Καύση μεθανίου με αέρα Σ' έναν καυστήρα καίγεται μεθάνιο (CH4(g)) με γραμμομοριακή παροχή 10 kmol/h. Να υπολογιστεί η σύσταση των καυσαερίων και η παροχή.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Χημική Ισορροπία.
Advertisements

2.7 Χημική αντίδραση.
Θερμοχημεία.
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Χημεία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου 2ο Κεφάλαιο - Θερμοχημεία
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
Σταθερά χηµικής ισορροπίας Kc:
Ισοζύγια Μάζας και Ενέργειας
Σταθερά χημικής ισορροπίας Kc.
ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Χημική ισορροπία.
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών ΕΚΦΕ Ερμούπολης, Ιανουάριος 2007 Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων ΧΗΜΕΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Περιεχόμενα : Χημική ταυτότητα στοιχείου Χημικές αντιδράσεις Ταχύτητα αντίδρασης Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα αντίδρασης Γενική εξίσωση ισοζυγίου.
ΜΑΘΗΜΑ 2°. ΦΥΣIΚΟΧΗΜΕIΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΣIΔΗΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ Εισαγωγή Η φυσικοχημεία της αναγωγής των σιδηρομεταλλευμάτων απαντά στα παρακάτω ερωτήματα:
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
Χημικές Εξισώσεις Αντιδρώντα: Zn + I2 Προιόντα: Zn I2
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
ΚΑΥΣΑΝΑΛΥΣΗ.
Καύση αιθανίου με αέρα Σ' έναν καυστήρα τροφοδοτείται μίγμα αιθανίου (C2H6) και οξυγόνου (Ο2) με γραμμομοριακή παροχή 10 kmol/h και αναλογία 80% v/v αιθάνιο.
Καύση Μεθανίου.
Οργανική Χημεία Υδρογονάνθρακες
6ο ΓΕΛ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννακης Μανωλης (ΠΕ-04)
ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
Νόμος (ή αρχή) Lavoisier - Laplace
Παραγωγή CH 3 I από CΗ 3 ΟΗ με ανακύκλωση ΗI CH 3 I παρασκευάζεται με κατεργασία 2000 kg/d υδροιωδικού οξέος (HI) με περίσσεια μεθανόλης (CH 3 OH) σύμφωνα.
ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ Η έννοια του Mole.
Ισοζύγιο Μάζας Ισοζύγιο Μάζας είναι ο ισολογισμός των ποσοτήτων μάζας που υφίστανται αλλαγές ή διέρχονται μέσα από ένα σύστημα Εξερχόμενα Ρεύματα Eισερχόμενα.
Ισοζύγια Υλικών Τι είναι Ισοζύγιο Μάζας Αρχή Ισοζυγίων Μάζας
ΤΑΞΗ Γ1, 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012
3. ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
1.3 Αλκάνια – μεθάνιο, φυσικό αέριο, βιοαέριο
2. ΒΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
Καυσιμα στις κ. θ. - καυση.
Παραγωγή Σιδήρου Η αντίδραση που συμβαίνει σε μία υψικάμινο μπορεί να θεωρηθεί απλά ότι είναι η ακόλουθη Fe 2 O C = 2 Fe + 3 CO Συγχρόνως όμως συμβαίνουν.
ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ Ακαδημαϊκό Έτος Πέμπτη, 25 Ιουνίου η Εβδομάδα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ.
Κεφάλαιο 1ο Ανάλυση προβλήματος.
Σταθμοί Παραγωγής Ενέργειας Ενότητα 2: Η Καύση στους Ατμοπαραγωγούς Δρ Γεώργιος Αλέξης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
Καύση Μεθανίου. Μίγμα μορίων οξυγόνου και μεθανίου Μόριο Οξυγόνου Μόριο Μεθανίου Ανοιχτός λύχνος Bunsen.
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 1 η : Ο ΔΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΔΟΚΟΣ Διάλεξη: Διαγράμματα δοκού με τη μέθοδο της ομόλογης αμφιέρειστης. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης Τμήμα Πολιτικών.
“Δροσισμός Θερμοκηπίων (Α)” Εισαγωγή Άσκηση Επίλυση Συζήτηση Θέμα Θεωρία Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές TEI Πελοποννήσου Διδάσκων - Γεώργιος Δημόκας.
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 7: Η αρχή των δυνατών έργων. Η αρχή του D’ Alembert Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ
ΙΣΟΖΥΓΙΑ. ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΜΑΖΑΣ Εφαρμογή του νόμου διατήρησης της μάζας ( η μάζα δεν δημιουργείτε από το μηδέν ούτε εξαφανίζεται )
. 8η Διάλεξη Παρεμβολή Hermite
Κεφάλαιο 8 Μέθοδοι ανάλυσης κυκλωμάτων
Δρ Γεώργιος Σκόδρας Επίκουρος Καθηγητής
ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
Έλεγχος υποθέσεων με την χ2 «χι -τετράγωνο» κατανομή
Οργανική Χημεία και Υδρογονάνθρακες
Οργανική Χημεία… υδρογονάνθρακες.
ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Η χαρτοβιομηχανία ΠΑΠΥΡΟΣ παράγει χαρτί οικιακής χρήσης,
Κωνσταντίνος Ποτόλιας
Δ.1 Χημική εξίσωση Ζαΐμη Φωτεινή.
Θερμοχημεία.
Θερμοχημεία.
Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 3
Χημική ισορροπία.
καύση Με τον όρο καύση χαρακτηρίζεται (πλέον) οποιαδήποτε χημική αντίδραση συνοδεύεται από έκλυση θερμότητας ίσως και φωτός, που συνδυάζονται (συχνά)
ΕΕΕΕΚ ΡΟΔΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Καύση μεθανίου με αέρα Σ' έναν καυστήρα καίγεται μεθάνιο (CH4(g)) με γραμμομοριακή παροχή 10 kmol/h. Να υπολογιστεί η σύσταση των καυσαερίων και η παροχή του τροφοδοτούμενου αέρα στις παρακάτω περιπτώσεις. α) Όταν η καύση είναι πλήρης και γίνεται με τον στοιχειομετρικά απαιτούμενο αέρα β) Όταν η καύση είναι πλήρης και γίνεται με περίσσεια αέρα 150% γ) Όταν κατά την καύση καίγεται μόνο το 90% του τροφοδοτούμενου μεθανίου και γίνεται με περίσσεια αέρα 150% δ) Να μελετηθεί η επίδραση του βαθμού απόδοσης της καύσης στην σύσταση των καυσαερίων.

