Κλέφτες και αρματολοί.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΑ ΣΙΛΙΤΖΟΓΛΟΥ ΣΤ2.
Advertisements

Η φύλαξη των ανατολικών συνόρων και οι Ακρίτες
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Ο Μακεδονικός Αγώνας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Μακεδονίας. Θεωρείται από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα της νεότερης.
Σουλιώτες Χρήστος Μ. Στ’ Τάξη
Μάρκος Μπότσαρης Από Φώτια Ελευθερίου.
ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Η Οθωμανική αυτοκρατορία
Η βασιλεία του Όθωνα.
Ο Θεός ορίζει Κριτές Οι εχθροί
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Το έπος του 1940 ( )
Η ανατολη υπο την οθωμανικη κυριαρχια
Ελληνική Επανάσταση του 1821
Τα απελευθερωτικά οράματα ο Ρήγας Φεραίος
Επανάσταση 1821.
Η πτώση της Τριπολιτσάς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821.
Ελεονώρα Χασάνη Αναστασία Τσαχιρίδη Β3β 2012
ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΛΟΥΙΖΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ Ημερομηνία υποβολής: 29/05/2003
28η Οκτωβρίου 1940.
Η παρουσίαση θα γίνει από την Άννα Στεργιανουδη.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Το όραμα του Ρήγα Φεραίου. Οι συμφορές και τα κοινά βάσανα της σκλαβιάς, που συνόδευαν τα χρόνια της τουρκοκρατίας ένωσαν τους Έλληνες με τους άλλους.
Οι συνθήκες ζωής στην Οθωμανική αυτοκρατορία
Χοροί Κώστας κ. – Γιάννης Φ..
Από τους μαθητές της Στ΄2 Παναγιώτης , Πάμπος , Λώρα, Ηρακλής
Λίγο πριν τον τραγικό θάνατο του Αλή Πασά Τεπελενλή το 1822, και σε συνεννόηση με αυτόν, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με ένα ασκέρι ανδρών, Αλβανών και.
Papanikolaou Georgios © 2011
Τα κάστρα της λευτεριάς
ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ.
28η Οκτωβρίου «ΟΧΙ» Το ιταλικό τηλεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με το οποίο ο Μουσολίνι ζητούσε την ελεύθερη δίοδο των ιταλικών στρατευμάτων απορρίπτεται.
 To 19o αιώνα είχε ωριμάσει η ιδέα της απελευθέρωσης των Ελλήνων.  Στην Οδησσό της Ρωσίας το 1814 συναντήθηκαν τρεις έμποροι και αποφάσισαν να ιδρύσουν.
Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Η επανάσταση στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία
Ι ΣΤΟΡΊΑ Ο Ι ΑΓΏΝΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΏΝ. Οι ανυπότακτοι Σουλιώτες πρωταγωνίστησαν σε πολλές επαναστατικές ενέργειες εναντίον των Τούρκων. Πολλοί γνωστοί είναι.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ
Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ κεφ.20
Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε επτά χρόνια πριν από την έναρξη της Μεγάλης Επανάστασης του 1821 , με σκοπό να συντονίσει τις προσπάθειες.
Ιωάννης Βαρβάκης.
«Η ΝΙΚΗ» Η ΣΤΙΓΜΗ ΑΥΤΗ ΠΡΟϊΔΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ. Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΑΣΠΑΖΕΤΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΗΝ.
37. Ένα περιστατικό από τη δράση του αγίου Κοσμά του Αιτωλού
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Παρουσίαση των γεγονότων του
Η επανάσταση στην Στερεά Ελλάδα
Ορισμός του "ρεμπέτη" Ο όρος ρεμπέτης σημαίνει επαναστάτης που ζει ζωή εκτός νόμου. Μεγάλοι μουσικοί όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης προσπάθησαν.
Μορφές αντίστασης των υπόδουλων Ελλήνων Κουκουρίκου Αρίστη, δασκάλα
Δημιουργία παρουσίασης :Βάσω Ραμπαούνη
Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων. Στο προηγούμενο μάθημα αναφέραμε ότι με την άλωση της Πόλης πολλές οικογένειες Βυζαντινών έφυγαν για να μην γίνουν σκλάβοι.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
Παραδοσιακοί Χοροί. Περιεχόμενα Εισαγωγικά Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί (καλαματιανός,τσάμικος,μπάλος)Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί (καλαματιανός,τσάμικος,μπάλος)
Για τη Μακεδονία θα μιλήσουμε σήμερα. Όχι όμως για τη σημερινή Μακεδονία που είναι ελεύθερη και ζούμε σ’ αυτήν και είμαστε περήφανοι για το όνομά της,
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Του μαθητή Γιώργου Μπουτσιούκη Τμήμα Γ2 ημερομηνία 7/12/2013
ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821.
Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί
ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΙΩΞΕΩΝ
Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα
Το κίνημα στο Γουδί (1909) Μπιλίτος Θωμάς.
Ηλίας Μπουναρτζής/ Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε επτά χρόνια πριν από την έναρξη της Μεγάλης Επανάστασης.
Ηλίας Μπουναρτζής/ Η οικονομική ζωή Η σταδιακή παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έδωσε τη δυνατότητα στους υπόδουλους.
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η επανάσταση στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία
Κώστας κ. – Γιάννης Φ. Χοροί. Καλαματιανό Δημοφιλέστατος δημοτικός χορός ( που λέγεται και ίσος ή συρτός ) με πανάρχαιες ελληνικές ρίζες. Άγνωστος είναι.
H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
30β. Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου εν.2 κεφ. 1 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων. Εν.2 κεφ.2 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κλέφτες και αρματολοί

