ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γεωγραφία ΣΤ΄Δημοτικού Σχολικό Έτος
Advertisements

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΒΛΑΧΑΚΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΑ ΚΑΛΤΣΗ ΕΦΗ ΚΑΝΑΚΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ-ΜΑΡΙΑ
400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ
Χάραξη του μεσημβρινού και εύρεση του αληθή βορρά
Εργασία Στην Αστρονομία.
Διάστημα Έλλη Πετρίδου Στ’
Μαθηματικά & Λογοτεχνία
Με τα μάτια του Hubble.
SN 1987A Παρουσίαση Ερευνητικής Πρότασης. 1. Υπερκαινοφανείς Ορισμένοι αστέρες κατά το τέλος της ζωής τους (αφού κάψουν όλο το υδρογόνο που περιέχουν)
Γιάννης Σειραδάκης Τμήμα Φυσικής, ΑΠΘ
To διάστημα.
Άστρο θαμπό του πρωινού για χάρη σου αγρυπνούμε η αναπνοή μας σου μιλά κι οι βράχοι κρυφακούνε… Επιμέλεια: Νίκη Μαματσή Φυσικός.
ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος & Δημήτρης Μιχαλακόπουλος
Ήλιος o Πρώτος «…κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
ΗΗΜΕΙΑ.
Οι πλανήτες είναι οι εξής:
Ποιος ήταν ο εφευρέτης του αστρονομικού τηλεσκοπίου;
Εργαστήριο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Αστροφυσική»
Ταξινόμηση κατά Hubble, Σμήνη Γαλαξιών, Σκοτεινή Ύλη
Δυνάμεις του 10: κοσμικό ταξίδι, από το Σύμπαν των γαλαξιών μέχρι το άτομο.
Παρατήρηση φαινομένων στην Γη: Milky Way, Παλίρροια, Σέλας,
ΠΛΑΝΗΤΕΣ.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ- ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
6.2 ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ.
Τεχνολογία Α΄ Γυμνασίου
8.3 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ 8.4 ΤΟ ΧΡΩΜΑ.
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
7.2 ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΕ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ: ΕΙΔΩΛΑ
Το πώς και το γιατί…. ΑΣΤΡΟΝΟΜΙKEΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Νίκη Μαματσή Φυσικός.
Ελληνογερμανική Αγωγή Εξωπλανήτης είναι κάθε πλανήτης που περιστρέφεται γύρω από ένα άλλο άστρο, είναι δηλαδή κάθε πλανήτης που ανήκει σε κάποιο.
Οι μαύρες τρύπες είναι γιγαντιαία άστρα τα οποία κατά το τέλος της ζωής τους καταρρέουν στην ιδία τους τη μάζα με αποτέλεσμα να καμπυλώνουν άπειρα τον.
Οι Εφαρμογές της τεχνολογίας στην Αστρονομία Δαμιανίδου Ε,Ελεύθερας Α,Καραγεωργίου Β, Καραγιαννίδου Μ,Μαντόπουλος Α,Ιονίδου Λ Σχολικό έτος Αριστοτέλειο.
Ταξίδι Ως Την Άκρη Του Σύμπαντος
Εργασία Στην Αστρονομία. Κανακάκης Κων/νος. Ματσούκας Τσαπραζλής Χρήστος.
Γιάννης Σειραδάκης Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗ ΓΗ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΝΤΟΥ ΤΟΝ ΑΙΜΙΛΙΟ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΦΑΡΙΔΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΚΟΝΤΟΥ.
Βάλια Σκούρα Μελίνα Μερτζάνη
ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ.
Η ΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΜΑΣ ΕΡΜΗΣ,ΑΦΡΟΔΙΤΗ,ΓΗ, ΑΡΗΣ,ΔΙΑΣ,ΚΡΟΝΟΣ,
Βασικά στοιχεία Τηλεσκοπίου Ενίσχυση Φωτός Μεγέθυνση Γ. Νικολιδάκης.
Α Φ Ρ Ο Δ Ι Τ Η Δήμητρα Σκληθριώτη Ζήσης Κωστάκης Μαρία Καρκαλά.
Οι πλανήτες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ o Π.Δ.Σ.Ρ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΑΞΗ Δ΄
Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Πήρε το όνομά του από την Σελήνη,
Επιμέλεια: ΚΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ – ΒΙΟΛΟΓΟΣ, M.Sc. | Ε.Κ.Φ.Ε. ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ –
Ηλιακό Σύστημα.
Ειρήνη Ελμίρα Ευτυχία ΣΤ΄1
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ fdtugy
Φυσική: Η Βαρύτητα Πατσαμάνη Αναστασία
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΙΟΣ ΕΡΜΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΗ 5. ΑΡΗΣ 6. ΔΙΑΣ 7. ΚΡΟΝΟΣ
Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ (ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ)
Βασικες Εννοιες Φυσικης
ΣΥΝΕΣΤΙΑΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ
Εργασία του μαθητή της στ’ τάξης
Τι είναι; Τι περιλαμβάνει;
ΟΠΤΙΚΗ Οπτική ονομάζεται ο κλάδος της Φυσικής που μελετά τη συμπεριφορά και τις ιδιότητες του φωτός, ενώ επιπλέον περιγράφει και τα φαινόμενα που διέπουν.
Ηλιακο συστημα.
ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ!
ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Ηλιακο συστημα.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Χριστιάνα Αρης.
Εισαγωγικές έννοιες φωτισμού
Ηλιακό Σύστημα.
ΦΩΣ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΠΛΑΝΗΤΕΣ.
ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ

