ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 7
Advertisements

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΦΟΡΔΑΚΟΣ
Ενέργεια του ηλεκτρικού ρεύματος
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΝΤΛΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΟΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΧΑΝΙΑ,
Αντιδράσεις απλής αντικατάστασης Σειρά δραστικότητας μετάλλων
Καλή και δημιουργική χρονιά.
Η ΕΞΑΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Είναι σύνηθες το φαινόμενο σε κάποια σημεία των εγκαταστάσεων των κεντρικών θερμάνσεων να συσσωρεύεται αέρας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΝΤΑΚΗΣ.
Χημεία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου 2ο Κεφάλαιο - Θερμοχημεία
ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Θερμιδομετρία.
Β΄ Λυκείου Γενικής Παιδείας
ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
Εξαρτώνται από τη θερμοκρασία
ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
3.1 ΘΕΡΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΙΣΧΥΣ Η χρονική συνάρτηση της στιγμιαίας ισχύος προκύπτει από τη σχέση
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών Εργ. Μεταλλουργίας
Ε.Κ.Φ.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Φύλλο εργασίας 4 Μετρήσεις θερμοκρασίας- η βαθμονόμηση
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
HΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΑΣΤΡΕΣ
6ο ΓΕΛ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννακης Μανωλης (ΠΕ-04)
Μaθημα 1ο ΕισαγωγικeΣ ΕννοιεΣ ΧημεΙαΣ
Υλικά με θετικό θερμικό συντελεστή αντίστασης Η εξάρτηση PTC
ΔΙΑΚΡΙΒΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
6.2 ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ: ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΡΕΗ ΥΓΡΗ ΑΕΡΙΑ ΡΕΥΣΤΑ
ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΟΥΛΗ
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
ΜΑΘΗΜΑ 12°.
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης. Στον εργαστηριακό πάγκο υπάρχουν : Θερμιδόμετρο τύπου coffee-cup (2 πλαστικά κύπελλα το ένα μέσα στο άλλο με καπάκι η.
Στατιστικά περιγραφικά μέτρα Παναγιώταρου Αλίκη Τμήμα Νοσηλευτικής 5η Διάλεξη.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Γεωργικής Υδραυλικής.
ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Υπεύθυνος: Ι. Θεοχαρόπουλος Ταχύτητα Αντίδρασης - Παράγοντες που την επηρεάζουν Εισηγητής:Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Συνεργάτης.
Διαχώρισε Βιβλιογραφία Θερμιδόμετρο ανάμιξης DSC (διαφορική θερμιδομετρία σάρωσης) Υπολογισμοί Ποσοτικοποίησε Macro-DTA (μακρο - διαφορική θερμική ανάλυση)
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 7 η Διάλεξη Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΡΙΖΩΝ  Ορισμός του γεωμετρικού τόπου ριζών Αποτελεί μια συγκεκριμένη καμπύλη,
Ηλεκτρόδια Καθόδου Ηλεκτρόδιο Πύλης Ημιαγωγός Επαφή με άνοδο.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Σκοπός της χημικής ανάλυσης είναι αρχικά η ποιοτική ανίχνευση των συστατικών ενός δείγματος και στη συνέχεια η ποσοτική.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Αντίσταση αγωγού.
Επιμέλεια διαφάνειας Mehmet Kanoglu
ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θερμοδυναμική Ατμοσφαιρικού Αέρα
Νόμος αντίστασης συρμάτινου αγωγού
Υγρασία του αέρα.
Απο ποιούς παράγοντες εξαρτάται η αντίσταση ενός αγωγού;
Οι καταστάσεις (ή φάσεις) της ύλης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 4: Προσδιορισμός των Παραμέτρων του Ισοδύναμου.
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
Βρισκόμαστε σ’ ένα σχολικό εργαστήριο, όπου ο δάσκαλος της Χημείας μιλά για το Ουράνιο (U), μετά από απορία κάποιου μαθητή του. Είχε προηγηθεί το μάθημα.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
Επιμέλεια διαφάνειας Mehmet Kanoglu
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
Παναγιώταρου Αλίκη Τμήμα Νοσηλευτικής
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΘΕΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ: ΣΥΝΘΕΤΗ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ – ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΤΡΩΜΑ ΡΕΥΣΤΟΥ Οι θερμικές.
Η ΕΞΑΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Είναι σύνηθες το φαινόμενο σε κάποια σημεία των εγκαταστάσεων των κεντρικών θερμάνσεων να συσσωρεύεται αέρας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΝΤΑΚΗΣ.
Ημερίδα Υποψηφίων Διδακτόρων Τομέα ΦΣΚ 2018
Αντίσταση αγωγού.
Εισαγωγή στα αέρια. Τα σώματα σε αέρια κατάσταση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης.
καύση Με τον όρο καύση χαρακτηρίζεται (πλέον) οποιαδήποτε χημική αντίδραση συνοδεύεται από έκλυση θερμότητας ίσως και φωτός, που συνδυάζονται (συχνά)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ « ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΘΕΡΜΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΟΒΣΚΙΤΩΝ ΤΟΥ Mn ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ » ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κατά την θέρμανση του συστήματος (δείγμα-δειγματοφορέας) ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ C tot (T) k : θερμική αγωγή T0 T (t) Δείγμα Δειγματοφορέας Κατά την θέρμανση του συστήματος (δείγμα-δειγματοφορέας) με βάση την διατήρηση της ενέργειας: Απλή σχηματική παράσταση ενός θερμιδόμετρου Μετά την θέρμανση: Στην περίπτωση που ο χρόνος εφησύχασης είναι μικρός (μη αμελητέες θερμικές απώλειες) για την μέτρηση της C tot εφαρμόζεται η μέθοδος της εφησύχασης (relaxation technique)

