IB Topic: 3.8 Photosynthesis

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Advertisements

ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Δρ. Ιωάννα Γ.Καράλη.
ΤΑ ΦΥΤΑ.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Σήμερα θα μιλήσουμε για τη Φωτοσύνθεση
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους. νερό Το νερό διαλύει άλατα τα άλατα Οι ξυλώδεις σωλήνες μεταφέρουν νερό το νερό στα φύλλα ΑΛΑΤΑ Οι ρίζες.
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι οργανισμοί μετατρέπουν τα φυτικά υλικά σε οργανική ουσία. Η οργανική ουσία δίνει: Βελτίωση εδάφους 1.Αυξάνει σταθερότητα συσσωματωμάτων εδάφους 2.Καλύτερος.
Φωτοσύνθεση-Αναπνοή Ε. Λιαναντωνάκη Βιολόγος.
Project 4o Το φως και το χρώμα στην τέχνη και την επιστήμη
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
8.3 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ 8.4 ΤΟ ΧΡΩΜΑ.
Η θεωρία των χρωμάτων. η θεωρία των χρωμάτων.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
Φωτοσύνθεση Φυσική ΣΤ΄ τάξης.
Η αναπνοή στα φυτά Ε.Κ.Μπάση 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας.
ΤΑ ΦΥΛΛΑ.
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ.
Παραγωγοί Καταναλωτές Αποικοδομητές Καταναλωτές 1ης τάξης
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Η κορυφαία αντίδραση της ζωής!.
Εισαγωγή στην Οργανική Χημεία
ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Διάσπαση της τροφής Τροφή
2.1 Η παραγωγή θρεπτικών ουσιών στα φυτά – Η φωτοσύνθεση
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ…ΟΙΚΟΣ + ΛΟΓΟΣ…Αναφέρεται σε έναν οίκο… …το σπίτι μας δηλαδή και σπίτι όλων των έμβιων όντων…..τον πλανήτη γη. Ας κοιτάξουμε λίγο αυτό το σπίτι.
Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών
ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ Το λεπτό σύνορο ανάμεσα στην άβια ύλη και στη ζωή Επιμέλεια: Φωτεινή Σωτηροπούλου, Βιολόγος – 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας.
Γιώργος Χατζηαντωνίου Δημήτρης Τριανταφύλλου Β΄5
Έφη Σωτήρη Κώστας Πρόκος Αργαλαστή, 14/5/2008
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Ανταλλαγή αερίων οξυγόνου & διοξειδίου του άνθρακα
Επιμέλεια: Μαριτίνα Παπακωνσταντίνου Δ΄2 76ο Δ. Σ. Αθηνών
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Γνώση ΒΙΟΛΟΓΙΑ Τεχνικό Λεξιλόγιο Προέλευση
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Εισαγωγή στον μεταβολισμό Τζώρτζης Νομικός Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗΣ Ο όρος φωτοσύνθεση αφορά στη μετατροπή της φωτεινής ενέργειας σε χημική. Η λειτουργία της φωτοσύνθεσης αποτελεί το βασικό μέσο.
Θρεπτικές απαιτήσεις των μικροοργανισμών. Θρεπτικά μέσα των μο  Χημική σύσταση του μικροοργανισμού καθορίζει τις θρεπτικές του απαιτήσεις  Θρεπτικό.
Βιολογία Γ ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Ροή ενέργειας Ήλιος ( πηγή ενέργειας )  Παραγωγοί  Καταναλωτές  Αποικοδομητές Ροή ύλης Περιορισμένη ύλη Πρέπει.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας και η μοριακή ποικιλότητα της ζωής Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας.
ΤO ΒΙΒΛΙΟ TOY ROBERT HOOKE ΛΟΝΔΙΝΟ 1665
Βιολογία Β’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Βιοχημεία Ενότητα 9: Ο ενεργειακός μεταβολισμός - Εισαγωγή
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Φωτοσύνθεση Συμβαίνει στους αυτότροφους οργανισμούς
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ: ο τρόπος παραγωγής ενέργειας από τις τροφές (ζώα, φυτά, και μονοκύτταροι μικροοργανισμοί ) και από τον ήλιο (φυτά και φύκη) και η χρήση της.
Άνθρωπος και Περιβάλλον
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
Μιτοχόνδρια και χλωροπλάστες
Οργανική Χημεία και Υδρογονάνθρακες
Τροφοδοσία βιόσφαιρας
Κύτταρο: η μονάδα της ζωής
2. Άνθρωπος και περιβάλλον (2.1)
H ελευθέρωση της ενέργειας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ.
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΟΥΣΙΩΝ
Προηγούμενες γνώσεις που θα χρειαστώ...
Αποικοδομητές Καταναλωτές κ.τ.λ τάξης Καταναλωτές 3 ης τάξης Καταναλωτές Παραγωγοί Καταναλωτές 2 ης τάξης Καταναλωτές 1 ης τάξης.
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
Η διαδικασία δέσμευσης ενέργειας από τον ήλιο
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

IB Topic: 3.8 Photosynthesis ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Επιμέλεια: Φωτεινή Σωτηροπούλου, Βιολόγος, 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας

Φωτοσύνθεση Ίσως η πιο σημαντική μεταβολική διαδικασία της βιόσφαιρας IB Topic: 3.8 Photosynthesis Φωτοσύνθεση Ίσως η πιο σημαντική μεταβολική διαδικασία της βιόσφαιρας CO2 απλές ανόργανες ενώσεις οργανικές ενώσεις H2O Υδατάνθρακες (γλυκόζη)

