Μακροσκοπικός και μικροσκοπικός προσδιορισμός ιζηματογενών πετρωμάτων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 4 Κατείσδυση – Πορώδες - Υδροφόροι ορίζοντες – Πηγές Εμμ. Ανδρεαδάκης.
Advertisements

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ
ΠΥΡΙΤΙΟ.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ
Οξείδια, Υδροξείδια.
ΠΥΡΙΓΕΝΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ ΠΥΡΙΓΕΝΟΥΣ ΠΕΤΡΩΜΑΤΟΣ
ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ
ΒΩΞΙΤΕΣ.
ΜΕΘΟΔΟΣ K-Ar Ασκήσεις.
ΚΑΛΙΟ ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΒΙΤΣ.
Οι ενότητες του φυσικού περιβάλλοντος είναι:
Πυριτιο Βενετία Τσαγκαρούλη Μαριτίνα Τσαγκαρούλη Δήμητρα Λυμπεράκου
Εργαστηριακές ασκήσεις στα Βιομηχανικά Ορυκτά περιόδου 2008 [1η & 2η άσκηση] Πέμπτη 28/2/2008: Εισαγωγή Πέμπτη 6/3/2007: Παν/πολη- περιφερειακή Υμηττού:
Γρανίτης Ρυόλιθος Γάββρος Βασάλτης Περιδοτίτης
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ
Περιοχική μεταμόρφωση
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Νησοπυριτικά Τεκτοπυριτικό Ανδαλουσίτης Σιλλιμανίτης Κορδιερίτης
ΠΕΡΙΟΧΙΚΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Εδαφικοι ποροι Ορισμός του εδάφους.
ΙΖΗΜΑΤΟΓΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
Μαγματικά Πετρώματα.
Ορυκτά πετρώματα Εκμετάλλευση και προστασία υπεδάφιου πλούτου
Μεταμορφωμένα πετρώματα
ΙΖΗΜΑΤΟΓΕΝΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΒΩΞΙΤΩΝ
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4 Εδαφικοί Πόροι
Το νερό στο «Φυσικό Γεωπάρκο του Ψηλορείτη»
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΟΧΙΚΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Στα μεταμορφωμένα πετρώματα, είναι δυνατόν κάποιες φορές, να βρούμε ιστολογικές ενδείξεις για τις μεταμορφικές αντιδράσεις που έχουν συμβεί, αν και η κρυστάλλωση.
ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ
Θερμική μεταμόρφωση Παρατηρείται στην επαφή μιας μαγματικής διείσδυσης με τα περιβάλλοντα πετρώματα Υψηλή θερμοκρασία Επίδραση ρευστών από το μαγματικό.
Όπως προαναφέρθηκε, η ελάχιστη θερμοκρασία στην οποία αρχίζουν οι μεταμορφικές διεργασίες στα ιζήματα είναι 150 ο C – 200 ο C και η ελάχιστη πίεση 0,5.
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ
Ορυκτολογική Σύσταση των Περιοχικά και Θερμικά
Μεταμορφωμένα πετρώματα
Η μεταμόρφωση των πετρωμάτων συνοδεύεται από μια σειρά διεργασιών και αλλαγών του πετρώματος. Οι διεργασίες αυτές περιλαμβάνουν:  Δημιουργία ορυκτών που.
Η επιφάνεια της Γης καλύπτεται από τρία διαφορετικά ανόργανα υλικά:
Φυσική αποσάθρωση: Αλλοίωση πετρώματος ως προς τις μηχανικές
Μακροσκοπικός προσδιορισμός ιζηματογενών πετρωμάτων
Ιστοί Μεταμορφωμένων Πετρωμάτων
ΑΣΥΝΕΧΕΙΕΣ* (discontinuities) σε βραχώδεις σχηματισμούς, βραχόμαζες (μάκρο-ασυνέχειες, ορατές με γυμνό μάτι, μηχανικές ασυνέχειες) σε βραχώδες υλικό (εσωτερικές,
ΠΕΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΑΓΜΑΤΙΚΩΝ & ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ Ενότητα 2: Πετρολογία Μεταμορφωμένων Πετρωμάτων Ιωάννης Ηλιόπουλος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας.
ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΙI : Κρυσταλλοχημεία και Συστηματική των Ορυκτών Ενότητα 2: Τα κοινά ορυκτά στη φύση ΔΙΔΑΣΚΩΝ : Δ. ΠΑΠΟΥΛΗΣ Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Γεωλογίας.
Βραχώδες υλικό: Φυσικές και δυναμικές παράμετροι Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας.
Ασβεστίτης και χαλαζίας αντιδρούν και παράγουν βολλαστονίτη και CO2.
1η άσκηση Μία στήλη που ζητάει να χωριστεί σε λιθοστρωματογραφικές ενότητες 1ο στάδιο κοιτάμε αν έχουμε εκτός από ιζήματα και πετρώματα μεταμορφωμένα,
Π ε τ ρ ώ μ α τ α και Ο ρ υ κ τ ά.
Τεχνολογία Δομικών Υλικών
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
Μεταμορφωμένα Πετρώματα
ΠΕΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΑΓΜΑΤΙΚΩΝ & ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
ΠετρΩματα.
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4 Εδαφικοί Πόροι
ΜΗ ΠΥΡΙΤΙΚΑ Ασβεστίτης Απατίτης.
ΦΥΛΛΟΠΥΡΙΤΙΚΑ Σερπεντίνης Μοσχοβίτης Βιοτίτης Χλωρίτης Μαρμαρυγίες
Περιγραφή των πετρωμάτων ανά ομάδα με βάση το SiO2
Περιγραφή των πετρωμάτων ανά ομάδα με βάση το SiO2
ΝΗΣΟΠΥΡΙΤΙΚΑ Γρανάτες Σταυρόλιθος Ζιρκόνιο Τιτανίτης.
ΣΩΡΟΠΥΡΙΤΙΚΑ Ζοϊσίτης Κλινοζοϊσίτης Επίδοτο Αλλανίτης.
Μια εργασία του μαθητή: Κωνσταντίνου Ανδρικόπουλου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μακροσκοπικός και μικροσκοπικός προσδιορισμός ιζηματογενών πετρωμάτων

