ΤΥΠΟΙ ΑΝΟΣΙΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ Ορός

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργασία Στο Μάθημα Της Βιολογίας
Advertisements

Ανοσοποιητικός μηχανισμός του σώματος
ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΘΕΟΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ.
ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ
Βούρος Μιλτιάδης-Χρήστος
Δεύτερη γραμμή άμυνας 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (A.I.D.S.)
Στοιχεία Παιδιατρικής
ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ
Μηχανισμοί ειδικής άμυνας
Αυτοανοσίες και Σκλήρυνση κατα Πλάκας
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ
Εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην Ιατρική.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙ-ΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΡΩΣΤΟΥ
1)Τι είναι οι αλλεργίες ; 2) Πώς προκαλούνται οι αλλεργίες ;
ΤΥΠΟΙ ΑΝΟΣΙΑΣ – ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ & ΠΑΘΗΤΙΚΗ
Εμβόλια στο Αλλεργικό Παιδί
το αίμα Συμμετέχει: Αποτελείται από:
Αμυντικοί μηχανισμοί ανθρώπινου οργανισμού
Μονοκλωνικά αντισώματα
ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ Εργασία του φοιτητή Ιατρικής Α.Π.Θ. Καραβασίλη Χρήστου
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (A.I.D.S.)
1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤA ΤΟΥ AIDS
δΙΟΝΥΣΗς ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΟΣ ΣΟΛΟΝΑς ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΙς βασιλης σοφικιτης
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΑΝΟΣΙΑ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ Τι είναι; Τρόπος πρόληψης Τρόπος πρόληψης μιας ασθένειας Τι περιέχει Νεκρούς Νεκρούς μικροοργανισμούς Ανενεργούς Ανενεργούς μικροοργανισμούς.
Μηχανισμοί ειδικής άμυνας Ανοσία
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα
Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
1 ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 13 Η.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου Εργασία Βιολογίας του μαθητή Κ. Ηλία.
1. Άνθρωπος & υγεία (1.3.4) Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ 1.Ανατομικοί φραγμοί - Δέρμα - Βλεννώδεις μεμβράνες 2. Φυσιολογικοί φραγμοί - Θερμοκρασία - Ph -
ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
ΚΥΤΤΑΡΟΚΙΝΕΣ ή ΚΥΤΤΟΚΙΝΕΣ. Είδαμε ότι οι ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ είναι… 1.Ανατομικοί φραγμοί - Δέρμα - Βλεννώδεις μεμβράνες 2. Φυσιολογικοί φραγμοί.
ΑΥΤΟΑΝΟΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ. ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΟΑΝΟΣΙΑ Από τις σπουδαιότερες ιδιότητες του ανοσιακού συστήματος είναι η ικανότητα να διακρίνει τα «εαυτά»
ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ Χ. Ζηλίδης. ΑΝΟΣΙΑ Ανοσία: Είναι η άμυνα έναντι των λοιμώξεων, με τη βοήθεια κάποιων μηχανισμών Το ανοσιακό σύστημα Παρέχει προστασία έναντι.
Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα παιδιών Νόσος του Still Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ- ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ: Μια ανοσολογική αντίδραση κινητοποιεί ένα μεγάλο αριθμό μορίων ενάντια στο αντιγόνο, μέσω ποικίλλων.
ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ. Ειδική ή επίκτητη ανοσία είναι ένα σύνολο μηχανισμών με τους οποίους επιτυγχάνεται σημαντική ελάττωση της ευαισθησίας του οργανισμού σε.
Αλλεργική δερματίτιδα (εξ επαφής). Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος. Προκαλείται, λόγω επαφής του δέρματος, με παράγοντες.
Αλλεργική δερματίτιδα (εξ επαφής). Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος. Προκαλείται, λόγω επαφής του δέρματος, με παράγοντες.
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ- ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Μηχανισμοί άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού- Βασικές αρχές ανοσίας
Στοιχεία Υγιεινής Μάθημα 2
Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα φαρμάκων
Διαταραχές της αιμόστασης
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
ΚΥΤΤΑΡΟΜΕΣΟΛΑΒΗΤΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ
ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Επαναληπτικές ασκήσεις 4ης ενότητας
Ανοσολογία 33/ Π.Παπαζαφείρη Ανοσολογία των Μεταμοσχεύσεων
Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (ΑΙDS)
Κεφάλαιο 5 Πίνακες.
AIDS Acquried Immune Deficiency syndrome
ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ
Νοσηλευτική φροντίδα ασθενή με λοίμωξη
ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ
ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ 2.
ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ
AIDS.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΥΠΟΙ ΑΝΟΣΙΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ Ορός Α) Από τη μητέρα στο έμβρυο Β) Από τη μητέρα στο νεογνό με το θηλασμό. Μόλυνση από το Αντιγόνο Εμβόλιο Περιέχει Αντισώματα Περιέχει αντιγόνα

