καρβοξυλικών οξέων, υδατανθράκων, Περί …φαινολών, καρβοξυλικών οξέων, υδατανθράκων, λιπών & ελαίων 17/4/2010 Ε.Π
Φαινόλες Ονομάζονται τα υδροξυπαράγωγα των αρωματικών υδρογονανθράκων Υδροξυβενζόλιο ή φαινόλη 17/4/2010 Ε.Π
Η φαινόλη παρουσιάζει όξινο χαρακτήρα, δηλαδή διίσταται στο νερό. Φαινολικές ενώσεις χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία για να διατηρούν συνθήκες αντισηψίας. 17/4/2010 Ε.Π
2-υδρoξυπροπανικό ή γαλακτικό οξύ Καρβοξυλικά οξέα Αιθανικό ή οξικό οξύ 2-υδρoξυπροπανικό ή γαλακτικό οξύ Βενζοϊκό οξύ Ε120 Τρυγικό οξύ Κιτρικό οξύ 17/4/2010 Ε.Π
Καρβοξυλικά οξέα Χημικές ιδιότητες Έχουν ξινή γεύση και αλλάζουν το χρώμα των δεικτών. Αντιδρούν με βάσεις και βασικά οξείδια. Διασπούν τα ανθρακικά άλατα και ελευθερώνουν CO2. Αντιδρούν με μέταλλα δραστικότερα του Η. Αντιδρούν με αλκοόλες σε όξινο περιβάλλον και δίνουν εστέρες. 17/4/2010 Ε.Π
Οξικό οξύ Το ξίδι είναι διάλυμα οξικού οξέος 5% w/v, και παρασκευάζεται βιομηχανικά από τη ζύμωση κρασιού ή άλλου αλκοολούχου ποτού. Μια από τις εργαστηριακές του παρασκευές είναι η οξείδωση της αιθανόλης. CH3CH2OH+2|O| CH3COOH +H2O 17/4/2010 Ε.Π
Γαλακτικό οξύ Βρίσκεται στους μυς, όπου σχηματίζεται από τη διάσπαση του γλυκογόνου. Η περιεκτικότητα των μυών σε γαλακτικό οξύ αυξάνει κατά την κίνηση κι’ αυτό δημιουργεί την αίσθηση της κούρασης. 17/4/2010 Ε.Π
Υδατάνθρακες Χαρακτηριστικά παραδείγματα υδατανθράκων όνομα κατηγορία δομή απαντάται Γλυκόζη Μονοσακχαρίτης C6H12O6 φυτά και ζώα Φρουκτόζη φρούτα και μέλι Σακχαρόζη Δισακχαρίτης Γλυκόζη-φρουκτόζη σακχαροκάλαμο, παντζάρια Μαλτόζη Γλυκόζη-γλυκόζη Βύνη Λακτόζη Γλυκόζη-Γαλακτόζη Γάλα Άμυλο Πολυσακχαρίτης Αλυσίδα μονάδων γλυκόζης Πατάτα, σιτάρι, αλεύρι Κυτταρίνη Ξύλο, βαμβάκι 17/4/2010 Ε.Π
Π.χ. με πυκνό θειικό οξύ αφυδατώνονται!!! Οι υδατάνθρακες πήραν την γενική τους ονομασία επειδή θεωρήθηκαν «ενυδατωμένοι άνθρακες» με γενικό μοριακό τύπο Cx(H2O)ψ . Π.χ. με πυκνό θειικό οξύ αφυδατώνονται!!! Βίντεο απανθράκωσης της ζάχαρης Ε.Π 17/4/2010
Συντακτικοί τύποι φρουκτόζη Άμυλο 17/4/2010 Ε.Π
Λίπη και έλαια Είναι εστέρες καρβοξυλικών οξέων με γλυκερίνη γνωστοί ως τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια αυτά είναι τα έλαια και τα λίπη φυτικής και ζωικής προέλευσης. Εκείνα που είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου είναι γνωστά σαν έλαια, ενώ εκείνα που είναι στερεά ονομάζονται λίπη. 17/4/2010 Ε.Π
Τι χημικές ενώσεις είναι άραγε τα σαπούνια; …και πως παρασκευάζονται; Άλατα μακρών αλυσίδων καρβοξυλικών οξέων. Με υδρόλυση των τριγλυκεριδίων σε αλκαλικό περιβάλλον. (σαπωνοποίηση) 17/4/2010 Ε.Π
Δ. Θεοδωρόπουλος, Π. Θεοδωρόπουλος, Α. Κάλλης. Τα κείμενα βασίστηκαν στο βιβλίο «Χημεία β΄ λυκείου», γενικής παιδείας του ΟΕΔΒ Σ. Λιοδάκης, Δ. Γάκης, Δ. Θεοδωρόπουλος, Π. Θεοδωρόπουλος, Α. Κάλλης. Οι φωτογραφίες και τα σχήματα βρέθηκαν στο διαδίκτυο. 17/4/2010 Ε.Π