Όσπρια Σήμερα θα : 1. Μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε τα διάφορα όσπρια 2. Μάθουμε για τη θρεπτική τους αξία, άρα και γιατί πρέπει να τα βάζουμε στο διαιτολόγιο μας 3. Μάθουμε σαν σωστοί καταναλωτές τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε όσπρια και πώς να τα αποθηκεύουμε στο σπίτι
Τα όσπρια
Όσπρια , το κρέας των φτωχών Το όσπρια, ο αντικαταστάτης του κρέατος Μελετήστε προσεχτικά στην πινακίδα τις βασικές ομάδες τροφών και προσπαθήστε στην ομάδα σας να εξηγήσετε τις πιο πάνω προτάσεις που αναφέρονται στα όσπρια
Τα όσπρια είναι αποξηραμένοι καρποί φυτών
Διάφορα είδη φακής
Διάφορα είδη Φασολιών
Φασόλια Σóγιας
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΟΓΙΑΣ *Ρόφημα σόγιας *Τόφου – σαν τυρί *Σάλτσα σόγιας Λάδι σογιέλαιο Και πολλά άλλα Η σόγια σε σχέση με το κρέας έχει τη διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης γι΄αυτό και την χρησιμοποιούν πολύ οι χορτοφάγοι. Είναι θησαυρός γι΄αυτούς
Θρεπτική αξία οσπρίων Τα όσπρια είναι πολύ θρεπτικά : 1) Όπως είδαμε είναι πλούσια σε πρωτεΐνες Βοηθούν στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ σας.
Ότι μόλις βάλαμε το ιώδιο στα όσπρια μαύρισαν Τώρα θα κάνουμε κάποια πειράματα για να ανακαλύψουμε ακόμη μια θρεπτική ουσία των οσπρίων Πείραμα 1 : Τι παρατηρήσατε; Ότι μόλις βάλαμε το ιώδιο στα όσπρια μαύρισαν Ποιο συμπέρασμα βγάζετε για τα όσπρια; Τα όσπρια περιέχουν άμυλο
Πείραμα 2: Τι παρατηρήσατε; Παρατηρήσαμε ότι τα ωμά ήταν μικρά σε μέγεθος , τα φουσκωμένα ήταν πιο μεγάλα σε μέγεθος και τα ψημένα ακόμη πιο μεγάλα. Πού οφείλεται αυτό; Οφείλεται στο άμυλο
Άμυλο Ποιες είναι οι ιδιότητες του αμύλου; Δρα σαν σφουγγάρι, απορροφά και συγκρατεί το νερό γι΄αυτό όταν θα ψήσουμε όσπρια μεγαλώνουν
Αυτό έχει και δύο πρακτικές εφαρμογές που ισχύουν όταν θα μαγειρέψουμε τα όσπρια; Μπορείτε να σκεφτείτε; Σκεφτείτε και τι κάνουν στο σπίτι οι γονείς σας αν θα μαγειρέψουν όσπρια.
Πρώτο δε μαγειρεύουμε όλο το σακουλάκι, αλλά για κάθε άτομο που θα φάει βάζουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ όσπρια.
Δεύτερο τα όσπρια ψήνονται πιο γρήγορα, αν φουσκώσουν σε νερό από το βράδυ. Άρα την επόμενη μέρα εξοικονομούμε και χρόνο αλλά και ηλεκτρική ενέργεια ή γκάζι.
2) Μάθαμε λοιπόν ότι περιέχουν άμυλο που είναι θρεπτική ουσία καύσης Την καίει ο οργανισμός μας για να έχουμε ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ενέργεια
3)Περιέχουν βιταμίνες και άλατα : ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ
Παρατηρήστε καλά τα μαγειρεμένα φασόλια , τι έχουν γύρω γύρω; Τι νομίζετε ότι είναι αυτή η φλούδα; Περιέχουν λοιπόν τα όσπρια και πολλές φυτικές ίνες. Τι θυμάστε γι΄ αυτές και την χρησιμότητα τους στον οργανισμό;
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Βοηθούν την καλή λειτουργία των εντέρων, ώστε να μην παθαίνουμε δυσκοιλιότητα
Τρόφιμα με φυτικές ίνες Όλες οι φυτικής προέλευσης τροφές περιέχουν φυτικές ίνες Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης δεν περιέχουν φυτικές ίνες
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Για ποιο λόγο τα όσπρια είναι στην ίδια ομάδα με το κρέας , τα ψάρια και τα αβγά; Τα όσπρια έχουν λίπος, όπως το κρέας;
Με ποια συχνότητα πρέπει να τα καταναλώνουμε;
Σε τι μορφές τα βρίσκουμε στην αγορά; Ποια πρέπει να προτιμούμε να αγοράζουμε;
Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε όσπρια; Βλέπουμε την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία. Βλέπουμε τα όσπρια να είναι σε καλή κατάσταση και να μην έχουν τρύπες. Εξετάζουμε να έχουν το φυσιολογικό τους χρώμα.
Πώς τα αποθηκεύουμε; Σε κλειστά γυάλινα δοχεία. Σε ξηρό και δροσερό μέρος. Γιατί;
Πώς τα μαγειρεύουμε; Βραστά Γιαχνί Σαλάτα Σούπα Στο φούρνο
Πρέπει να καταναλώνουμε πολύ συχνά όσπρια, ακόμη και καθημερινά. Ο δικός μου παππούς έλεγε : « Εμείς μάθαμε από μικροί να τα τρώμε τρεις φορές την εβδομάδα , γιατί είμαστε φτωχοί και ήταν και φθηνή τροφή. Εξάλλου τα πιο πολλά όσπρια τα φυτεύαμε οι ίδιοι.
Μη φοβάσαι λοιπόν να δοκιμάσεις! Μια, δυο, πέντε, δέκα φορές θα τα συνηθίσεις και στο τέλος θα τα τρως γλείφοντας και τα δάκτυλά σου! Μη φοβάσαι λοιπόν να δοκιμάσεις! ά
Και κάτι ακόμη… Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι φακές ήταν το αγαπημένο φαγητό του Ηρακλή.
Τα φασόλια μετέφερε από την Αμερική στην Ευρώπη ο Χριστόφορος Κολόμβος.
Η φασολάδα είναι το εθνικό φαγητό των Ελλήνων.
Στην Κύπρο τα παλιά χρόνια, που οι άνθρωποι της υπαίθρου περνούσαν πολλές ώρες στα χωράφια , έπαιρναν μαζί τους για να φάνε φακές μουτζιέντρα. Αυτό το φαγητό τους κρατούσε χορτάτους για πολλές ώρες.