Διαφορές ενεργητικής – παθητικής ανοσίας Ενεργητική Ανοσία Παθητική ανοσία Εισάγονται στον οργανισμό Αντιγόνα Αντισώματα Ενεργοποίηση του Ανοσοβιολογικού συστήματος Ναι όχι Δράση Μετά από μερικές μέρες Άμεση Διάρκεια Μόνιμη (μεγάλη) Παροδική (μικρή)

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Αυτοάνοσα νοσήματα Αλλεργία Μεταμοσχεύσεις Ρευματοειδής Αρθρίτιδα Συστηματικός Ερυθηματώδης λύκος Καταρράκτης

Ορισμοί στην Αυτοανοσία Αυτοανοσία ή αυτοάνοσα νοσήματα είναι εκείνη η παθολογική κατάσταση στην οποία το ανοσοβιολογικό σύστημα επιτίθεται εναντίον δικών του συστατικών. Αυτοαντισώματα είναι τα αντισώματα που αναγνωρίζουν ως ξένα και καταστρέφουν κύτταρα του οργανισμού ή ενεργοποιούν άλλα κύτταρα εναντίον κυττάρων του οργανισμού.

Στα αυτοάνοσα νοσήματα ο οργανισμός : Στα αυτοάνοσα νοσήματα ο οργανισμός : Παράγει αντισώματα (αυτοαντισώματα) που καταστρέφουν κύτταρα του οργανισμού. Ενεργοποιεί κύτταρα που κατευθύνονται εναντίον των δικών του κυττάρων.

Υποθέσεις για την αιτιολογία των αυτοάνοσων νοσημάτων Ένας ιός δανείζεται πρωτεΐνες του κυττάρου ξενιστή και τις ενσωματώνει στο έλυτρό του με αποτέλεσμα να αναγνωρίζονται ως ξένες από τον οργανισμό. Τα Τ-Λεμφοκύτταρα δεν έχουν μάθει να ξεχωρίζουν ορισμένα συστατικά του οργανισμού από συστατικά ξένων κυττάρων με παρόμοια δομή. Πχ βαλβίδες καρδιάς. Μεταβάλλεται κάποιο συστατικό του οργανισμού ή εμφανίζεται κάποιο νέο. Αναγνωρίζονται ως ξένα συστατικά κυττάρων του οργανισμού που δεν αιματώνονται έντονα.

Ορισμοί Αλλεργία ονομάζεται η ενεργοποίηση του ανοσοβιολογικού μηχανισμού του οργανισμού από παράγοντες του περιβάλλοντος που ΔΕΝ είναι παθογόνοι και επικίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργιογόνα ονομάζονται οι μη παθογόνοι παράγοντες που προκαλούν την αλλεργία σε ορισμένα άτομα.

ΣΤΑΔΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΑΔΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ 1ο Στάδιο: Ευαισθητοποίηση του οργανισμού ( πρωτογενής απόκριση του οργανισμού στο αλλεργιογόνο – αντιγόνο) 2ο Στάδιο: Εκδήλωση συμπτωμάτων σε κάθε επανέκθεση του οργανισμού, λόγω υπερπαραγωγής ουσιών, όπως η ισταμίνη. ( δευτερογενής απόκριση).

Διαφορές απόκρισης μεταξύ παθογόνου αντιγόνου και αλλεργιογόνου Διαφορές απόκρισης μεταξύ παθογόνου αντιγόνου και αλλεργιογόνου Στην ανοσοβιολογική πρωτογενή απόκριση σε παθογόνο αντιγόνο εκδηλώνονται συμπτώματα της νόσου, ενώ στην αλλεργική αντίδραση όχι. Στην ανοσοβιολογική δευτερογενή απόκριση σε παθογόνο αντιγόνο δεν εκδηλώνονται συμπτώματα της νόσου, ενώ στην αλλεργική αντίδραση εκδηλώνονται συμπτώματα λόγω έκκρισης της ισταμίνης.

Δράση Ισταμίνης Αυξάνει τη διαπερατότητα των αγγείων, προκαλεί σύσπαση των λείων μυϊκών ινών, διεγείρει την εκκριτική δραστηριότητα των βλεννογόνων.

Συμπτώματα αλλεργίας Άσθμα Ναυτία Ανάλογα με τα όργανα Ναυτία Ανάλογα με τα όργανα Καταρροή που προσβάλει Διάρροια Αντιμετώπιση Χορήγηση αντιισταμινικών φαρμάκων

Απόρριψη μοσχεύματος Αντιγόνα ιστοσυμβατότητας. Αν τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας, ΔΟΤΗ ΚΑΙ ΔΕΚΤΗ παρουσιάζουν διαφορές , τότε το ανοσοβιολογικό σύστημα του ΔΕΚΤΗ αναγνωρίζει το μόσχευμα ως ξένο και το απορρίπτει. Χορηγούνται φάρμακα ανοσοκαταστολής γι’ αυτό ο ΔΕΚΤΗΣ είναι ευάλωτος σε μολύνσεις.