Το όραμα του Ρήγα Φεραίου. Οι συμφορές και τα κοινά βάσανα της σκλαβιάς, που συνόδευαν τα χρόνια της τουρκοκρατίας ένωσαν τους Έλληνες με τους άλλους.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το «Δέντρο της Ελευθερίας» μέσα από τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του.
Advertisements

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Ο Μακεδονικός Αγώνας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Μακεδονίας. Θεωρείται από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα της νεότερης.
ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 O ΘΟΥΡΙΟΣ
ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ρήγας Βελεστινλής
ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤ΄2 ΤΑΞΗ.
Ένταση στα Βαλκάνια..
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ Από το σήμερα.
Ιστορία-Ερωτήσεις 1.Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας όσον αφορά τις ελληνικές αρχαιότητες; Δώσε παραδείγματα. Τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει.
Τα απελευθερωτικά οράματα ο Ρήγας Φεραίος
Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821.
25 ΜΑΡΤΙΟΥ Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας
Ελεονώρα Χασάνη Αναστασία Τσαχιρίδη Β3β 2012
Η Ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας για απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική καταπίεση. Ήταν η τελευταία από μια σειρά εξεγέρσεων που.
Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
Ο Αγώνας για την Μακεδονία
Ιστορία Άννα Στεργιανούδη ΣΤ’2.
Οι συνθήκες ζωής στην Οθωμανική αυτοκρατορία
Γέννηση1757 Θάνατος24 Ιουνίου24 Ιουνίου ΕθνικότηταΕλληνικ ή ΥπηκοότηταΕλληνικ ή Είδος ΤέχνηςΣυγγρα φέας, πολιτικ ός, στοχασ τής και επανασ.
 Ήταν εθελοντική και ειρηνική, με οικονομικά κυρίως αίτια.  Πολλοί Έλληνες κατοίκησαν σε πόλεις που βρίσκονταν κατά μήκος των εμπορικών δρόμων που διέσχιζαν.
4.7. Η άλωση της Κωνσταντινούπολης
Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος)
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου
H Βαλκανική χερσόνησο, πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους
Ρήγας Βελεστινλής.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ
Tμήμα καραβανιού, φορτωμένο εμπορεύματα στην κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης, 1812.
Οι Βαλκανικές χώρες.
Η πτώση του Βυζαντίου.
25η Μαρτίου.
Το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα
Ο ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ ΑΡΓΥΡΩ Π. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑ στο Βελεστίνο Θεσσαλίας(αρχαιότητα Φερές) Γιος εμπόρου Μπήκε στην υπηρεσία των Φαναριωτών Μετανάστευσε.
ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ.
Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε επτά χρόνια πριν από την έναρξη της Μεγάλης Επανάστασης του 1821 , με σκοπό να συντονίσει τις προσπάθειες.
Παρουσίαση Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
Επανάσταση του 1821.
Ο Ρήγας Βελεστινλής ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Το συγγραφικό και εκδοτικό του έργο συγγραφικό ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ.
ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μορφές αντίστασης των υπόδουλων Ελλήνων Κουκουρίκου Αρίστη, δασκάλα
ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.
Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ
Η κρίση στα Βαλκάνια Ενότ. 4η κεφ. 6 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2013.
Οι δάσκαλοι του Γένους κεφ.7. Οι δάσκαλοι του γένους Ονομάζονται οι μορφωμένοι Έλληνες που κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας συνέβαλαν με την διδασκαλία.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών.
Την εποχή που η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους, στην Ευρώπη σημειώθηκαν πολύ σημαντικά γεγονότα. Κεφ. 2 Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνια (κοσμογονικές.
Για τη Μακεδονία θα μιλήσουμε σήμερα. Όχι όμως για τη σημερινή Μακεδονία που είναι ελεύθερη και ζούμε σ’ αυτήν και είμαστε περήφανοι για το όνομά της,
Ευρωπαϊκός και Νεοελληνικός Διαφωτισμός- Α΄.  Αρχή Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού: 17ος αιώνας Γαλλική Επανάσταση, πραγμάτωση των ιδεών Διαφωτισμού. Αστική τάξη:
Ο Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής
Ήρωες και ηρωίδες του 1821 ΑΝΝΑ Επιμέλεια εργασίας: ΜΑΡΙΑ ΚΩΝ/ΝΑ ΣΤ2
ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ( )  α. Πλαίσιο διαμόρφωσης Τι είναι ο διαφωτισμός 
16/11/ η συνάντηση Η ελληνική Επανάσταση ( )
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΙΚΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΓΕΣΤΗΣ.
ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ.
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
Το συνέδριο της Βιέννης
Ο Νομός Σερρών κατά την Εποχή του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας
MENU ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ TIRANA ΑΘΗΝΑ.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ( )
Η έντονη αθλητική δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, δεν ήταν απλώς και μόνο η αγάπη τους προς τον.
Τα ποτάμια και οι λίμνες στη ζωή των Ευρωπαίων
Ηλίας Μπουναρτζής/ Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε επτά χρόνια πριν από την έναρξη της Μεγάλης Επανάστασης.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ.
Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής
H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
Νεοελληνικός Διαφωτισμός
«Ξύπνα, ταράζου, μη φοβού, Χαίρε Παρθένε, χαίρε! Ο Κύριός μου είναι με σε, Ελλάς, ανάστα, χαίρε!» Γιορτή της Πατρίδας…
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου εν.2 κεφ. 1 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το όραμα του Ρήγα Φεραίου

