Μελανές οπές Σεμινάριο φυσικής 2007 Μπεθάνη Αγνή.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ:ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ!!!
Advertisements

Σχέση έντασης – διαφοράς δυναμικού στο ομογενές ηλεκτρικό πεδίο
ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΥΜΑΤΩΝ.
Φυσική του στερεού σώματος (rigid body)
Φυσική Β’ Λυκείου Κατεύθυνσης
Συμμετρία & Σχετικότητα στον κόσμο μας Κατερίνα Ζαχαριάδου.
Χώρος και χρόνος στα πλαίσια της ειδικής και γενικής θεωρίας της σχετικότητας Υπεύθυνος καθηγητής : Κ. Αναγνωστόπουλος Ντρέκης Κωνσταντίνος.
Η Γεωμετρία της Γενικής θεωρίας
ΒΑΡΥΤΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Δείκτης Διάθλασης Το φώς διαδίδεται μέσα στο νερό με μικρότερη ταχύτητα από ότι στο κενό. Αυτό περιγράφεται με το δείκτη διάθλασης Η διαφορετική ταχύτητα.
ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ “οι άλλοι ήλιοι”
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ 1ου ΓΕ. Λ
Κέντρο μάζας σώματος Έστω ότι ασκούμε σ’ ένα σώμα που βρίσκεται σε λείο οριζόντιο τραπέζι μια ώθηση και κατόπιν το αφήνουμε ελεύθερο να ολισθήσει στο τραπέζι.
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟI LORENTZ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Κεφάλαιο 6: Κινητική Ενέργεια και Έργο
Τελικές καταστάσεις αστέρων
Ηλιακή καταιγίδα.
Ταξινόμηση κατά Hubble, Σμήνη Γαλαξιών, Σκοτεινή Ύλη
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΥΜΑΤΩΝ.
Σύνθεση κινήσεων.
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Κεφάλαιο 11 Στροφορμή This skater is doing a spin. When her arms are spread outward horizontally, she spins less fast than when her arms are held close.
6.1 ΦΩΣ: ΟΡΑΣΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ- ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ
ΣΥΜΜΕΤΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ
Οπτική, Καθρέφτες και Διαφάνεια σωμάτων
Φυσική Β’ Λυκείου Κατεύθυνσης
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
Ερευνητική Εργασία Ο Θάνατος(;) των άστρων
Φυσική του στερεού σώματος (rigid body)
7.2 ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΕ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ: ΕΙΔΩΛΑ
Σκοτεινή Ύλη.
Οι μαύρες τρύπες είναι γιγαντιαία άστρα τα οποία κατά το τέλος της ζωής τους καταρρέουν στην ιδία τους τη μάζα με αποτέλεσμα να καμπυλώνουν άπειρα τον.
Φυσική κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου Επιμέλεια –παρουσίαση χ. τζόκας
Ακτινοβολία Hawking (και διάφορα άλλα περίεργα)
ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής
Το Σύμπαν (για αρχάριους)
ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής
Διάλεξη 6 Η μετρική του χωροχρόνου Βοηθητικό Υλικό Liddle A1.1 σελ , A2.1 σελ Πρόβλημα A2.1 απο Liddle.
Διάλεξη 5 Η Γεωμετρία του Σύμπαντος
Σύνοψη Διάλεξης 1 Το παράδοξο του Olber: Γιατί ο ουρανός είναι σκοτεινός; Γιατί δεν ζούμε σε ένα άπειρο Σύμπαν με άπειρη ηλικία. Η Κοσμολογική Αρχή Το.
Διάλεξη 8 Κοσμολογικές Παράμετροι
Διάλεξη 13 Βαρυονική και Σκοτεινή Ύλη Βοηθητικό Υλικό: Liddle κεφ. 9.1.
Σύνοψη Διάλεξης 2 Η Διαστολή του Σύμπαντος υπακούει στο νόμο του Hubble Το Σύμπαν περιλαμβάνει ποικιλία γνωστών σωματίων. Η πυκνότητα ενέργειας Ακτινοβολία.
Ελλή παπίγγη Αλέξανδρος Κυρίτσης Θανάσης M οίρας Αντώνης Νταγιάκος.
ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Η ιστορία μιας ιδέας. «Πρώτη ουσία»: Μυθικές Κοσμογονίες ΗΣΙΟΔΟΣ (θεογονία) Εν αρχή ην … το Χάος, η Γη και ο Έρως … το Χάος γεννά τη Νύχτα.
ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ. Παράδοξο χαρακτηρίζεται κάθε φαινόμενο το οποίο φαίνεται ν’ αντιβαίνει τους κανόνες της κοινής λογικής, επειδή.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΜΕΤΣΙΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ 1.
BΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ Βλάχου Ευγενία, Δάικου Νικολέτα, Ντινόπαπα Ειρήνη, Σιντορεάκ Αλεξάνδρα Γενικό Λύκειο Ν. Καλλικράτειας:
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: κ. Χατζηδημητρίου
Γραμμική κίνηση Η κίνηση είναι σχετική Βασικές έννοιες Ταχύτητα
Διάλεξη 11 Απόσταση Φωτεινότητας Μετρώντας την επιταχυνόμενη διαστολή με μακρινούς υπερκαινοφανείς Βοηθητικό Υλικό: Liddle A.2.-A2.3.
Φυσική: Η Βαρύτητα Πατσαμάνη Αναστασία
Διάλεξη 9 , η Κοσμολογική Σταθερά
Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ (ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ)
Βαρυτικοί Φακοί Καρπαθόπουλος Λεωνίδας.
2η Εργαστηριακή Άσκηση Θέμα: Βαρύτητα Μιχαηλίδου Κυριακή Α.Ε.Μ.:4060
Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΛΑΒΑΣΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ
ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ!
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Θεωρίες για την δημιουργία του σύμπαντος
<<Η Βαρύτητα>>ΗΕργασία πληροφορικής
Από τον Albert Einstein ως σήμερα.
Επιταχυνόμενη Διαστολή του Σύμπαντος:
ΦΩΣ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Πως μετράμε το πόσο μακριά είναι τα ουράνια αντικείμενα
Σκοτεινh yλη και Σκοτεινh Ενeργεια
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μελανές οπές Σεμινάριο φυσικής 2007 Μπεθάνη Αγνή

