Εμβιομηχανική και Βιοϊατρική Τεχνολογία Modeling MAPKinases Μαυράκης Ευάγγελος.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Βασικές έννοιες της κυματικής
Advertisements

Tάσος Μπούντης Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Πατρών
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ Ένα υπόδειγμα ή μοντέλο είναι μια κάποιας μορφής αναπαράσταση πραγματικών αντικειμένων, καταστάσεων ή διαδικασιών. Γενικότερα είναι μια απλοποίηση.
Τμήμα Βιολογικών Επιστημών ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η επιστήμη της ζωής
EIΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
« ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΗΣ ΛΗΨΗΣ ΚΑΙ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΗΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ Laplace.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ
Ανάλυση Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου:
ΒΕΣ 06: Προσαρμοστικά Συστήματα στις Τηλεπικοινωνίες © 2007 Nicolas Tsapatsoulis Προσαρμοστικοί Αλγόριθμοι Υλοποίησης Βέλτιστων Ψηφιακών Φίλτρων: Ο αλγόριθμος.
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Αριθμητικές Μέθοδοι Βελτιστοποίησης Θεωρία & Λογισμικό Τμήμα Πληροφορικής - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ι. Η. Λαγαρής.
ΒΕΣ 06: Προσαρμοστικά Συστήματα στις Τηλεπικοινωνίες © 2007 Nicolas Tsapatsoulis Προσαρμοστικοί Αλγόριθμοι Υλοποίησης Βέλτιστων Ψηφιακών Φίλτρων: Παραλλαγές.
Ο Μετασχηματισμός Laplace και ο Μετασχηματισμός Ζ
Δίκτυα Ι Βπ - 2ο ΕΠΑΛ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ 2011.
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
Διάγνωση γενετικών ασθενειών
ΒΕΣ 06: Προσαρμοστικά Συστήματα στις Τηλεπικοινωνίες © 2007 Nicolas Tsapatsoulis Θεωρία Στοχαστικών Σημάτων: Εκτίμηση φάσματος, Παραμετρικά μοντέλα ΒΕΣ.
Μοντέλα Συστημάτων Παρουσιάσεις των συστημάτων των οποίων οι απαιτήσεις αναλύονται.
Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 2013 Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Υπολογιστική Μοντελοποίηση στη Βιοϊατρική Τεχνολογία.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Ομάδα Β2: Κουλαξίδης Ευθύμιος- Ορέστης Κατηγορία: Βιβλιογραφικό Β2.
Διάλεξη 9η: Εφαρμογή της μεθόδου Simplex στο γραμμικό προγραμματισμό κατά τη μεγιστοποίηση Μέθοδος Simplex 1.Όταν υπάρχουν μέχρι πέντε κλάδοι παραγωγής.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΔΙΟΥ ΡΟΗΣ
Διάγνωση γενετικών ασθενειών
Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις ΙΙ
InfoGraphics Μάριος Δαμίγος Αθανάσιος Λιατσικούρας
Τίτλος πτυχιακής εργασίας
Σε κρυφές ομορφιές της Φύσης και των Μαθηματικών.
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 8.3) 1 Mηχανική πετρωμάτων Στην εφαρμογή που παρουσιάζεται στην ενότητα αυτή, η γενική γνώση περιλαμβάνει.
ΒΕΣ 06: Προσαρμοστικά Συστήματα στις Τηλεπικοινωνίες © 2007 Nicolas Tsapatsoulis Προσαρμοστικοί Αλγόριθμοι Υλοποίησης Βέλτιστων Ψηφιακών Φίλτρων: Ο αλγόριθμος.
Ένα δείγμα προβλημάτων στα Αριθμητικά του Διόφαντου
Διάλεξη 14: Εισαγωγή στη ροή ρευστών
