Το ερώτημα: Πώς γίνεται η απορρόφηση ακτινοβολίας από έναν καρκινικό όγκο χωρίς την ανεπιθύμητη καταστροφή των υγιών κυττάρων;

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΥΜΑΤΩΝ.
Advertisements

ΣΧΗΜΑ 4.1 Σχηματική παρουσίαση των δυνάμεων που αναπτύσσονται στο μονοηλεκτρονικό άτομο Η (αριστερά) και στο πολυηλεκτρονικό άτομο He (δεξιά).
Πού Βρίσκεται Το Ηλεκτρικό Φορτίο;
Ηλεκτρομαγνητικές Αλληλεπιδράσεις Σωματιδιακής Ακτινοβολίας με την Ύλη
Ακτίνες Χ.
Κίνηση φορτίου σε μαγνητικό πεδίο
10 Σεπτεμβρίου 2002Ευστάθιος Κ. Στεφανίδης1 ΕΚΛΑΜΨΕΙΣ ΑΚΤΙΝΩΝ ΓΑΜΜΑ (Gamma Ray Bursts )
Βλάπτουν τα κινητά τηλέφωνα; 1ο Μέρος: Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία και κινητά τηλέφωνα Καρακούλιας Άγγελος (Ομάδα 1) Υφαντή Ειρήνη (Ομάδα 2) Φωτόπουλος.
ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΕ ΙΟΝΤΑ C
Μεταπτυχιακό μάθημα Κοσμικής Ακτινοβολίας
Κεφάλαιο 14 Τεχνητή αναπαραγωγή Ραδιενεργός ακτινοβολία.
Βούρος Μιλτιάδης-Χρήστος
Το Ηλεκτρομαγνητικό Φάσμα
Νεύτωνας (Isaac Newton ).
Περιοδική τάση των στοιχείων
Εργασία Τεχνολογίας ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ Χ ΘΕΜΑ: Αμπουλάιλας Πέτρος ΤΜΗΜΑ Α1.
Εξίσωση του Planck E = hn=hc/λ
Ανιχνευτής MICROMEGAS
Θερμιδομετρία & Θερμιδόμετρα
1.3 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ
Ήπιες Μορφές Ενέργειας ΙΙ
Ντόμαρη Ελένη Λάσκαρης Γιώργος Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κα Βλαστού
Ραδιενέργεια.
Ακτίνες Roentgen ή Ακτίνες Χ.
ΑΚΤΙΝΕΣ Χ χ. τζόκας
Ραδιοκύματα Ραδιοκύματα είναι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα με συχνότητα από περίπου 3 Hz έως 300 GHz. Ειδικότερα τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα με συχνότητες.
ΣΥΝΟΨΗ (6) 49 Δείκτης διάθλασης
Σχετικιστική Δυναμική
ΣΥΝΟΨΗ (5) 42 Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα
Ακτινοβολίες αλληλεπίδραση ακτινοβολίας γ με την ύλη
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Το πρότυπο του Bohr για το υδρογόνο
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής
Φράγματα echelle Είναι φράγματα περίθλασης των οποίων κύριο γνώρισμα είναι η μεγάλη διακριτική ικανότητα τους για μεγάλο αριθμό τάξης περίθλασης, όπως.
Πως διαδίδονται τα Η/Μ κύματα σε διαφανή διηλεκτρικά ?
Περίθλαση Frauhofer με χρήση του πακέτου Matlab
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μέσω νηματοποίησης με υπερβραχείς παλμούς Laser Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Ζεργιώτη.
Παραδόσεις φυσικής γενικής παιδείας Γ’ Λυκείου Σχολικό έτος
Ειδικότητα Ηλεκτρολογίας
