Χημική ισορροπία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ογκομέτρηση.
Advertisements

Η μάζα ενός φορτηγού μετριέται σε τόνους
Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
Χημική Ισορροπία.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Αρχή LeChatelier: Όταν µεταβάλλουµε έναν από τους συντελεστές ισορροπίας (συγκέντρωση, θερµοκρασία, πίεση), η θέση της ισορροπίας µετατοπίζεται προς την.
Θερμιδομετρία Είναι η μέτρηση του ποσού θερμότητας που εκλύεται η απορροφάται σε μια χημική μεταβολή. Heat Capacity: the amount of heat required to raise.
Διαλύματα ασθενών μονοπρωτικών οξέων ή βάσεων
Ρυθμιστικά διαλύματα.
Επίδραση κοινού ιόντος ( Ε.Κ.Ι ).
Γ΄Λυκείου Κατεύθυνσης
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου (κατεύθυνσης) Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
Σταθερά χηµικής ισορροπίας Kc:
Σταθερά χημικής ισορροπίας Kc.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
Ορισμός Ένα ρ.δ περιέχει σε ισορροπία ασθενές οξύ και το άλας του π.χ ασθενή βάση και το άλας της π.χ 21/11/20141 Μ. Κουρούκλης Ρυθμιστικό διάλυμα είναι.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
«Η οργάνωση της γνώσης»
άτομα και μόρια Άτομα και μόρια
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Χημικούς Υπολογισμούς
Επίδραση κοινού ιόντος
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΚΧΥΛΙΣΗ
Χημεία Α΄Λυκείου 4ο κεφάλαιο Στοιχειομετρική αναλογία
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ.
Περιεχόμενα : Χημική ταυτότητα στοιχείου Χημικές αντιδράσεις Ταχύτητα αντίδρασης Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα αντίδρασης Γενική εξίσωση ισοζυγίου.
ΜΑΘΗΜΑ 2°. ΦΥΣIΚΟΧΗΜΕIΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΣIΔΗΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ Εισαγωγή Η φυσικοχημεία της αναγωγής των σιδηρομεταλλευμάτων απαντά στα παρακάτω ερωτήματα:
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Χημικές Εξισώσεις Αντιδρώντα: Zn + I2 Προιόντα: Zn I2
Ποιο είδος διαμοριακών δυνάμεων έχουμε: α. Σε υδατικό διάλυμα CaCl 2 β. Σε αέριο μίγμα ΗCl και ΗΒr γ. Σε αέριο μίγμα CO 2 και HCl Λύση: α. Στο υδατικό.
Καύση αιθανίου με αέρα Σ' έναν καυστήρα τροφοδοτείται μίγμα αιθανίου (C2H6) και οξυγόνου (Ο2) με γραμμομοριακή παροχή 10 kmol/h και αναλογία 80% v/v αιθάνιο.
Καύση μεθανίου με αέρα Σ' έναν καυστήρα καίγεται μεθάνιο (CH4(g)) με γραμμομοριακή παροχή 10 kmol/h. Να υπολογιστεί η σύσταση των καυσαερίων και η παροχή.
6ο ΓΕΛ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννακης Μανωλης (ΠΕ-04)
Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά:
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
4. ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Παράγοντες που επηρεάζουν την θέση της χημικής ισορροπίας.
Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά την ταχύτητα των αντιδράσεων, τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα και τους μηχανισμούς της.
8. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
3. ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
2. ΒΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥΚΕΦ.2:2.1 (α) ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΕ ΧΗΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΕΝΘΑΛΠΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Ποιες από τις παρακάτω μεταβολές είναι εξώθερμες;
5. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ -πρόκειται για τη σπουδαιότερη τάξη των ογκομετρικών μεθόδων αναλύσεως με ευρύτατη χρήση στη χημεία, τη βιολογία, τη γεωλογία,
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
Α. ΣΥΝΘΕΣΗΣ Α+Β → ΑΒ  π.χ. Η 2 + Cl 2 → 2HCl Στο Η ο αριθμός οξείδωσης αυξάνεται (από 0 γίνεται +1) και οξειδώνεται Στο Cl ο αριθμός οξείδωσης ελαττώνεται.
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ
ΛΟΥΚΕΡΗ ΜΑΡΙΑ – ΕΥΤΥΧΙΑ
Ka . Kb = Kw ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ.
ΔΕΙΚΤΕΣ Πρόκειται για ασθενείς ηλεκτρολύτες (οργανικά οξέα ή βάσεις) με χαρακτηριστική ιδιότητα το διαφορετικό χρώμα αδιαστάτων μορίων και χαρακτηριστικών.
ΚΕΦ.3: 3.2 ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ)
Δ.1 Χημική εξίσωση Ζαΐμη Φωτεινή.
Χημική Ισορροπία Α. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ.
Χημική ισορροπία.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
Άσκηση 6. NaHCO3 παράγεται με τη μέθοδο Solvay από αρχικό διάλυμα NaCl, CO2 και NH3 στους 30 οC. Να υπολογισθούν οι βέλτιστες αναλογίες των ανωτέρω πρώτων.
Διαλύματα ασθενών μονοπρωτικών οξέων ή βάσεων
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Μονόδρομη αντίδραση: 1.Είναι η αντίδραση που γίνεται προς μια μόνο κατεύθυνση. 2.Μετά το τέλος ένα τουλάχιστον από τα αντιδρώντα σώματα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

