ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΑΘΟΓΟΝΑ ΕΙΔΗ- ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αποστόλου Φωτεινή Β΄ Παθολογική Κλινική ΠΠΝΙ
Advertisements

Αντιβιοτικά Αντιιικά - Αντιμυκητιασικά
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Προκαρυωτικοί οργανισμοί βακτήρια
Δεύτερη γραμμή άμυνας 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου
Δείκτες ρύπανσης Καθ Αθηνά Μαυρίδου.
Καλλιέργια επιλεγμένων βακτηρίων
Υγιεινή σφαγίου αναφορικά στα βακτηριακά παθογόνα
AΘΗΝΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ. Ορισμός παθογενητικότητας Παθογενητικότητα: Η ικανότητα ενός βακτηρίου να προκαλέσει νόσο. Microbiology principles and explorations 2012.
Ελένη Πρίφτη Βιοπαθολόγος-κλινική μικροβιολόγος
Βακτήρια ΕΚΦΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΡΩΣΤΟΥ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΟΥΚΑ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΡΩΤΟΖΩΑ – ΜΥΚΗΤΕΣ - ΒΑΚΤΗΡΙΑ
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Pseudomonas aeruginosa
Κινολόνες και Αντισηπτικά των Ουροφόρων Οδών
Κυρίτση Βαϊα Φοιτήτρια Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
Ανθρώπινη φυσική μικροχλωρίδα
ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΙ Σπύρος A. Πουρνάρας Αν. Καθηγητής.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
Λοιμώξεις ουροποιογεννητικού συστήματος
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 6 ηΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ.
14 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Αναερόβια Βακτήρια. ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΕΡΟΒΙΩΝ  Αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο χάρη στην εφαρμογή βελτιωμένων εργαστηριακών τεχνικών απομόνωσης.
9 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Λοιμώξεις Καρδιακού Συστήματος. Το αίμα των υγιών ατόμων είναι στείρο από μικροοργανισμούς (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα και ιούς) Μικροβιαιμία:
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 4: Μικροβιολογική Αλλοίωση Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας.
ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ Γ. Καπαρός, Eπίκουρος Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας.
Αλληλεπιδράσεις μικροβίων και ξενιστή Μπάκα Σταυρούλα Αν. Καθηγήτρια.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 6 η -ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ -ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ, ΥΠΕΡΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ -ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ.
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΟ IV ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Θρεπτικά Υποστρώματα Εισαγωγή Μικροβιολογίας Dr Αγγελική Γεροβασίλη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Ε. Κ. Π. Α. .: ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 3 (Μέρος Α): Υγιεινή & Ποιότητα Γάλακτος. Ελένη Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια Εφαρμογών,
Αντιμικροβιακά φάρμακα ΙΙ Σπύρος Πουρνάρας Αναπληρωτής Καθηγητής.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
1o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εισαγωγή στην Μικροβιολογία Λουκία Ζέρβα, ιατρός βιοπαθολόγος Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας.
Λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
4. ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ Κυφωνίδης Δημήτριος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής.
Παρουσίαση περιστατικού
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΞΑΠΛΑΝΤΕΡΗ, M.D., PhD.
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 1: Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I. Θεσσαλίας.
Copyright© 2007 (Ν. 2121/93), Αριστέα Βελεγράκη.
Μηχανισμοί παθογένειας των μικροβίων
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
7ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Λοιμώξεις Κατώτερου Αναπνευστικού
Project Ομάδας (4 άτομα)
ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΩΝ (ΤΕΙ – Α)
14 Επαναληπτική άσκηση.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑΣ Ι
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΧΡΩΣΕΙΣ
ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ! Βιολογία Γ΄ Γυμνασίου 1.
Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ
Κατηγορίες Έμβιων όντων, Προκαρυωτικοί οργανισμοί-Βακτήρια
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΙΜΑΤΟΥΧΟ ΑΓΑΡ Εμπλουτισμένο θρεπτικό υλικό. Χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη μιας μεγάλης ποικιλίας μικροβίων, κυρίως αυτών που έχουν ιδιαίτερες τροφικές.
Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 9: Staphylococcus aureus
Παθογόνοι μικροοργανισμοί στα τρόφιμα Ενότητα 1: Εισαγωγή
Βακτηριακές λοιμώξεις
Μικροβιολογία Τροφίμων και Μικροβιολογική Ανάλυση
Λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΑΘΟΓΟΝΑ ΕΙΔΗ- ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Α Μαυρίδου

GRAM + ΒΑΚΤΗΡΙΑ GRAM + ΑΣΠΟΡΟΙ GRAM + ΚΟΚΚΟΙ ΒΑΚΙΛΛΟΙ Cprynebacterium spp Listeria spp GRAM + ΣΠΟΡΟΓΟΝΟΙ Bacillus anthracis Clostridium spp GRAM + ΚΟΚΚΟΙ Staphylococcus spp Streptococcus spp

Staphylococcus aureus Εξωτοξίνες Κουαγκουλάση Αιμολυσίνες λευκοτονίνη (πύον) Θερμοανθεκτικές εντεροτοξίνες Προκαλεί (και ο St. Epidermitis) Επιπολής αποστήματα Σταφυλοκοκκική πνευμονία Τοξικό σύνδρομο (ταμπον): υψηλός πυρετός, διάρροια, έμετο

Streptococcus spp Αντιγονικές ομάδες A-S(Lancefield) με βάση πολυσακχαρίτη του κυτταρικού τοιχώματος. Φαρυγγίτοδα, αλμυγδαλίτιδα, οστρακιά, δερμοατίτιδες). Μεταδίδοντια με σταγονίδια. Ομάδα Α : επιπλοκή ρευματοειδής πυρετός Ομάδες Α,Β,C,G, β αιμόλυση. Α,C : πυογόνοι, παράγουν εξωτοξίνες Ο,S : παράγουν στρεπτολυσίνες καταστρέφουν κύτταρα, εμποδίζουν φαγοκυττάρωση Ερυθρογόνος τοξίνη (οστρακιάς), πρωτεινάση (βλάβη στο μυοκάρδιο), στρεπτοκινάση (εμποδίζει πήξη αίματος)

GRAM ΑΡΝΗΤΙΚΑ GRAM ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΚΟΚΚΟΙ Neisseria meningitidis Neisseria gonorrhoeae GRAM ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΒΑΚΙΛΛΟΙ ΑΕΡΟΒΙΟΙ Pseudomonas aeruginosa Brucella spp. Legionella pneumophila GRAM - ΒΑΚΙΛΛΟΙ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟΙ Esherichia coli Klebsiella pneumoniae GRAM - ΒΑΚΙΛΛΟΙ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟΙ Bacteroides spp GRAM – ΒΑΚΙΛΛΟΙ ΜΙΚΡΟΑΕΡΟΦΙΛΟΙ Cambylobacter spp

Μυκοβακτηρίδια Μ. tuberculosis M leprae

Ρικέτσιες- Χλαμύδια Ενδοκυττάρια παράσιτα R. typhi Χλαμύδια : τα πιο διαδεδομένα παράσιτα σε ανθρωπο και ζώα Προκαλούν C. trachomatis