Φύλλο εργασίας 4 Μετρήσεις θερμοκρασίας- η βαθμονόμηση

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Φυσική Α Γυμνασίου Αξιολόγηση.
Advertisements

Θερμιδομετρία Είναι η μέτρηση του ποσού θερμότητας που εκλύεται η απορροφάται σε μια χημική μεταβολή. Heat Capacity: the amount of heat required to raise.
Ηλεκτρικές Οικιακές Συσκευές
Η ΕΞΑΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Είναι σύνηθες το φαινόμενο σε κάποια σημεία των εγκαταστάσεων των κεντρικών θερμάνσεων να συσσωρεύεται αέρας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΝΤΑΚΗΣ.
Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Αρχή διατήρησης της μάζας – Εξίσωση συνέχειας
Εξαρτώνται από τη θερμοκρασία
ΜΕΤΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟΥ
ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ-ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ 2η ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Α΄
3.1 ΘΕΡΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Φυσική Α Λυκείου Μηχανική ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 1. Μεγέθη που χαρακτηρίζουν μια ταλάντωση
Πότε λέμε ότι δύο σώματα αλληλεπιδρούν;
Κοστολόγηση Μάθημα 4ον.
19/5/2005 Clopyright Μέτρηση αποστάσεων με Walkie - Talkie Μπουντουρόπουλος Χαράλαμπος (Α.Μ. 4952)
Μέτρηση χρόνου – Η ακρίβεια
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Θερμοκρασία και Θερμότητα
HΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΑΣΤΡΕΣ
1. Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας
6.1 ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΡΟΥΜΠΟΥΚΗ Α’4.
6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
6.4 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ & ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
6.2 ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ: ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΡΕΗ ΥΓΡΗ ΑΕΡΙΑ ΡΕΥΣΤΑ
Η θερμότητα και η θερμοκρασία
Μεταφορά θερμότητας με ακτινοβολία.  Θερμότητα (Q) - Θερμοκρασία (θ) - Ακτινοβολία - Χρόνος (t)  Ο Στόχοι: Να δείχνεις πειραματικά ότι:  Το ποσό της.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης: Μετρήσεις Θερμοκρασίας – Η Βαθμονόμηση Ηλ
Βασικες Εννοιες Φυσικης Βασιλης Κολλιας Βασικές Εννοιες Φυσικής _ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
1 Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί Γεωργικών Προϊόντων Ενότητα 9 : Ψυχρομετρικά όργανα. Διδάσκων: Παπαιωάννου Χρυσούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Τμήμα Τεχνολόγων.
Μ.Ε.Κ. Ι Κεφάλαιο 2 Θερμοκρασία- Σχετική & Απόλυτη Θερμ.
Η ενότητα της φυσικής ΜΑΚΚΙΝΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Η βαρύτητα1 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσηςι.
ΤΟ ΚΙΛΡΟΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΔΙΑΛΕΞΗ 5 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ.
Μέτρηση μήκους (L) Μονάδες μήκους:
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
Μ.Ε.Κ. Ι Κεφάλαιο 2 Θερμότητα & Τρόποι μετάδοσης της Θερμότητας
Μαθηματικά Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
4 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Δραστηριότητες για την τήξη και την πήξη
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Απο ποιούς παράγοντες εξαρτάται η αντίσταση ενός αγωγού;
Θερμότητα.
Θερμόμετρα Αλλαγή Φάσης – Τήξη
Οι καταστάσεις (ή φάσεις) της ύλης
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
Τι μελετάει η Θερμοδυναμική;
Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες Φύλλo Εργασίας 4 ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων Αθ. Βελέντζας ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης.
Tο φαινόμενο ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ 2 Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δεν μένει σταθερή.
Γιάννης Β. Ντελής Δάσκαλος – Φυσικός Συνεργάτης του Ε.Κ.Φ.Ε Καρδίτσας.
Το φαινόμενο ΔΙΑΣΤΟΛΗ.
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
ΦΩΣ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Η ΕΞΑΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Είναι σύνηθες το φαινόμενο σε κάποια σημεία των εγκαταστάσεων των κεντρικών θερμάνσεων να συσσωρεύεται αέρας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΝΤΑΚΗΣ.
Στοιχεία θεωρίας σφαλμάτων
ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Εισαγωγή στα αέρια. Τα σώματα σε αέρια κατάσταση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης.
Στοιχεία θεωρίας σφαλμάτων
Τα ψυγεία στην ζΩΗ μαΣ !!! Απο Μαρια Κλεανθουσ.
*ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ονομάζονται οι ποσότητες που μπορούν να μετρηθούν και χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των φυσικών φαινομένων. Παραδείγματα φυσικών μεγεθών:
ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Φύλλο εργασίας 4 Μετρήσεις θερμοκρασίας- η βαθμονόμηση

Πώς ορίζεται η θερμοκρασία ως φυσικό μέγεθος; Η θερμοκρασία ορίζεται ως το φυσικό μέγεθος που εκφράζει πόσο θερμό (ζεστό) ή ψυχρό (κρύο) είναι ένα σώμα. Όταν ένα σώμα είναι θερμό, λέμε ότι έχει υψηλή θερμοκρασία, ενώ όταν ένα σώμα είναι ψυχρό, λέμε ότι έχει χαμηλή θερμοκρασία.