Περιεχόμενα Τι είναι η μελανή οπή; Πως δημιουργείται; Είδη μελανής οπής Μετρική του Schwarzschild Ορίζοντας γεγονότων(Newton vs Einstein) Καμπυλότητα χωροχρόνου-Παλιρροϊκή επιτάχυνση Παραμόρφωση του χώρου Μετατόπιση προς το ερυθρό Κάμψη του φωτός Ταξιδεύοντας προς τη μελανή οπή Ακτινοβολία Hawkin Παρατήρηση μελανής οπής

Τι είναι η μαύρη τρύπα; Απλός- διαισθητικός ορισμός: Η μελανή οπή είναι ένα αντικείμενο πάρα πολύ πυκνό ώστε το βαρυτικό πεδίο είναι τόσο ισχυρό που δεν μπορεί να διαφύγει ούτε το φως. Φυσικός ορισμός: Η μελανή οπή είναι μία περιοχή του χωροχρόνου με τόσο μεγάλη καμπυλότητα που δεν μπορεί να διαφύγει ούτε το φως. Μαθηματικός ορισμός: Η μελανή οπή είναι μια σημειακή ανωμαλία στο χωροχρονικό συνεχές η οποία περιβάλλεται από ορίζοντα γεγονότων.

Πως δημιουργείται μια μαύρη τρύπα; Αν μετά την έκρηξη υπερκαινοφανούς η μάζα που απομείνει είναι μεγάλη, η βαρύτητα επικρατεί και το άστρο καταρρέει σε μελανή οπή.

Είδη μελανής οπής ΤΡΕΙΣ χαρακτηριστικές ιδιότητες: Μάζα, στροφορμή και ηλεκτρικό φορτίο. ( no hair theorem )

Κυριότερα είδη (1) Μελανή οπή Schwarzschild(1916) -σφαιρική συμμετρία -όχι ηλ. φορτίο -όχι στροφορμή -μόνο μάζα Δομή: Ορίζοντας γεγονότων, RSch Σημειακή ανωμαλία

Κυριότερα είδη (2) Μελανή οπή Kerr(1963) -έχει στροφορμή -όχι φορτίο Δομή: Στατικό όριο Εργόσφαιρα Ορίζοντας γεγονότων,RSch Ανωμαλία δαχτύλιος

Άλλα είδη 1.Reissner – Nordstorm -σφαιρική συμμετρία -ηλεκτρικό φορτίο 2.Kerr – Newman -στροφορμή - ηλεκτρικό φορτίο

Καμπυλότητα χωροχρόνου- Παλιρροϊκή επιτάχυνση Κοντά στην επιφάνεια της γης θεωρούμε τις παλιρροϊκές επιταχύνσεις αμελητέες. Ο χωροχρόνος είναι επίπεδος↔ειδική θεωρία της σχετικότητας. Μακριά από την επιφάνεια της γης η σε πολύ ισχυρό βαρυτικό πεδίο οι παλιρροϊκές επιταχύνσεις δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ο χωροχρόνος είναι καμπυλωμένος↔γενική θεωρία της σχετικότητας. Η καμπυλότητα του χωροχρόνου και οι παλιρροϊκή επιτάχυνση είναι το ίδιο πράγμα σε διαφορετικές γλώσσες!