Η κυριότερη λειτουργία ενός τηλεσκοπίου είναι η συγκέντρωση όσο δυνατόν περισσότερων φωτονίων από την ακτινοβολία που εκπέμπει ένα ουράνιο σώμα Βασικές ιδιότητες ενός τηλεσκοπίου είναι : α) η διακριτική ικανότητα και β) η μεγεθυντική ισχύς. ή .απλά μεγέθυνση

Ιστορική ανάδρομη Το πρώτο λειτουργικό τηλεσκόπιο εφευρέθηκε από τον οπτικό Χανς Λίπερσεϊ (Hans Lippershey, 1570 – 1619) το 1608 στην Ολλανδία. Όμως ο Ιταλός αστρονόμος Γαλιλαίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που το έστρεψε προς τον ουρανό, εισαγάγοντάς το έτσι στην Αστρονομία. Με το διοπτρικό τηλεσκόπιό του ο Γαλιλαίος παρατήρησε: όρη στη Σελήνη, φάσεις στην Αφροδίτη, κηλίδες στον Ήλιο και αστέρες στον Γαλαξία. Έπειτα ήρθε η σειρά του Άγγλου φυσικού Ισαάκ Νεύτωνα, ο οποίος έλυσε το ακόλουθο μεγάλο πρόβλημα: επειδή οι φακοί των διοπτρικών τηλεσκοπίων λειτουργούν ως πρίσματα, διασπούν το φως στα «επτά» χρώματα της ίριδας. Αυτό προκαλεί την λεγόμενη χρωματική εκτροπή, δηλαδή έγχρωμες φωτεινές λωρίδες γύρω από το αντικείμενο. Ο Νεύτωνας εφηύρε έναν νέο τύπο τηλεσκοπίου που χρησιμοποιούσε καθρέφτες (κάτοπτρα) και όχι φακούς, εξαλείφοντας το παραπάνω πρόβλημα. Έτσι γεννήθηκαν τα κατοπτρικά τηλεσκόπια.

Μερικές Κατηγορίες Τηλεσκοπίων Τα οπτικά τηλεσκόπια Τα ραδιοτηλεσκόπια

Τα οπτικά τηλεσκόπια Οπτικό τηλεσκόπιο είναι μία οπτική διάταξη για τη συλλογή και εστίαση της ορατής ακτινοβολίας, μέσω της οποίας επιχειρείται η παρατήρηση μακρινών αντικειμένων και κυρίως ουράνιων σωμάτων, αυξάνοντας το φαινόμενο μέγεθός τους. Τα 3 βασικά ειδή οπτικών τηλεσκοπιών είναι: Διοπτρικό ή Διαθλαστικό Κατοπτρικό ή Ανακλαστικό (ή Νευτώνειο) Καταδιοπτρικό

Διοπτρικό ή Διαθλαστικό Διοπτρικά λέγονται τα τηλεσκόπια  που συλλέγουν και συγκεντρώνουν το φως με τη χρήση στρογγυλών κυρτών κρυστάλλων (φακών). Διοπτρικό ήταν και το πρώτο τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε από τον Ολλανδό Λίπερσεϊ το 1608 όπως και αυτό που κατασκευάστηκε για αστρονομικούς σκοπούς την επόμενη χρονιά από τον Γαλιλαίο. Τα διοπτρικά τηλεσκόπια διακρίνονται σε : Αχρωματικά Αποχρωματικά

Κατοπτρικό ή Νευτώνειο Τα κατοπτρικά τηλεσκόπια συλλέγουν και εστιάζουν το φως με τη βοήθεια κοίλου παραβολικού κατόπτρου. Ο πρώτος που επινόησε τηλεσκόπιο με κάτοπτρο ήταν ο Ισαάκ Νεύτων τον 17ο αιώνα, γι’ αυτό τα κατοπτρικά τηλεσκόπια λέγονται και Νευτώνεια.

Καταδιοπτρικό  Τα καταδιοπτρικά τηλεσκόπια χρησιμοποιούν και φακούς και κάτοπτρα και σ'αυτό οφείλουν και την ονομασία τους. Το φως συγκεντρώνεται στο πρωτεύον κάτοπτρο, στη συνέχεια ανακλάται στο δευτερεύον κάτοπτρο και τελικά διορθώνεται από φακό . Βασικοί τύποι καταδιοπτρικων είναι: Schmidt-Cassegrain Maksutow-Cassegrain Maksutow-Newton

Ραδιοτηλεσκόπια Τα ραδιοτηλεσκόπια είναι δέκτες ραδιοκυμάτων που εκπέμπουν διάφορες πηγές στο σύμπαν. Η συλλογή και η εστίαση των κυμάτων γίνεται με κοίλους παραβολικούς ανακλαστήρες όπως και στα οπτικά (κατοπτρικά) τηλεσκόπια. Ο σχηματισμός της ραδιοεικόνας είναι μία αρκετά σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία. Είναι δυνατόν επίσης να συντονιστούν μεταξύ τους ραδιοτηλεσκόπια σε απόσταση, έτσι ώστε να επιτευχθεί μεγάλη ευκρίνεια των λαμβανομένων εικόνων. Αυτός ο συντονισμός καλείται συμβολομετρία.

Το Παρατηρητήριο Arecibo, το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, διαμέτρου 300 μέτρων, βρίσκεται κοντά στην πόλη Arecibo, στο Πουέρτο Ρίκο.

Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble Πρόκειται για τηλεσκόπιο  σε τροχιά γύρω από την Γη, σε ύψος περίπου 600χλμ από την επιφάνειά της.