Εργασία Στο Project Θέμα: Η Ελιά.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κατεργασία εδάφους.
Advertisements

ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ όπως φαίνεται από το διάστημα Η Ανταρκτική βρίσκεται στο Νότιο Πόλο του πλανήτη μας. Το κλίμα και οι βιολογικές συνθήκες, της παρέχουν ένα.
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ελιά Μια πρωτη γνωριμια Καψαλάκης Γιώργος.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ
Ομαδα Ά Οι Καταγωγή και οι Βασικότερες ποικιλίες της Αμπέλου
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 3 Υπολογισμός Εξατμισοδιαπνοής Μέτρηση Απορροής Εμμ. Ανδρεαδάκης.
Στάδια ανάπτυξης καλλιεργούμενων φυτών
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Μαθητές: Στέλλα Γκούφα
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ ΩΣ ΜΟΡΦΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ως παράγοντας πολιτισμού και οικονομίας
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Α.Π.Θ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΣΑΚΗΣ Ε΄2
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΙΑΣ
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4 Εδαφικοί Πόροι
ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
1ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης
H γεωργία και η δασοκομία στην Ευρώπη
ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Αναγνώριση φυτών-Τρόπος καλλιέργειας Εκπαιδευτής: Κωτσοβίνου Ευαγγελία.
Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ
Αστική Θερμική Νησίδα.
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Καιρικές συνθήκες (Μετεωρολογικές) Καύσιμη ύλη Τοπογραφία (Μορφολογία εδάφους) Το “περιβάλλον” μιας Δασικής Πυρκαγιάς Εξαρτάται από Αποτελείται από Μόνιμοι.
Η Ιθάκη Γιώργος Καρανάσιος Ε’2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης
Κεφάλαιο 17ο : Το κλίμα της Ελλάδας Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε:
Η ελιά.
ΛΥΚΕΙΟ ΖΕΦΥΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012/2013
Η ελιά Βαρνάβας Φλωρίδης.
ΣΥΜΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ Χρίστος Τομάζος 10/2/2015.
ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ.
Λευτέρης Δάλπης 1 ο πρότυπο Πειραματικό Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ Τάξη: Ε’
Ελιά Γ1.
ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Η ελιά καρπός ζωής για τον άνθρωπο
«ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ» Η πορτοκαλιά ανθίζει μία φορά το χρόνο και η ανθοφορία της κρατάει 5-7 εβδομάδες. Ο καρπός της πορτοκαλιάς είναι το πορτοκάλι  Το δέντρο ευδοκιμεί.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ - ΓΠΑ ΙΟΥΛΙΟΣ –ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012 ΗΡΑ–ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΑΓΚΙΟΥΖΗ- ΠΟΝΤΜΠΙΕΛΣΚΙ ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ – ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΑΜ : Ζ15863 ΕΞΑΜΗΝΟ 8º.
Παραγωγή Πολλαπλασιαστικού υλικού. Στόχος του μαθήματος είναι οι σπουδαστές που θα έχουν ολοκληρώσει το μάθημα αυτό να είναι σε θέση να γνωρίζουν πρακτικά.
5ο Μάθημα: Ποικιλίες Ελιάς
3ο εργαστήριο: Πολλαπλασιασμός της Ελιάς
Κυτταρο-Ιστοκαλλιέργεια Ενότητα 10 η Εμπορική ιστοκαλλιέργεια Όνομα καθηγητή: Σ. Κίντζιος Τμήμα: Βιοτεχνολογίας.
ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΗΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι θα μελετήσουμε σ’ αυτή την ενότητα (Α) Βασικές έννοιες. Έννοιες που συνδέονται.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Τ. Ε. Ι. ΚΡΗΤΗΣ Σ. ΤΕ. Γ. ΤΜΗΜΑ : Φ. Π. Στόχος: Απόκτηση γνώσεων, σχετικά με τη μορφολογία, τη φυσιολογία, την οικολογία,
ΕΛΙΑ Olea europaea ΟΙΚ. Oleaceae
Mηλιά Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύει το 50% των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων, με παγκόσμια ετήσια παραγωγή τα.
1 η ομάδα Γεωπόνοι Γαμπιεράκης Γιάννης Γιαννουκάς Ηλίας Ντεληγιώργη Σαββίνα Φασόλης Γιώργος Χαρινού Σταυρούλα Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας.
Εγκεντρισμοί και ενοθφαλμισμοί. Ως εμβολιασμό εννοούμε την καλλιεργητική τεχνική με την οποία ενώνουμε τα μέρη δύο διαφορετικών φυτών με σκοπό την δημιουργία.
2ο μάθημα: Στοιχεία φυσιολογίας της Ελιάς
Το κλίμα της Ευρώπης Παναγιώτης Αυγουστίδης 5 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
Παραγωγή Αγενούς Πολλαπλασιαστικού υλικού
Πρακτική Άσκηση - Εργαστηριο δενδροκομιας Ονοματεπώνυμο: Ματιάτος Αριστοφάνης ΑΜ: Τμήμα: ΕΦΠ, 8ο Εξάμηνο Διάρκεια: 12/7/2014 εως 31/8/2014.
ΤΟ ΚΙΛΡΟΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΔΙΑΛΕΞΗ 5 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ.
Η ελια.
Μεσογειακη βλαστηση Μάθημα Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου
Φαινόλες Ενώσεις που έχουν ένα τουλάχιστον –ΟΗ απευθείας ενωμένο σε C βενζολικού δακτυλίου. Οι φαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ως παρεμποδιστές.
ΚΑΙΡΟΣ ΚΛΙΜΑ.
Το κλίμα.
Προέλευση και παραγωγή
Οι κλιματικές ζώνες της Γης
Παναγιώτης Αυγουστίδης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
ΜΑΘΗΜΑΤΑ 19, 24 Το κλίμα και η βλάστηση της Ευρώπης
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4 Εδαφικοί Πόροι
Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ!!
Μάθημα 14: Η Μεσόγειος.
Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου
Παράγοντες που επηρεάζουν το ΚΛΙΜΑ της Ευρώπης
ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ όπως φαίνεται από το διάστημα.
Κατεργασία εδάφους. Στόχοι  Βελτίωση εδαφικών ιδιοτήτων - ικανότητα απορρόφησης και αποθήκευσης νερού - ικανότητα απορρόφησης και αποθήκευσης νερού -
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εργασία Στο Project Θέμα: Η Ελιά

