Λογική-Σκέψη-Παράλογο Μπουρνού-Παναγάκη

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ο ΟΛΟΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΦΑΡΟΣ Του Φρανσίσκο Κούνα Εάν έρθεις στο σπίτι μου, από το παράθυρο της κρεβατοκάμαράς μου θα δεις τη θάλασσα, την παραλία και πολλές.
Advertisements

ΟΜΑΔΑ: ΚΡΙΝΟΣ ΧΡΩΜΑ: ΛΕΥΚΟ
Μάθημα 7ο.
Συγχώρα με, Αγάπη μου, που Ζούσα Πριν σε Γνωρίσω
Η ώρα είναι: 23:27 Για να δείτε την παρουσίαση κάντε κλικ σε κάθε οθόνη.
Παραμονές των Χριστουγέννων, ενώ όλοι προετοιμαζόμασταν να γιορτάσουμε τη Γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού, του σαρκωμένου Θεού της Αγάπης…
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΛΕΜΕ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
Θα διασχίσεις ένα πρωινό τον κόσμο…
Κατάθεση εμπειριών από την πρώτη χρονιά λειτουργίας:
«Για σκέψου...» Πατήστε το κουμπί του ποντικιού ή Page Down...
Πάντα οι άνθρωποι αναζητούν την αλήθεια.
27 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Το Απέραντο Γαλάζιο.
Κώστας Βάρναλης.
ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ Υπάρχουν στιγμές στη ζωή, όταν σου λείπει κάποιος Τόσο πολύ, που θέλεις μόνο να τον πάρεις Απ’ τα όνειρά σου και να τον αγκαλιάσεις στην.
Ένα πολύ ενδιαφέρον έργο.
Η κατάσταση στην εκπαίδευση υποψηφίων οδηγών:
Το μεγάλο ταξίδι προς την ανακάλυψη του εαυτού μας
Τι έπαιξα στο Λαύριο Διονύσης Σαββόπουλος.
Αν μ’αγαπάς κι ειν’ όνειρο
Εισαγωγή στο σενάριο   Τι είναι το σενάριο. Α. H τέχνη του να σκέφτεσαι σε εικόνες. -Προ-σχεδιο της τελικής ταινίας Β.Στο σενάριο δεν μπορείς να περιγράψεις.
ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ
Όλα τώρα γύρω μου γελούνε κι απ’ αγάπη τώρα με μεθούνε σαν φιλώ γλυκά τα δυο σου χείλη που `ναι σαν τριαντάφυλλα τ’ Απρίλη.
Μάτριξ. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι Ό,τι βλέπουμε είναι φτιαγμένο από ενέργεια συγκεκριμένου ηλεκτρομαγνητικού φάσματος Τα μάτια μας είναι ευαίσθητα.
«Είμαστε σύννεφα και παίρνουμε όποιο σχήμα θέλουμε»
Το μεγάλο μυστικό Η δική μου περιπέτεια.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 20…. ΜΕΡΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ
Πολύ Αγαπημένο ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ…. Ο φίλος Πλάτωνας με ενημέρωσε για το ερώτημα που τέθηκε…
ΦΩΣ - ΣΚΟΤΑΔΙ Μαρία Ιγγλέζου Β Λυκείου
Ένα παραμύθι κατά του σχολικού εκφοβισμού
…Ιδανικός κι ανάξιος εραστής…
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΓΜΕΣ MASTER TEMPO FEAT KIM.
Αναγνωσεις & ακουσματα
Κωνσταντίνος Χατζόπουλος Κωνσταντίνος Χατζόπουλος Ποιητής (υπό την επίδραση του Παλαμά), αξιόλογος πεζογράφος, κριτικός και μεταφραστής Περιοδικό.
21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Σ ΄ αγαπώ Είσαι για μένα το πιο τρελό μου όνειρο.
Η γνώση μας βοηθά να κατανοήσουμε τις δυνάμεις μας, τις δημιουργικές τάσεις και τις δυνατότητες μας. Επίσης τις αδυναμίες ,τα πάθη μας και τις αρνητικές.
Οι κλεψύδρες του Αγνώστου
Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος
Καβαφικές Φωνές.
Β’ ΜΕΡΟΣ: (Να γραφτούν στο τετράδιο)
Παρατηρήστε τις εικόνες που ακολουθούν
Ο ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΙ Ο «ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΛΛΟΣ»
11. Γιατί υπάρχει το κακό στον κόσμο;
Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ 07:34.
Ψυχολογία έφηβων Είμαι όμορφος; Είμαι άσχημος;
ENOTHTA ΠΡΩΤΗ: H IΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ENOTHTA ΠΡΩΤΗ: H IΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ.
ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ.
ΦΙΛΙΑ Σε μια αληθινή φιλία, βρίσκομαι μαζί με τον άλλο άνθρωπο για να μοιραστούμε την ίδια τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της. Ο αληθινός φίλος είναι.
Εσπερινό Λύκειο Ναυπλίου
1ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης 20 Μαρτίου 2013
Οι σταγόνες φτάνουν ως το φρύδι και στη συνέχεια κυλάνε στο πλάι χωρίς να μπούνε στο μάτι μου.
Όνομα ομάδας: Γαλαζοπράσινο Μαθητές: Καραίσκου Ρανια, Γιαμαίου Σπυριδούλα, Παπαδόπουλος Ευσέβιος, Τσατσαράγκος Θανάσης Θέμα: Φώς, Χρώμα και τέχνη Σχολείο:6ο.
Ομάδα Διαμεσολάβησης Συνομηλίκων 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ …
Το πάθος του θυμού και τρόπος ελέγχου του Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Σενέκας ήταν εκείνος ο παιδαγωγός που κατάφερνε να μετριάζει την οργή του Νέρωνα,
BONSAI Η ΑΡΜΟΝΙΑ Η καλη συμπεριφορα συνισταται στο να εισαι ειλικρινης σε ολα και να ενωσεις την ψυχη σου με την θεληση του συμπαντος δηλαδη να κανουμε.
ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ Μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης.
ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ –ΖΩ-ΥΠΑΡΧΩ
Κων/νος Καβάφης Διαθεματική εργασία Λογοτεχνίας Σταυρούλα Μαγουλά
Άκου τι είπαν.
Σκέψεις της στιγμής Μουσική: Autumn Rose.
ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ Στίχοι: Σπύρου Λάμπρου.
Η συνΑντηση του ΧριστιανισμοΥ με τον ΕλληνισμΟ
Στη συνέχεια οι μαθητές έγραψαν τις δικές τους σκέψεις..
Αυτό το ποίημα γράφτηκε από μια έφηβη που πάσχει από καρκίνο.
ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
Πώς να κάνουμε σωστές επιλογές, σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη
«ΠΑΛΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» Ομαδική Εργασία στο μάθημα της Λογοτεχνίας με θέμα :
Άνθρωποι του μύθου Στέλιος Ξεφλούδας.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Λογική-Σκέψη-Παράλογο Μπουρνού-Παναγάκη