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Περιοδική τάση των στοιχείων Σε μια περίοδο του Π.Π. Οι ιδιότητες των στοιχείων και των ενώσεων τους μεταβάλλονται προοδευτικά από την αρχή ως το τέλος.
Ασύρματη Μετάδοση Βασίζεται στην ιδιότητα των ηλεκτρονίων να κινούνται δημιουργώντας ηλεκτρομαγνητικά κύματα Προς όλες τις κατευθύνσεις Με την ταχύτητα.
ΑΚΤΙΝΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΦΑΣΜΑ
Σύνοψη Διάλεξης 1 Το παράδοξο του Olber: Γιατί ο ουρανός είναι σκοτεινός; Γιατί δεν ζούμε σε ένα άπειρο Σύμπαν με άπειρη ηλικία. Η Κοσμολογική Αρχή Το.
Διάλεξη 16 Αποσύζευξη και Επανασύνδεση
ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ eclass: MED808 Π. Παπαγιάννης Επικ. Καθηγητής, Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Ιατρική Σχολή Αθηνών. Γραφείο
ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ eclass: MED684 Π. Παπαγιάννης Επικ. Καθηγητής, Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Ιατρική Σχολή Αθηνών. Γραφείο
Φυσική των Ακτινοβολιών Βασικές Αρχές Ευάγγελος Παππάς Επικ. Καθηγ. Ιατρικής Φυσικής ΤΕΙ Αθήνας.
ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΟΜΑΔΑ 2 ΓΙΟΣΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΟΣΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΡΑΦΙΑΔΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΑΦΙΑΔΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΑΚΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΑΚΗΣ.
1 Fun with Physics Η φύση του φωτός 2 Οι ερωτήσεις χωρίζονται σε 2 κατηγορίες : 1. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. 2. Ερωτήσεις σωστού - λάθους. 1. Ερωτήσεις.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ eclass: MED684
Τί τους θέλουμε τους επιταχυντές;
ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ.
4 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
Φάρμακα για τη Θεραπεία της Οστεοπόρωσης
Είδη και κατηγορίες ακτινοβολίας
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ 2016
ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ eclass: MED684
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΥ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ
ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ.
ΟΠΤΙΚΗ Οπτική ονομάζεται ο κλάδος της Φυσικής που μελετά τη συμπεριφορά και τις ιδιότητες του φωτός, ενώ επιπλέον περιγράφει και τα φαινόμενα που διέπουν.
ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
Πού Βρίσκεται Το Ηλεκτρικό Φορτίο;
ΔομΗ του ΑτΟμου.
ΔομΗ του ΑτΟμου.
ΔομΗ του ΑτΟμου.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σωτήριες ακτινοβολίες Εναπόθεση ενέργειας με ιονισμό Κίτρινη Ομάδα Εκπαιδευτής Γ Φανουράκης

