Παράγοντες που επηρεάζουν την θέση της χημικής ισορροπίας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
Advertisements

ΙΔΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ Νόμοι.
Καταστάσεις των υλικών
Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος
Χημική Ισορροπία.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
Θερμοχημεία.
ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΖΥΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση» Ισορροπίες Οξέων - Βάσεων
Αρχή LeChatelier: Όταν µεταβάλλουµε έναν από τους συντελεστές ισορροπίας (συγκέντρωση, θερµοκρασία, πίεση), η θέση της ισορροπίας µετατοπίζεται προς την.
ΧΗΜΕΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ.
TEST ΑΈΡΙΑ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ
Χημεία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου 2ο Κεφάλαιο - Θερμοχημεία
Μεταβολές καταστάσεων της ύλης
Αλλάζοντας τη θέση χημικής ισορροπίας σε διαλύματα σόδας και γαλαζόπετρας Νίκη Σπάρταλη, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου και Ρομπέρτος Αλεξιάδης ΕΚΦΕ Χανίων
Σταθερά χηµικής ισορροπίας Kc:
Σταθερά χημικής ισορροπίας Kc.
ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
Τι καθορίζει την φυσική κατάσταση ενός σώματος
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Χημική ισορροπία.
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Επίδραση κοινού ιόντος Πώς επηρεάζει το βαθμό ιοντισμού ενός ασθενούς ηλεκτρολύτη η διάσταση ενός ισχυρού ηλεκτρολύτη με κοινό ιόν;
Περιεχόμενα : Χημική ταυτότητα στοιχείου Χημικές αντιδράσεις Ταχύτητα αντίδρασης Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα αντίδρασης Γενική εξίσωση ισοζυγίου.
ΜΑΘΗΜΑ 2°. ΦΥΣIΚΟΧΗΜΕIΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΣIΔΗΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ Εισαγωγή Η φυσικοχημεία της αναγωγής των σιδηρομεταλλευμάτων απαντά στα παρακάτω ερωτήματα:
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
6ο ΓΕΛ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννακης Μανωλης (ΠΕ-04)
Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά:
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά την ταχύτητα των αντιδράσεων, τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα και τους μηχανισμούς της.
8. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
Καταστάσεις των υλικών
3. ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ-ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥΚΕΦ.2:2.1 (α) ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΕ ΧΗΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΕΝΘΑΛΠΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Ποιες από τις παρακάτω μεταβολές είναι εξώθερμες;
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
ΘΕΩΡΙΑ Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων P V = n R T.
Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.

ΚΕΦ.2.Δ: Σταθερά ιοντισμού ασθενών οξέων και βάσεων (α)
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ
ΛΟΥΚΕΡΗ ΜΑΡΙΑ – ΕΥΤΥΧΙΑ
Διδακτικές ενέργειες Επίδραση της θερμοκρασίας
Η ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
ΚΕΦ.3: 3.2 ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ)
Δ.1 Χημική εξίσωση Ζαΐμη Φωτεινή.
Θερμοχημεία.
Θερμοχημεία.
Χημική Ισορροπία Α. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ.
Θερμοχημεία.
Χημική ισορροπία.
Χημική αντίδραση Δ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 17 Μαρτίου 2017
4. Πολαρογραφία-2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙΙ 4. Πολαρογραφία-2.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
Εισαγωγή στα αέρια. Τα σώματα σε αέρια κατάσταση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης.
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Μονόδρομη αντίδραση: 1.Είναι η αντίδραση που γίνεται προς μια μόνο κατεύθυνση. 2.Μετά το τέλος ένα τουλάχιστον από τα αντιδρώντα σώματα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

παράγοντες που επηρεάζουν την θέση της χημικής ισορροπίας

Αρχή Le Chatelier ή αρχή προ της βίας συγκέντρωση αντιδρώντων ή προϊόντων. πίεση. θερμοκρασία. Αρχή Le Chatelier ή αρχή προ της βίας Όταν μεταβάλλουμε έναν από τους παράγοντες που καθορίζουν την Χ.Ι. ( συγκέντρωση, πίεση ή θερμοκρασία) η θέση της ισορροπίας μετατοπίζεται προς την κατεύθυνση εκείνη που τείνει να αναιρέσει την μεταβολή που προκαλέσαμε.

Μεταβολή της συγκέντρωσης μιας ουσίας Μεταβολή της συγκέντρωσης μιας ουσίας Προσθήκη CO ⇨ αύξηση συγκέντρωσης CO ⇨ προς τα αριστερά. Προσθήκη Η2 ⇨ αύξηση συγκέντρωσης Η2 ⇨ προς τα αριστερά. Προσθήκη Η2Ο ⇨ Αύξηση συγκέντρωσης Η2Ο⇨ προς τα δεξιά. Προσθήκη C ⇨ καμία επίδραση……….

Μεταβολή της πίεσης η μεταβολή της πίεσης επηρεάζει την θέση της ΧΙ μόνο στις αντιδράσεις όπου: Στην ισορροπία συμμετέχει ένα τουλάχιστον αέριο σώμα (ως αντιδρών ή προϊόν). Κατά την αντίδραση παρατηρείται μεταβολή του συνολικού αριθμού mol των αερίων (δηλαδή nαερίων αντιδρώντων≠nαερίων προϊόντων). η μεταβολή της πίεσης επιτυγχάνεται με μεταβολή του όγκου του δοχείου και όχι με προσθήκη στο δοχείο αντίδρασης, ποσότητας ευγενούς αερίου. Αύξηση πίεσης ⇨ ΧΙ προς τα λιγότερα mol αερίων ελάττωση πίεσης ⇨ ΧΙ προς τα περισσότερα mol αερίων

εφαρμογές Τι πρέπει να κάνω ( αύξηση ή ελάττωση της πίεσης) στις παρακάτω αντιδράσεις, ώστε να έχω μεγαλύτερη απόδοση; ( δηλαδή να μετατοπισθεί η ΧΙ προς τα δεξιά) Hb : αιμογλοβίνη ( αιμοσφαιρίνη) ΗbΟ2 : σύμπλοκο αιμοσφαιρίνης-οξυγόνου Σε μεγάλο υψόμετρο η ατμοσφαιρική πίεση ελαττώνεται. Τότε η αιμοσφαιρίνη έχει την ικανότητα να δεσμεύει περισσότερο ή λιγότερο οξυγόνο;

Μεταβολή θερμοκρασίας Μεταβολή θερμοκρασίας Με μείωση της θερμοκρασίας ευνοούνται (έχουν μεγαλύτερη απόδοση) οι εξώθερμες αντιδράσεις Με αύξηση της θερμοκρασίας ευνοούνται (έχουν μεγαλύτερη απόδοση) οι ενδόθερμες αντιδράσεις Σε εξώθερμη αντίδραση (ΔΗ<0), όταν θ↓, τότε ΧΙ→ και α↑ Σε ενδόθερμη αντίδραση (ΔΗ>0), όταν θ↑, τότε ΧΙ→ και α↑ Εξώθερμη ή ενδόθερμη;