ΓΕΝΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
10. Αισθητήρια Όργανα - Αισθήσεις
Advertisements

10. Αισθητήρια Όργανα - Αισθήσεις
Η γεύση, μια από τις πέντε αισθήσεις...
ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Τεχνική οργανοληπτικής αξιολόγησης οίνου
ΜΕΘΟΔΟΙ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Όξινος βασικός χαρακτήρας - pH.
Βιολογία Επιλογής Β’ Λυκείου
Πολυμέσα – Δίκτυα (μαθ. επιλογής Γ’ Λυκείου)
ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
ΜΟΡΦΕΣ ΝΕΡΟΥ.
Οξέα οξύ (ετυμολογικά): οτιδήποτε είναι μυτερό, αιχμηρό
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
Όργανο υποδοχής του ερεθίσματος-αισθητήριο όργανο Αισθητήριο νεύρο
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών. Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα δείγμα υλικού αποτελείται από μία μόνο ουσία ή είναι.
ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 2 10/02/2015
Oι βάσεις.
Arrhenius. Arrhenius Ιοντισμός ηλεκτρολύτη μέσα στο νερό.
1.1 Ιδιότητες των οξέων 1.2 Οξέα κατά Arrhenius
H κλίμακα pH (πε-χα) ως μέτρο της οξύτητας
Επιπτώσεις των αέριων ρύπων στο περιβάλλον.
ΕΠΑ 336 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Ερευνητικές μέθοδοι Ψυχοφυσική Psychophysics.
Αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη) οινόπνευμα ή C2H5OH.
TO NEΡΟ ΩΣ ΔΙΑΛΥΤΗΣ – ΜΕΙΓΜΑΤΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΥ ΣΕ ΠΙΑΤΟ
Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας
Αντίληψη Αντίληψη είναι η γνωστική διεργασία που μας επιτρέπει να έχουμε μία εικόνα του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού περιβάλλοντος. Η αντίληψη αποτελεί.
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
Δοκιμή Βαθμολόγησης (Scoring test)
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΦΗΣ
Οξυγαλακτικά βακτήρια
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Το αισθητήριο της ακοής και της ισορροπίας – Το αυτί.
10 ο ΜΑΘΗΜΑ: Τύποι οίνων – Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη.
5. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ -πρόκειται για τη σπουδαιότερη τάξη των ογκομετρικών μεθόδων αναλύσεως με ευρύτατη χρήση στη χημεία, τη βιολογία, τη γεωλογία,
5 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΝΟΣ από το σταφύλι στο γλεύκος ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ Οι χημικές ενώσεις προκύπτουν μέσα από μια χημική αντίδραση με την ανάμειξη συνήθως δύο ή περισσοτέρων διαφορετικών ουσιών και αποτέλεσμα.
ΑΞΙΕΣ, ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια της στάσης (attitude);
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
Αισθητήρια όργανα αισθήσεις
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
Μεθοδολογία της έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι &ΙΙ
ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ph.D.
ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ - ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
Η χρήση της ενσώματης μάθησης στην εκπαίδευση.
Η έννοια της τοξικότητας Σ. Αθανασέλης Καθηγητής Τοξικολογίας
Ασθένειες του Οίνου Με τον όρο «Ασθένειες του οίνου » ονομάζουμε διάφορες προσβολές του κρασιού από παθογόνους μικροοργανισμούς από τους οποίους άλλοι.
Παραδόσεις Μαθημάτων Δασοκομίας Πόλεων μάθημα 6ο
ΟΠΙΟΥΧΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Οι οπιούχες ουσίες περιέχουν το όπιο, την ρητίνη που
ΑΙΣΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ-ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
Μεθοδολογία της έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι &ΙΙ
Το μέγεθος και η κλίμακα της νανοκλίμακας
Τα όμορφα σκυλάκια.
Μείγματα.
Επιμέρους Στοιχεία Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Μείγματα Μείγματα λέγονται τα υλικά που προέρχονται από την ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων ουσιών, που δεν αντιδρούν μεταξύ τους. Οι ουσίες που αναμείχθηκαν.
Δειγματοληψία Αποδοχής Παρτίδων Οδυσσέας Κοψιδάς
Δρ Φώτης Παπαδήμας, Επίκουρος Καθηγητής
ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΓΕΝΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ Οργανοληπτική αναλυση. Η εξεταση των οργανοληπτικών ιδιοτητων ενός προιοντος από τα οργανα των αισθησεων Αισθηση. Αντιληψη με τις αισθησεις εξωτερικών αντικειμένων ή γεγονότων Οργανοληπτικος. Αποδίδεται σε οποιαδήποτε ιδιοτητα ενός προιόντος, που γινεται αντιληπτή με τα αισθητηρια όργανα.

Εμπειρογνώμονας. Ειδικευμένος, βασικές γνωσεις για το προιον Δοκιμαστής. Οξυδερκές, ευάισθητο, εχει επιλεγεί, εκπαιδευτεί για να αξιολογεί Εξεταστική επιτροπή. Ομαδα δοκιμαστών Αισθητικότητα. Υποκειμενικό φαινόμενο που προκύπτει από τον ερεθισμό του συστηματος των αισθήσεων.

