3.2 ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΥΝΑΜΗ- ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ
Advertisements

4-3 ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ.
ΠΡΩΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ
ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ.
ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Κεφάλαιο: 1.2 (Φυσική Γ.Π Α’ ΕΠΑΛ)
Ι. Διάγραμμα Ελεύθερου σώματος
Βάρος και βαρυτική δύναμη
Κεφάλαιο 4: Δυναμική της Κίνησης
η τροχιά το υλικού σημείου είναι ένας κύκλος
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής Τριβή Τάσεις Βάρος Μέτρο και.
Ισορροπία υλικού σημείου
(νόμος δράσης-αντίδρασης)
Στοιχειώδης γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος
Φυσική Α Λυκείου Μηχανική ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ.
Αντικείμενο μελέτης της Φυσικής είναι:
3.7 ΔΥΝΑΜΗ & ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ
Συμπληρωματικά ερωτήματα πάνω στις δυνάμεις
2.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ.
ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΟΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Πότε λέμε ότι δύο σώματα αλληλεπιδρούν;
1.3 ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ & ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ
4.2 ΜΕΓΕΘΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ & ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
Φυσική Β’ Λυκείου Κατεύθυνσης
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ νόμος NEWTON
3.1 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ.
Βαρυτική Δυναμική Ενέργεια
Στροφορμή.
ΤΕΣΤ ενέργειας ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ
2.2 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ.
Κινηματική.
Τεστ Ηλεκτροστατική. Να σχεδιάσεις βέλη στην εικόνα (α) για να δείξεις την κατεύθυνση του ηλεκτρικού πεδίου στα σημεία Ρ, Σ και Τ. Αν το ηλεκτρικό.
ΔΥΝΑΜΗ μέτρο (πόσα Ν) κατεύθυνση (προς τα πού) διάνυσμα παραμόρφωσης
5.1 ΕΡΓΟ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
ΥΛΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ Η κίνηση είναι χαρακτηριστική ιδιότητα της ύλης. Κίνηση παρατηρούμε από τους μακρινούς γαλαξίες έως μέχρι το εσωτερικό των ατόμων. Η.
2.2 Η έννοια της ταχύτητας.
Στην προσπάθεια μας να περιγράψουμε και να κατανοήσουμε τα φυσικά φαινόμενα ορίζουμε έννοιες –ποσότητες που τις λέμε: Φυσικά μεγέθη.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Τεστ 7 /11/2011. Για να βρω τις τελικές ταχύτητες θα πρέπει να βρω τις τελικές κινητικές ενέργειες από το θεώρημα: Μεταβολή της κινητικής ενέργειας.
Διατηρητικές δυνάμεις: –το έργο που παράγουν/καταναλώνουν είναι αναστρέψιμο – «τράπεζες ενέργειας» –Το έργο δεν εξαρτάται από τη διαδρομή αλλά μόνο από.
Πόση είναι η μετατόπιση του καθενός;
Περιοδικές κινήσεις: Οι κινήσεις που επαναλαμβάνονται σε ίσα χρονικά διαστήματα. Το χρ. διάστημα που επαναλαμβάνο- νται ονομάζεται περίοδος (T). – π.χ.
1 Ενέργεια Έργο Ισχύς Ενέργεια Δυναμική ενέργεια Κινητική ενέργεια Θεώρημα έργου-ενέργειας Κινητική ενέργεια και ορμή Διατήρηση της Ενέργειας Μηχανές Απόδοση.
Προαπαιτούμενες γνώσεις από τη Φυσική της Α και Β Λυκείου Φυσική Γ’ Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών 1 ο ΓΕΛ Ρεθύμνου © Ν. Καλογεράκης.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Η έννοια της ταχύτητας.
Ενέργεια Μορφές Ενέργειας Έργο.
Το Ηλεκτρικό Πεδίο Στη μνήμη τού Ανδρέα Κασσέτα.
Εργο W Σταθερή δύναμη F που μετακινεί σώμα για διάστημα s (χωρίς περιστροφή). Όπου φ η γωνία που σχηματίζει η δύναμη με την μετατόπιση. Μονάδα μέτρησης.
Φυσική Β’ Γυμνασίου Ασκήσεις.
Η βασίλισσα ΔΥΝΑΜΗ.
Επανάληψη στις δυνάμεις
Η έννοια της ΔΥΝΑΜΗΣ Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί:
Γυμνάσιο Φιλώτα Σχολικό έτος:2014/2015 Καθηγήτρια: Καζαντζίδου Άννα
Δυναμική (του υλικού σημείου) σε μία διάσταση.
Το Βάρος Βάρος λέγεται η ελκτική δύναμη την οποία
Επαναληπτικές ερωτήσεις στην ενέργεια
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Γενική μεθοδολογία στις κινήσεις (1)
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
1. Ορμή– Γενίκευση νόμου Newton
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΒΑΡΟΣ Κατεύθυνση πάντα κατακόρυφη Προς τα κάτω w.
Η έννοια της δύναμης Επιτέλους, κάτι δυνατό για να ασχοληθούμε!
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
Ταλαντώσεις Όλες οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις του βιβλίου.
Δύναμη και αλληλεπίδραση
Ισορροπία υλικού σημείου
Αδράνεια : μια ιδιότητα της ύλης
*ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ονομάζονται οι ποσότητες που μπορούν να μετρηθούν και χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των φυσικών φαινομένων. Παραδείγματα φυσικών μεγεθών:
Μεταγράφημα παρουσίασης:

