ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ KAI Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Advertisements

16ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ε.Γ.Β.Ε ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Σχέση Διατροφής & Υγείας
φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
«ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ»
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΝΑ
Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία
ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Συνέχιση της έρευνας Δια.Μ.Αντ.Ι σε συνεργασία με το Ερευνητικό ίδρυμα «Υγεία του παιδιού» Μέτρηση των αλλαγών στο σωματικό.
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ
Το ένα τρίτο περίπου της νεολαίας στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
7ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Των Γιάννος Κορφιάς Αλέξανδρος Κουφουγεωργίου Μαρία Μεταξωτού
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Δρ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος
Μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (RMR)
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
2η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 11/3/2011 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Διατροφή & Άσκηση Όλο και πιο συχνά ακούει κανείς ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην απόκτηση.
Εργασία Οικιακής Οικονομίας με θέμα: ΥΠΕΡΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ&ΥΠΟΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ.
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ Η πρωτογενής φροντίδα του σώματος, την οποία πρέπει να εφαρμόζει συστηματικά κάθε άτομο είναι η σωματική υγιεινή. Έχει ως στόχο την.
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
2ο ΕΠΑΛ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ : ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Ασθένειες και καταστάσεις που οφείλονται στην κακή διατροφή
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Διατροφή 6-12 ετών: τα χρόνια του Δημοτικού
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΜΑΔΑ:ΚΑΒΟΥΡΟPATTY.  Yγιεινή διατροφή εξασφαλίζει την υγεία αλλά και βελτιώνει την σωματική απόδοση. O καθορισμός της χρήσης.
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ ΜΕΛΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΜΕΘΟΔΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ - ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΙΙΙ.
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΆΡΟΥΣ Παπαηλιού Άννα -Διαιτολόγος.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Κατάρτιση διαιτολογίου
Διατροφή και Ειδικές Δίαιτες
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ-ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Διατροφή και Ασθένειες
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Παχυσαρκία και Επιπλέον σωματικό βάρος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ KAI Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΜΗΤΟΥΣΟΥΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

Ως παχυσαρκία θεωρείται η παθολογική αύξηση του λιπώδους ιστού η οποία συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση του σωματικού βάρους, και συχνά συνοδεύεται από σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Ο ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) αποτελεί μια πρώτη ένδειξη του ιδανικού μας βάρους: ΔΜΣ Δείκτης Μάζας Σώματος = Β/Υ2 (WHO) (BMI, Body Mass Index)

18,5-19,9 λιπόβαρη 20-24,9 - φυσιολογικό 25-29,9 - υπέρβαρο 30-34,9 – 1ος βαθμός παχυσαρκίας (ήπια παχυσαρκία) 35-39,9 – 2ος βαθμός παχυσαρκίας (μέτρια παχυσαρκία) 40-44,9 - 3ος βαθμός παχυσαρκίας (νοσογόνος παχυσαρκία)

Η παχυσαρκία θεωρείται πλέον σοβαρή νόσος και σχετίζεται άμεσα με ορισμένες παθήσεις όπως:

Αναπνευστικές (άπνοια κατά τον ύπνο, σύνδρομο υποαερισμού),

πεπτικές (διαφραγματοκήλη, χολολιθίαση, λιπώδες ήπαρ)

ενδοκρινικές (πολυκυστικές ωοθήκες, διαταραχές του κύκλου, υπογονιμότητα)

σκελετικές (οστεοαρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα)

και τέλος ορισμένες μορφές καρκίνου (μαστού, ενδομήτριου, προστάτη, παχέος εντέρου)

Τα παχύσαρκα άτομα έχουν άμεσο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ, υπερλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση και συνεπώς καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι περισσότερες παθήσεις εκδηλώνονται συχνότερα σε κεντρικού τύπου παχυσαρκία με περίμετρο μέσης: >94 cm για άντρες >80 cm για γυναίκες

Η απώλεια βάρους μέσω μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής βελτιώνει τις παραπάνω επιπλοκές της παχυσαρκίας. Πιο συγκεκριμένα μια απώλεια 10% του βάρους μειώνει τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, την αρτηριακή πίεση, το ζάχαρο και επιφέρει συνολική μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η αργή απώλεια βάρους (μισό με ένα κιλό την εβδομάδα) είναι προτιμότερη και πιο ασφαλής διότι είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί μακροχρόνια, προκαλεί απώλεια λίπους και όχι μυϊκής μάζας και υγρών.

