Οι βασικές ρουτίνες σκέψης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
The riverside school DESING FOR CHANGE Greece 2011 ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΩ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ Μια απλή διαδικασία που αποτελείται.
Advertisements

Προσωπικές δεξιότητες
 εργαλείο δυναμικής διαχείρισης γεωμετρικών σχημάτων και αλγεβρικών παραστάσεων  δυνατότητα δυναμικής αλλαγής των αντικειμένων :  είναι δυνατή η μετακίνηση,
Η χρήση των τεχνών ως εκπαιδευτική τεχνική
Στρατηγικές διδασκαλίας και σχεδιασμός μαθήματος
Μια εργασία των μαθητών της Στ τάξης
Γιατί να μελετούμε Ιστορία;
Κατάθεση εμπειριών από την πρώτη χρονιά λειτουργίας:
POKEMON ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΦΑΙΔΩΝΑΣ.
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Μαρια Κουτάτζη ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012.
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ
Πάντα ακούμε τους «κανόνες» των γυναικών
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Δημοτικό Σχολείο
 Ερώτημα – Προβληματισμός: Περιέργεια- Πρόκληση-Εξερεύνηση  Χρόνος για ποιοτική εργασία μαθητών  Συζήτηση τρόπων εργασίας -σκέψης μαθητών Παρέμβαση.
Προσεγγίσεις της Ευρώπης. 1 ο στάδιο Οι μαθητές 1. Σύνδεση με τις εμπειρίες των μαθητών 1.1 Παρουσίαση ντοκουμέντων (φωτογραφίες από εκδρομές των μαθητών,
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
Πολιτιστικό πρόγραμμα
Twitter & Facebook ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ. Όλα ξεκίνησαν όταν δημιουργήθηκαν αυτά τα δύο sites.
Ο βασιλιάς των βατράχων
Δραστηριότητες προσομοίωσης
4. Απόψεις και κίνητρα των μαθητών στο μάθημα των Μαθηματικών.
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ!!!
 Τα παιδιά της Α΄ Τάξης εξαιρούνται από το πρόγραμμα.  Παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά που εισέρχονται για πρώτη χρονιά στο σχολείο χρειάζονται χρόνο για.
Όλες οι παρατηρήσεις για κάποιο άτομο περιλαμβάνουν και θετικά και αρνητικά σημεία. Σχολιάστε τη συμπεριφορά του ατόμου, όχι την εντύπωσή σας για το άτομο.
Ευθείες και πλάγιες ερωτήσεις
Ο ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΙ Ο «ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΛΛΟΣ»
Claim-Support- Question Iσχυρίζομαι- Υποστηρίζω – Ρωτώ.
Ερμηνεία δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων
“Μια μέρα στη ζωή του μικρού Ιάσονα” Ο Μυκηναϊκός κόσμος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Συνδέσεις στο σήμερα. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Επιμέλεια:
Γεωργιάδης Μιχάλης Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων. 1 η φάση (σε ολομέλεια) : Ποιο είναι το θέμα μας; (ιδεοκαταιγίδα, αφήγηση εμπειριών, προβολή εικονιστικού.
Μερικές φορές νιώθω πολύ θυμωμένη!!
Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ &ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΕ.ΣΥ.Π. ΝΕΑΠΟΛΗΣ & ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Σ.Ε.Π. ΘΕΜΑ: Πρόσβαση στην τριτοβάθμια.
O Παπανδρέου σε συνάντηση του με τον Obama κατά την διάρκεια του επίσημου δείπνου που του παρέθεσε βρήκε ευκαιρία και τον ρωτά: - Πώς τα καταφέρνεις και.
Τ Ο ΤΡΊΓΩΝΟ Αιμιλία Αριστείδου. Ά ΣΚΗΣΗ 1 Στο φόντο βρίσκεται ένα κορίτσι η Ειρήνη και δίπλα της παρουσιάζει το τρίγωνο. Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Ειρήνη.
Βιωματική δράση Α΄Γυμνασίου
Δρ. Χατζηπαντελή Αθανασία
Το εικονογραφημένο βιβλίο στην προσχολική εκπαίδευση Πρακτικής Άσκησης Λογοτεχνία και Τέχνη 14 Νοεμβρίου 2012 Κωνσταντοπούλου Άννα.
Μην τολμήσεις και μιλήσεις γιατί θα σου κάνουμε χειρότερα! Πρέπει να μας φοβάσαι!
«Ο σχηματισμός των σκιών».  Τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία έχουν εμπειρίες, αλλά είναι αδιαφοροποίητες  Ο σχηματισμός των σκιών αποτελεί ένα περίπλοκο.
Αρχές κατασκευής διδακτικών-μαθησιακών σεναρίων
ΛΆΤΣΙΟΥ ΘΕΟΔΏΡΑ ΑΜ:5399 ΚΟΡΟΜΗΛΆ ΜΑΡΊΑ ΓΕΩΡΓΊΑ ΑΜ:5385 Η γη ως ουράνιο σώμα- Η εναλλαγή μέρας νύχτας.
Ομαδική εργασία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος.
Καταιγισμός ιδεών Συνιστάται για την πολυεπίπεδη εξέταση ζητήματος ή κεντρικής έννοιας, μέσω της παρακίνησης των εκπαιδευόμενων να προβούν σε ελεύθερη,
Συνέντευξη με νήπια.
Μέθοδολογία έρευνας 3ο εξάμηνο
-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΒΑΝΗΣ
«το διδάσκω σημαίνει λέγω-πληροφορώ και το μαθαίνω σημαίνει
για το παιχνίδι προσποίησης
κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών
ΑΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Τ.Ε.Α.Π.Η 25/11/2015 ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ
Εφαρμογές, πειράματα, εμπειρίες που σχετίζονται με τις θεωρίες μάθησης
BROWN BEAR, BROWN BEAR, WHAT DO YOU SEE?
Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ
Νηπιαγωγείο Λακκώματος
Γαβρά Παρασκευή (5602) Ζιώγα Στέλλα (5742) Κόλια Ηλιάνα (5650)
Αναπαραστάσεις του Μακρόκοσμου
Προσχολική Παιδαγωγική
795. Πρακτική άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσησ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ
ΑΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Δειγµατική διδακτική προσέγγιση του λογισµικού "Όψεις της Θρησκείας"
Θεματική Ενότητα: Αξίες Τάξη: A’ Λυκείου
ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ. Λύση ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ Λύση.
Φίλοι Μερικές φορές θέλουμε να δείξουμε στους φίλους μας ότι τους αγαπάμε. Μπορούμε να τους σφίξουμε το χέρι ή να μοιραστούμε ένα παιχνίδι μαζί τους. Έτσι,
«το διδάσκω σημαίνει λέγω-πληροφορώ και το μαθαίνω σημαίνει
Η Αγγελική Διπλός τόνος Αρβανιτάκη Μαρία. Παίζουμε σχολείο ; Εγώ θα είμαι ο δάσκαλός σου. Κι εγώ ο μαθητής σου. Εμείς θα είμαστε οι δάσκαλοί σας.
για το παιχνίδι προσποίησης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οι βασικές ρουτίνες σκέψης Visible Thinking Ι See- Ι Think- Ι Wonder Βλέπω- σκέφτομαι- αναρωτιέμαι Οι βασικές ρουτίνες σκέψης

