<< Στα 200 π.Χ. >> του Κ.Π. Καβάφη

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Advertisements

Τα ελληνιστικά βασίλεια σελ:
1. Ο Ελληνορωμαϊκός κόσμος την εποχή του Χριστού στη γη Ισραήλ
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΛΙΘΟΥ.
Ιστοριογραφία Η επιστήμη που καταγράφει σε χρονολογική σειρά την πορεία των γεγονότων σε ένα ανθρώπινο σύνολο μιας ορισμένης χρονικής περιόδου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Κατοικήθηκε ήδη από την Παλαιολιθική εποχή Πρώτα ίχνη ελληνικής παρουσίας στην Ύστερη Χαλκοκρατία ( π.Χ. ) Χωρίζεται σε Άνω και Κάτω.
Αλέξανδρος ο Μέγας Ο Αλέξανδρος ο Μέγας ή Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς της ιστορίας, που σε ηλικία μόλις 33.
Οι Φιλόσοφοι της αρχαίας Ιωνίας
Ιστορική γραμμή. 15. Το βυζαντινό κράτος μεγαλώνει και φτάνει στα παλιά σύνορα της αυτοκρατορίας.
Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Μυκηναϊκός πολιτισμός Αχαιοί οι πρώτοι Έλληνες
H υποταγή του ελληνικού κόσμου
Περσικοί πόλεμοι.
Ανακαλύπτοντας την εποχή του Μ
Ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου
6. Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη
Η’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Ιορδάνειο Ιστορία Δ’ Τάξης
Αναδρομή στην Ιστορία της Α΄Λυκείου. Αρχαία Ελλάδα Σπουδαίοι πολιτισμοί, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Φοίνικες, οι Εβραίοι, οι Χετταίοι και οι Βαβυλώνιοι, μέχρι.
Ελληνιστική εποχή π.Χ., τα ελληνιστικά κράτη
Ο Μ. Αλέξανδρος καταλαμβάνει τη Μ. Ασία και την Αίγυπτο
Χ. Βαμβούρη, σχ. Σύμβουλος ΠΕ02 Δράμας Δράμα 27/11/
Ομαδική εργασία στα κείμενα! Ι-4!! Θεοδόσης Πλιακόπουλος Γιώργος Μανωλάκης Θανάσης Ράπης Σταύρος Μακρίδης Ομαδική εργασία στα κείμενα! Γεωγράφοι Ι-4!!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΩΜΑ Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗ
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Χάρης Αλεξίου Νικόλας Βουβάκης
Ιστορία Με τον όρο Ιστορία εννοείται η συστηματική μελέτη του παρελθόντος εστιασμένη κυρίως στην ανθρώπινη, δραστηριότητα έως την ανθρώπινη παρούσα εποχή.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ: Ιςτορια - Ιςτορικος Χρονος
ΘΥΜΗΣΟΥ ΣΩΜΑ ΑΠΌ ΤΟΝ Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗ!!!.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Βασιλιάς της Μακεδονίας. Γεννήθηκε το 356 π.Χ. και πέθανε το 323 π.Χ. Ο Αλέξανδρος, γνωστός στην αρχαιότητα ως Μακεδόνας και στους νεότερους.
Ελλάδα Θαύματα ομόνοιας Δράματα διχόνοιας Το θέμα μας Ο εκκολαπτόμενος αυριανός πολίτης, ο νέος μαθητής καλείται να αναζητήσει το πώς και το γιατί,
Κλασική εποχή, μάχη στα Λεύκτρα 371 π.Χ.
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2006 ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 1 ΟΥ ΓΕΛ ΕΠΑΝΟΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΛΣΑ ΒΑΡΔΑΚΑ.
Έλληνες Λογοτέχνες: Κωνσταντίνος Καβάφης
Οι πρώτοι ιστορικοί Ηρόδοτος ( π. Χ.): Η ιστορία του διαιρέθηκε από τους Αλεξανδρινούς σε 9 βιβλία, στα οποία έδωσαν τα ονόματα των 9 μουσών Επικέντρωση.
Η βυζαντινή Κύπρος Κεφάλαιο 37 ο Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
Η κρίση στα Βαλκάνια Ενότ. 4η κεφ. 6 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2013.
Οι Φοίνικες ήταν αρχαίος σημιτικός λαός, που κατοικούσε στα παράλια της ανατολικής Μεσογείου...
Ο Π ΕΡΣΙΚΟΣ Κ ΙΝΔΥΝΟΣ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ : τις αφορμές και τις αιτίες των περσικών πολέμων την 1 η εκστρατεία των Περσών τη 2 η εκστρατεία.
Κωνσταντίνος Καβάφης Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια, όπου οι γονείς του, εγκαταστάθηκαν εγκαταλείποντας.
Panos filologos.  συμβολισμός  διδακτικός τόνος  θεατρικότητα  λεπτή ειρωνεία  ρεαλισμός  αίσθηση του τραγικού  στοχαστική – φιλοσοφική διάθεση.
Παιχνίδι με ερωτήσεις Ο Μ. Αλέξανδρος έζησε α β γ δ Α Λάθος Β Λάθος Γ Σωστό Δ Λάθος.
Κεφ. 35 Τα κράτη της Ασίας. Ρωσία Καζακστάν Μογγολία Κίνα Ινδία Πακιστάν Αφγανιστάν Ουζμπεκιιστάν Τουρκμενιστάν Κιργιστάν Τατζικιστάν Νεπάλ Μπαγκλαντές.
10 ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ!
Το αντιθετικό σχήμα Ευρώπη – Ασία
Η εκστρατεία και το έργο του
ΧΡΟΝΟΙ-ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ- ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αφήγηση αφήγηση.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Αρχαία Εποχή.
Μέγας Αλέξανδρος Η μεγάλη εκστρατεία.
Καππαδοκία Λυδία Εξάρχου Κλειώ Γκουτζάνη Ειρήνη Δημητρακοπούλου
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Οι πρώτοι ιστορικοί Ηρόδοτος ( π.Χ.):
Η εκστρατεια του Μ. Αλεξανδρου
Ο Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Ο Φίλιππος Β΄και η ένωση των Ελλήνων
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Άννα Σαββατοπούλου Νάτσιος Σταύρος Παπαχαρίτων Στάθης Χατζηστυλλή Στεφανία.
Θρησκευτικά Α’ Γυμνασίου
Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ( 1922 )
Ερευνητική Εργασία Η ιστορία του νομού Σερρών Β΄ τετράμηνο
Οι μετακινήσεις των ελληνικών φύλλων 11ος -9ος αι.π.Χ.
π.Χ. επιστροφή από τη Βαβυλώνα μέχρι την κατάκτηση της Παλαιστίνης από τους Ρωμαίους
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Ελληνιστικός κόσμος ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 π.Χ. (θάνατος Μ. Αλεξάνδρου) έως 30 π.Χ. (κατάληψη της Αιγύπτου από Ρωμαίους) < ελληνίζω: συμπεριφέρομαι ως Έλληνας.
Πελοποννησιακός πόλεμος ( π.Χ.)
ΣΑΚΗΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΝΑ ΓΚΟΥΝΤΟΥΛΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ.
28. Οι Έλληνες: Ένας λαός με μεγάλη και συνεχή ιστορία
ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

