ΕΞΕΛΙΞΗ βιολογια γ.Π γ’ ταξησ (ΣΕΛ )

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΕΞΕΛΙΞΗ (σελ του σχολικού εγχειριδίου Βιολογίας Γενικής Παιδείας Γ’ Λυκείου) Θοδωρής Καλαϊτζής.
Advertisements

Δραστηριότητα 6: Από πού έρχονται και πού πηγαίνουν οι μετανάστες; Διαφάνεια 1: Στόχος >Να εξετάσουμε μερικά στοιχεία για τα πρότυπα της μετανάστευσης.
Εξελιξη βιολογια γ.π. γ’ ταξησ (ΣΕΛ )
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
‘’ Η ιστορία των μηχανών και η συμβολή τους στην ανάπτυξη των κοινοτήτων και στη βελτίωση του επιπέδου ζωής (ευρεσιτεχνίες, εφευρέσεις, ρύπανση) ΜΠΛΕ ΟΜΑΔΑ.
1 7 ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11α
Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΧΙΑΣΜΑΤΑ. ΧΙΑΣΜΑΤΑ Μενδελική κληρονομικότητα ο Μέντελ χρησιμοποίησε για τα πειράματά του το μοσχομπίζελο διότι: Χρησιμοποίησε μία ή δύο ξεχωριστές.
Σοφία Σαββοπούλου, Φωτεινή Σωτηροπούλου, Παύλος Σινιγάλιας
Καφέ αρκούδα                                                     Για κάποιους πολιτισμούς η αρκούδα είναι σύμβολο αναγέννησης και παρθενογένεσης, γιατί.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΥΓΟΝΙΣΜΟΣ; Η αναπαραγωγή εξημερωμένων ζώων -αναπαράγοντας τα πιο επιθυμητά και ευνουχίζοντας και δολοφονώντας τα υπόλοιπα έγινε το μοντέλο.
ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης.
William Shakespeare The merchant of Venice Ο Ε ΜΠΟΡΟΣ Τ ΗΣ Β ΕΝΕΤΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΑ Θ ΕΜΑΤΑ Ε ΡΓΟΥ.
Η θερμότητα διαδίδεται με ακτινοβολία
AΠΟΣΑΦΗΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΛΑΜΑΡΚ & ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΕΞΕΛΙΞΗ.
Δεδομένα, Πληροφορίες και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
Δαρβίνος-ο δημιουργός της θεωρίας της Εξέλιξης
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να, Φως και σκιά
7.1 Η εξέλιξη και οι μαρτυρίες της
Τα είδη δε μένουν σταθερά, αμετάβλητα, αλλά εξελίσσονται στη διάρκεια μεγάλων συνήθως χρονικών περιόδων. Η σύγχρονη ποικιλία ειδών, η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε.
154 χρόνια Θεωρίας της Εξέλιξης: ένα ταξίδι από το χθες στο σήμερα
Η ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
Εθνικό Δίκτυο Σχολείων «Βιομηχανική Κληρονομιά» Πιλοτικό Πρόγραμμα Συντονιστικός Φορέας ΚΠΕ Νάουσας Θέμα: η Βιομηχανική Κληρονομιά στην Νάουσα και… στον.
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Τι είναι η Επιχειρησιακή Έρευνα
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ Ο Δαρβίνος γεννήθηκε στην Αγγλία το 1809, έτος δημοσίευσης της εργασίας του Λαμάρκ Αν και ως μαθητής ενδιαφερόταν για τη μελέτη.
4. Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές
20 ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
Μετανάστης είναι αυτός που έχει μεταναστεύσει, ιδίως με κίνητρο την εργασία. Οι μετανάστες ωθούνται από τη φτώχεια και την ανέχεια να αφήσουν τη χώρα.
Χαραλαμπάτου Ε-Πάγκαλος Σ Φεβρουάριος Χαραλαμπάτου Ε-Πάγκαλος Σ Φεβρουάριος 2010 Κάρολος Δαρβίνος χρόνια από τη δημοσίευση της «Καταγωγής.
 Πληθυσμός :  Πληθυσμός :