Πλήρης καύση μεθανίου με αέρα Πλήρης καύση με τον στοιχειομετρικά απαιτούμενο αέρα Σ' έναν καυστήρα καίγεται μεθάνιο (CH4) με γραμμομοριακή παροχή 10 kmol/h.. Να υπολογιστεί η σύσταση των καυσαερίων και η παροχή του τροφοδοτούμενου αέρα στις παρακάτω περιπτώσεις. α) Όταν η καύση είναι πλήρης και γίνεται με τον στοιχειομετρικά απαιτούμενο αέρα

Πλήρης καύση μεθανίου με αέρα Σταδιο 1: Κατασκευή διαγράμματος Ροής Στάδιο 2:Αρίθμηση ρευμάτων Στάδιο 3:Σημείωση όλων των διαθέσιμων στοιχείων στο διάγραμμα

Πλήρης καύση μεθανίου με αέρα Στάδιο 3: Σημείωση όλων των διαθέσιμων στοιχείων στο διάγραμμα Mερικές Πράξεις δεν βλάπτουν

Πλήρης καύση μεθανίου με αέρα Η επίλυση του προβλήματος θα στηριχθεί στην επίλυση του συστήματος των εξισώσεων που προκύπτουν α) από το ισοζύγιο μάζας των εμπλεκομένων συστατικών β) από τη στοιχειομετρία της χημικής αντίδρασης γ) από τους περιορισμούς και τα δεδομένα του προβλήματος και δ) από τις εξισώσεις των συστατικών των ρευμάτων. η σύνδεση των διάφορων ποσοτήτων των ρευμάτων τις διεργασίας.

Πλήρης καύση μεθανίου με αέρα Στάδιο 4: Εξισώσεις ισοζυγίων μάζας Προσοχή!!!!! αφού στο σύστημα συμβαίνει χημική αντίδραση το ισοζύγιο μάζας των συστατικών συμφέρει να γίνει σε kmoles/h Τα συστατικά που εμπλέκονται στο πρόβλημα είναι πέντε: το CΗ4(s), το O2(g), το Ν2(g), το CO2(g), και το Η2Ο(g). Οι ανεξάρτητες εξισώσεις ισοζυγίων μάζας που μπορούν να γραφούν είναι όσες και τα συστατικά Iσοζύγιο μάζας συστατικών σε kmol/h:

Πλήρης καύση μεθανίου με αέρα Στάδιο 4: Εξισώσεις ισοζυγίων μάζας Iσοζύγιο μάζας συστατικών σε kmol/h: Προσοχή !!!!! Στις μηδενικές μεταβλητές

Πλήρης καύση μεθανίου με αέρα Στάδιο 4: Εξισώσεις ισοζυγίων μάζας Επομένως οι εξισώσεις απλοποιούνται στις:

Πλήρης καύση μεθανίου με αέρα Με βάση τα δεδομένα (σύσταση αέρα) και τους περιορισμούς του προβλήματος (πλήρης αντίδραση μεθανίου) προκύπτουν οι εξισώσεις:

Πλήρης καύση μεθανίου με αέρα Λύνεται άραγε το σύστημα;;

Πλήρης καύση μεθανίου με αέρα Πως μπορούμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα Λύνεται άραγε το σύστημα;; Με ποια σειρά πρέπει να λυθούν οι εξισώσεις;;;;

Πλήρης καύση μεθανίου με αέρα Πριν προχωρήσουμε στην επίλυση του πρέπει να ελέγξουμε αν οι εξισώσεις που γράφτηκαν επαρκούν για την επίλυση του προβλήματος. Αυτό θα γίνει με τον έλεγχο των βαθμών ελευθερίας του συστήματος.