<< Στα 200 π.Χ. >> του Κ.Π. Καβάφη Προσέγγιση από την ομάδα: 2 συν 2 – Ιστορικοί Θέματα: 1. Χρονικά επίπεδα 2. Χρόνος αφήγησης 3. Σύγκριση αναγνώσεων

Χρονικά επίπεδα του ποιήματος με κριτήρια : α) το χρόνο της συγγραφής β) το χρονικό παρόν της αφήγησης γ) το χρόνο της ιστορίας των γεγονότων Σπάρτη (334 π.Χ.) Πανελλήνια εκστρατεία (334-201 π.Χ.) Αφηγητής του 200 π.Χ. Αλεξάνδρεια – Καβάφης (1931) Αναγνώστης

Η εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου Ο Αλέξανδρος κατόρθωσε σε λίγα μόλις χρόνια -άλλοτε με πολεμικές επιχειρήσεις και άλλοτε μέσω της διπλωματικής οδού- να πάρει με το μέρος του τις πόλεις της κυρίως Ελλάδας. Πρόθεσή του ήταν μία πανελλήνια εκστρατεία στην Ασία. Σταδιακά κατέλυσε το περσικό κράτος, καταλαμβάνοντας όλες τις χώρες μέχρι τις αφρικανικές ερήμους στα νότια και τους ποταμούς Ιαξάρτη και Ινδό στα ανατολικά. Ήδη η πρώτη καθοριστική νίκη στο Γρανικό ποταμό διευκόλυνε την πρόσβαση του Αλεξάνδρου στο εσωτερικό της Ασίας. Σημαντικές, επίσης, νικηφόρες μάχες δόθηκαν στην Ισσό και τα Αρβυλα. Παράλληλα, ο Αλέξανδρος ελευθέρωσε τις ελληνικές πόλεις στα ιωνικά παράλια από την περσική επικυριαρχία. Για τη νίκη του αυτή αφιέρωσε 300 πανοπλίες από τα λάφυρα στη θεά Αθηνά στην Αθήνα, τις οποίες συνόδευσε με το εξής επίγραμμα: "ο Αλέξανδρος, ο γιος του Φιλίππου, και οι Έλληνες εκτός των Λακεδαιμονίων από τα λάφυρα των βαρβάρων που κατοικούν την Ασία". Σαφής πρόθεσή του, που υπογραμμιζόταν με την παράλειψη οποιασδήποτε ιδιαίτερης αναφοράς στους Μακεδόνες, ήταν να δώσει έμφαση στον πανελλήνιο χαρακτήρα της εκστρατείας του.

