοπολυμερή) µε τεράστια σηµασία για τη χηµεία της ζωής (όπως φαίνεται και από την ονομασία τους). Οι πρωτεΐνες αποτελούν το 50% της ξηρής µάζας των περισσοτέρων κυττάρων και παίζουν καίριο ρόλο σε όλες τις δραστηριότητες των κυττάρων.

Ο ρόλος τους: Α. Είναι δοµικά συστατικά των κυττάρων και των ιστών, Β. Είναι αποθήκες ουσιών, Γ. Μεταφέρουν άλλες ουσίες, Δ. Συντελούν στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, Ε. Βοηθούν στην κίνηση των κυττάρων, Στ. Συντελούν στην άµυνα των κυττάρων κατά ξένων ουσιών.

Οι πρωτεΐνες (βιοπολυμερή) αποτελούνται από απλά µόρια (μονομερή), τα αµινοξέα. Υπάρχει µεγάλος αριθµός αµινοξέων αλλά µόνον είκοσι συµµετέχουν στη δοµή των πρωτεϊνών.

Τι κοινά σημεία διακρίνετε στη δομή των αμινοξέων; Εικόνα : Τα είκοσι αµινοξέα που απαντώνται στα µόρια των πρωτεϊνών Τι κοινά σημεία διακρίνετε στη δομή των αμινοξέων;

Η διαφορετικότητα των αµινοξέων βρίσκεται στην πλευρική οµάδα (R). Τα περισσότερα αµινοξέα αποτελούνται από ένα άτοµο άνθρακα συνδεδεµένο οµοιοπολικά µε τέσσερα μέρη, ένα άτοµο υδρογόνου, µια καρβοξυλοµάδα (-COOH), µια αµινοµάδα (-NH2) και µια πλευρική οµάδα. Η διαφορετικότητα των αµινοξέων βρίσκεται στην πλευρική οµάδα (R).

Δύο αµινοξέα µπορούν να ενωθούν µεταξύ τους µε πεπτιδικό δεσµό (οµοιοπολικός) και µε ταυτόχρονη αποβολή ενός µορίου νερού. Με αυτό τον τρόπο σχηµατίζεται ένα διπεπτίδιο.

Πολλά αµινοξέα ενωµένα µε αυτό τον τρόπο σχηµατίζουν ένα πολυπεπτίδιο ή πολυπεπτιδική αλυσίδα. Τα πολυπεπτίδια µπορεί να αποτελούνται από λίγα, μέχρι χιλιάδες µονοµερή. Τα κύτταρα µπορούν να σχηµατίσουν απεριόριστη ποικιλία πολυπεπτιδίων αφού οι συνδυασµοί των 20 αµινοξέων για ένα πολυπεπτίδιο µε 150, ας πούµε, αµινοξέα είναι 20150.

Σχεδιάστε μια αντίδραση συμπύκνωσης για δημιουργία ενός τριπεπτιδίου.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Που οφείλεται η ποικιλία των πρωτεϊνών; Ποια είναι τα κύρια μέρη των αμινοξέων; Πώς σχηματίζεται ένα διπεπτίδιο;

Oι πρωτεΐνες παρουσιάζουν διάφορα δοµικά επίπεδα οργάνωσης, τα οποία είναι: η πρωτοταγής, η δευτεροταγής, η τριτοταγής και η τεταρτοταγής δοµή τους.

Πρωτοταγής δοµή Πρόκειται για την αλληλουχία των αµινοξέων στην πολυπεπτιδική αλυσίδα. Αν αλλάξει έστω και ένα αµινοξύ, η πρωτεΐνη µπορεί να χάσει τη λειτουργικότητα της, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της αναιμίας.

Δευτεροταγής δοµή µιας πρωτεΐνης Δευτεροταγής Δομή Οι πολυπεπτιδικές αλυσίδες δεν είναι ευθείες αλλά συσπειρώνονται κατά συγκεκριµένο τρόπο και αποκτούν µια ειδική τρισδιάστατη δοµή. Συνήθως, η συσπείρωση της πολυπεπτιδικής αλυσίδας δηµιουργεί µια ελικοειδή µορφή ή πτυχωτή µορφή. Δευτεροταγής δοµή µιας πρωτεΐνης

Δεσµοί που υπάρχουν στην τριτοταγή δοµή µιας πρωτεΐνης Τριτοταγής δοµή Η τριτοταγής δοµή είναι αποτέλεσµα της τελικής αναδίπλωσης της πολυπεπτιδικής αλυσίδας στο χώρο. Δεσµοί που υπάρχουν στην τριτοταγή δοµή µιας πρωτεΐνης

Σχηµατική αναπαράσταση πρωτεϊνών µε τεταρτοταγή δοµή Τεταρτοταγής δοµή Οι πρωτεΐνες που αποτελούνται από δυο ή περισσότερες πολυπεπτιδικές αλυσίδες έχουν και τεταρτοταγή δοµή. Η δοµή αυτή περιγράφει τη συναρµολόγηση στο χώρο των αλυσίδων. Σχηµατική αναπαράσταση πρωτεϊνών µε τεταρτοταγή δοµή

Τα τέσσερα επίπεδα οργάνωσης των πρωτεϊνών

Η πρωτοταγής δοµή µιας πρωτεΐνης καθορίζει και την τρισδιάστατη δοµή της. Συνεπώς και τη βιολογική της λειτουργία.

