H πολιτική διαίρεση της Ευρώπης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γερμανία Μαρίλια Διόλα.
Advertisements

Οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης
Ευρώπη Ελλάδα Ρωσία Γαλλία Γερμανία Αυστρία Αγγλία Ιταλία Κύπρος
Τα βουνά και οι πεδιάδες της Ευρώπης
Για εξάσκηση κλικ εδώ! ( Πού βρίσκεται κάθε κράτος; Games by Tsampika )
Μαρία Μπελούμπαση Άρτεμις Παγάνη
Ρωσία (ή Ρωσική Ομοσπονδία)
ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ Γιώργος Λογοθέτης Πάφος,
Άννα Φραγκίσκου. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  Η Ουκρανία βρίσκεται στην Ανατολική Ευρώπη. Πρωτεύουσά της είναι το Κίεβο. Νόμισμά της η γρίνβα, αλλά τώρα μετά.
Ιταλία Η Ιταλική Δημοκρατία ή Ιταλία είναι χώρα της νότιας Ευρώπης, αποτελούμενη από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα:
Με τη βοήθεια του υπομνήματος του ίδιου χάρτη διακρίνετε τις θάλασσες που σημειώσατε σε αβαθείς και βαθιές. Με τη βοήθεια του χάρτη εντοπίστε και σημειώστε.
Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ
Ο ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΣ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ
MENU ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΜΑΡΟΚΟ ΓΑΛΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΧΩΡΕΣ
Χάρτης Χώρες Πληθυσμός
ΜΕΝΟΥ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑ
Κάνε κλικ στη χώρα που σε ενδιαφέρει…
Ευρωπαϊκή Ένωση.
Λίγα λόγια για τη Αγγλία Πρωτεύουσα νόμισμα κλπ. Εικόνες Επομένη χωρά
Χώρες της Ευρώπης Μαρία Μπαλωμένου Γ’3.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
MENU ΕΠΙΛΩΓΩΝ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΛΓΕΡΙΑ ΒΟΣΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ
H γεωργία και η δασοκομία στην Ευρώπη
Τα ποτάμια και οι λίμνες στη ζωή των Ευρωπαίων
Τα Σύμβολα της Ενωμένης Ευρώπης
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΩΓΩΝ ΚΥΠΡΟΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΡΟΑΤΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΣΡΑΙΛ
1η εργασία: Χρησιμοποιώντας τον χάρτη πυκνότητας πληθυσμού στη Γη καταλήξτε σε συμπεράσματα για την πυκνότητα του πληθυσμού της Ευρώπης Απάντηση: Εκτός.
Όλοι μαζί μια αγκαλιά, όλοι μαζί μια ένωση.
H πολιτική διαίρεση της Ευρώπης. Η Ευρώπη ήταν πολύ όμορφη - την είδε ο Δίας και θαμπώθηκε από την ομορφιά της. Για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε.
Οι Βαλκανικές χώρες.
Χώρες Δανάη Σαρναζίδου.
Χάρης Αλεξίου Νικόλας Βουβάκης
Μεγαλη βρετανια (Εργασια απο το μαριο χριστοδουλιδη)
Νομίσματα Ευρωπαϊκών Χωρών
ΕΥΡΩΠΗ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Τα βουνά και οι πεδιάδες στη ζωή των Ευρωπαίων
Μοναδική προσφορά : 1. Απεριόριστο Internet 2. Απεριόριστες Εθνικές Κλήσεις σε σταθερά 3. Laptop HP Compaq στην προνομιακή τιμή των €
ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
-MENU- ΧΩΡΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΙΤΑΛΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΑΚΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΓΑΛΛΙΑ
Από ποιες θάλασσες βρέχεται η Ευρώπη; Ποιο είναι το μήκος της ακτογραμμής της; Τι έχουν προκαλέσει οι πάγοι στις ακτές της Βόρειας Σκανδιναβίας;
Κεφάλαιο 29 Οι κάτοικοι και τα κράτη της Ευρώπης.
Κεφάλαιο 26 Ο κατακόρυφος διαμελισμός της Ευρώπης.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης Παναγιώτης Αυγουστίδης 5 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Των μαθητών: Aldo Stoicho Krasimir Θεόδωρος Vitor Samvel Elis Χαράλαμπος Γιώργος Dulev Anton Επιμέλεια: Κακουλίδης Γιάννης Ποντίκη Κατερίνα.
Λουξεμβούργο Γεωγράφος : Σιούτη Χριστίνα Δημοσιογράφος : Σαλτερής Νίκος Ιστορικός : Σιαμάνης Λευτέρης.
Κεφ. 35 Τα κράτη της Ασίας. Ρωσία Καζακστάν Μογγολία Κίνα Ινδία Πακιστάν Αφγανιστάν Ουζμπεκιιστάν Τουρκμενιστάν Κιργιστάν Τατζικιστάν Νεπάλ Μπαγκλαντές.
QUIZ.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
Κλικ εδώ! ( Πηγή εκπαιδευτικού παιχνιδιού: Games by Tsampika )
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Εργασία στο μάθημα της γεωγραφίας από την μαθήτρια Αιμιλία Γκιζά Τμήμα: Β’1 Σχολικό έτος:
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Η ΑΛΛΙΩΣ…Suomi.
EURES Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΡΩΣΙΑ.
Από την μαθήτρια Παρασκευή Ιωάννου
Τα βουνά και οι πεδιάδες της Ευρώπης
Άντρεα Παπαϊωακείμ Σταύρη Χίντικου
Τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των Ευρωπαίων
Τα ποτάμια και οι λίμνες στη ζωή των Ευρωπαίων
Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Καταγραφής Ενδιαφέροντος των Επιχειρήσεων – Μελών του ΕΒΕΘ για τις Αγορές του Εξωτερικού.
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος Στ΄2
Ευρώπη.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ DEUTSCHLAND.
ΑΥΣΤΡΙΑ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