Ιζηματογενή πετρώματα που θα μελετηθούν στο μικροσκόπιο Παραλιακοί ψαμμίτες Ψαμμίτης 1, 2, 3 Ασβεστόλιθος (και σε αντιδιαστολή με αυτόν, μελέτη μαρμάρου. Το μάρμαρο είναι μεταμορφωμένο πέτρωμα και αποτελείται, κυρίως, από κρυστάλλους ασβεστίτη. Προέρχεται από τη μεταμόρφωση του ασβεστόλιθου.) Αρκόζη Βωξίτες

Παραλιακοί ψαμμίτες Αδρόκοκκα κλαστικά ιζήματα με πολύ χαλαρή σύνδεση και πολύ μεγάλο πορώδες. Οι κόκκοι είναι συνήθως θραύσματα πετρωμάτων και μεμονωμένων ορυκτών. Το συνδετικό υλικό (cement) είναι συνήθως μικροκρυσταλλικός ασβεστίτης, ο οποίος περιβάλλει τους κόκκους. Οι κόκκοι είναι κυρίως θραύσματα από μεταμορφωμένα πετρώματα, όπως σχιστόλιθοι, σιπολινικά μάρμαρα, συσσωματώματα από φυλλάρια μοσχοβίτη, βιοτίτη, κ.ά. Επίσης, υπάρχουν θραύσματα ορυκτών, όπως χαλαζίας.

Μικροσκοπική περιγραφή παραλιακών ψαμμιτών Μικροσκοπική περιγραφή παραλιακών ψαμμιτών Παράλληλα Nicols Κάθετα Nicols Cal Qtz Οι σκοτεινές περιοχές είναι κενά ή πόροι. Συγκολλημένοι κόκκοι ορυκτών και πετρωμάτων με λεπτοκρυσταλλική συγκολλητική ύλη (ασβεστίτης). Παρατηρούνται κρύσταλλοι αδιαφανών ορυκτών, χαλαζία, βιοτίτη, μοσχοβίτη, πλαγιοκλάστων, καθώς και τεμάχη πετρωμάτων (π.χ. σχιστόλιθοι). Το συνδετικό υλικό (cement) είναι συνήθως μικροκρυσταλλικός ασβεστίτης (κατακρημνίστηκε από το υδατικό διάλυμα, και συγκόλλησε τους κόκκους), ο οποίος περιβάλλει τους κόκκους.

Ψαμμίτης 1, 2, 3 Μεσόκοκκος ψαμμίτης με θραύσματα χαλαζία, αστρίων, ασβεστίτη, φυλλάρια μοσχοβίτη και συνδετικό υλικό από λεπτοκρυσταλλικό ασβεστίτη.

Μικροσκοπική περιγραφή ψαμμίτη 1 Μικροσκοπική περιγραφή ψαμμίτη 1 Παράλληλα Nicols Κάθετα Nicols Cal Qtz Μοιάζει με τον παραλιακό ψαμμίτη, με τη διαφορά ότι τα κενά μεταξύ των κόκκων είναι λιγότερα. Η συγκολλητική ύλη είναι και πάλι μικροκρυσταλλικός ασβεστίτης.

