Προβλήματα πολλαπλασιαστικών δομών

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Βασικές έννοιες αλγορίθμων
Advertisements

Κλάσματα.
Ένα κιλό πατάτες, έξι αυγά και δώδεκα αθώα ερωτήματα
Διδακτική της Πληροφορικής
Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ (ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ) ΤΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ.
Ασκήσεις Συνδυαστικής
Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής
Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης
Η Φυσική είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ , ΕΝΝΟΙΕΣ, ΝΟΜΟΙ.
Τα Μαθηματικά στην Αρχαία Αίγυπτο Ν. Καστάνη
Αξιολόγηση εκπαιδευτικού λογισμικού DT Trainer
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Μετρήσεις Μάζας – τα διαγράμματα Ηλ. Μαυροματίδης
+ - * / = * + = * - * - / - = + - * * + * / / = - + * = = / + / = + =
το χρώμα στον υπολογιστή
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής Τριβή Τάσεις Βάρος Μέτρο και.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ 10η Διάλεξη.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Απαντήσεις Θεωρίας - Ασκήσεων
A΄ ΤΑΞΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ.
Σχέση Απόδοσης- Κινδύνου στα Πλαίσια της Θεωρίας Χαρτοφυλακίου
Κοντινότεροι Κοινοί Πρόγονοι α βγ θ δεζ η π ν ι κλμ ρσ τ κκπ(λ,ι)=α, κκπ(τ,σ)=ν, κκπ(λ,π)=η κκπ(π,σ)=γ, κκπ(ξ,ο)=κ ξο κκπ(ι,ξ)=β, κκπ(τ,θ)=θ, κκπ(ο,μ)=α.
Ταχύτητα Νίκος Αναστασάκης 2010.
3:11:52 PM Α. Λαχανάς.
© 2002 Thomson / South-Western Slide 1-1 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στη Στατιστική με τη χρήση του Excel.
Τα 5 μέτρα ύφασμα κοστίζουν 30 €. Πόσο κοστίζουν τα 12 μέτρα ύφασμα; ? Σκέφτομαι: Τα ποσά είναι ανάλογα. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με 3 τρόπους. Ο πρώτος.
Χημικούς Υπολογισμούς
Γιάννης Σταματίου Ακολουθίες και Σειρές
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ & ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
Μεταθέσεις & Συνδυασμοί
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΛΗΣ
3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας - Βόλου Μακρή Βαρβάρα
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 3 Κίνηση σε 2 και 3 διαστάσεις, Διανύσματα.
Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες Φύλλo Εργασίας 3 ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων Αθ. Βελέντζας ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης.
Βασικές Αρχές Μέτρησης
9 Ο Δ ΗΜΟΤΙΚΟ Σ ΧΟΛΕΙΟ Κ ΑΣΤΟΡΙΑΣ Δ΄ΤΑΞΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ Α ΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ Ε ΥΤΥΧΙΑ ΡΑΤΣΟΣ Ν ΙΚΟΛΑΟΣ.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θανάσης Θεοφιλόπουλος
Διακριτά Μαθηματικά Ι Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση) Σημειώσεις του μαθήματος Διάλεξη 7η.
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
Νικολάου Κατερίνα Παπαμιχαήλ Μαρία Χριστοδουλίδου Ελένη Χρίστου Χλόη.
ΥΛΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ Η κίνηση είναι χαρακτηριστική ιδιότητα της ύλης. Κίνηση παρατηρούμε από τους μακρινούς γαλαξίες έως μέχρι το εσωτερικό των ατόμων. Η.
Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση)
Φροντιστήριο – Συμπληρωματικές Ασκήσεις
Διδακτική Μαθηματικών Ι 23 Μαΐου 2014 Μάθημα 9 ο Πρόσθεση – αφαίρεση.
