Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 2) 1 Τι είναι η πιθανότητα Έστω ότι δίνεται ένα πείραμα τύχης το οποίο καθορίζεται από το σύνολο των.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πιθανότητες & Τυχαία Σήματα
Advertisements

ΗΥ430 Ψηφιακες Επικοινωνιες Μαθημα 2
Πιθανότητες & Τυχαία Σήματα
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΩΝ.
Πιθανότητες & Τυχαία Σήματα Συσχέτιση
ΗΥ430 ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Tάσος Μπούντης Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Πατρών
Εισαγωγικές Έννοιες Διδάσκοντες: Σ. Ζάχος, Δ. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο.
Independent Component Analysis (ICA) Ιανουάριος 2012.
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 5) 1 Τυχαία συνάρτηση Μία τυχαία συνάρτηση (ΤΣ) είναι ένας κανόνας με τον οποίο σε κάθε αποτέλεσμα ζ.
Γ΄ κατεύθυνση Προβληματισμοί για τους ορισμούς, θεωρήματα, παραδείγματα και τις ασκήσεις του 3ου κεφαλαίου
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 3) 1 Από κοινού κατανομή δύο ΤΜ Στην περίπτωση που υπάρχουν δύο ΤΜ ενδιαφέροντος, η συνάρτηση κατανομής.
ΒΕΣ 06: Προσαρμοστικά Συστήματα στις Τηλεπικοινωνίες © 2007 Nicolas Tsapatsoulis Θεωρία Στοχαστικών Σημάτων: Στοχαστικές διεργασίες, Περιγραφή εργοδικών.
ΕΙΔΗ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΔΑΙΣΙΑ
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 7)
1 Χαρακτηριστικά ενός Μ/Μ/1 συστήματος : Αφίξεις κατανεμημένες κατά Poisson Εκθετικά κατανεμημένοι χρόνοι εξυπηρέτησης Οι χρόνοι εξυπηρέτησης είναι αμοιβαία.
Ε λληνικό Ι νστιτούτο Μ ετρολογίας Σύγκριση μεταξύ αναλυτικών και αριθμητικών μεθόδων υπολογισμού της αβεβαιότητας μέτρησης Χρήστος Μπαντής, Ph. D. Νοέμβριος,
Επίλυση Προβλημάτων με Η/Υ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΧΩΡΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 4) 1 Από κοινού κατανομή πολλών ΤΜ Ορίζεται ως από κοινού συνάρτηση κατανομής F(x 1, …, x n ) n τυχαίων.
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 8.3) 1 Mηχανική πετρωμάτων Στην εφαρμογή που παρουσιάζεται στην ενότητα αυτή, η γενική γνώση περιλαμβάνει.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ: ΣΗΜΕΙΑ
ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΝ ΤΥΧΑΙΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Μετασχηματισμός Fourier
Αρχές επαγωγικής στατιστικής
Στατιστική και λογισμικά στις επιστήμες συμπεριφοράς Ενότητα 6 : Δειγματοληπτικές Κατανομές Γεράσιμος Μελετίου Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό.
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της κινηματικής είναι η περιγραφή της κίνησης του ρευστού Τα αίτια που δημιούργησαν την κίνηση και η αναζήτηση των.
Στατιστική – Πειραματικός Σχεδιασμός Βασικά. Πληθυσμός – ένα μεγάλο σετ από Ν παρατηρήσεις (πιθανά δεδομένα) από το οποίο το δείγμα λαμβάνεται. Δείγμα.
PSY 301 Μάθημα 2ον KOINΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΕΘΟΔΟΙ & ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ.
Σχεδιασμός των Μεταφορών Ενότητα #5: Δειγματοληψία – Sampling. Δρ. Ναθαναήλ Ευτυχία Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
Σήματα και Συστήματα ΙΙ Διάλεξη: Εβδομάδα Καθηγητής Πέτρος Γρουμπός Επιμέλεια παρουσίασης: Βασιλική Μπουγά 1.
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΥΧΑΙΑΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ Συνεχείς - Διακριτές τυχαίες μεταβλητές Η απεικόνιση των εκβάσεων ενός πειράματος τύχης στην ευθεία των πραγματικών αριθμών.
 Ο Νόμος των Μεγάλων Αριθμών είναι το θεώρημα που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ένα συγκεκριμένο πείραμα, όταν ο αριθμός των επαναλήψεων.