Ευαισθησία. Ικανότητα των οργάνων των αισθησεων να αντιλαμβάνονται, ποιοτικά και ποσοτικά ερεθίσματα πολύ χαμηλής έντασης ή ελάχιστες διαφορες μεταξύ των ερεθισμών Πρόγευση. Ενεργεια που συνιστάται στην αντιληψη, αναλυση και κρίση των οργανοληπτικών χαρακτήρων και ιδιαιτερα της όσφρησης, γεύσης και αφής ενός προιοντος.

Αποδοχή. Πράξη που συνισταται στην ευνοική υποδοχή ενός προιόντος από ένα ατομο ή τον πληθυσμός μιας περιοχής Αρμονία. Ποιοότητα ενός προιόντος που δημιουργεί αίσθηση ευχαριστου συνολου. Η αίσθηση αυτή οφείλεται στην αντιληψη των συστατικών του προιόντος σαν ερεθισμό από την όσφρηση, τη γεύση και την αφη. Ο ερεθισμός αυτός πρεπει να έχει τις σωστές αναολογίες συγκέντρωσης των συσταικών στοιχείων του προιόντος (όσφρηση, γέυση, αφή)

Αποδεκτό. Κατασταση προιόντος που γίνεται ευνοικά δεκτό από ένα άτομο ή πληθσμό αναλογα με τις οργανοληπτικές του ιδιότητες. Διακριση. Ποιοτική ή και ποσοτική διαφοροποίηση μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ερεθισμών Αντιστάθμιση. Το αποτελεσμα της αλληλεπίδρσης ενός συνολου ερεθισμών που έχει σα συνέπεια κάθε ρεθισμός να γίνεται αντιληπτός με λιγότερη ένταση από ότι αν ήταν απομονωμένος

Όψη. Είναι το σύνολο των οργανοληπτικών χαρακτήρων που γίνονται αντιληπτοί με τα όργανα της όρασης δηλ. μεγεθος, μορφή, χρώμα, σχήμα, θολότητα, διαύγεια, ρευστότητα, αφρός και παρουσία λεπτών φυσαλίδων.

Όξινος. Περιγράφει τη βασική γεύση που δημιουργείται από αραιά υδατικά διαλυματα των περισσοτερων οξέων π..χ γαλακτικο, τρυγικό, περιγράφει την ιδιοτητα καθαρών σωματων ή μειγματων των οποίων η πρόγευση προκαλεί αυτό το γευστικό αίσθημα

Δριμύς. Περιγράφει την οσφρητικο-γευστική αισθητικότητα με κυριαρχία οξέων τα οποία συνηθως προέρχονται από ζυμωσεις καθώς και τα είδη διατροφής που παραγουν αυτή την αισθητικότητα. Ορισμενοι παραγοντες, που συνεισφέρουν σε αυτην την αισθητικοτητα, συνδεονται με τη διαδικασια της ζυμωσης, παραδειγματος χαρη οξικής ή γαλακτικής, ενός προϊόντος διατροφλης

Πικρή γεύση. Περιγράφει τη βασική γεύση που δημιουργείται από αραιά υδατικά διαλυματα των περισσοτερων οξέων π..χ κινίνο, καφείνη και ορισμένα αλκαλοειδη, περιγράφει την ιδιοτητα καθαρών σωματων ή μειγματων των οποίων η πρόγευση προκαλεί αυτό το γευστικό αίσθημα

Αλμυρή γεύση. Χαρακτηριστική αισθητικότητα που γίνονται αντιληπτή μεσω της αίσθησης της γεύσης, τυπικο παραδεισμα από το χλωριουχο νατριο. Γλυκιά γεύση. Από υδατικά διαλύματα, όπως είναι η σακχαρόζη. Στυφή γεύση. Τανίνες (γεύση αγριοδαμασκηνου) Γεύση. Αισθητικότητα που γίνεται αντιληπτή από τις γευστικές θηλές όταν ερεθίζονται από ορισμένες διαλυτές ουσίες.

Βασική γεύση. Κάθε μια από τις 4 αναγνωρισμένες γεύσεις, γλυκιά, αλμυρή, ξινή, πικρή Οσμή. Σύνολο αισθητικότητων που γίνονται αντιληπτές από το όργανο της όσφρησης κατά την εισπνοή ορισμένων πτητικών ουσι΄ψν. Άρωμα. Ευχαριστες αισθητικότητες που γίνονται αντιληπτές από το όργανο της όσφρησης κατά την προγευση ενός προιόντος διατροφής.

Επιγευση. Συνολο αισθητικοτητων που γίνονται αντιληπτές μετα την εξάλειψη του ερεθισμού του στοματος και οι οποίες διαφέρουν από εκείνες που είχαν γίνει αντιληπτές προηγουμένως. ΑρωμαΤικός. Αποδίδεται στην ιδιοτητα καθαρών σωματων ή μειγματων των οποίων η προγευση προκαλει αισθητικότητας πο περιγράφονται από τον όρο «άρωμα»