Κάντε κλικ για έναρξη… Τ Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κέντρο εντολών Χώρος γραφικών (σελίδα) Χώρος σύνταξης διαδικασιών.
Πολυμέσα – Εφαρμογές Πολυμέσων
Μερικές φορές το αποτέλεσμα εμφανίζεται αμέσως από κάτω.
Διακριτά Μαθηματικά Ι Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση) Σημειώσεις του μαθήματος Διάλεξη 1η.
Μετρήσεις και Μεταβλητές
Πόση είναι η μετατόπιση του καθενός;
Διάλεξη  Μέτρηση: Είναι μια διαδικασία κατά την οποία προσδίδουμε αριθμητικά δεδομένα σε κάποιο αντικείμενο, σύμφωνα με κάποια προκαθορισμένα.
ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Γ. Σιδερίδης. ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ- ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ Η στατιστική ως επιστήμη.....γιατί ακριβώς τη χρειαζόμαστε; Η στατιστική ως επιστήμη.....γιατί.
1.4 Καθορισμός απαιτήσεων Είναι η διαδικασία κατά την οποία πρέπει να κάνουμε: ✗ τον επακριβή προσδιορισμό των δεδομένων που παρέχει το πρόβλημα ✗ την.
Διαστήματα Εμπιστοσύνης για αναλογίες. Ποιοτικές μεταβλητές χαρακτηρίζονται εκείνες οι οποίες τα στοιχεία τους δεν έχουν μετρηθεί με κάποιον τρόπο – οι.
Η μονάδα ατομικής μάζας (Μ.Α.Μ. ή a.m.u. atomic mass unit) είναι η μονάδα μέτρησης της μάζας των ατόμων και ισούται με το 1/12 της μάζας του πυρήνα του.
Εξελίσσοντας τις έννοιες των τεσσάρων αριθμητικών πράξεων ο πολλαπλασιασμός και η διαίρεση.
Σήματα και Συστήματα 11 10η διάλεξη. Σήματα και Συστήματα 12 Εισαγωγικά (1) Έστω γραμμικό σύστημα που περιγράφεται από τη σχέση: Αν η είσοδος είναι γραμμικός.
Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός της διδακτέας ύλης Μαθηματικά Α΄ - Στ ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70.
ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ-ΣΤΑΘΕΡΕΣ -ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ
Επικρατούσα τιμή. Σε περιπτώσεις, που διαφορετικές τιμές μιας μεταβλητής επαναλαμβάνονται περισσότερο από μια φορά, η επικρατούσα τιμή είναι η συχνότερη.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Πολλαπλασιασμός κλασμάτων ( Ενότητα 5 )
Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία
Το πρόβλημα της μέτρησης Μέτρηση είναι η ένταξη αριθμών σε αντικείμενα σύμφωνα με oρισμένους κανόνες και υπό την βασική προϋπόθεση ότι υπάρχει ακριβής.
Μαθηματικά Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Η παρουσίαση δημιουργήθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ
Γίνεται και με πιο εύκολο τρόπο
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Κεφάλαιο 2ο: ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Προβλήματα πολλαπλασιαστικών δομών Ισομορφισμός των μέτρων Είναι μια δομή που αποτελείται από μια απλή και άμεση αναλογία μεταξύ δύο χώρων μέτρων Μ1 και Μ2. Αυτή η δομή περιγράφει ένα μεγάλο αριθμό καταστάσεων από την καθημερινή ζωή όπως: τιμές (αγαθά και αξία), ίσες κατανομές (άτομα και αντικείμενα), σταθερές ταχύτητες (αποστάσεις και χρόνοι). Έχουμε τετραδική σχέση και όχι τριαδική. π.χ. Η Βάσω έχει 3 πακέτα τσίχλες. Κάθε πακέτο έχει μέσα 5 τσίχλες. Πόσες τσίχλες έχει η Βάσω; Πολλαπλή αναλογία. Έχουμε μια δομή όπου δύο διαφορετικοί και ανεξάρτητοι χώροι μέτρων Μ1 και Μ2 είναι ανάλογοι με ένα χώρο μέτρων Μ3. Π.χ. Πόσα ξοδεύουν 2 παιδιά μιας οικογένειας μέσα σε 5 ημέρες, αν κάθε μέρα το κάθε παιδί ξοδεύει 4 ευρώ;