χημική ισορροπία

Τα αντιδρώντα μετατρέπονται πλήρως σε προϊόντα, η αντίδραση είναι μονόδρομη, τα αντιδρώντα εξαντλούνται. Πχ καύσεις. αντιδρώντα προϊόντα Δεν παρατηρείται καμία αλλαγή στα αντιδρώντα , η αντίδραση δεν προχωράει, η αντίδραση δεν γίνεται. Πχ ο χρυσός δεν οξειδώνεται. αντιδρώντα Χ Χ προϊόντα Μέρος μόνο των αντιδρώντων μετατρέπεται σε προϊόντα. Στο τελικό μίγμα συνυπάρχουν ποσότητες προϊόντων αλλά και αντιδρώντων. Η σύσταση του μίγματος παραμένει σταθερή με την πάροδο του χρόνου. Η αντίδραση έχει καταλήξει σε κατάσταση χημικής ισορροπίας. Η αντίδραση είναι αμφίδρομη αντιδρώντα αντιδρώντα αντιδρώντα

Αμφίδρομες αντιδράσεις- κατάσταση Χ.Ι. Αμφίδρομες αντιδράσεις- κατάσταση Χ.Ι. Πείραμα 1 Πείραμα 2 αρχ. 10 10 0 αντ. -8 -8 παραγ. +16 Χ.Ι 2 2 16 αρχ. 20 0 0 αντ. -4 παραγ. +2 +2 Χ.Ι 16 2 2 συγκέντρωση χρόνος ΗΙ Ι2,Η2 συγκέντρωση χρόνος ΗΙ Ι2,Η2 Συμπέρασμα ; ……… animation

Συμπεράσματα Αμφίδρομες είναι οι αντιδράσεις που πραγματοποιούνται και προς τις δυο κατευθύνσεις. Υπό κατάλληλες συνθήκες η αμφίδρομη αντίδραση οδηγείται σε κατάσταση Χ.Ι. Στην κατάσταση Χ.Ι. λαμβάνουν χώρα και οι δυο αντιδράσεις με ίσες όμως ταχύτητες. Η κατάσταση Χ.Ι. είναι μια ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ και όχι ΣΤΑΤΙΚΗ. Αν λοιπόν δεν αλλάξουν οι συνθήκες, η σύσταση του μίγματος ισορροπίας (αντιδρώντα και προϊόντα) δεν μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου

Ομογενής ισορροπία ετερογενής ισορροπία

Αναμενόμενη ποσότητα ΗΙ: 20mol Απόδοση αντίδρασης Παράδειγμα 1ο (mol) Αναμενόμενη ποσότητα ΗΙ: 20mol αρχ. 10 10 0 αντ. -8 -8 παραγ. +16 Χ.Ι. 2 2 16 ή 80% ποσότητα ουσίας που σχηματίζεται πρακτικά α= ποσότητα ουσίας που θα σχηματίζονταν θεωρητικά Προφανώς η απόδοση μιας αντίδρασης μπορεί να υπολογισθεί και με βάση τα αντιδρώντα, πχ: ποσότητα ουσίας που αντιδρά πρακτικά α= ποσότητα ουσίας που θα αντιδρούσε θεωρητικά

Αναμενόμενη ποσότητα ΗCl: 20mol - (το Η2 είναι σε περίσσεια) Απόδοση αντίδρασης Παράδειγμα 2ο Αναμενόμενη ποσότητα ΗCl: 20mol - (το Η2 είναι σε περίσσεια) (mol) αρχ. 20 10 0 αντ. -9 -9 παραγ. +18 Χ.Ι. 11 1 18 mol HCl πρακτικά υπολογισμός απόδοσης με βάση τα προϊόντα ή 90% α= mol HCl θεωρητικά υπολογισμός απόδοσης με βάση το αντιδρών που βρίσκεται σε έλλειμμα α= mol Cl2 πρακτικά mol Cl2 θεωρητικά ή 90%

Αναμενόμενη ποσότητα NΗ3: 8mol - (το Η2 είναι σε περίσσεια) Απόδοση αντίδρασης Παράδειγμα 3ο Αναμενόμενη ποσότητα NΗ3: 8mol - (το Η2 είναι σε περίσσεια) (mol) αρχ. 4 20 0 αντ. -3 -9 παραγ. +6 Χ.Ι. 1 11 +18 α= mol NH3 πρακτικά mol NH3 θεωρητικά υπολογισμός απόδοσης με βάση τα προϊόντα ή 75% υπολογισμός απόδοσης με βάση το αντιδρών που βρίσκεται σε έλλειμμα α= mol N2 πρακτικά mol N2 θεωρητικά ή 75%