Το ερώτημα: Πώς γίνεται η απορρόφηση ακτινοβολίας από έναν καρκινικό όγκο χωρίς την ανεπιθύμητη καταστροφή των υγιών κυττάρων;

Μηχανισμοί απόθεσης ενέργειας από την ακτινοβολία στην ύλη Φορτισμένη ακτινοβολία  ιονισμός Φωτόνια  φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, Compton, δίδυμη γένεση Ηλεκτρόνια  ιονισμός, ακτινοβολία Stopping Power (Ισχύς Πέδησης): Η μέση απώλεια ενέργειας ανά μονάδα μήκους

Bethe-Bloch (I) ze b y r θ x e V Σκέδαση φορτισμένου σωματίου με ταχύτητα v και φορτίο ze στα ηλεκτρόνια του υλικού. Με την παραδοχή ότι ο στόχος είναι ακίνητος θα υπολογίσουμε την μεταφερόμενη ορμή και από αυτή την μεταφερόμενη ενέργεια στο υλικό.

Bethe-Bloch (IΙ) Η ενέργεια που προσφέρεται σε ένα ηλεκτρόνιο με παράμετρο κρούσης Η ενέργεια που προσφέρεται στα ηλεκτρόνια που βρίσκονται στον κυλινδρικό φλοιό, μεταξύ b και b+db, μήκους dx είναι: db b dx

Προσδιορισμός των ορίων ολοκλήρωσης Bethe-Bloch (IIΙ) Προσδιορισμός των ορίων ολοκλήρωσης Το bmax αντιστοιχεί στην ελάχιστη μεταφερόμενη ενέργεια στο ηλεκτρόνιο η οποία αντιστοιχεί στην ενέργεια ιονισμού Το bmin αντιστοιχεί στην μεγίστη μεταφερόμενη ενέργεια η οποία καθορίζεται από το μήκος κύματος de Broglie.

Bethe-Bloch (ΙV) δ - πόλωση του μέσου U – φαινόμενα προάσπισης των ηλεκτρονίων των εσωτερικών στιβάδων

Συνάρτηση Απώλειας Ενέργειας μικρό β β~1 ελάχιστο για βγ=3 Minimum Ionizing Particle πόλωση του μέσου β>>1 Λογαριθμική Αύξηση Ακτινοβολία Πέδησης

εξάρτηση από τη μάζα του σωματίου

Εφαρμογή του Bethe – Bloch στην ιατρική για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων Οι παραδοσιακές ακτινοβολίες διαπερνούν μεγάλη ποσότητα ιστών πριν και μετά την περιοχή του όγκου και λόγω διασποράς των σωματιδίων προκαλούν σημαντικές βλάβες και σε άλλους ιστούς, ενώ εξασθενίζουν και τον οργανισμό. Η επανάσταση στην ακτινοθεραπεία συνέβη κατά τη δεκαετία του 1990 με τη χορήγηση πρωτονίων τα οποία έχουν μάζα και φορτίο, σε αντίθεση με τα φωτόνια (ακτίνες Χ και γάμμα). Το αποτέλεσμα είναι να μπορούν να σχηματίσουν μία ακριβή δέσμη - στο σχήμα του όγκου - και να ελαχιστοποιήσουν τη διασπορά σωματιδίων στα υγιή κύτταρα.

Η ιονίζουσα ακτινοβολία, εξαιτίας της ισχύος της, χαρακτηρίζεται από υψηλή διεισδυτικότητα στους καρκινοπαθείς ιστούς. Υπάρχουν, ωστόσο, και μορφές λιγότερο ισχυρής ακτινοβολίας που χαρακτηρίζονται μη ιονίζουσες, όπως τα ραδιοκύματα, τα μικροκύματα και τα κύματα φωτός. Η ποικιλία στα είδη ακτινοβόλησης παρέχει στους ειδικούς τη δυνατότητα να διαλέγουν κατά περίπτωση την καλύτερη δυνατή αγωγή για τον ασθενή τους. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις καρκινικών όγκων που εντοπίζονται επιφανειακά, κοντά στο δερματικό ιστό, χρησιμοποιείται κυρίως ακτινοβολία ηλεκτρονίων, που έχει χαμηλή διεισδυτικότητα. Η χρήση ακτινοβολίας δεσμών πρωτονίων αποτελεί ανακάλυψη των τελευταίων ετών και έχει συμβάλει εντυπωσιακά στην αντιμετώπιση ορισμένων τύπου καρκίνου. Τα πρωτόνια είναι πυρηνικά ατομικά σωματίδια που μπορούν να διαπερνούν ιστούς δίχως να τους βλάπτουν, ασκώντας καταστρεπτική δράση μόνο στο τελικό τμήμα της «διαδρομής» τους. Η ιδιότητά τους αυτή καθιστά ικανή την συρρίκνωση του καρκινικού όγκου δίχως ιδιαίτερες αρνητικές επιδράσεις στους υγιείς περιβάλλοντες ιστούς. Αντίθετα η χρήση ακτινοβολίας νετρονίων μειώνεται σταδιακά, λόγω των σοβαρών και μακροπρόθεσμων παρενεργειών που προκαλεί.