Τεχνολογια ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΡΛΟΣ.
ΚΥΤΤΑΡΟΚΙΝΕΣ ή ΚΥΤΤΟΚΙΝΕΣ. Είδαμε ότι οι ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ είναι… 1.Ανατομικοί φραγμοί - Δέρμα - Βλεννώδεις μεμβράνες 2. Φυσιολογικοί φραγμοί.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 7 η Διάλεξη Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΡΙΖΩΝ  Ορισμός του γεωμετρικού τόπου ριζών Αποτελεί μια συγκεκριμένη καμπύλη,
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 3η Μετασχηματισμός Fourier.
ΥΝ Ι: ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΝΩΣΗΣ 1 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ (Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα και Γενετικοί Αλγόριθμοι) ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΘΑΝΑΣΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ.
Κεφάλαιο 5 Συμπεριφορά των ΣΑΕ Πλεονεκτήματα της διαδικασίας σχεδίασης ΣΑΕ κλειστού βρόχου Συμπεριφορά των ΣΑΕ στο πεδίο του χρόνου Απόκριση ΣΑΕ σε διάφορα.
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 2: Μονοδιάστατες Κινήσεις Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
Σήματα και Συστήματα 11 10η διάλεξη. Σήματα και Συστήματα 12 Εισαγωγικά (1) Έστω γραμμικό σύστημα που περιγράφεται από τη σχέση: Αν η είσοδος είναι γραμμικός.
Πτυχιακή εργασία : Σχεδίαση γραμμικών στοιχειοκεραιών με τη χρήση εξελικτικών αλγορίθμων Της σπουδάστριας : Χοροζάνη Αναστασίας Επιβλέπων Καθηγητής : Δρ.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 8 η Διάλεξη ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ Το σύστημα ελέγχου.
Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου II
Προσαρμοστικοί Αλγόριθμοι Υλοποίησης Βέλτιστων Ψηφιακών Φίλτρων:
Συστημική Δυναμική και Προσομοίωση Επιχειρηματικών Διαδικασιών
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ
Προσομοίωση και Μοντέλα Συστημάτων (Μέρος B)
Ασκήσεις για θεμελιώδη διαγράμματα κυκλοφορίας
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ BODE ΜΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΦΑΣΗΣ
Διαφορικές εξισώσεις τάξης ανώτερης της πρώτης
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ
Βιομηχανικός έλεγχος στην εποχή των υπολογιστών
Περί σήματος, διαμόρφωσης και πολυπλεξίας
ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΜΕΓΕΘΩΝ
Ονοματεπώνυμο Σπουδάστριας: Ευαγγελία Δάπκα
Άσκηση 1: Ιδιότητες των νεύρων
Διαφορικές εξισώσεις τάξης ανώτερης της πρώτης
Η δουλειά των ονείρων μου…
Προσεγγίσεις στην κοινωνική έρευνα - Ποιοτική και ποσοτική μεθοδολογία
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
Διακυτταρική επικοινωνία
F(x,y(x),y΄(x), y΄΄(x), y΄΄΄(x), …, y(n)(x)) = 0
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 14ο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Προσαρμοστικοί Αλγόριθμοι Υλοποίησης Βέλτιστων Ψηφιακών Φίλτρων:
Μεθοδολογία της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι & ΙΙ
Бөлім 1. Электр барлаудың негізгі түсініктері
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εμβιομηχανική και Βιοϊατρική Τεχνολογία Modeling MAPKinases Μαυράκης Ευάγγελος