Οι κλέφτες Σε όλη τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας επειδή οι συνθήκες ζωής ήταν δύσκολες, πολλοί άνθρωποι ανέβαιναν στα βουνά. Συγκροτούν ένοπλες ομάδες τους κλέφτες.

Οι ενέργειες των κλεφτών Κάνουν επιθέσεις σε εμπορικές αποστολές, σε κρατικούς αξιωματούχους, σε ταξιδιώτες, ακόμα και σε χωριά και πόλεις, αρπάζοντας χρήματα, όπλα και τρόφιμα. Οι Αρχές τους θεωρούσαν κακούργους, όμως ο λαός τους θαύμαζε για το θάρρος και τη λεβεντιά τους. Έτσι οι κλέφτες θεωρήθηκαν λαϊκοί ήρωες.

Οι αρματολοί Οι Οθωμανοί Τούρκοι για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο των κλεφτών, οργάνωσαν ειδικά τμήματα, τους αρματολούς, που αναλάμβαναν τη φύλαξη μιας περιοχής που λεγόταν αρματολίκι.

Κλέφτες και αρματολοί Πολλές φορές κλέφτες και αρματολοί συνεργάζονταν και τελικά οι δυο λέξεις κατέληξαν να σημαίνουν το ίδιο πράγμα. "Κλέφτες και αρματολοί" Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Π. Βρέλλη (Ιωάννινα)

Η οργάνωση των κλεφτών Κάθε ομάδα των κλεφτών ή αρματολών είχε το δικό της μπαϊράκι (σημαία), τον καπετάνιο της, το πρωτοπαλίκαρο της καθώς και τους ψυχογιούς της (ανήλικα κλεφτόπουλα).

Η ζωή των κλεφτών ήταν γεμάτη κακουχίες και στερήσεις Η ζωή των κλεφτών ήταν γεμάτη κακουχίες και στερήσεις. Ζούσαν σε δυσκολοπάτητα μέρη, τα λημέρια και για να είναι ασφαλείς, έβαζαν σκοπιές τα καραούλια.

Όταν συγκρούονταν με τους Οθωμανούς Τούρκους, εφάρμοζαν την τακτική του κλεφτοπολέμου.

Λίγο πριν την ώρα της ελευθερίας Οι κλέφτες και οι αρματολοί με τα κατορθώματα τους έδιναν κουράγιο στους Έλληνες και κατά τη διάρκεια του αγώνα αποτέλεσαν τον πυρήνα των αγωνιστών της ελευθερίας. Ο Αντώνης Κατσαντώνης από την Ήπειρο (1775 – 1808) κλέφτης στην περιοχή των Αγράφων Ο Λάμπρος Τζαβέλας (1745-1792) γεννήθηκε στο Σούλι

Άσκηση Αντιστοιχίζω αυτά που ταιριάζουν Λημέρι Σημαία Μπαϊράκι Σκοπιά Καραούλι Καταφύγιο, στρατόπεδο Κλεφτοπόλεμος Υπαρχηγός Πρωτοπαλίκαρο Πόλεμος με αιφνιδιασμό και ενέδρες Ψυχογιοί Αρχηγός ομάδας κλεφταρματολών Καπετάνιος Ανήλικα κλεφτόπουλα