Μπορούμε να εκτιμήσουμε την θερμοκρασία ενός σώματος με τις αισθήσεις μας; Πολλές φορές, όταν έρθουμε σε επαφή με ένα σώμα, μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ζεστό ή κρύο, θερμότερο ή ψυχρότερο από ένα άλλο. Ωστόσο, οι αισθήσεις μας (η αφή στη συγκεκριμένη περίπτωση) πολλές φορές μας παραπλανούν, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε λανθασμένα συμπεράσματα για τη θερμοκρασία ενός σώματος.

Πώς μετράμε τη θερμοκρασία; Για να μετρήσουμε τη θερμοκρασία με αντικειμενικό και επιστημονικό τρόπο χρησιμοποιούμε ειδικά όργανα, τα θερμόμετρα.

Με ποιόν τρόπο τα θερμόμετρα μετρούν τη θερμοκρασία; Η λειτουργία των θερμομέτρων στηρίζεται στη μεταβολή των ιδιοτήτων ορισμένων υλικών, όταν μεταβάλλεται η θερμοκρασία τους. Για παράδειγμα, στο θερμόμετρο υδραργύρου, όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, το μήκος της στήλης υδραργύρου μεγαλώνει.

Ποιες είναι οι μονάδες μέτρησης της θερμοκρασίας; Υπάρχουν διάφορες κλίμακες μέτρησης της θερμοκρασίας. Στην Ευρώπη έχει καθιερωθεί η κλίμακα Κελσίου, η οποία προσδιορίζεται από δυο σταθερές θερμοκρασίες. Ως 0 της κλίμακας Κελσίου, δηλαδή 0 βαθμοί Κελσίου (0 0C) ορίστηκε η θερμοκρασία στην οποία λιώνει ο πάγος,

ενώ ως 100 της κλίμακας Κελσίου, δηλαδή 100 βαθμοί Κελσίου (100 0C), ορίστηκε η θερμοκρασία στην οποία βράζει το καθαρό νερό. Το ενδιάμεσο διάστημα χωρίζεται σε 100 ίσα τμήματα. Καθένα από αυτά τα τμήματα αντιστοιχεί σε έναν βαθμό Κελσίου (1 0C). H κλίμακα περιλαμβάνει και θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 100 0C και μικρότερες από 0 0C (αρνητικές).

Άλλες κλίμακες είναι η κλίμακα Φαρενάιτ με μονάδα μέτρησης τους βαθμούς Φαρενάιτ (0F) και η κλίμακα Κέλβιν με μονάδα μέτρησης το 1 Κέλβιν (1Κ).

Πώς μπορούμε να βαθμονομήσουμε ένα θερμόμετρο με βάση την κλίμακα Κελσίου; Για να βαθμονομήσουμε ένα θερμόμετρο, το βυθίζουμε σε πάγο που λιώνει και ορίζουμε αυτή την ένδειξη ως 0 βαθμούς Κελσίου (0 0C). Στη συνέχεια, βυθίζουμε το θερμόμετρο σε νερό που βράζει και ορίζουμε αυτή την ένδειξη ως 100 βαθμούς Κελσίου (100 0C). Έπειτα, χωρίζουμε το διάστημα ανάμεσα στις δυο τιμές σε 100 ίσα διαστήματα. Μπορούμε να συνεχίσουμε την βαθμονόμηση του θερμομέτρου και με τιμές πάνω από τους 100 0C καθώς και με τιμές κάτω από τους 0 0C ( με βάση την απόσταση των τιμών που ορίσαμε ως μεταβολή ενός βαθμού Κελσίου).

Ποια είδη θερμομέτρων γνωρίζετε; Υπάρχουν διάφορα είδη θερμομέτρων που διαφέρουν ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους αλλά και ως προς τις περιπτώσεις στις οποίες τα χρησιμοποιούμε. Ειδικότερα, έχουμε θερμόμετρα υδραργύρου, θερμόμετρα οινοπνεύματος ή θερμόμετρα υγρού, μεταλλικά θερμόμετρα ή θερμόμετρα ελατηρίου, θερμόμετρα ηλεκτρικής αντίστασης, θερμόμετρα αερίου, υδροθερμόμετρα, πυρόμετρα, θερμόμετρα ακτινοβολίας, κ.ά.

Κάποια θερμόμετρα χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος, ενώ τα ιατρικά θερμόμετρα χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος. Υπάρχουν, επίσης, θερμόμετρα που χρησιμοποιούνται για επιστημονικές μετρήσεις και πειράματα, άλλα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και άλλα στη συντήρηση και την επισκευή μηχανών αυτοκινήτων αλλά και άλλων μηχανών και συσκευών.