Συστημική Βιολογία Μελετάμε τις βιολογικές διεργασίες στο κύτταρο με συστημική προσέγγιση Οι κυτταρικές διεργασίες είναι αρκετά πολύπλοκές, ειδικά η μετάδοση σημάτων μέσω πρωτεϊνών, γι’ αυτό χρησιμοποιούμε εργαλεία συστημικής ανάλυσης, π.χ. διαφορικές εξισώσεις Στόχος είναι η χαρτογράφηση όλων των σημάτων και των πρωτεϊνών μέσα στο κύτταρο και η ποιοτική και ποσοτική μοντελοποίηση

Cell Signaling Η θεμελιώδης διαδικασία στο κύτταρο κατά την οποία σήματα μεταδίδονται τόσο μέσα στο κύτταρο, όσο και έξω από αυτό Σημαντικός παράγοντας της ύπαρξης του κυττάρου, και άρα όλης της ζωής, είναι η ικανότητα του κυττάρου να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον, να επεξεργάζεται τα ερεθίσματα και να αποκρίνεται αναλόγως Τα σήματα αυτά είναι κατά κύριο λόγο πρωτεϊνικής φύσης

Mitogen Activated Protein Kinases Οι MAPKs έχουν ένα ευρύ φάσμα παρουσίας σε πολλές διεργασίες του κυττάρου όπως στον πολλαπλασιασμό, την μίτωση, την απόπτωση και την διαφοροποίηση Χωρίζονται σε ΜΑΡ3Κ, ΜΑΡ2Κ και ΜΑΡΚ Το σήμα μεταφέρεται από τις ΜΑΡ3Κ στις ΜΑΡ2Κ και μετά στις ΜΑΡΚ Στην εργασία παρουσιάζεται η σχέση που έχει μια ΜΑΡ2Κ (ΜΕΚ1) με μια ΜΑΡΚ (ΕRΚ12)

Περιγραφή Διαδικασίας Ι Η διαφορική εξίσωση που περιγράφει την συγκέντρωση της ERK12 σε σχέση με την ΜΕΚ1 είναι: dCERK12/dt = C1*MEK1 – C2*ERK12 Έχουν γίνει πειράματα με την συγκέντρωση των δύο πρωτεϊνών σε συνάρτηση με τον χρόνο υπό την επίδραση διάφορων φαρμάκων (inhibitors) σε περιβάλλον διάφορων κυτοσίνων Τα πειράματα έχουν γίνει σε υπατοκύτταρα και μελετάμε την ανάπτυξη καρκίνου άρα επιλέγουμε τις κυτοσίνες που έχουν τον epidermal growth factor

Περιγραφή Διαδικασίας ΙΙ Σκοπός είναι η εύρεση των συντελεστών της διαφορικής εξίσωσης ώστε η προσομοιωμένη χρονοσειρά της ERK12 να πλησιάζει στην πειραματική χρονοσειρά. Αυτό γίνεται με μεθόδους αιτιοκρατικής βελτιστοποίησης, με τους αλγορίθμους Interior Point και Sequential Quadratic Programming H αντικειμενική συνάρτηση της βελτιστοποίησης είναι το άθροισμα των απολύτων τιμών των διαφορών της υπολογιστικής λύσης από την πειραματική και στις πέντε κυτοσίνες

Παρουσίαση αποτελεσμάτων Για δύο inhibitors DMSO και MEK γιατί και για τους έξη δεν υπάρχει χρόνος. Διάγραμμα συνάρτησης με αρχικές συνθήκες, διάγραμμα σύγκλισης και λύση της χειρότερης και της καλύτερης λύσης. Στα διαγράμματα των λύσεων που δεν φαίνεται καλά η λύση επειδή είναι σε μικρά νούμερα υπάρχει δεύτερο διάγραμμα με τις καμπύλες του ERK12 πολλαπλασιασμένες για να φαίνονται καλύτερα.

DMSO IP

Σύγκλιση x = [5.6201, ]

Λύση

Σύγκλιση x = [ , ]

Λύση

DMSO SQP

Σύγκλιση x = [5.6201, ]

Λύση

Σύγκλιση x = [ , ]

Λύση

ΜΕΚ ΙΡ

Σύγκλιση x = [ , ]

Λύση

Λύση ERK12*10

Σύγκλιση x = [9.0935, ]

Λύση

Λύση ERK*10

ΜΕΚ SQP

Σύγκλιση x = [ , ]

Λύση

Λύση ERK12*10

Σύγκλιση x = [9.0935, ]

Λύση

Λύση ERK12*10