H πολιτική διαίρεση της Ευρώπης Η ευρωπαϊκή ήπειρος κατοικήθηκε από τα πανάρχαια χρόνια (γι' αυτό αποκαλείται και «γηραιά»). Στο έδαφος της αναπτύχθηκαν πολλοί πολιτισμοί, όπως ο αρχαιοελληνικός, ο ρωμαϊκός, ο βυζαντινός, ο σύγχρονος τεχνολογικός. Το καλό κλίμα της και οι πλούσιοι φυσικοί πόροι (νερό, εύφορο έδαφος, δάση, πλωτά ποτάμια, πλούσιο υπέδαφος, εκτεταμένες πεδιάδες) την έκαναν ελκυστική για πολλούς λαούς, οι οποίοι διεκδίκησαν χώρο και πλούτο, γεγονός που οδήγησε συχνά στο παρελθόν σε πολέμους και συμμαχίες. Έτσι, με το πέρασμα του χρόνου προέκυψαν τα κράτη της Ευρώπης, τα οποία σήμερα είναι 46. 27 είναι τα κράτη της ΕΕ 19 εκτός ΕΕ

H πολιτική διαίρεση της Ευρώπης Δύο μεγάλες εθνικές ομάδες υπάρχουν στον ευρωπαϊκό χώρο οι γερμανικές που δημιούργησαν πολλά κράτη στα δυτικά της ηπείρου μας και οι σλαβικές, που δημιούργησαν πολλά κράτη στα ανατολικά της ηπείρου μας Υπάρχουν και «ανάδελφα» έθνη, όπως είναι ενδεικτικά οι Έλληνες, οι Αλβανοί, οι Ούγγροι.

H πολιτική διαίρεση της Ευρώπης Η κατάτμηση της Ευρώπης σε πολλά κράτη προκάλεσε προβλήματα επικοινωνίας, μετακινήσεων, κατασκευής μεγάλων έργων (οδικών ή σιδηροδρομικών δικτύων), διαχείρισης πόρων (ποταμών, λιμνών, ορυκτού πλούτου) κτλ. Μέρος αυτών των προβλημάτων λύθηκε με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H πολιτική διαίρεση της Ευρώπης Πέρα από τα οικονομικά κριτήρια, η Ευρώπη μπορεί να χωριστεί σε περιοχές ή περιφέρειες και με βάση διάφορα άλλα κριτήρια, όπως είναι ενδεικτικά τα παρακάτω: • Γεωγραφικά: χώρες βόρειας Ευρώπης (π.χ. Σουηδία), νότιας (π.χ. Ιταλία), ανατολικής (π.χ. Ρωσία) κτλ. • Γλωσσικά: χώρες με λατινογενή γλώσσα (π.χ. Ισπανία), σλαβική γλώσσα (π.χ. Ουκρανία) κτλ. • Πολιτικά: κράτη-μέλη Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Βέλγιο), μη μέλη (π.χ. Μολδαβία) κτλ. • Γεωμορφολογικά: πεδινές χώρες (π.χ. Ρωσία), ημιορεινές (π.χ. Τσεχία) κτλ. • Κλιματικά: χώρες με ωκεάνιο κλίμα (π.χ. Ολλανδία), με ηπειρωτικό (π.χ. Πολωνία) κτλ. Με βάση τα οικονομικά δεδομένα μπορούμε να διακρίνουμε στην Ευρώπη τρεις μεγάλες ομάδες κρατών: • Τις πολύ αναπτυγμένες και ισχυρές οικονομικά χώρες, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στη βόρεια, τη βορειοδυτική και τη δυτική Ευρώπη. Σ' αυτές ωστόσο εντάσσονται και η Ελβετία, η Αυστρία και η Ιταλία. • Τις αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες ακολουθούν πορεία εξομοίωσης με τις ισχυρότερες και βρίσκονται κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο (εδώ ανήκει και η χώρα μας). Σ' αυτές ωστόσο εντάσσεται και η Ιρλανδία. • Τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, με αρκετά οικονομικά προβλήματα ακόμη, οι οποίες βρίσκονται στην ανατολική Ευρώπη και τη Βαλκανική Χερσόνησο.

19 ευρωπαϊκά κράτη Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος Αλβανία Τίρανα Ανδόρα Ανδόρα Λα Βέλια Βατικανό Βατικανό Βοσνία-Ερζεγοβίνη Σαράγεβο Ελβετία Βέρνη Ισλανδία Ρέικιαβικ Κροατία Ζάγκρεμπ Λευκορωσία Μινσκ Λιχτενστάιν Βαντούζ Μαυροβούνιο Ποντγκόριτσα Μολδαβία Κισινάου Μονακό Μονακό Ουκρανία Κίεβο Π.Γ.Δ.Μ. Σκόπια Ρωσία* Μόσχα Σερβία Βελιγράδι Σλοβενία Λιουμπλιάνα Τουρκία* Άγκυρα Οι χώρες της Υπερκαυκασίας • Η Αρμενία, με πρωτεύουσα το Ερεβάν. • Το Αζερμπαϊτζάν, με πρωτεύουσα το Μπακού. • Η Γεωργία, με πρωτεύουσα την Τιφλίδα. Η Αρμενία, η Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν μακραίωνη ιστορία.