Προβλήματα πολλαπλασιαστικών δομών Ο πολλαπλασιασμός ως διάταξη ή ως συνεχή πρόσθεση. Oι μαθητές κατασκευάζουν μια διάταξη και το πρόβλημά τους είναι να βρουν με εύκολο τρόπο το πλήθος των αντικειμένων της διάταξης. Π.χ. Ο Κώστας έστησε τα αυτοκινητάκια του σε 6 σειρές. Κάθε σειρά έχει 8 αυτοκίνητα. Πόσα αυτοκίνητα έστησε ο Κώστας; Ο πολλαπλασιασμός ως ομαδοποίηση. Δίδεται ο αριθμός όμοιων συνόλων και ο πληθικός αριθμός του κάθε συνόλου και ζητείται ο συνολικός αριθμός των αντικειμένων που βρίσκονται σε όλα τα σύνολα. Π.χ. Η γιαγιά έχει 3 καλάθια μήλα. Κάθε καλάθι περιέχει 7 μήλα. Συνολικά πόσα μήλα έχει;

Προβλήματα πολλαπλασιαστικών δομών Καρτεσιανό γινόμενο ή γινόμενο των μέτρων: συνίσταται σε μία τριαδική σχέση μεταξύ τριών ποσοτήτων , όπου η μία είναι το γινόμενο των άλλων δύο. Είναι η σύνθεση δύο χώρων Μ1 και Μ2 σε ένα τρίτο Μ3 . Τα προβλήματα αυτής της κατηγορίας αναφέρονται στον όγκο, στο εμβαδόν και σε άλλες φυσικές έννοιες. (π.χ. Η Μαρία έχει 3 κορδέλες μία άσπρη, μία γαλάζια και μία κόκκινη, και 2 φούστες μία μαύρη και μία πράσινη. Πόσους διαφορετικούς συνδυασμούς μπορεί να κάνει;) Μ Π Α ΑΜ ΑΠ Γ ΓΜ ΓΠ Κ ΚΜ ΚΠ Πολλαπλασιαστικός παράγοντας: έχουμε μία κατηγορία μέτρων. Πρόκειται για δύο μέτρα του ίδιου μεγέθους και έναν βαθμωτό τελεστή που τα συνδέει και εκφράζεται με τη λέξη φορές. (Π.χ. Το ύψος μιας κολόνας είναι 2 μ. Το ύψος ενός διπλανού σπιτιού είναι 4 φορές μεγαλύτερο. Ποιο είναι το ύψος του σπιτιού;)

Προβλήματα πολλαπλασιαστικών δομών (πολλαπλασιασμού – διαίρεσης) Α. Προβλήματα ισομορφισμού των μέτρων Α1. Απλά προβλήματα πολλαπλασιασμού Ο1: Π.χ. Η Ελένη έχει 5 πακέτα με τσίχλες. Κάθε πακέτο περιέχει 12 τσίχλες. Πόσες τσίχλες έχει η Ελένη; (ως ομαδοποίηση). Ο2: Π.χ. Σ’ ένα κήπο είναι φυτεμένα λουλούδια σε 5 σειρές. Κάθε σειρά έχει 7 λουλούδια. Πόσα είναι όλα τα λουλούδια του κήπου; (ως διάταξη). Α2. Προβλήματα διαίρεσης μερισμού Π.χ. Τρία παιδιά θα μοιραστούν εξίσου 75 ευρώ που τους έδωσε ο παππούς τους. Πόσα ευρώ θα πάρει το καθένα; Α3. Προβλήματα διαίρεσης μέτρησης Π.χ. Αν η μία αυγοθήκη παίρνει 6 αυγά, πόσες αυγοθήκες θα χρειαστούν για την τοποθέτηση 54 αυγών; Α4. Προβλήματα απλής μεθόδου των τριών ή αναλογίας Π.χ. Οι τρεις μπάλες ποδοσφαίρου κοστίζουν 15 €. Πόσο κοστίζουν οι 8 μπάλες ποδοσφαίρου;

Προβλήματα πολλαπλασιαστικών δομών (πολλαπλασιασμού – διαίρεσης) Β. Προβλήματα προσδιορισμού σχέσης (εύρεσης λόγου) ή πολλαπλασιαστικού παράγοντα ή ενός χώρου μέτρων Π.χ. Ο Τάκης έχει 28 γραμματόσημα. Τα γραμματόσημα του Τάκη είναι 4 φορές περισσότερα από αυτά του Νίκου. Πόσα γραμματόσημα έχει ο Νίκος; Γ. Προβλήματα γινομένου των μετρήσεων ή Καρτεσιανού γινομένου Π.χ. Αν έχω 3 πουκάμισα και 2 φούστες, όλα διαφορετικών χρωμάτων. Πόσες διαφορετικές φορεσιές μπορώ να κάνω; Δ. Προβλήματα πολλαπλής αναλογίας Π.χ. Σε μία παιδική κατασκήνωση το κάθε παιδί καταναλώνει κατά μέσο όρο 300 γραμμάρια ψωμί την ημέρα. Η κατασκήνωση αυτή έχει 80 παιδιά. Πόση ποσότητα ψωμιού θα χρειαστεί για 15 ημέρες;

Οι παράμετροι που επηρεάζουν το βαθμό δυσκολίας των πολλαπλασιαστικών προβλημάτων Προβλήματα πολλαπλασιασμού Το περιεχόμενο του μαθηματικού κειμένου (γνωστό και κατανοητό ή όχι) Το μέγεθος των αριθμών (μικροί 1- 20 ή μεγάλοι 100) Το είδος των αριθμών (ακέραιοι ή δεκαδικοί) Το είδος και το μέγεθος του τελεστή (ακέραιος ή δεκαδικός > ή < του 1) Η φύση των μεγεθών (διακριτά ή συνεχή) Προβλήματα διαίρεσης : Ο διαιρετέος ή ο διαιρέτης δεν είναι ακέραιος Όταν ο διαιρετέος είναι μικρότερος από το διαιρέτη. Διαίρεση μερισμού ή μέτρησης