Η ζωή στον πλανήτη μας στηρίζεται στην ενέργεια του ήλιου IB Topic: 3.8 Photosynthesis Η ζωή στον πλανήτη μας στηρίζεται στην ενέργεια του ήλιου Η ηλιακή ενέργεια τροφοδοτεί τα τροφικά πλέγματα

Όλοι σχεδόν οι οργανισμοί στηρίζονται στη φωτοσύνθεση IB Topic: 3.8 Photosynthesis Όλοι σχεδόν οι οργανισμοί στηρίζονται στη φωτοσύνθεση οργανισμοί αυτότροφοι ετερότροφοι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί (παραγωγοί) καταναλωτές αποικοδομητές φυτοφάγοι σαρκοφάγοι Οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί παράγουν την ΟΡΓΑΝΙΚΗ ύλη

IB Topic: 3.8 Photosynthesis ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ευκαρυωτικοί: φυτά & φύκη προκαρυωτικοί: βακτήρια & κυανοφύκη (κυανοβακτήρια) Σε ποιο μέρος της βιόσφαιρας γίνεται η περισσότερη φωτοσύνθεση;

Η περισσότερη οργανική ύλη παράγεται στο νερό IB Topic: 3.8 Photosynthesis Η περισσότερη οργανική ύλη παράγεται στο νερό

Το φύλλο ως όργανο φωτοσύνθεσης των φυτών IB Topic: 3.8 Photosynthesis Το φύλλο ως όργανο φωτοσύνθεσης των φυτών Το εσωτερικό του φύλλου (μεσόφυλλο) περιέχει χλωροπλάστες Το CO2 εισέρχεται στο φύλο και το O2 εξέρχεται από τα στόματα Τα στόματα βρίσκονται στην κάτω επιδερμίδα Η διαπνοή παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά θρεπτικων ουσιών στο φυτό και από εκεί στους οργανισμούς μέσω των τροφικων αλυσίδων

IB Topic: 3.8 Photosynthesis Χλωροπλάστες Περιέχουν χλωροφύλλη και δεσμεύουν το φως Εδώ συνθέτονται οι υδατάνθρακες

Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα IB Topic: 3.8 Photosynthesis Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα Το ορατό φως είναι μια πολύ μικρή περιοχή του

Φωτοσυνθετικές χρωστικές Γιατί τα φύλλα είναι πράσινα; IB Topic: 3.8 Photosynthesis Φωτοσυνθετικές χρωστικές Γιατί τα φύλλα είναι πράσινα; Η ΧΛΩΡΟΦΥΛΛΗ είναι η κύρια φωτοσυνθετική χρωστική «Λευκό φώς» = όλα τα χρώματα (ακτινοβολίες) Η μπλε και η ερυθρή ακτινοβολία απορροφούνται Η πράσινη ακτινοβολία ανακλάται

Να και ένα διάγραμμα για την απορρόφηση της χλωροφύλλης … Action spectrum of photosynthesis shows wavelengths used for light dependent reactions. Different colours are different wavlengths. The green region is not used, so green light is reflected and seen.

IB Topic: 3.8 Photosynthesis Φωτοσυνθετικές χρωστικές Γιατί τα φύλλα έχουν τόσα πολλά χρώματα το φθινόπωρο; Τα ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΗ απορροφούν κυρίως την μπλε ακτινοβολία και ανακλούν το κίτρινο και το πορτοκαλί

IB Topic: 3.8 Photosynthesis Φωτοσύνθεση χρησιμοποιεί φως για να συνθέσει Η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται σε χημική ενέργεια 6CO2 + 6Η2Ο C6H12O6 + 6O2 διοξείδιο του άνθρακα νερό γλυκόζη οξυγόνο φως χλωροφύλλη οι υδρογονάνθρακες όπως η γλυκόζη είναι αποθήκες χημικής ενέργειας το φως διασπά το νερό και σχηματίζεται ΑΤP Από πού προέρχεται το Ο2;

Τα 2 στάδια της φωτοσύνθεσης IB Topic: 3.8 Photosynthesis Τα 2 στάδια της φωτοσύνθεσης φωτεινή φάση (grana) Η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται σε χημική (ATP + NADPH) και παράγεται οξυγόνο ως υποπροϊόν σκοτεινή φάση (στρώμα) Συντίθεται γλυκόζη χρησιμοποιώντας διοξείδιο του άνθρακα και τα μόρια (ATP + NADPH) που παρήχθηκαν κατά τη φωτεινή φάση και περιέχουν ενέργεια

Η φωτοσύνθεση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία IB Topic: 3.8 Photosynthesis Η φωτοσύνθεση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία

Παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση της φωτοσύνθεσης IB Topic: 3.8 Photosynthesis Παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση της φωτοσύνθεσης Θερμοκρασία: Επηρεάζει τη δράση των ενζύμων. Αύξησή της ως ένα σημείο (30οC) αυξάνει την απόδοση της φωτοσύνθεσης. Φως: Αύξηση της έντασης του φωτός ως ένα σημείο αυξάνει την απόδοση της φωτοσύνθεσης Διοξείδιο του άνθρακα: Αύξηση της έντασης του φωτός ως ένα σημείο αυξάνει την απόδοση της φωτοσύνθεσης Νερό: η έλλειψη νερού μπλοκάρει τις φωτεινές αντιδράσεις. Παράλληλα κλείνει τα στόματα και δεν εισέρχεται CO2. Ανόργανα άλατα: Το N και το Mg απαραίτητα για τη σύνθεση του μορίου της χλωροφύλλης.

IB Topic: 3.8 Photosynthesis Ας σκεφτούμε… Ποια σχέση έχει η φωτοσύνθεση με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων;

IB Topic: 3.8 Photosynthesis Αυτά για σήμερα!!!