Ι See- Ι Think- Ι Wonder Βλέπω- σκέφτομαι- αναρωτιέμαι Τι βλέπεις; Τι νομίζεις γι’ αυτό που βλέπεις; Tι σκέφτεσαι; Τι σε κάνει να αναρωτιέσαι; Eκπαιδευδευτικό πλαίσιο: Είναι μια ομάδα που επικοινωνεί; Τι σκέφτεσαι πάνω σε αυτό; (Για το είδος της επικοινωνίας;) Έχεις κάποια απορία σε σχέση με την επικοινωνία; Α. Ομάδα: Κάνε μια παρατήρηση πάνω σε αυτό που βλέπεις; Γιατί συμβαίνει αυτό που παρατήρησες; Πώς εξηγείς αυτή την παρατήρηση; Γιατί το λες αυτό; Εξήγησε με επιχειρήματα Σου γεννήθηκε κάποια απορία; Β! Ομάδα Βλέπω, εξηγώ, αναρωτιέμαι: Καθένας απαντά το τρίπτυχο Σκοπός: Η διείσδηση σε ένα θέμα σημαντικό (π.χ. έργο τέχνης) έναυσμα

ΒΛΕΠΩ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ Να αναρτηθεί σε τρίπτυχο

ΒΛΕΠΩ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ 1. 2. 3.

Γιατί; Γίνονται προσεκτικές παρατηρήσεις. Επιχειρούνται στοχαστικές ερμηνείες. Ενεργοποιείται την περιέργεια. Δημιουργούνται προϋποθέσεις για έρευνα. Με αυτή τη διαδικασία τι έχετε να παρατηρήσετε ως προς την πρώτη στήλη;=προσεκτικές παραηρήσεις Πώς νιώσατε προσπαθώντας να απαντήσετε στο δεύτερο ερώτημα; Τι νιώσατε καθώς είδατε την Τρίτη στήλη να αναπτύσεται; Θα θέλατε να ερευνήσετε το θέμα; (Σε ποιον ανήκει το έργο, κτλ)

Ενεργοποίηση μέσα από έργο τέχνης Πώς; Ενεργοποίηση μέσα από έργο τέχνης Ενθαρρύνετε τους μαθητές να αιτιολογούν τις ερμηνείες τους. Ρωτήστε τους να σκεφτούν σχετικά με το ποιο μέρος του έργου τους κάνει να αναρωτιούνται. Ρωτήστε τις τρεις ερωτήσεις μαζί: (Τι βλέπω; Τι σκέφτομαι; Τι αναρωτιέμαι;) Οι απαντήσεις καταγράφονται . Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτές για να υπάρχει διαρκής ανατροφοδότηση Καταγραφή στο χαρτί

Σύνδεση με τον κόσμο των εμπειριών Ενθαρρύνετε τους μαθητές να αναφέρουν εμπειρίες τους Ενθαρρύνετε τους μαθητές να σκέφτονται πάνω στην εμπειρία τους Ενθαρρύνετε τους μαθητές να αναρωτιούνται πάνω στις εμπειρίες τους

Παραδείγματα Βλέπω ένα ανθρωπάκι να φεύγει από την ομάδα Σκέφτομαι ότι κι εγώ κάνω το ίδιο όταν μαλώνω στο παιχνίδι με τους φίλους μου Αναρωτιέμαι αν αυτό θα μου λύσει το πρόβλημα.

Παρατήρησε το έργο τέχνης Δες τις παρατηρήσεις σου. Διάλεξε μια . Σύνδεση με άλλες τέχνες Ενθαρρύνετε τους μαθητές να εκφραστούν εμπνεόμενοι από το έργο τέχνης. Δραματοποίηση Παρατήρησε το έργο τέχνης Δες τις παρατηρήσεις σου. Διάλεξε μια . Δραματοποίησέ την.

Σύνδεση με άλλες τέχνες Ζωγραφική Χρησιμοποίησε τα χρώματα που βλέπεις στο έργο τέχνης. Διάλεξε μια σειρά από τις απαντήσεις σου. Ζωγράφισέ τη.

Ομαδικά ή ατομικά; Ο ένας ρωτά τον άλλον Συντονιστής