Μεταβαλλόμενη Κίνηση σε μία διάσταση

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σχέση έντασης – διαφοράς δυναμικού στο ομογενές ηλεκτρικό πεδίο
Advertisements

ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Η διανυσματική αναπαράσταση.
… όταν η ταχύτητα αλλάζει
Κεφάλαιο 9: Περιστροφή Στερεού Σώματος
ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ.
Φυσική A’ Λυκείου 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Φύλλο εργασίας Ευθύγραμμες κινήσεις.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Κεφάλαιο 6: Κινητική Ενέργεια και Έργο
Ταχύτητα: το πηλίκο της μετατόπισης δια τη χρονική διάρκεια υ=Δχ/Δt
ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ.
Αν θέλουμε να περιγράψουμε με ακρίβεια τις κινήσεις χρειαζόμαστε και άλλα μεγέθη. Κατά τη διάρκεια κάθε κίνησης ένα άλλο μέγεθος που αλλάζει συνεχώς.
Φυσική Α Λυκείου Μηχανική ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ.
Ταχύτητα Νίκος Αναστασάκης 2010.
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Θέση και μετατόπιση x2=8 Δx=8-3=5 x1=3 x1=-2 x2=3 Δx=3-(-2)=5
Συμπληρωματικά ερωτήματα πάνω στις δυνάμεις
2.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Γωνιακή επιτάχυνση.
Μελέτη κίνησης με εξισώσεις
Διερεύνηση του 2ου νόμου του Newton
Τεστ κινηματικής 11 Οκτωβρίου
Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
2.2 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ.
Μεταβαλλόμενη κίνηση Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δε μένει σταθερή.
1. Ευθύγραμμη κίνηση. Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.
Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση
Φυσική κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου Επιμέλεια –παρουσίαση χ. τζόκας
Εξίσωση αρμονικού κύματος (Κυματοσυνάρτηση)
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ 2 ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ. Ένα αυτοκίνητο κινείται κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού με μια ταχύτητα σταθερού μέτρου γύρω σε μια έλλειψη όπως δείχνεται.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΥΛΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ Η κίνηση είναι χαρακτηριστική ιδιότητα της ύλης. Κίνηση παρατηρούμε από τους μακρινούς γαλαξίες έως μέχρι το εσωτερικό των ατόμων. Η.
2.3 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
2.2 Η έννοια της ταχύτητας.
Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης.  Θέση - χρόνος - μετατόπιση - χρονικό διάστημα - ταχύτητα  Οι Στόχοι: 1.Να υπολογίζεις την ταχύτητα ενός σώματος.
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ. Σταθερή μηδενική ταχύτητα Περιγραφή της κίνησης: Το σώμα είναι ακίνητο, μπορεί να έχει οποιαδήποτε θέση.
Sir Isaac Newton 4 Ιανουαρίου 1643 – 31 Μαρτίου 1727.
Κινήσεις στερεών σωμάτων
Xρήση ηλεκτρικού χρονομετρητή
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Τεστ 7 /11/2011. Για να βρω τις τελικές ταχύτητες θα πρέπει να βρω τις τελικές κινητικές ενέργειες από το θεώρημα: Μεταβολή της κινητικής ενέργειας.
Θέση σώματος, συμβολίζεται συνήθως με χ: πού βρίσκεται το σώμα σε σχέση με ένα σημείο αναφοράς (αρχή συστήματος αξόνων). Πλήρης περιγραφή της κίνησης προυποθέτει.
Πόση είναι η μετατόπιση του καθενός;
 Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.  Από μια θέση πάει σε μια άλλη.  Πως θα μελετήσουμε την κίνηση; 1. Ευθύγραμμη κίνηση.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Η έννοια της ταχύτητας.
Φυσική του στερεού σώματος (rigid body)
Γραμμική κίνηση Η κίνηση είναι σχετική Βασικές έννοιες Ταχύτητα
Διερεύνηση του 2ου νόμου του Newton
Φυσική του στερεού σώματος
ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δε μένει σταθερή.
Η έννοια της ταχύτητας.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Tο φαινόμενο ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ 2 Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δεν μένει σταθερή.
1ος νΟμος του ΝεΥτωνα Αν η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται σε ένα σώμα είναι ίση με μηδέν (ΣF=0N) τότε το σώμα ή θα ηρεμεί (υ=0) ΣF= 0 F υ=0 B.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
Γενική μεθοδολογία στις κινήσεις (1)
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Θέση Αλέξης Μπρες. o Φέρνουμε την ευθεία πάνω στην οποία είναι το αντικείμενο, τη θέση του οποίου θέλουμε να περιγράψουμε. o Επιλέγουμε ένα σημείο αναφοράς.
1. Εισαγωγή Φυσικές επιστήμες Ιστορία των φυσικών επιστημών Μέθοδοι των Φυσικών Επιστημών Υπόθεση Θεωρία, νόμος, αρχή Γαλλιλαίος, 16 ος αίωνας, χρησιμοποίησε.
Eυθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
*ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ονομάζονται οι ποσότητες που μπορούν να μετρηθούν και χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των φυσικών φαινομένων. Παραδείγματα φυσικών μεγεθών:
Έργο Ισχύς = ΙΣΧΥΣ W P = t χρονικό διάστημα Σύμβολο : P
Παράδειγμα/ΣΕΛ.128 α. Σχεδιάζουμε και τις υπόλοιπες δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα. (κάθετη δύναμη δαπέδου Ν, βάρος w και τριβή Τ) και αναλύουμε τη.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Ευθύγραμμη Ομαλά Μεταβαλλόμενη Κίνηση
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μεταβαλλόμενη Κίνηση σε μία διάσταση Ευθύγραμμη Ομαλά Επιταχυνόμενη Ευθύγραμμη Ομαλά Επιβραδυνόμενη Νίκος Αναστασάκης, Βάμο ς Χανίων 2010

Επιτάχυνση από ηρεμία Μόλις ανάψει το πράσινο φανάρι, τα αυτοκίνητα ξεκινούν… Ποια είναι η αρχική τους ταχύτητα; Έχουν επιτάχυνση; Ποιο θα προηγηθεί; Έλεγχος της απάντησης στην ερώτηση 3 του Φ.Ε.4. Απάντηση της ερώτησης 4.

Επιτάχυνση από κίνηση Ποιο αυτοκίνητο θα προηγηθεί; Αρκεί να γνωρίζουμε μόνο την επιτάχυνση; Απάντηση της ερώτησης 5 του Φ.Ε.4.

Η τελική ταχύτητα κίνησης του οχήματος εξαρτάται από την ταχύτητα που έχει αρχικά και την επιτάχυνση που αποκτάει: Έλεγχος της 5ης ερώτησης του Φ.Ε.4.

Μελέτη της χρονικής εξίσωσης της ταχύτητας… Αν το αντικείμενο είχε ταχύτητα σταθερού μέτρου υαρχ , κάθε χρονική στιγμή θα ίσχυε: υ = υαρχ Όμως έχει επιτάχυνση μέτρου α, που μεταβάλλει την τιμή της ταχύτητας κατά Δυ: Δυ = α·Δt Ερώτηση 6

Άρα… Μετά από τον χρόνο Δt, η ταχύτητα του θα είναι η αρχική, συν αυτό που «κέρδισε» ή «έχασε»! ή αλλιώς,

Πρόσημα…: Το πρόσημο της επιτάχυνσης δηλώνει την φορά της σε σχέση με την αρχική ταχύτητα. Όταν : Το μέτρο της ταχύτητας αυξάνεται και το αντικείμενο επιταχύνεται (Α&Β) Όταν : Το μέτρο της ταχύτητας ελαττώνεται και το κινητό επιβραδύνεται μέχρι να σταματήσει… (Γ&Δ). (Α) |υ| =|υαρχ| + |α|·Δt (Β) (Γ) |υ| =|υαρχ| - |α|·Δt (Δ) Ερωτήσεις 7,8

Μετατόπιση Όταν το αντικείμενο κινείται με ταχύτητα που αλλάζει, διανύει σε ίσους χρόνους, διαφορετικές αποστάσεις. Δηλαδή η απόσταση που διανύει δεν είναι ανάλογη του χρόνου! Έλεγχος ερώτησης 9 του Φ.Ε.4.

Η εξίσωση της μετατόπισης Αν είχε σταθερή ταχύτητα υαρχ , σε χρονική διάρκεια Δt θα διένυε απόσταση: Δx1 = |υαρχ |.Δt Όταν όμως επιταχύνεται η απόσταση θα είναι μεγαλύτερη, Δx = Δx1 + ½ |α|·Δt2 ή, αν επιβραδύνεται, μικρότερη: Δx = Δx1 - ½ |α|·Δt2 Άρα: Ερωτήσεις 10, 11 του Φ.Ε.4.

η κίνηση με σταθερή επιτάχυνση Συνοπτικά… Ευθύγραμμη Ομαλά Μεταβαλλόμενη Κίνηση είναι: η κίνηση με σταθερή επιτάχυνση Το μέτρο της ταχύτητας: …μεταβάλλεται (αυξάνεται ή ελαττώνεται) με σταθερό ρυθμό. Η μετατόπιση: …δεν μεταβάλλεται με σταθερό ρυθμό. Παρατήρηση: Στις προηγούμενες εξισώσεις, τα πρόσημα της ταχύτητας και της επιτάχυνσης μπαίνουν σύμφωνα την φορά των μεγεθών.