3.2 ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 3.2 ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τι σημαίνει ότι η δύναμη είναι διάνυσμα; Πώς σχεδιάζω μια δύναμη; Στόχοι μαθήματος Τι σημαίνει ότι η δύναμη είναι διάνυσμα; Πώς σχεδιάζω μια δύναμη; Τί είναι το βάρος και τί είναι η τριβή;

Υπάρχουν μεγέθη τα οποία δεν μπορούν να περιγραφούν απλά από ένα αριθμό . Χρειάζεται να προσδιορίσουμε και τη διεύθυνση και τη φορά, δηλαδή το «προς τα πού».

Υπάρχουν μεγέθη τα οποία δεν μπορούν να περιγραφούν απλά από ένα αριθμό . Χρειάζεται να προσδιορίσουμε και τη διεύθυνση και τη φορά, δηλαδή το «προς τα πού». Π.χ. 1) Δεν αρκεί να πω ότι μετακινήθηκα 3 m, χρειάζεται να δηλώσω προς τα που (προς τα αριστερά). 2) Δεν αρκεί να πω ότι τρέχω με 80 km/h, χρειάζεται να δηλώσω και ότι κινούμαι προς τη Βάρη. 3) Δεν αρκεί να πω ότι ασκώ δυναμη 3 N, χρειάζεται να πω ότι την ασκώ προς τα κάτω.

Υπάρχουν μεγέθη τα οποία δεν μπορούν να περιγραφούν απλά από ένα αριθμό . Χρειάζεται να προσδιορίσουμε και τη διεύθυνση και τη φορά, δηλαδή το «προς τα πού». Αυτά τα μεγέθη που χρειάζονται ένα «προς τα πού», όπως η δύναμη, η μετατόπιση και η ταχύτητα λέγονται διανυσματικά.  

Υπάρχουν μεγέθη τα οποία δεν μπορούν να περιγραφούν απλά από ένα αριθμό . Χρειάζεται να προσδιορίσουμε και τη διεύθυνση και τη φορά, δηλαδή το «προς τα πού». Αυτά τα μεγέθη που χρειάζονται ένα «προς τα πού», όπως η δύναμη, η μετατόπιση και η ταχύτητα λέγονται διανυσματικά.   Αντίθετα, μεγέθη που δεν χρειάζονται το «προς τα που» λέγονται μονόμετρα.

Υπάρχουν μεγέθη τα οποία δεν μπορούν να περιγραφούν απλά από ένα αριθμό . Χρειάζεται να προσδιορίσουμε και τη διεύθυνση και τη φορά, δηλαδή το «προς τα πού». Αυτά τα μεγέθη που χρειάζονται ένα «προς τα πού», όπως η δύναμη, η μετατόπιση και η ταχύτητα λέγονται διανυσματικά.   Αντίθετα, μεγέθη που δεν χρειάζονται το «προς τα που» λέγονται μονόμετρα. Π.χ. 1) Αν πω ότι πέρασε μια ώρα δεν έχει νόημα το «1 h προς τα αριστερά». 2) Αν πω ζυγίζω 80 kg δεν έχει νόημα το «80 kg προς τη δύση».

Υπάρχουν μεγέθη τα οποία δεν μπορούν να περιγραφούν απλά από ένα αριθμό . Χρειάζεται να προσδιορίσουμε και τη διεύθυνση και τη φορά, δηλαδή το «προς τα πού». Αυτά τα μεγέθη που χρειάζονται ένα «προς τα πού», όπως η δύναμη, η μετατόπιση και η ταχύτητα λέγονται διανυσματικά.   Αντίθετα, μεγέθη που δεν χρειάζονται το «προς τα που» λέγονται μονόμετρα. Μονόμετρα μεγέθη είναι η μάζα, ο χρόνος και η πυκνότητα.