Μικροσκοπική περιγραφή ψαμμίτη 2 Μικροσκοπική περιγραφή ψαμμίτη 2 Παράλληλα Nicols Κάθετα Nicols Ψαμμίτης με μικρότερους κόκκους ορυκτών και πετρωμάτων, καθώς και με λιγότερα κενά μεταξύ αυτών. Η συγκολλητική ύλη είναι και πάλι μικροκρυσταλλικός ασβεστίτης.

Μικροσκοπική περιγραφή ψαμμίτη 3 Μικροσκοπική περιγραφή ψαμμίτη 3 Παράλληλα Nicols Κάθετα Nicols Ψαμμίτης με μικρότερους κόκκους ορυκτών και πετρωμάτων, καθώς και με λιγότερα κενά μεταξύ αυτών. Η συγκολλητική ύλη είναι και πάλι μικροκρυσταλλικός ασβεστίτης.

Ασβεστόλιθος Μικριτικός ασβεστόλιθος. Είναι χημικό ιζηματογενές πέτρωμα. Αποτελείται από μικροκρυσταλλικό ασβεστίτη. Αρκετές διακλάσεις τέμνουν όλη τη μάζα του πετρώματος και είναι πληρωμένες δευτερογενώς από ασβεστίτη μεγαλύτερου μεγέθους από την κύρια μάζα (matrix). Σε αρκετές τομές υπάρχουν απολιθώματα χαρακτηριστικής ηλικίας για αυτό το πέτρωμα.

Μικροσκοπική περιγραφή απολιθωματοφόρου ασβεστόλιθου Παράλληλα Nicols Κάθετα Nicols Μικροκρυσταλλικός ασβεστίτης Χαρακτηριστικά απολιθώματα (για το συγκεκριμένο πέτρωμα)

Μικροσκοπική περιγραφή ασβεστόλιθου (μικριτικού) Παράλληλα Nicols Κάθετα Nicols Μικροκρυσταλλικός ασβεστίτης

(Μάρμαρο) – (σε αντιδιαστολή με τον ασβεστόλιθο) Παράλληλα Nicols Κάθετα Nicols Μεγάλοι ευδιάκριτοι κρύσταλλοι ασβεστίτη. Στα κάθετα Nicols διακρίνεται η πολυδυμία του ασβεστίτη.

Αρκόζη Είναι ψαμμίτης πλούσιος σε άστριους και χαλαζία. Περιέχει συνήθως και μαρμαρυγίες. Σχηματίζεται από την αποσάθρωση πετρωμάτων, που είναι πλούσια σε άστριους, όπως π.χ. ο γρανίτης και ο γνεύσιος. Αντιπροσωπευτική ορυκτολογική σύσταση της αρκόζης Άστριοι 35-64% Χαλαζίας 57-28% Λοιπά 8%

Μικροσκοπική περιγραφή αρκόζης Μικροσκοπική περιγραφή αρκόζης Παράλληλα Nicols Κάθετα Nicols χαλαζίας άστριος Είναι ψαμμίτης πλούσιος σε άστριους και χαλαζία. Μερικές φορές περιέχει και μαρμαρυγίες. Σχηματίζεται από την αποσάθρωση συνήθως γρανιτών και γνευσίων.

Βωξίτες Πρόκειται κυρίως για υπολειμματικούς σχηματισμούς (εδάφη) που προκύπτουν από την χημική αποσάθρωση των πετρωμάτων κάτω από συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες (υγρά και θερμά κλίματα). Είναι προϊόντα λατεριτικής αποσάθρωσης που περιέχουν υψηλά ποσοστά Al (αργιλίου) και Fe (σιδήρου). Όσον αφορά στην ορυκτολογική τους σύσταση, αποτελούνται από υδροξείδια του αργιλίου (γιββσίτη, βαιμίτη, διάσπορο), οξείδια του σιδήρου (γκαιτίτη, αιματίτη) και οξείδια του τιτανίου (ανατάση). Διακρίνονται σε πισσολιθικούς (μεγάλα σφαιρίδια με συγκεντρικούς φλοιούς) και συμπαγείς βωξίτες. Τα κοιτάσματά τους είναι σημαντικά λόγω του οικονομικού χαρακτήρα που αυτά παρουσιάζουν (Παραγωγή αλουμίνας – αλουμινίου).

Βωξίτες Τυπικές μορφές κοιτασμάτων: Συνήθως, μικρού πάχους καλύμματα, οριζόντια ή σχεδόν οριζόντια, στην επιφάνεια της Γης. Θύλακες κυρίως σε καρστικά έγκοιλα με κυμαινόμενο πάχος. Στρώματα ή φακοί σε ιζηματογενείς ακολουθίες.

Μικροσκοπική περιγραφή βωξιτών Μικροσκοπική περιγραφή βωξιτών Παράλληλα Nicols Κάθετα Nicols Εικόνα τομής πισσολιθικού βωξίτη – διακρίνονται τα σφαιρίδια με τους συγκεντρικούς φλοιούς.