Η μάχη της Μαγνησίας (190 π.Χ.) Η μάχη πραγματοποιήθηκε το 190 πΧ ανάμεσα στους Σελευκίδες και τους Ρωμαίους στη Μαγνησία του Σιπύλου στη Μικρά Ασία. Ο Σελευκίδης Αντίοχος Γ', έχοντας σύμβουλό του τον Αννίβα, το μεγάλο νικητή των Καννών, στρατοπέδευσε στη Μαγνησία. Οι Ρωμαίοι ήταν υπό την ηγεσία του Σκιπίωνα. Στη μάχη που ακολούθησε η νίκη των Ρωμαίων ήταν μεγάλη και το αποτέλεσμα ήταν να υποταχθεί η Μ Ασία στους Ρωμαίους. Ο αφηγητής του ποιήματος βρίσκεται μόλις 10 χρόνια πριν την κατάρρευση του Ελληνιστικού κόσμου.

Ελληνιστική περίοδος (323 πΧ -30 πΧ) : πηγή έμπνευσης για τον Καβάφη Ελληνιστική περίοδος (323 πΧ -30 πΧ) : πηγή έμπνευσης για τον Καβάφη Ο χώρος εξάπλωσης του Ελληνισμού την περίοδο αυτή είναι αυτός που δημιουργήθηκε ως συνέπεια του Β’ Ελληνικού αποικισμού και όπως διευρύνθηκε με την εκστρατεία του Αλεξάνδρου Ήταν μία περίοδος ανανέωσης, κατά την οποία οι Έλληνες συναντούν τους πολιτισμούς της Ανατολής (Αιγυπτιακός, Μεσοποταμιακός, Περσικός, Ινδικός, Φοινικικός, Συριακός, γηγενείς μικρασιατικοί πολιτισμοί, κ.α.) με τους οποίους βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση. Από αυτή την αλληλεπίδραση προκύπτει ο ελληνιστικός πολιτισμός. Η ελληνιστική κοινή κυριαρχεί σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και αναδεικνύεται σε διεθνή γλώσσα της εποχής αυτής. Είναι η εποχή των μεγάλων ελληνιστικών μοναρχιών και των συμπολιτειών, αλλά και της παρακμής και της πτώσης του πολιτικού συστήματος ,που είχε κυριαρχήσει και ακμάσει στην μητροπολιτική Ελλάδα και στις αποικίες της για περίπου 5 αιώνες, της πόλης-κράτους.

Το ενδιαφέρον του Καβάφη για την ελληνιστική εποχή αποτυπώνεται στα ιστορικά του ποιήματα. Ενδεικτικά: Eν μέρει για να εξακριβώσω μια εποχή, εν μέρει και την ώρα να περάσω, την νύχτα χθες πήρα μια συλλογή επιγραφών των Πτολεμαίων να διαβάσω... Κ.Π. Καβάφης, Καισαρίων

Γιατί ο ποιητής επέλεξε να τοποθετήσει τον αφηγητή του ποιήματος στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο; Οι ιστορικές συνθήκες της εποχής καθόρισαν τη στάση του αφηγητή απέναντι στα γεγονότα και τόνωσαν την περηφάνια και την νοσταλγία του για το ένδοξο παρελθόν του ελληνισμού. Η προοπτική της κατάρρευσης της αυτοκρατορίας του Μ. Αλεξάνδρου από τους Ρωμαίους φέρνει στον νου του αφηγητή τα σπουδαία ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν πριν από 130 χρόνια και είναι ενδεικτικά των επιτευγμάτων που πέτυχαν οι Έλληνες ενωμένοι. Η απουσία, μάλιστα, των Λακεδαιμονίων δεν φαίνεται να επηρέασε αρνητικά το μεγαλείο της ελληνικής επέκτασης, γεγονός που τονίζεται με ειρωνικό τρόπο από τον αφηγητή. Άρα ο Καβάφης τοποθετεί τον αφηγητή του ποιήματος στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ,για να δώσει έμφαση στην ιστορική συνέχεια του ελληνισμού και να πετύχει εντονότερη συναισθηματική έξαρση στον αναγνώστη, που μέσω του αφηγητή βιώνει κι ο ίδιος το πάθος της υπερηφάνειας και τον πόνο της απώλειας. Ωστόσο είναι πιθανόν ο αφηγητής να αγνοεί την ιστορική εξέλιξη και να είναι ανυποψίαστος για την ολική καταστροφή του ελληνιστικού κόσμου(Μάχη Μαγνησίας 190 π Χ). Ο Κ Βάρναλης παρατηρεί ότι ο Καβάφης χρησιμοποιεί τη ματαιοδοξία του παρελθόντος , για να ειρωνευτεί τη ματαιότητα του παρόντος. Όλο το ποίημα είναι το δράμα της ανθρώπινης περιπέτειας και της ματαιότητας των προσπαθειών του ανθρώπου και της ανθρωπότητας.

ΤΕΛΟΣ Πηγές: Αναγράφονται στο φύλλο εργασίας Συντελεστές : Κούλας Παύλος Μπητιά Χαρά Μπούτης Θεόδωρος Τζαρτίνογλου Αμαλία