Η γρήγορη απώλεια βάρους αυξάνει τον κίνδυνο για χολολιθίαση, διαταράσσει τους ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο, ασβέστιο) και μπορεί να προκαλέσει αναιμία, υπόταση, λιποθυμίες, καρδιαγγειακές αρρυθμίες μέχρι και αιφνίδιο θάνατο.

Όχι λοιπόν στις χημικές, μονοφαγικές, αυστηρά υποθερμιδικές ή δίαιτες αποτοξίνωσης, κοινώς δίαιτες λιμοκτονίας!

Η σωστή και αποτελεσματική δίαιτα αδυνατίσματος πρέπει να πληρεί οπωσδήποτε τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Να περιέχει επαρκή ποσότητα υδατανθράκων (ψωμί, πατάτα, ρύζι, φρούτα, λαχανικά).

Να καλύπτει τις πρωτεϊνικές ανάγκες του ατόμου

Να είναι χαμηλής (όχι μηδενικής) περιεκτικότητας σε λίπη.

Να περιέχει τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων (π. χ Να περιέχει τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων (π.χ. σιδήρου) και φυτικών ινών.

Να παρέχει ικανοποιητική ποσότητα υγρών.

Να είναι ευέλικτη, να βασίζεται στις γευστικές προτιμήσεις και τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου, στην οικονομική του κατάσταση και γενικότερα να μπορεί να προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής του.

Να συνδυάζεται με ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης.

Η διατροφή πρέπει να αποτελεί τη βάση για μακροχρόνια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του ατόμου και όχι να παρουσιάζεται μόνο σαν δίαιτα αστραπή.

Ο ρόλος του διαιτολόγου

Σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή ένωση σωματείων διαιτολόγων, ο διαιτολόγος είναι το άτομο εκείνο που φέρει τον ανάλογο ακαδημαϊκό τίτλο του διαιτολόγου-διατροφολόγου με τον οποίο, με κρατική αναγνώριση, του παρέχεται το αποκλειστικό δικαίωμα να προβαίνει σε διατροφική αξιολόγηση, εκτίμηση της θρέψης και σύστασης ειδικών και μη προγραμμάτων διατροφής για υγιή ή ασθενή άτομα/ομάδες ατόμων.

Τι σημαίνει όμως αυτός ο ορισμός στην πραγματικότητα ;

Απλούστερα, ο διαιτολόγος έχει λάβει εκτενή εκπαίδευση και με ιδιαίτερη διατροφική προσέγγιση ανά περίπτωση, είναι ικανός να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα περιστατικών (φυσιολογικών και παθολογικών καταστάσεων).

Λαμβάνοντας ένα διατροφικό ιστορικό μέσω εστιασμένης συνέντευξης ή και διατροφικού ημερολογίου (σε συνδυασμό με πληροφορίες από το ιατρικό ιστορικό) εκτιμά αρχικά την κατάσταση θρέψης και κατά πόσο αυτή έχει επηρεάσει την σωματική ή ψυχική υγεία του ατόμου που έχει απέναντί του.

Ως υπενθύμιση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, οι μοναδικοί ακαδημαϊκοί τίτλοι που παρέχουν το δικαίωμα στους κατόχους τους να προβαίνουν σε διατροφική αξιολόγηση, εκτίμηση της θρέψης και σύστασης ειδικών και μη προγραμμάτων διατροφής είναι οι:

Απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου  και των ισότιμων σχολών τους στο εξωτερικό.

Απόφοιτοι του τμήματος Διατροφής διαιτολογίας των ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης, Σητείας, Λάρισας ανήκει στο Παράρτημα Καρδίτσας και των ισότιμων σχολών τους στο εξωτερικό.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!