το pH και τη θερµοκρασία Η τρισδιάστατη όμως δοµή των πρωτεϊνών εξαρτάται και από άλλους παράγοντες: το pH και τη θερµοκρασία Όταν η πρωτεΐνη βρεθεί σε «µη-φιλικό» περιβάλλον, τότε µετουσιώνεται (αποδιατάσσεται), αλλάζει δηλαδή η τρισδιάστατη µορφή της και χάνεται η βιολογική της λειτουργία. Συνήθως, η µετουσίωση είναι µη αναστρέψιµη. Αυτό συµβαίνει γιατί σπάζουν οι δεσµοί µεταξύ των πλευρικών οµάδων, καταστρέφεται η τρισδιάστατη δοµή της και η πρωτεΐνη χάνει τη λειτουργικότητά της, π.χ. το ασπράδι του αυγού κατά τη θέρµανση. Ορισµένες φορές, όταν ο παράγοντας που προκαλεί µετουσίωση πάψει να υφίσταται, η πρωτεΐνη επανέρχεται στη λειτουργική της µορφή (επαναδιατάσσεται).

Είναι οι βιολογικοί καταλύτες του οργανισμού μας. Ένζυμα Είναι οι βιολογικοί καταλύτες του οργανισμού μας. Δηλαδή καταλύουν (επιταχύνουν) τις βιοχημικές αντιδράσεις στο εσωτερικό των οργανισμών.

Τα ένζυμα αποτελούνται είτε μόνο από πολυπεπτιδικές αλυσίδες, είτε από δύο τμήματα: ένα πρωτεϊνικό που ονομάζεται αποένζυμο και ένα άλλο που ονομάζεται συμπαράγοντας Και τα δύο μαζί αποτελού το ολοένζυμο. Ο συμπαράγοντας μπορεί να είναι ένα οργανικό μόριο , μη πρωτεϊνικό , που στην περίπτωση αυτή λέγεται συνένζυμο, ή μπορεί να είναι ένα μεταλλικό ιόν.

Τα ένζυμα ταιριάζουν με το κάθε υπόστρωμα, όπως το κλειδί ταιριάζει σε μια μόνο κλειδαριά.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Ποια είναι τα κύρια μέρη των αμινοξέων; 2. Πως σχηματίζεται ένα διπεπτίδιο; 3. Ένα τετραπεπτίδιο αποτελείται από τα αμινοξέα αλανίνη (Α), βαλίνη (Β) και ισολευκίνη (Ι) . Πόσες και ποιες είναι οι δυνατές πρωτοταγείς δομές του; 4. Το τριπεπτίδιο Αλανίνη – Βαλίνη – Προλίνη και το συμμετρικό του Προλίνη – Βαλίνη – Αλανίνη είναι όμοια ή διαφορετικά;

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 5. Ολιγοπεπτίδιο αποτελείται από 13 αμινοξέα. Ποιοι είναι θεωρητικά οι δυνατοί συνδυασμοί, αν στην κατασκευή του συμμετέχουν μόνο 3 διαφορετικά αμινοξέα; 6. Πόσα μόρια νερού αποσπώνται κατά τη συνένωση 50 αμινοξέων;

ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Μια πρωτείνη έχει μοριακό βάρος 34.000. Η πρωτείνη αποτελείται από τέσσερις πολυπεπτιδικές αλυσίδες, οι οποίες είναι ανά δύο όμοιες. Η μία από αυτές έχει μοριακό βάρος 9.000 και το μέσο μοριακό βάρος των αμινοξέων είναι 1ΟΟ. Βρείτε τον αριθμό των αμινοξέων κάθε πολυπεπτιδικής αλυσίδας. 2. Μια πρωτείνη έχει μοριακό βάρος 32.872. Η πρωτείνη αποτελείται από τέσσερις όμοιες πολυπεπτιδικές αλυσίδες. Αν το μέσο μοριακό βάρος των ελευθέρων αμινοξέων είναι 1ΟΟ. Να βρείτε τον αριθμό των αμινοξέων κάθε πολυπεπτιδικής αλυσίδας.

1.Περιγράψτε καθένα από τα 4 επίπεδα οργάνωσης που διακρίνουμε σε ένα πρωτεϊνικό μόριο; 2. Ποιο είναι το τελικό στάδιο διαμόρφωσης μιας πρωτεΐνης; 3. Πώς καθορίζεται η διαμόρφωση του πρωτεϊνικού μορίου στο χώρο; 4. Από τι εξαρτάται η λειτουργία μιας πρωτεΐνης; 5. Δίνονται δύο τυχαίες πρωτεΐνες. Ποιες διαφορές περιμένετε ότι θα εμφανίζουν; 6. Τι είναι η μετουσίωση μιας πρωτεΐνης;

Με το βράσιμο ενός φαγητού, πλούσιο σε πρωτεΐνες, καταστρέφεται η θρεπτική του αξία λόγω μετουσίωσης των πρωτεϊνών που περιέχει;