Σκέψη Η σκέψη στον Φωστιέρη είναι ο φωτεινός πίνακας του σύμπαντος, όπου ο διαλογισμός που πραγματοποιείται, με τον ποιητή ενώπιον-ενωπίω, φτάνει στο άκρον του στοχασμού. Κρίσεις και ιδέες, διανοήματα και ανησυχίες φιλτράρονται, γίνονται η περιπέτεια του νου. Ο Φωστιέρης ασκείται με τις λέξεις – αλλά η άσκηση αυτή ματώνει το σώμα, αιφνιδιάζει το μυαλό, γιατί κάτω από τις λέξεις κυλάει αθόρυβο το ποτάμι της φθοράς, θολό και μαυρισμένο. Γιατί να δεις Να ξαναδείς, σα να μην έχεις ξαναδεί, Το ιδωμένο; Προσποιούμενος συχνά συγκινήσεις Κατάντησα ευαίσθητος.

Ο Φωστιέρης ζει με πάθος την εσωστρέφεια: «κάτω από το κέλυφος θάλασσα ταραγμένη η φόρτιση» Η αίσθηση του μάταιου, ο σαρκασμός του απραγματοποίητου κεντρίζουν «Το απρόσιτο μένει συχνά στο ράφι. Κι ας το ορέγονται.» Ο ποιητής, εραστής της καθαρότητας, συχνά συνομιλεί με τον αναγνώστη και σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν ξεχνά να συμβουλεύει καλοπροαίρετα : «Ξέρετε Η σκολιά οδός προς την προφάνεια Με τι γυαλάκια λογικής είναι σπαρμένη. Ξέρετε Χωρίς παιδεία Τι παθαίνει Ο ανυπόδητος.»

Ο Φωστιέρης, φίλος των καθαρών λύσεων, ξεκαθαρίζει τα αυτονόητα : «Ούτε θα ήτανε πρωτότυπο Να υπονομεύω την πρωτοτυπία πιστεύοντας Ότι πρωτοτυπώ.»   Ο ποιητής πιστεύει στο έργο του. Αυτό μένει, ανίκητο απ’ το χρόνο, το φθόνο, την υστεροβουλία : «Όμως σοφό, σοφό το κτίσμα πιο πολύ Απ’ το μάστορη Γιατί με απόγνωση κερδίζεται η γνώση.» Ο ποιητής παραμένει ψύχραιμος εκτιμητής μέσα από το γυάλινο πύργο των οραμάτων του. Ζυγίζοντας, καταχωρεί, στο αόρατο τετράδιο του μυαλού, τις συγκρίσεις του : «Η προσδοκία ταιριάζει στην ανάμνηση Κι οι δυο παραχαράζουν όσο δύνανται Την ατυχή πραγματικότητα. Το βλέπεις.»