Αρχές επαγωγικής στατιστικής Τμήμα :Νοσηλευτικής Πατρών Διδάσκουσα: Παναγιώταρου Αλίκη Διάλεξη 9.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Η πιο συνηθισμένη στατιστική υπόθεση είναι η λεγόμενη Υπόθεση Μηδέν H 0. –Υποθέτουμε ότι η εμφανιζόμενη διαφορά μεταξύ μιας.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 7 η Διάλεξη Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΡΙΖΩΝ  Ορισμός του γεωμετρικού τόπου ριζών Αποτελεί μια συγκεκριμένη καμπύλη,
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 3η Μετασχηματισμός Fourier.
Πιθανότητες. Τυχαίο Πείραμα όσες φορές και να γίνει κρατώντας τις συνθήκες σταθερές, το αποτέλεσμά του δεν είναι πάντα το ίδιο.
Κεφάλαιο 5 Συμπεριφορά των ΣΑΕ Πλεονεκτήματα της διαδικασίας σχεδίασης ΣΑΕ κλειστού βρόχου Συμπεριφορά των ΣΑΕ στο πεδίο του χρόνου Απόκριση ΣΑΕ σε διάφορα.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ ΜΕΡΟΣ Β Α. ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΕΩΡΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΘ. ΠΕΤΡΟΣ Π. ΓΡΟΥΜΠΟΣ.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 8η Στοχαστικά Σήματα - 1.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 4η Δειγματοληψία.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Πηγή: Βιοστατιστική [Σταυρινός / Παναγιωτάκος] Βιοστατιστική [Τριχόπουλος / Τζώνου / Κατσουγιάννη]
ΧΡΟΝΟΣΕΙΡΕΣ.
Εισαγωγή στην Στατιστική
Δειγματοληψία Στην Επαγωγική στατιστική οδηγούμαστε σε συμπεράσματα και αποφάσεις για τις παραμέτρους ενός πληθυσμού με τη βοήθεια ενός τυχαίου δείγματος.
Independent Component Analysis (ICA)
Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών
Βιομετρία - Γεωργικός Πειραματισμός
Άσκηση 2-Περιγραφικής Στατιστικής
Παράδειγμα Υπεργεωμετρική κατανομή:
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 8: ΟΙ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ LAGRANGE
Η Έννοια της τυχαίας Διαδικασίας
O Θόρυβος στα Συστήματα Τηλεπικοινωνιών
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ(9)
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II
Η Έννοια της τυχαίας Διαδικασίας
ΠΟΛΥΩΝΥΜΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ Στη θεωρία των πιθανοτήτων η πολυωνυμική κατανομή είναι μια γενίκευση της διωνυμικής κατανομής. Η διωνυμική κατανομή είναι η κατανομή.
Η ΔΙΩΝΥΜΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ.
ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ
ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ Δ. Τσιπλακίδης
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ(7)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ(4)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ(5)
Στατιστική και λογισμικά στις επιστήμες συμπεριφοράς
4η Εβδομάδα έγινε την 5η: 1η Διάλεξη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 2) 1 Τι είναι η πιθανότητα Έστω ότι δίνεται ένα πείραμα τύχης το οποίο καθορίζεται από το σύνολο των ενδεχομένων του ζ i και το σύνολο Borel όλων των υποσυνόλων του. Σύμφωνα με την κατά Kolmogorov αξιωματική θεμελίωση της θεωρίας των πιθανοτήτων, ορίζεται ως συνάρτηση πιθανότητας P μία συνάρτηση η οποία αντιστοιχεί σε κάθε στοιχείο ζ του συνόλου έναν πραγματικό αριθμό P(ζ) με τις ακόλουθες ιδιότητες: Έστω ότι δίνεται ένα πείραμα τύχης το οποίο καθορίζεται από το σύνολο των ενδεχομένων του ζ i και το σύνολο Borel όλων των υποσυνόλων του. Σύμφωνα με την κατά Kolmogorov αξιωματική θεμελίωση της θεωρίας των πιθανοτήτων, ορίζεται ως συνάρτηση πιθανότητας P μία συνάρτηση η οποία αντιστοιχεί σε κάθε στοιχείο ζ του συνόλου έναν πραγματικό αριθμό P(ζ) με τις ακόλουθες ιδιότητες: P(ζ)≥0 P(ζ)≥0 P( )=1 P( )=1 Εάν τότε Εάν τότε

Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 2) 2 Τι είναι η τυχαία μεταβλητή Εάν σε κάθε ενδεχόμενο ζ i του προηγούμενου πειράματος αποδώσουμε έναν αριθμό Χ(ζ i ), έχει ορισθεί μία συνάρτηση Χ με πεδίο ορισμού το σύνολο και πεδίο τιμών ένα υποσύνολο του. Η συνάρτηση αυτή καλείται τυχαία μεταβλητή (ΤΜ). Εάν σε κάθε ενδεχόμενο ζ i του προηγούμενου πειράματος αποδώσουμε έναν αριθμό Χ(ζ i ), έχει ορισθεί μία συνάρτηση Χ με πεδίο ορισμού το σύνολο και πεδίο τιμών ένα υποσύνολο του. Η συνάρτηση αυτή καλείται τυχαία μεταβλητή (ΤΜ).

Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 2) 3 Ρίψη νομίσματος Έστω το πείραμα τύχης της ανεξάρτητης ρίψης δύο νομισμάτων. Είναι φανερό ότι η συνάρτηση της ΤΜ αποτελεί μετασχηματισμό του δειγματοχώρου σε υποσύνολο του με σκοπό την διευκόλυνση της ανάλυσης. Έτσι, πχ, το ενδεχόμενο χ={κορώνα στη δεύτερη ρίψη} περιγράφεται πλέον ως χ={x≤2}. Έστω το πείραμα τύχης της ανεξάρτητης ρίψης δύο νομισμάτων. Είναι φανερό ότι η συνάρτηση της ΤΜ αποτελεί μετασχηματισμό του δειγματοχώρου σε υποσύνολο του με σκοπό την διευκόλυνση της ανάλυσης. Έτσι, πχ, το ενδεχόμενο χ={κορώνα στη δεύτερη ρίψη} περιγράφεται πλέον ως χ={x≤2}.

Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 2) 4 Συνάρτηση κατανομής Tα στοιχεία του συνόλου τα οποία αποτελούν το ενδεχόμενο {χ≤x} αλλάζουν καθώς το x λαμβάνει διάφορες αριθμητικές τιμές. Δηλαδή, η πιθανότητα P{χ≤x} του ενδεχομένου είναι ένας αριθμός που εξαρτάται από το x. Ο αριθμός αυτός δίδεται από την F x (x) η οποία καλείται αθροιστική συνάρτηση κατανομής πιθανότητας της ΤΜ Χ. Tα στοιχεία του συνόλου τα οποία αποτελούν το ενδεχόμενο {χ≤x} αλλάζουν καθώς το x λαμβάνει διάφορες αριθμητικές τιμές. Δηλαδή, η πιθανότητα P{χ≤x} του ενδεχομένου είναι ένας αριθμός που εξαρτάται από το x. Ο αριθμός αυτός δίδεται από την F x (x) η οποία καλείται αθροιστική συνάρτηση κατανομής πιθανότητας της ΤΜ Χ. Η παράγωγος καλείται συνάρτηση πυκνότητας πιθανότητας, ή κατανομής της ΤΜ Χ. Η παράγωγος καλείται συνάρτηση πυκνότητας πιθανότητας, ή κατανομής της ΤΜ Χ.

Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 2) 5 Η κανονική κατανομή Συχνά η συνάρτηση πυκνότητας μίας ΤΜ εξαρτάται μόνον από δύο παραμέτρους: την μέση τιμή m και την διασπορά σ 2. Στο σχήμα φαίνεται η επίδραση της διασποράς στο σχήμα της κανονικής κατανομής. Συχνά η συνάρτηση πυκνότητας μίας ΤΜ εξαρτάται μόνον από δύο παραμέτρους: την μέση τιμή m και την διασπορά σ 2. Στο σχήμα φαίνεται η επίδραση της διασποράς στο σχήμα της κανονικής κατανομής.

Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 2) 6 Επίδραση μεγέθους δείγματος Δεδομένου ότι οι ΤΜ Χ 1,..., Χ n ακολουθούν την ίδια κατανομή με μέση τιμή μ και διασπορά σ 2, η ΤΜ θα έχει την ίδια μέση τιμή μ αλλά η διασπορά της θα είναι δηλαδή η κατανομή της θα είναι στενότερη. Δεδομένου ότι οι ΤΜ Χ 1,..., Χ n ακολουθούν την ίδια κατανομή με μέση τιμή μ και διασπορά σ 2, η ΤΜ θα έχει την ίδια μέση τιμή μ αλλά η διασπορά της θα είναι δηλαδή η κατανομή της θα είναι στενότερη.

Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 2) 7 Το κεντρικό οριακό θεώρημα Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το «κεντρικό οριακό θεώρημα» (ΚΟΘ), σύμφωνα με το οποίο δεδομένων των ΤΜ Χ 1,..., Χ n και ανεξαρτήτως των κατανομών τους, η ΤΜ τείνει να ακολουθήσει την κανονική κατανομή όταν το n τείνει στο άπειρο. Στην πράξη αρκεί το n να γίνει μεγαλύτερο από το 5. Το σχήμα της προηγούμενης διαφάνειας επιβεβαιώνει το ΚΟΘ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το «κεντρικό οριακό θεώρημα» (ΚΟΘ), σύμφωνα με το οποίο δεδομένων των ΤΜ Χ 1,..., Χ n και ανεξαρτήτως των κατανομών τους, η ΤΜ τείνει να ακολουθήσει την κανονική κατανομή όταν το n τείνει στο άπειρο. Στην πράξη αρκεί το n να γίνει μεγαλύτερο από το 5. Το σχήμα της προηγούμενης διαφάνειας επιβεβαιώνει το ΚΟΘ.