Διδασκαλία Βιολογίας Γ’ Γυμνασίου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ MSc Βιολόγος.
8 η Θεματική Ενότητα Θεωρία της Εξέλιξης. Στο κοινό λεξιλόγιο θεωρία σημαίνει υπόθεση ή ακόμα και φαντασία. Στην επιστήμη όμως Θεωρία σημαίνει διατύπωση.
Έλεγχος Υποθέσεων Ο έλεγχος υποθέσεων αναφέρεται στη διαδικασία αποδοχής ή απόρριψης μιας στατιστικής υπόθεσης, Κατά την εκτέλεση ενός στατιστικού ελέγχου,
Κωνσταντίνος Καβάφης Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια, όπου οι γονείς του, εγκαταστάθηκαν εγκαταλείποντας.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
Κεφάλαιο 5 Συμπεριφορά των ΣΑΕ Πλεονεκτήματα της διαδικασίας σχεδίασης ΣΑΕ κλειστού βρόχου Συμπεριφορά των ΣΑΕ στο πεδίο του χρόνου Απόκριση ΣΑΕ σε διάφορα.
Υποδείγματα Συμπεριφοράς n Η ερμηνεία της χωροθέτησης πρέπει να στηρίζεται στην συμπεριφορά: –των ατόμων (decision makers) –των επιχειρήσεων (decision.
Αγροτική Κοινωνιολογία
Β. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ
Ανάπτυξη Μοντέλων Διακριτών Συστημάτων Μέρος Β
H εξέλιξη και οι «μαρτυρίες» της
Μέθοδοι Επεξεργασίας Απορριμμάτων
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Η παρουσίαση του στατιστικού υλικού γίνεται με δύο τρόπους. 1 Η παρουσίαση του στατιστικού υλικού γίνεται με δύο τρόπους! 1. Ο πρώτος συνίσταται.
Το Τριγωνικό εμπόριο
Κοινωνιολογία του Χώρου 3. 15/10/2015
Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό
Ερευνητική Εργασία «Βοηθάει η τεχνολογία στην εκπαίδευση»   Ομάδα 4 «Οι προσομοιωτές στην εκπαίδευση» Γρηγοριάδης Θεόφιλος Α1 Κορωνάκης Πασχάλης Α2.
Η σχέση της ενδυμασίας με τη χειραφέτηση της γυναίκας
Ερωτήσεις Ποιες έννοιες αποτελούν τα ενοποιητικά στοιχεία των επιμέρους βιολογικών κλάδων τον 19ο αιώνα Τι είναι ο Γερμανικός ιδεαλισμός, τι ο Γερμανικός.
Χωρίς τη μπαταρία δεν θα γινόταν τίποτα
Ο πρώτος υπολογιστής ENIAC.
Κόκκινο Ελάφι.
ΕΝΟΤΗΤΕΣ Το πρόβλημα και ο σκοπός της έρευνας
Η οργάνωση των έμβιων όντων Τα οικοσυστήματα
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου Διδάσκων: Κοψιδάς Οδυσσέας
Το Κρυστάλλινο Παλάτι φτιάχτηκε για να στεγάσει την πρώτη Διεθνή Έκθεση που οργανώθηκε το 1851 στο Λονδίνο. Ήταν ένα κτίριο από γυαλί και μέταλλο, ένα.
Β΄ Τάξη Βιολογία.
‘Δομημένος Εξελικτικός Αλγόριθμος’ Επιβλέπων: Κυριάκος Χ. Γιαννάκογλου
ΕΞΕΛΙΞΗ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών που διατύπωσε ο Κάρολος Δαρβίνος άργησε να γίνει αποδεκτή Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν μπορούν.
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
Νεότερη ποίηση Από την εισαγωγή του σχολικού βιβλίου Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, β’ τεύχος (σελ )
Εργασία στην τεχνολογία Θέμα: Κινητό τηλέφωνο
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Β΄2.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΞΕΛΙΞΗ βιολογια γ.Π γ’ ταξησ (ΣΕΛ.129-130) «Τίποτα δεν έχει νόημα στη Βιολογία παρά μόνο υπό το φως της εξέλιξης» Θεοδόσιος Ντομπζάνσκυ Στόχοι του μαθήματος: Τι είναι ο βιομηχανικός μελανισμός, οι πληθυσμοί αλλάζουν (εξελίσσονται), η εξέλιξη απαραίτητη για την ειδογένεση ΕΞΕΛΙΞΗ βιολογια γ.Π γ’ ταξησ (ΣΕΛ.129-130)