Η μετρική του Schwarzschild Η λύση του Schwarzschild στις εξισώσεις γενικής σχετικότητας του Einstein. dτ2=(1-2M/r)dt2- dr2/(1-2M/r)-r2dφ2 (timelike form) όπου Μ ≡GMkg/c2 τ:χρόνος στο πεδίο της μαύρης τρύπας(proper time) t:χρόνος απομακρυσμένου παρατηρητή(far away time)

Η μετρική του Schwarzschild (2) Η μετρική περιγράφει τη γεωμετρία του καμπυλωμένου χωροχρόνου στο εξωτερικό κάθε σφαιρικά συμμετρικού σώματος στο σύμπαν rSch =2Μ :Ορίζοντας γεγονότων Επιφάνεια από την οποία οτιδήποτε περνάει προς τα μέσα και τίποτα προς τα έξω.

Ορίζοντας γεγονότων (Newton vs Einstein) Ενέργεια σωματιδίου m κινουμένου σε πεδίο βαρύτητας: Ε=mυ2/2- GMm/r Στην οριακή περίπτωση: E=0 → υ=(2GM/r)1/2 Για φωτόνιο υ=c → c=(2GM/r)1/2 r=2GM/c2=rSch ??? Κλασική Μηχανική: το φως περνά από τον ορίζοντα γεγονότων αλλά δεν διαφεύγει. Γενική θεωρία της σχετικότητας: τίποτα δεν περνάει προς τα έξω τον ορίζοντα γεγονότων.

Καμπυλότητα χώρου Πείραμα 1 Έστω 2πR1 μία τροχιά Έστω και2πR2 με R1>R2 Αν μετρήσουμε απευθείας η απόσταση r ανάμεσα στις τροχιές είναι: r>R1-R2 !!!

Μετατόπιση προς το ερυθρό Πείραμα 2 Ένα ρολόι εκπέμπει φως σε κάθε χτύπο και κινείται προς μία μελανή οπή. Κοντά στη μελανή οπή ο παρατηρητής βλέπει συχνούς παλμούς(τ) και φως με μικρή περίοδο. Ο απομακρυσμένος παρατηρητής βλέπει παλμούς ανά μεγαλύτερα διαστήματα(t) και φως με μεγαλύτερη περίοδο. Μεγαλύτερη περίοδος ↔πιο κόκκινο φως. Όσο πιο κοντά στον ορίζοντα τόσο μεγαλύτερο t. Στον ορίζοντα γεγονότων t→∞!!!

Κάμψη φωτός Στον καμπυλωμένο χωροχρόνο το φως δεν διαδίδεται ευθύγραμμα. Διαστρεβλωμένη οπτική εικόνα. Φαινόμενα πολλαπλών ειδώλων Gravity lensing

Ταξίδι προς τη μελανή οπή Αρχικά ο αστροναύτης παρατηρεί ότι η εικόνα των αστερισμών όπως τους ήξερε παραμορφώνεται. Πιο κοντά στον ορίζοντα κοιτώντας ευθεία μπορεί να δει το πίσω μέρος του κεφαλιού του! Φτάνοντας στον ορίζοντα γεγονότων κάθε επικοινωνία με τον ταξιδευτή χάνεται. Κανένα σήμα η φωτεινός παλμός δεν μπορεί να διαφύγει από τον ορίζοντα γεγονότων. Ενώ για εκείνον ο χρόνος κυλά κανονικά, κάποιος που τον παρακολουθεί από μακριά βλέπει πως χρειάζεται άπειρο χρόνο να φτάσει στον ορίζοντα. Όλα τα παραπάνω αν ξεχάσουμε τις παλιρροϊκές επιταχύνσεις που τείνουν να τον καταστρέψουν.

Ακτινοβολία Hawking Στο κενό έχουμε συνεχή δημιουργία και εξαΰλωση σωματιδίου αντισωματιδίου. Κοντά στο ορίζοντα το ένα παρασύρεται στην μελανή οπή ενώ το άλλο διαφεύγει(φαινόμενο σήραγγος). Εξάτμιση της μελανής οπής .

Παρατήρηση μελανής οπής Χ-rays: Τα σωματίδια που έλκονται από τη μελανή οπή επιταχυνόμενα εκπέμπουν ακτίνες Χ. Περιστρεφόμενο σώμα: Ένα σώμα περιστρέφεται γύρω από κάτι άγνωστο. Από την κίνηση του μπορεί να συμπεράνει κανείς αν το άγνωστο είναι μελανή οπή . Gravity lensing: Το φως κάμπτεται και εστιάζεται.

Πραγματικά στοιχεία Το Hubble space telescope της ΝASA μας έχει δώσει τα σημαντικότερα στοιχεία για την ύπαρξη των μελανών οπών. (γαλαξίας NG4438)

(M87) (NGC4261)

Βιβλιογραφία Exploring Black Holes-E.F.Taylor,J.Wheeler. Αστροφυσική ,Δομή και εξέλιξη του σύμπαντος-F.H Shu. www.hubblesite.org www.eftaylor.com www.damtp.cam.ac.uk/user/gr/public/bh_home.html Η κοσμολογία της νόησης ,εισαγωγή στην κοσμολογία-Μ.Δανέζης,Σ.Θεοδοσίου