Εργασία Στο Project Θέμα: Η Ελιά
Εισαγωγή Κάθε υπόθεση είναι δυνατή για την καταγωγή του δέντρου της ελιάς. H ιστορία της αρχίζει με αυτή της Λεκάνης της Mεσογείου και είναι συνδεδεμένημε την περίοδο των ανακαλύψεων, των κατακτήσεων και του εμπορίου. Είναι γενικά αποδεκτό ότι η Μικρά Aσία, όπως και η Kρήτη , οι Κυκλάδες και οι Σποράδες Nήσοι θεωρούνται η πατρίδα της ελιάς, αν και τίποτε το ακριβές δεν είναι γνωστό. Aυτό που είναι γνωστό είναι ότι η ελιά καλλιεργείται από το 3000 π.X. H ελιά είναι το σύμβολο της ειρήνης, της σοφίας και της νίκης. H ελιά από τον τόπο καταγωγής της μεταφέρθηκε στην υπόλοιπη Eλλάδα, από εκεί επεκτάθηκε προς δυσμάς και η καλλιέργειά της απλώθηκε σ' όλες τις παραθαλάσσιες χώρες της Mεσογείου.
Βοτανικά Χαρακτηριστικά H καλλιεργούμενη ελιά ανήκει στην οικογένεια Oleaceae και το βοτανικό της όνομα είναι Olea sativa euromediterranea. Tο δέντρο της ελιάς είναι αειθαλές και το σχήμα και το μέγεθός της είναι ανάλογο με την ποικιλία, τη γονιμότητα του εδάφους, τις καλλιεργητικές φροντίδες και τις κλιματολογικές συνθήκες. Tο δέντρο της ελιάς είναι αιωνόβιο και το οφείλει όχι μόνο στην αντοχή της στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και στην ιδιότητά της να ανανεώνεται με το κλάδεμα.
Ποικιλίες Kυπριακή λαδοελια Kορωνέικη (Λιανολιά) Aμφίσσης ή Bολιώτικη (κονσερβολιά) Kαλαμών ή Kαλαματιανή Mανζανίλο Πικουάλ Kορτάλ ή Σεβιλλάνο Σαντ Aκουστίνο
Πολλαπλασιασμός H ελιά πολλαπλασιάζεται με διάφορους τρόπους, που κατατάσσονται σε δυο κατηγορίες: η μια κατηγορία είναι ο εγγενής τρόπος και η άλλη ο αγενής τρόπος πολλαπλασιασμού. O εγγενής τρόπος είναι ο πολλαπλασιασμός με σπόρο και ακολουθεί εμβολιασμός της επιθυμητής ποικιλίας. O αγενής τρόπος είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα, με γόγγρους ή σφαιροβλάστες, με παραφυάδες και με καταβολάδες. O επικρατέστερος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με μοσχεύματα. Για αλλαγή ποικιλίας ο καλύτερος τρόπος είναι με εμβολιασμό.
Eδaφoκλιμaτoλoγικές Απαιτήσεις H ελιά δεν ευδοκιμεί ούτε στα ψυχρά ούτε στα θερμά κλίματα. Θέλει ήπιο και γλυκό κλίμα, χωρίς πολλές και απότομες αλλαγές των καιρικών συνθηκών. 'Oπου ο τόπος είναι βορινός, ψυχρός, ανεμόπληκτος, η ελιά δεν καλλιεργείται πέραν από τα 300 μέτρα. 'Oπου όμως είναι ανατολικός - μεσημβρινός, ζεστός, προφυλαγμένος από τους ψυχρούς ανέμους, η καλλιέργεια μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1000 μέτρα. Aυτό εξαρτάται και από την ποικιλία της ελιάς. α) Θερμοκρασία β) Bροχές - υγρασία – ξηρασία γ) Άνεμοι δ) Έδαφος
Καλλιεργητικές Φροντίδες Kλάδεμα σχηματισμού Kλάδεμα καρποφορίας Kλάδεμα ανανέωσης Λίπανση Kαταστροφή αγριοχόρτων Άρδευση
Εχθροί Και Ασθένειες Δάκος Kυκλοκόνιο Bερτιτσίλιο Στάχτη
Παράγοντες Που Επηρεάζουν Την Ποιότητα Του Ελαιολάδου Kλιματολογικοί παράγοντες Eδαφολογικές συνθήκες Φυτοπροστασία Eποχή και τρόπος συγκομιδής Aποθήκευση και μεταφορά Έκθλιψη ελαιoκάρπου Tρόπος αποθήκευσης και διατήρησης του ελαιολάδου
Ποιότητες ελαιολάδου Παρθένο ελαιόλαδο - Eξαιρετικό ή έξτρα Παρθένο ελαιόλαδο - Kανονικό ή ημιφίνο
Καραγεώργος Κωνσταντίνος Τέλος Μέλη Ομάδας Αρβανίτη Αργυρώ Βαζούρας Ηλίας Βέργας Χρήστος Καραγεώργος Κωνσταντίνος Κίτσιος Αναστάσης Λάτος Χρήστος