Πλήρης καύση μεθανίου με αέρα Πρώτη εξίσωση που θα επιλυθεί Aθροισμα γραμμών Πρώτη μεταβλητή που θα προσδιοριστεί Aφαίρεση στηλών πίνακα Από Στήλη αθροίσματος γραμμών Aθροισμα στηλών

Πλήρης καύση μεθανίου με αέρα

Πλήρης καύση μεθανίου με αέρα

Πλήρης καύση μεθανίου με αέρα

Πλήρης καύση μεθανίου με αέρα

Ατελής καύση μεθανίου με περίσσεια αέρα Σ' έναν καυστήρα καίγεται μεθάνιο (CH4(g)) με γραμμομοριακή παροχή 10 kmol/h. Να υπολογιστεί η σύσταση των καυσαερίων και η παροχή του τροφοδοτούμενου αέρα στις παρακάτω περιπτώσεις. α) Όταν η καύση είναι πλήρης και γίνεται με τον στοιχειομετρικά απαιτούμενο αέρα β) Όταν η καύση είναι πλήρης και γίνεται με περίσσεια αέρα 150% γ) Όταν κατά την καύση καίγεται μόνο το 90% του τροφοδοτούμενου μεθανίου και γίνεται με περίσσεια αέρα 150% δ) Να μελετηθεί η επίδραση του βαθμού απόδοσης της καύσης στην σύσταση των καυσαερίων.

Ατελής καύση μεθανίου με περίσσεια αέρα favailableA = b/a fstoicB CH4 (g) + 2 O2 (g) = CO2 (g) + 2 H2O (g) Αντιδρώντα προϊόντα Τι σημαίνει στοιχειομετρικά απαιτούμενος αέρας fstoichair : Η ποσότητα του αέρα που προβλέπεται από τη χημική αντίδραση για την πλήρη καύση του μεθανίου στη συγκεκριμένη περίπτωση Για να καούν 10 kmol μεθανίου απαιτούνται 20 kmol οξυγόνου ή 95.2 kmol αέρα fstoichΟ2 : γραμμομοριακή παροχή στοιχειομετρικά απαιτούμενου οξυγόνου aA + bB = cC + dD favailableA = b/a fstoicB

Ατελής καύση μεθανίου με περίσσεια αέρα favailableΟ2 = (1+a) fstoicΟ2 CH4 (g) + 2 O2 (g) = CO2 (g) + 2 H2O (g) Αντιδρώντα προϊόντα Τι σημαίνει περίσσεια απαιτούμενου αέρα: Πόση ποσότητα αέρα περισσότερη από τη στοιχειομετρικά απαιτούμενη είναι διαθέσιμη Για να καούν 10 kmol μεθανίου απαιτούνται 20 kmol οξυγόνου ή 95.2 kmol αέρα Αν η περίσσεια είναι 200% τότε το διαθέσιμο οξυγόνο είναι τρείς φορές περισσότερο από το στοιχειομετρικά απαιτούμενο δηλαδή 3 * 20 kmol a η περίσσεια τότε: fstoichΟ2 : γραμμομοριακή παροχή στοιχειομετρικά απαιτούμενου οξυγόνου favailableΟ2 = (1+a) fstoicΟ2

Ατελής καύση μεθανίου με περίσσεια αέρα

Ατελής καύση μεθανίου με περίσσεια αέρα

Ατελής καύση μεθανίου με περίσσεια αέρα

Ατελής καύση μεθανίου με περίσσεια αέρα

Ατελής καύση μεθανίου με περίσσεια αέρα Προσοχή !!!!!!! aair = 1 + a

Ατελής καύση μεθανίου με περίσσεια αέρα

Ατελής καύση μεθανίου με περίσσεια αέρα

Ατελής καύση μεθανίου με περίσσεια αέρα

Ατελής καύση μεθανίου με περίσσεια αέρα

Ατελής καύση μεθανίου με περίσσεια αέρα

Ατελής καύση μεθανίου με περίσσεια αέρα

Ατελής καύση μεθανίου με περίσσεια αέρα

Ατελής καύση μεθανίου με περίσσεια αέρα

Ατελής καύση μεθανίου με περίσσεια αέρα