Σύμφωνα με την μέθοδο της εφησύχασης η θερμοχωρητικότητα υπολογίζεται από την σχέση: Όπου 1ον ) ο χρόνος εφησύχασης προσδιορίζεται από την κλίση της ευθείας: t t=0 t1 Τ T0 T(t1) 2ον) η θερμική αγωγή υπολογίζεται από την σχέση: t t=0 t1 Τ T0 T

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΟΥ Τεχνικά χαρακτηριστικά του θερμιδομέτρου: Α) ‘’Κουπάκι’’ από Αl2O3 (δειγματοφορέας) με m≈270mg και Ø ~ 7.25 mm Β) Ανάρτηση και η ηλεκτρική επαφή με την βάση πραγματοποιείται από σύρματα Pt-8%W με Ø=25μm Γ) Θερμόμετρο: σύρμα W – Heater: σύρμα Pt-8%W και τα δύο με Ø=25μm Δ) Βάση στήριξης αποτελείται από Al2O3 ενώ ο ισοθερμικός θώρακας από Ti. E) Για τις ηλεκτρικές συνδέσεις χρησιμοποιούνται σύρματα Ag Ø=0.5mm. Τα δείγματα έχουν m ≈1.1-1.2 g και για την βελτίωση της θερμικής επαφής δείγματος-δειγματοφορέα έγινε χρήση «φύλλου» χρυσού Ø ~45μm

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Η μέθοδος που εφαρμόστηκε για την επεξεργασία των πειραματικών δεδομένων είναι η μέθοδος της εφησύχασης (relaxation technique). Η πειραματική διαδικασία περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα : Α) Βαθμονόμηση του θερμομέτρου της αντίστασης W (δευτερεύον) με την βοήθεια θερμοστοιχείου τύπου K (Chromel-Alumel) τοποθετημένου στην βάση στήριξης του δειγματοφορέα. Η βαθμονόμηση πραγματοποιείται με πολυωνυμικό fitting των πειραματικών σημείων της συνάρτησης TW=f (W). Η απόκλιση των τιμών του fitting από από τα πειραματικά δεδομένα είναι μικρή.