Όλα τα διανυσματικά μεγέθη μπορούν να αναπαρασταθούν από ένα βέλος. Το βέλος αποτελείται από 3 τμήματα: α) την αρχική τελεία που βρίσκεται στο σώμα στο οποίο εφαρμόζεται το μέγεθος π.χ. η δύναμη β) τη γραμμή του βέλους που δείχνει τη διεύθυνση της δύναμης γ) το τέλος (τη μύτη) του βέλους που δείχνει τη φορά της δύναμης δ) το μήκος του βέλους είναι ανάλογο του μέτρου του.

Πώς σχεδιάζω μια δύναμη; Για να σχεδιάσω μια δύναμη πρέπει κατ’αρχήν να ξεκαθαρίσω σε ποιό σώμα ασκείται η δύναμη.

Πώς σχεδιάζω μια δύναμη; Όχι από ποιό σώμα αλλά σε ποιό σώμα ασκείται. Για να σχεδιάσω μια δύναμη πρέπει κατ’αρχήν να ξεκαθαρίσω σε ποιό σώμα ασκείται η δύναμη. Όχι από ποιό σώμα αλλά σε ποιό σώμα ασκείται. Σε αυτό το σώμα τοποθετώ την τελεία F

Πώς σχεδιάζω μια δύναμη; Όχι από ποιό σώμα αλλά σε ποιό σώμα ασκείται. Για να σχεδιάσω μια δύναμη πρέπει κατ’αρχήν να ξεκαθαρίσω σε ποιό σώμα ασκείται η δύναμη. Όχι από ποιό σώμα αλλά σε ποιό σώμα ασκείται. Σε αυτό το σώμα τοποθετώ την τελεία Η κατεύθυνση του βέλους δείχνει την κατεύθυνση της δύναμης και το μήκος του βέλους είναι ανάλογο του μέτρου του. F

Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Τί είναι το βάρος; Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Πώς σχεδιάζω το βάρος; Σε ποιά σώματα ασκείται το βάρος; Ποιό είναι το αποτέλεσμα του βάρους;

Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Τί είναι το βάρος; Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Πώς σχεδιάζω το βάρος; Σε ποιά σώματα ασκείται το βάρος; Ποιό είναι το αποτέλεσμα του βάρους;

Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Τί είναι το βάρος; Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Πώς σχεδιάζω το βάρος; Σε ποιά σώματα ασκείται το βάρος; Ποιό είναι το αποτέλεσμα του βάρους; w

Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Τί είναι το βάρος; Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Πώς σχεδιάζω το βάρος; Σε ποιά σώματα ασκείται το βάρος; Ποιό είναι το αποτέλεσμα του βάρους; w w

Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Τί είναι το βάρος; Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Πώς σχεδιάζω το βάρος; Σε ποιά σώματα ασκείται το βάρος; Ποιό είναι το αποτέλεσμα του βάρους; w w w

Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Τί είναι το βάρος; Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Πώς σχεδιάζω το βάρος; Σε ποιά σώματα ασκείται το βάρος; Ποιό είναι το αποτέλεσμα του βάρους; Η Γη ασκεί βαρυτικές δυνάμεις σε όλα τα σώματα γύρω της. Αυτές οι δυνάμεις έχουν διεύθυνση που να περνά από το κέντρο της και φορά προς το κέντρο της (ελκτική). w w w

Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Τί είναι το βάρος; Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Πώς σχεδιάζω το βάρος; Σε ποιά σώματα ασκείται το βάρος; Ποιό είναι το αποτέλεσμα του βάρους; Η Γη ασκεί βαρυτικές δυνάμεις σε όλα τα σώματα γύρω της. Αυτές οι δυνάμεις έχουν διεύθυνση που να περνά από το κέντρο της και φορά προς το κέντρο της (ελκτική).

Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Τί είναι το βάρος; Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Πώς σχεδιάζω το βάρος; Σε ποιά σώματα ασκείται το βάρος; Ποιό είναι το αποτέλεσμα του βάρους; Η Γη ασκεί βαρυτικές δυνάμεις σε όλα τα σώματα γύρω της. Αυτές οι δυνάμεις έχουν διεύθυνση που να περνά από το κέντρο της και φορά προς το κέντρο της (ελκτική). w

Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Τί είναι το βάρος; Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Πώς σχεδιάζω το βάρος; Σε ποιά σώματα ασκείται το βάρος; Ποιό είναι το αποτέλεσμα του βάρους; Η Γη ασκεί βαρυτικές δυνάμεις σε όλα τα σώματα γύρω της. Αυτές οι δυνάμεις έχουν διεύθυνση που να περνά από το κέντρο της και φορά προς το κέντρο της (ελκτική). w w

Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Τί είναι το βάρος; Ποιά η διαφορά μάζας και βάρους; Ποιός ασκεί το βάρος; Πώς σχεδιάζω το βάρος; Σε ποιά σώματα ασκείται το βάρος; Ποιό είναι το αποτέλεσμα του βάρους; Η Γη ασκεί βαρυτικές δυνάμεις σε όλα τα σώματα γύρω της. Αυτές οι δυνάμεις έχουν διεύθυνση που να περνά από το κέντρο της και φορά προς το κέντρο της (ελκτική). w w w

Το βάρος ως δύναμη είναι αλληλεπίδραση. Τί σημαίνει αυτό; Τί είναι το βάρος; Το βάρος ως δύναμη είναι αλληλεπίδραση. Τί σημαίνει αυτό;

Το βάρος ως δύναμη είναι αλληλεπίδραση. Τί σημαίνει αυτό; Τί είναι το βάρος; Το βάρος ως δύναμη είναι αλληλεπίδραση. Τί σημαίνει αυτό;

Το βάρος ως δύναμη είναι αλληλεπίδραση. Τί σημαίνει αυτό; Τί είναι το βάρος; Το βάρος ως δύναμη είναι αλληλεπίδραση. Τί σημαίνει αυτό; w w’

Το βάρος ως δύναμη είναι αλληλεπίδραση. Τί σημαίνει αυτό; Τί είναι το βάρος; Το βάρος ως δύναμη είναι αλληλεπίδραση. Τί σημαίνει αυτό; Το βάρος διατηρείται πάντα σταθερό; w w’

Το βάρος ως δύναμη είναι αλληλεπίδραση. Τί σημαίνει αυτό; Τί είναι το βάρος; Το βάρος ως δύναμη είναι αλληλεπίδραση. Τί σημαίνει αυτό; Το βάρος διατηρείται πάντα σταθερό; w w’

Το βάρος ως δύναμη είναι αλληλεπίδραση. Τί σημαίνει αυτό; Τί είναι το βάρος; Το βάρος ως δύναμη είναι αλληλεπίδραση. Τί σημαίνει αυτό; Το βάρος διατηρείται πάντα σταθερό; w w’ w3 w2 w1

Τί είναι η τριβή;

Σε ποιά σώματα ασκείται η τριβή; Τί είναι η τριβή; Σε ποιά σώματα ασκείται η τριβή; Τι αποτέλεσμα έχει; v F

Σε ποιά σώματα ασκείται η τριβή; Τί είναι η τριβή; Σε ποιά σώματα ασκείται η τριβή; Τι αποτέλεσμα έχει; v F Τ

Σε ποιά σώματα ασκείται η τριβή; Τι αποτέλεσμα έχει; Τί είναι η τριβή; Σε ποιά σώματα ασκείται η τριβή; Τι αποτέλεσμα έχει; Τι συνέπειες έχει στην καθημερινή ζωή; v F Τ

Σε ποιά σώματα ασκείται η τριβή; Τι αποτέλεσμα έχει; Τί είναι η τριβή; Σε ποιά σώματα ασκείται η τριβή; Τι αποτέλεσμα έχει; Τι συνέπειες έχει στην καθημερινή ζωή; Η τριβή είναι η δύναμη που ασκείται από ένα σώμα σε ένα άλλο όταν βρίσκονται σε επαφή και το ένα κινείται ή τείνει να κινηθεί σε σχέση με το άλλο. v F Τ

Δύναμη σε ελατήριο ή σε νήμα F

Δύναμη σε ελατήριο ή σε νήμα FEλ F

Δύναμη σε ελατήριο ή σε νήμα FEλ F F

Δύναμη σε ελατήριο ή σε νήμα FEλ F F FEλ

Δύναμη σε ελατήριο ή σε νήμα FEλ F w F FEλ

Δύναμη σε ελατήριο ή σε νήμα Fνημ FEλ F w F FEλ

Μονόμετρα μεγέθη είναι η μάζα, ο χρόνος και η πυκνότητα. Ανακεφαλαίωση Τα μεγέθη που χρειάζονται ένα «προς τα που», όπως η δύναμη, η μετατόπιση και η ταχύτητα λέγονται διανυσματικά. Μονόμετρα μεγέθη είναι η μάζα, ο χρόνος και η πυκνότητα. Για να σχεδιάσω μια δύναμη τοποθετώ την τελεία στο σώμα στο οποίο ασκείται η δύναμη. Η κατεύθυνση του βέλους δείχνει την κατεύθυνση της δύναμης και το μήκος του βέλους είναι ανάλογο του μέτρου του. F w Fνημ Τ FEλ F w

Ερωτήσεις Επανάληψης: