Τάση ατμών ενός υγρού Η τάση ατμών ενός υγρού είναι η πίεση ισορροπίας ενός ατμού επάνω από το υγρό της (ή το στερεό) δηλαδή η πίεση του ατμού ως αποτέλεσμα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
Advertisements

ΙΔΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ Νόμοι.
Καταστάσεις των υλικών
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Χημική Ισορροπία.
Ποιους νόμους του Νεύτωνα χρησιμοποιεί;
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
Εσωτερική Ενέργεια.
ΧΗΜΕΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ.
Διαμοριακές δυνάμεις ή δυνάμεις Van der Waals.
TEST ΑΈΡΙΑ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
G.I.Pservice.
Μια πρόταση παρουσίασης με το PowerPoint
Ερωτήσεις κατανόησης 12 η και 13 η διάλεξη Περιβαλλοντικής Γεωτεχνικής 24 &
Χημεία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου 2ο Κεφάλαιο - Θερμοχημεία
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
Μεταβολές καταστάσεων της ύλης
1 ) Δυνάμεις Έλξης (διασποράς) και απώσεις (αποκλειόμενους όγκου)
Τι καθορίζει την φυσική κατάσταση ενός σώματος
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
ΜΟΡΦΕΣ ΝΕΡΟΥ.
Χημικούς Υπολογισμούς
Κεφ.10 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ : ΧΗΜΕΙΑ.
Τύποι διαμοριακών δυνάμεων
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΔΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΙΟΝΤΩΝ ΝΕΡΟΥ Kw
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Νόμοι αερίων.
Ποιο είδος διαμοριακών δυνάμεων έχουμε: α. Σε υδατικό διάλυμα CaCl 2 β. Σε αέριο μίγμα ΗCl και ΗΒr γ. Σε αέριο μίγμα CO 2 και HCl Λύση: α. Στο υδατικό.
Μaθημα 1ο ΕισαγωγικeΣ ΕννοιεΣ ΧημεΙαΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
5.2 Χαρακτηριστικά και ιδιότητες του νερού
6.4 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ & ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΡΕΗ ΥΓΡΗ ΑΕΡΙΑ ΡΕΥΣΤΑ
Παράγοντες που επηρεάζουν την θέση της χημικής ισορροπίας.
ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ: ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΟΥΛΗ
Ιξώδες Η μακροσκοπική άποψη
Κων/νος Θέος, Χημεία Α΄Λυκείου 4 ο κεφάλαιο Ιδανικά αέρια Νόμοι των αερίων Καταστατική εξίσωση των αερίων.
Καταστάσεις των υλικών
μέταλλααμέταλλα K, Na, Ag, Mg, Ca, Zn, Al, Cu, Fe H, F, Cl, Br, I, O, S, N, P, C Μέταλλο + αμέταλλο  ετεροπολικός δεσμός (ιοντικός). Αμέταλλο + αμέταλλο.
Νόμος Boyle π ί ε σ η (P) ό γ κ ο ς (V) Μικρός όγκος, Μεγάλη πίεση Μεγάλος όγκος, Μικρή πίεση (θερμοκρασία σταθερή)
ΦΑΣΕΙΣ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ-ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Μετασχηματισμοί καθαρών ουσιών
Ενότητα: Διάχυση Υγρών και Αερίων Διδάσκοντες: Χριστάκης Παρασκευά, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτρης Σπαρτινός, Λέκτορας Δ. Σωτηροπούλου, Εργαστηριακό Διδακτικό.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ Οι χημικές ενώσεις προκύπτουν μέσα από μια χημική αντίδραση με την ανάμειξη συνήθως δύο ή περισσοτέρων διαφορετικών ουσιών και αποτέλεσμα.
Η μονάδα ατομικής μάζας (Μ.Α.Μ. ή a.m.u. atomic mass unit) είναι η μονάδα μέτρησης της μάζας των ατόμων και ισούται με το 1/12 της μάζας του πυρήνα του.
ΘΕΩΡΙΑ Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων P V = n R T.

Κεφάλαιο 2 Πίεση – Απόλυτη Πίεση Φυσικές έννοιες & Κινητήριες Μηχανές
Ιδιότητες καθαρών ουσιών
4 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
Κινητική θεωρία των αερίων
Υγρασία του αέρα.
Οι καταστάσεις (ή φάσεις) της ύλης
Εσωτερική Ενέργεια ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΤΜΟΙ. ΟΡΙΣΜΟΙ  Στερεοποίηση ή πήξη  Λανθάνουσα θερμότητα τήξης.
Δομή του μαθήματος Το σύστημα και το περιβάλλον του συστήματος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Θερμοχημεία.
Πίεση Ρ Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η ατμοσφαιρική πίεση,
Κινητική θεωρία των αερίων
Πυκνότητα Προσοχή στις μονάδες έκφρασης της πυκνότητας
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
Εισαγωγή στα αέρια. Τα σώματα σε αέρια κατάσταση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης.
ΧΗΜΕΙΑ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ) ΚΕΦ.1: 1.1 (α) ΔΙΑΜΟΡΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ 1) ΕΝΔΟΜΟΡΙΑΚΟΙ 2) ΔΙΑΜΟΡΙΑΚΟΙ ΠΟΛΙΚΑ ΜΟΡΙΑ: Εμφανίζουν.
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Μονόδρομη αντίδραση: 1.Είναι η αντίδραση που γίνεται προς μια μόνο κατεύθυνση. 2.Μετά το τέλος ένα τουλάχιστον από τα αντιδρώντα σώματα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τάση ατμών ενός υγρού Η τάση ατμών ενός υγρού είναι η πίεση ισορροπίας ενός ατμού επάνω από το υγρό της (ή το στερεό) δηλαδή η πίεση του ατμού ως αποτέλεσμα της εξάτμισης ενός υγρού (ή του στερεού) επάνω από ένα δείγμα του υγρού (ή του στερεού) σε ένα κλειστό δοχείο. Παραδείγματα: Ουσία τάση ατμών σε 25οC διαιθυλαιθέρας 0,7 atm Βρώμιο 0,3 atm Αιθανόλη 0,08 atm Ύδωρ 0,03 atm