Β) Πειραματικός προσδιορισμός του χρόνου εφησύχασης Ύπαρξη ενός μικρού χρόνου εφησύχασης που αποδίδεται στην υπερθέρμανση του θερμομέτρου του W κατά την εφαρμογή του θερμικού παλμού.

Γ) Μέτρηση θερμικής αγωγής I Pt-W R Pt-W R’ Pt-W T0 T Διόρθωση στην μέτρηση της θερμικής αγωγής : Από την θερμική ισχύ που παρέχεται στην συνολική αντίσταση RΟΛ=RPW+2·R’Pt-W πρέπει να αφαιρεθεί η θερμική ισχύς που απομακρύνεται από τις αντιστάσεις R ’Pt-W

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Με την βοήθεια υδραυλικής πρέσας συμπιέστηκαν δείγματα (bulk) από σκόνες ενώσεων που είχαν παρασκευασθεί με την «μέθοδο αντίδρασης στη στερεά κατάσταση» και υποβλήθηκαν σε PO2 ≈1 bar (αέρας) και PO2≈9*10-11 bar (Ar-4%H2+υδρατμοί). Ονομαστική χημική σύσταση Θερμική επεξεργασία Μετρήσεις (T=300-1100K) La0.84Sr0.16MnO3+δ ( δ>0 ) Τ=14000C / air / t=5h Θερμοχωρητικότητας LaMnO3 (δ ≈ 0) Τ=13000C / Ar-4%H2 (παρουσία υδρατμών) / t=5h DTA ρ (Τ) La0.90Pr0.10 MnO3 (δ ≈ 0) LaMn0.95Cr0.05MnO3 (δ ≈ 0)

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α) Μέτρηση θερμοχωρητικότητας, CSP38 (T) Δείγμα La0.84Sr0.16MnO3+δ , δ>0 (SP38) , m≈1.098 g Τα πειραματικά αποτελέσματα προσδιορίσθηκαν από τις τιμές των μετρήσεων της συνολικής θερμοχωρητικότητας με την αφαίρεση του πολυωνυμικού fitting των πειραματικών τιμών του υποβάθρου → CSP38=C SP38 tot – C back Η σχετική απόκλιση των πειραματικών από τις θεωρητικές τιμές είναι < 8%

Β) Μέτρηση θερμοχωρητικότητας, CPr0 (T), DTA ΔV(T), ρ (T) Δείγμα LaMnO3 , δ≈0 (Pr0) , m≈1.164 g • Οι κορυφές στις μετρήσεις CPr0 και DTA αποδίδονται στην μετάβαση Jahn-Teller. • Κατά την μετάβαση απορροφάται λανθάνουσα θερμότητα, L ~ εμβαδού που περικλείουν οι κορυφές (1ης τάξης μετάβαση). • Οι θερμοκρασία των κορυφών στις μετρήσεις CPr0 και DTA σχεδόν ταυτίζονται ~ 735 K, ενώ βρίσκεται σε συμφωνία με την βιβλιογραφία. • Κατά την μετάβαση παρατηρείται απότομη μείωση της ρ(T) σε θερμοκρασία Τ=ΤJahn-Teller ≈ 735 K

Γ) Μέτρηση θερμοχωρητικότητας, CPr0.10 (T), DTA ΔV(T), ρ (T) Δείγμα La0,90Pr0.10MnO3 , δ≈0 (Pr0.10) , m≈1.1635 g

Δ) Μέτρηση θερμοχωρητικότητας, CLCM05 (T), DTA ΔV(T) Δείγμα LaMn0.95Cr0.05O3 , δ≈0 (LCM05) , m≈1.1009 g

Χρόνοι εφησύχασης, τau (T) , θερμική αγωγή, k (T) και μετρήσεις συνολικής θερμοχωρητικότητας C tot (T)

Προσδιορισμός της μεταβολής της εντροπίας ΔS κατά τις μεταβάσεις Jahn-Teller

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