Το παραδειγμα της biston betularia Πολύ διαδεδομένο έντομο στην Αγγλία και στη Σκωτία Έχει δύο παραλλαγές που διαφέρουν στο χρώμα

Το παραδειγμα της biston betularia Πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση τα ανοιχτόχρωμα έντομα ήταν πάρα πολλά. Αντίθετα τα σκούρα έντομα ήταν ελάχιστα

Το παραδειγμα της biston betularia Μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση άρχισαν να επικρατούν τα σκούρα έντομα Στις αρχές του 20ου αιώνα σε πολλές βιομηχανικές περιοχές δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου ανοιχτόχρωμα έντομα

Το παραδειγμα της biston betularia Η αλλαγή συχνότητας ενός χαρακτηριστικού στον πληθυσμό, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν σε βιομηχανικές περιοχές ονομάζεται ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕΛΑΝΙΣΜΟΣ Έχει παρατηρηθεί σε δεκάδες είδη εντόμων που ζουν σε βιομηχανικές περιοχές

ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ… Η εξέλιξη που παρουσιάστηκε αφορούσε σε ολόκληρο το είδος της Biston betularia ή στον πληθυσμό της Αγγλίας και της Σκωτίας; Η εξέλιξη αυτή είναι ένα θέμα που η βιολογία εξετάζει σε ορισμένα άτομα μόνο ή στατιστικά σε επίπεδο πληθυσμού; Η εξέλιξη αυτή θα συνέβαινε ούτως ή άλλως ή ήταν συνάρτηση των τοπικών συνθηκών που επικράτησαν σε μια δεδομένη χρονική περίοδο;

ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ… Η εξέλιξη που παρουσιάστηκε συνιστά δημιουργία νέου είδους; ΕΞΕΛΙΞΗ Η αλλαγή της συχνότητας ενός χαρακτηριστικού που κληρονομείται. ΕΙΔΟΓΕΝΕΣΗ Η δημιουργία νέων ειδών από προηγούμενα είδη.

ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ… Η εξέλιξη που παρουσιάστηκε συνιστά δημιουργία νέου είδους; ΕΞΕΛΙΞΗ Απαραίτητη προϋπόθεση για την ειδογένεση. ΕΙΔΟΓΕΝΕΣΗ Οι αλλαγές που έχουν συσσωρευτεί στα άτομα ενός πληθυσμού μετά από πολλές γενιές είναι τόσες πολλές που απόγονοι του ίδιου πληθυσμού δεν μπορούν πλέον να διασταυρωθούν επιτυχώς μεταξύ τους.

ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ… Τι θα υποστήριζε ο Λαμάρκ και τι ο Δαρβίνος για τη Biston betularia; ΛΑΜΑΡΚ Αρχικά όλα τα έντομα ήταν ανοιχτόχρωμα ΔΑΡΒΙΝΟΣ Αρχικά υπήρχαν και οι δυο παραλλαγές εντόμων. Τα ανοιχτόχρωμα ήταν καλύτερα προσαρμοσμένα στο περιβάλλον.

ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ… Τι θα υποστήριζε ο Λαμάρκ και τι ο Δαρβίνος για τη Biston betularia; ΛΑΜΑΡΚ Το περιβάλλον άλλαξε ΔΑΡΒΙΝΟΣ Το περιβάλλον άλλαξε

ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ… Τι θα υποστήριζε ο Λαμάρκ και τι ο Δαρβίνος για τη Biston betularia; ΛΑΜΑΡΚ Τα έντομα, με τη βοήθεια μιας εσωτερικής δύναμης ανέπτυξαν σκούρο χρώμα για να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες. ΔΑΡΒΙΝΟΣ Τώρα τα σκουρόχρωμα έντομα ήταν καλύτερα προσαρμοσμένα και ευνοήθηκαν από τη φυσική επιλογή.

ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ… Τι θα υποστήριζε ο Λαμάρκ και τι ο Δαρβίνος για τη Biston betularia; ΛΑΜΑΡΚ Τα σκουρόχρωμα έντομα μετέδωσαν το νέο χαρακτηριστικό στους απογόνους τους. ΔΑΡΒΙΝΟΣ Τα σκουρόχρωμα έντομα αναπαράχθηκαν με επιτυχία και αυξήθηκαν στον πληθυσμό