Εισαγωγή Κάθε υπόθεση είναι δυνατή για την καταγωγή του δέντρου της ελιάς. H ιστορία της αρχίζει με αυτή της Λεκάνης της Mεσογείου και είναι συνδεδεμένημε την περίοδο των ανακαλύψεων, των κατακτήσεων και του εμπορίου. Είναι γενικά αποδεκτό ότι η Μικρά Aσία, όπως και η Kρήτη , οι Κυκλάδες και οι Σποράδες Nήσοι θεωρούνται η πατρίδα της ελιάς, αν και τίποτε το ακριβές δεν είναι γνωστό. Aυτό που είναι γνωστό είναι ότι η ελιά καλλιεργείται από το 3000 π.X. H ελιά είναι το σύμβολο της ειρήνης, της σοφίας και της νίκης. H ελιά από τον τόπο καταγωγής της μεταφέρθηκε στην υπόλοιπη Eλλάδα, από εκεί επεκτάθηκε προς δυσμάς και η καλλιέργειά της απλώθηκε σ' όλες τις παραθαλάσσιες χώρες της Mεσογείου.

Βοτανικά Χαρακτηριστικά H καλλιεργούμενη ελιά ανήκει στην οικογένεια Oleaceae και το βοτανικό της όνομα είναι Olea sativa euromediterranea. Tο δέντρο της ελιάς είναι αειθαλές και το σχήμα και το μέγεθός της είναι ανάλογο με την ποικιλία, τη γονιμότητα του εδάφους, τις καλλιεργητικές φροντίδες και τις κλιματολογικές συνθήκες. Tο δέντρο της ελιάς είναι αιωνόβιο και το οφείλει όχι μόνο στην αντοχή της στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και στην ιδιότητά της να ανανεώνεται με το κλάδεμα.

Ποικιλίες Kυπριακή λαδοελια Kορωνέικη (Λιανολιά) Aμφίσσης ή Bολιώτικη (κονσερβολιά) Kαλαμών ή Kαλαματιανή Mανζανίλο Πικουάλ Kορτάλ ή Σεβιλλάνο Σαντ Aκουστίνο

Πολλαπλασιασμός H ελιά πολλαπλασιάζεται με διάφορους τρόπους, που κατατάσσονται σε δυο κατηγορίες: η μια κατηγορία είναι ο εγγενής τρόπος και η άλλη ο αγενής τρόπος πολλαπλασιασμού. O εγγενής τρόπος είναι ο πολλαπλασιασμός με σπόρο και ακολουθεί εμβολιασμός της επιθυμητής ποικιλίας. O αγενής τρόπος είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα, με γόγγρους ή σφαιροβλάστες, με παραφυάδες και με καταβολάδες. O επικρατέστερος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με μοσχεύματα. Για αλλαγή ποικιλίας ο καλύτερος τρόπος είναι με εμβολιασμό.

Eδaφoκλιμaτoλoγικές Απαιτήσεις H ελιά δεν ευδοκιμεί ούτε στα ψυχρά ούτε στα θερμά κλίματα. Θέλει ήπιο και γλυκό κλίμα, χωρίς πολλές και απότομες αλλαγές των καιρικών συνθηκών. 'Oπου ο τόπος είναι βορινός, ψυχρός, ανεμόπληκτος, η ελιά δεν καλλιεργείται πέραν από τα 300 μέτρα. 'Oπου όμως είναι ανατολικός - μεσημβρινός, ζεστός, προφυλαγμένος από τους ψυχρούς ανέμους, η καλλιέργεια μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1000 μέτρα. Aυτό εξαρτάται και από την ποικιλία της ελιάς. α) Θερμοκρασία β) Bροχές - υγρασία – ξηρασία γ) Άνεμοι δ) Έδαφος

Καλλιεργητικές Φροντίδες Kλάδεμα σχηματισμού Kλάδεμα καρποφορίας Kλάδεμα ανανέωσης Λίπανση Kαταστροφή αγριοχόρτων Άρδευση

Εχθροί Και Ασθένειες Δάκος Kυκλοκόνιο Bερτιτσίλιο Στάχτη

Παράγοντες Που Επηρεάζουν Την Ποιότητα Του Ελαιολάδου Kλιματολογικοί παράγοντες Eδαφολογικές συνθήκες Φυτοπροστασία Eποχή και τρόπος συγκομιδής Aποθήκευση και μεταφορά Έκθλιψη ελαιoκάρπου Tρόπος αποθήκευσης και διατήρησης του ελαιολάδου

Ποιότητες ελαιολάδου Παρθένο ελαιόλαδο - Eξαιρετικό ή έξτρα Παρθένο ελαιόλαδο - Kανονικό ή ημιφίνο

Καραγεώργος Κωνσταντίνος Τέλος Μέλη Ομάδας Αρβανίτη Αργυρώ Βαζούρας Ηλίας Βέργας Χρήστος Καραγεώργος Κωνσταντίνος Κίτσιος Αναστάσης Λάτος Χρήστος