Οι συμφορές και τα κοινά βάσανα της σκλαβιάς, που συνόδευαν τα χρόνια της τουρκοκρατίας ένωσαν τους Έλληνες με τους άλλους λαούς της Βαλκανικής Χερσονήσου. Οι συμφορές και τα κοινά βάσανα της σκλαβιάς, που συνόδευαν τα χρόνια της τουρκοκρατίας ένωσαν τους Έλληνες με τους άλλους λαούς της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Κοινός ο πόθος για την ελευθερία Κλέφτες και αρματολοί αναζητούν την ελευθερία. Κλέφτες και αρματολοί αναζητούν την ελευθερία. Χαιντούτοι, για τους Βούλγαρους Χαιντούτοι, για τους Βούλγαρους Χαιντούκοι, για τους Σέρβους Χαιντούκοι, για τους Σέρβους Πανδούροι για τους Ρουμάνους Πανδούροι για τους Ρουμάνους Οι εμπορικές σχέσεις που αναπτύσσονται, φέρνουν πιο κοντά την Ελλάδα με τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη, απομονώνονται όμως από τα κράτη της Ευρώπης, τα οποία πορεύονται στο δρόμο της προόδου. Οι εμπορικές σχέσεις που αναπτύσσονται, φέρνουν πιο κοντά την Ελλάδα με τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη, απομονώνονται όμως από τα κράτη της Ευρώπης, τα οποία πορεύονται στο δρόμο της προόδου.

Την επιθυμία όλων των λαών για ελευθερία εξέφρασε ο Ρήγας Φεραίος, που έκανε σκοπό της ζωής του την απελευθέρωση όλων των Βαλκανικών χωρών.

Γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας (Φέρες) το 1757.

Αφού έχασε αγαπημένους του ανθρώπους από τους Τούρκους αλλά και από την μεγάλη του αγάπη για τα γράμματα, πήγε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες, όπου και έμαθε πολλές γλώσσες και επηρεάστηκε από τους πνευματικούς ανθρώπους.

Συγκινήθηκε από τις ιδέες της Γαλλικής επανάστασης και ήλπιζε στη βοήθεια του Ναπολέοντα. Συγκινήθηκε από τις ιδέες της Γαλλικής επανάστασης και ήλπιζε στη βοήθεια του Ναπολέοντα. Μετέφρασε βιβλία στην ελληνική γλώσσα, για τη μόρφωση του λαού, αλλά και εξέδωσε έργα με επαναστατικό περιεχόμενο. Μετέφρασε βιβλία στην ελληνική γλώσσα, για τη μόρφωση του λαού, αλλά και εξέδωσε έργα με επαναστατικό περιεχόμενο. Σημαντικό έργο για εκείνη την εποχή ήταν η περίφημη «Χάρτα» Σημαντικό έργο για εκείνη την εποχή ήταν η περίφημη «Χάρτα»

Σημαντικό έργο του ήταν και ο Θούριος. Στην προσπάθειά του να συνεχίσει την επαναστατική του δραστηριότητα και στους άλλους λαούς, άφησε τη Βιέννη και πήγε στην Τεργέστη.

Στην Τεργέστη τον συνέλαβε η αυστριακή αστυνομία και τον παρέδωσε στους Τούρκους. Στην Τεργέστη τον συνέλαβε η αυστριακή αστυνομία και τον παρέδωσε στους Τούρκους. Το 1798 στο Βελιγράδι στο κάστρο Ντεμπόισα τον σκότωσαν. Το 1798 στο Βελιγράδι στο κάστρο Ντεμπόισα τον σκότωσαν. Ο Ρήγας όμως είχε προλάβει να σπείρει τους πρώτους σπόρους για τα επαναστατικά κινήματα που θα οδηγούσαν στην εθνική αποκατάσταση. Ο Ρήγας όμως είχε προλάβει να σπείρει τους πρώτους σπόρους για τα επαναστατικά κινήματα που θα οδηγούσαν στην εθνική αποκατάσταση.