BOÎTE À MUSIQUE ‘Ανοίγοντάς μου το κεφάλι Βγαίνει από μέσα μουσική καί μιά χορεύτρια Γυρνάει περί τόν άξονα της σκέψης μου Φιλοσοφεί ποιητικά Σημασία για τον ποιητή έχει η αίσθηση, συγκίνηση των εικόνων,των χρωμάτων, της μουσικής,ο στοχασμός τους και η εμβάθυνση. Πιό λυγερή πιό εύστροφη απ’ τη σκέψη μου Γύρω καθρέφτες πολλαπλασιάζοντάς την Λουλούδια εξωτικά ή νάυλον· Αναζητάει το «γιατί» της ζωής Φαίνεται η προσπάθεια που κάνει, ανοίγοντας δρόμους προς την ανακάλυψη της προσωπικής του αλήθειας. Διακρίνονται εδώ στοιχεία χιούμορ και ειρωνείας, καθώς συνταιριάζεται ο σαρκασμός αλλά και η ροπή προς τη μελαγχολία.

ΑΠΟΨΕ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ Aυτούς που βασανίζονται κλεισμένοι, στο καβούκι τους —Ν’ ακούνε μουσική και να καπνίζουν— Αυτούς που αποπειράθηκαν ν’ αυτοκτονήσουν με ομορφιά —Ρούφηξαν το βιτριόλι της και κάηκαν— Αυτούς που ο φόβος τούς φυτεύει στις ερμιές Αυτούς που άυπνοι αιωρούνται στον αέρα Αυτούς που κάναν έρωτα και μείνανε πιο μόνοι Αυτούς που ανέκφραστοι ακολουθούν μια νεκροφόρα μνήμη Αυτούς που λιώνουν βουτηγμένοι στα χαρτιά Αυτούς που βλέπουν τ’ όνομά τους στο κουδούνι Και το χτυπούν δαιμονισμένα να ξυπνήσει ο ένοικος. Στο συγκεκριμένο ποίημα ο Φωστιέρης πραγματεύεται περίτεχνα το νόημα της ύπαρξης ενός ανθρώπου. Μέσα σε λίγους στίχους μας δίνει εικόνες αλλά και μας παραθέτει συναισθήματα τα οποία σηματοδοτούνται με λέξεις όπως φόβος, θάνατος, έρωτας, ζωή. Απ’ότι φαίνεται ο άνθρωπος αυτός ασφυκτιά στα καθιερωμένα της ζωής όπως η μουσική και ο έρωτας. Στην συνέχεια πραγματοποιεί τη ρήξη, αισθητικά και ουσιαστικά (αυτοκτονία, μοναξιά, απουσία ελπίδας). Ο Φωστιέρης σκάβει στα έγκατα της ψυχής του αναγνώστη χωρίς να δίνει όμως λύτρωση. Κασταλήγει με μία επιθυμία ίσως για υπαρξιακή περισυλλογή.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ Πίσω απ' τα μάτια μας Κουλουριασμένοι κι άφωνοι κοιτάζουμε Τον κόσμο έξω Σαν από φεγγίτες φυλακής. Πίσω απ' τα μάτια μας Στρώνουμε σχέδια μυστικά Με τ' όπλο σημαδεύουμε και πυροβολούμε Σαν από πολεμίστρες Κι όταν βραδιάζει Καθώς σε παραθύρια Τραβάμε τις κουρτίνες βιαστικά Κι ανάβουμε στο εσωτερικό τα φώτα. Μέσα από αυτό το ποίημα μας γεννιούνται ποικίλα συναισθήματα όπως φόβος, οργή , μοναξιά , απαισιοδοξία . Κάνει λόγο για τους ανθρώπους που έχουν κλειστεί στον εαυτό τους και διστάζουν να κοιτάξουν τον κόσμο κατάματα και να δουν το σκληρό πρόσωπο της πραγματικότητας . Βέβαια διαφαίνεται μία σπιθαμή ελπίδας για το αύριο, αφού καταστρώνονται σχέδια μυστικά θέλοντας ενδόμυχα να επιτύχουν την αλλαγή. Όμως έπειτα από αυτά τα όνειρα το σκοτάδι της ψυχής που συμβολίζεται με τη νύχτα τους ξανασκεπάζει και πάλι οι άνθρωποι κλείνουν τις κουρτίνες και κρύβονται από το φώς της αλήθειας. Και έτσι ως λύση ανάβουν τα φώτα τα ψεύτικα για να φωτίσουν τις απελπισμένες ψυχές τους.