τάση ατμών σε 25οC Ουσία τάση ατμών σε 25οC διαιθυλαιθέρας 0,7 atm

Μέτρηση τάσης ατμών επίδραση της θερμοκρασίας Μανόμετρο Hg Τάση ατμών υγρού Pvap independent of Vliq Pvap independent of Vgas Επίδραση θερμοκρασίας

Επίδραση θερμοκρασίας στην τάση ατμών για τον αιθέρα την αλκοόλη και το νερό

Η μικροσκοπική άποψη για την τάση ατμών Όταν ένα στερεό ή ένα υγρό εξατμίζεται σε αέριο σε ένα κλειστό δοχείο, τα μόρια δεν μπορούν να δραπετεύσουν. Μερικά από τα μόρια αερίου θα χτυπήσουν τελικά τη συμπυκνωμένη φάση και θα συμπυκνώσουν πίσω σε Όταν το ποσοστό συμπύκνωσης του αερίου γίνεται ίσο με το ποσοστό εξάτμισης του υγρού ή του στερεού, το ποσό αερίου, υγρού ή/και στερεού δεν αλλάζει πλέον. Το αέριο στο δοχείο είναι στην ισορροπία με το υγρό ή το στερεό.

Παράγοντες που έχουν επιπτώσεις στην τάση ατμών Περιοχή επιφάνειας: η περιοχή επιφάνειας του στερεού ή του υγρού σε επαφή με το αέριο δεν έχει καμία επίδραση στην πίεση ατμού. Τύποι μορίων: οι τύποι μορίων που αποτελούν ένα στερεό ή ένα υγρό να καθορίσει την πίεση ατμού του. Εάν οι διαμοριακές δυνάμεις μεταξύ των μορίων είναι: σχετικά ισχυρές διαμοριακές δυνάμεις , η τάση ατμού θα είναι σχετικά χαμηλή. σχετικά αδύνατές διαμοριακές δυνάμεις , η τάση ατμού θα είναι σχετικά υψηλή. δυαιθυλαιθέρας (C4H10Ο) αιθανόλη (C2H6Ο)Ατμόςp (25οC) = 520 torr Οι σχετικά αδύνατες δυνάμεις δίπολο-διπόλοκαι οι δυνάμεις διασποράς του London μεταξύ των μορίων οδηγούν σε μια πολύ υψηλότερη τάση ατμού έναντι της αιθανόλης. Ατμόςp (25οC) = 75 torr Αν και οι δυνάμεις δίπολου- διπόλου και οι δυνάμεις διασποράς του London υπάρχουν επίσης μεταξύ των μορίων αιθανόλης, οι ισχυρές συνδέοντας αλληλεπιδράσεις υδρογόνου είναι αρμόδιες για την πολύ χαμηλότερη τάση ατμού έναντι του αιθέρα.

Επίδραση της θερμοκρασίας στη τάση ατμών : σε μια υψηλότερη θερμοκρασία, περισσότερα μόρια έχουν αρκετή ενέργεια για να δραπετεύσουν από το υγρό ή το στερεό. Σημειώστε το μεγάλο αριθμό μορίων στο αέριο. .. Σε μια χαμηλότερη θερμοκρασία, λιγότερα μόρια έχουν την ικανοποιητική ενέργεια για να δραπετεύσουν από το υγρό ή το στερεό. Σημειώστε το μικρό αριθμό μορίων στο αέριο

Ισορροπία υγρού -ατμών Εικόνα T είναι σταθερή H2O (l) H2O (g)

Εξάχνωση Ι2 ισορροπία ατμών Ι2 με στερεό Ι2

Μερική πίεση • Μερική πίεση (pA) ενός αερίου συστατικού Α αερίου µίγµατος, ονοµάζεται η πίεση που θα ασκούσε το αέριο, αν µόνο του καταλάµβανε όλο τον όγκο του δοχείου, στην ίδια θερµοκρασία. • Νόµος µερικών πιέσεων του Dalton: Η ολική πίεση (Ρ) ενός αέριου µίγµατος, σε ορισµένη θερµοκρασία, είναι ίση µε το άθροισµα των µερικών πιέσεων των συστατικών του: P = pA + pB + ... • Γραµµοµοριακό κλάσµα (xA), είναι το πηλίκο των mol του συστατικού Α (nA) προς τα συνολικά mol του µίγµατος (nολ.).: xA = nA/nολ. → Η µερική πίεση ενός αερίου είναι ίση µε το γραµµοµοριακό κλάσµα του αερίου επί την ολική πίεση του µίγµατος: pA = xAP ή pA = (nA/nολ.)P → Σε αέριο µίγµα ισχύει ότι η αναλογία mol των συστατικών είναι ίση µε την αναλογία των µερικών πιέσεων: pA/pB = nA/nB

Οι μακροσκοπικές ιδιότητες του νερού και οι ατομικές – μοριακές ρίζες τους