ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ 10η Διάλεξη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ελαστικότητα 4η Διάλεξη.
Advertisements

Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος
Ζήτηση των Αγαθών..
Βασική πολιτική μικροοικονομία Μάνθος Ντελής. Ελεύθερη αγορά  Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλο βάρος στη σπουδαιότητα της έννοιας ελεύθερη αγορά.
Η ΑΓΟΡΑ 3η Διάλεξη.
ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΠΠΑΙΚ 2010 – 2011 Για το μάθημα της Γ’ Λυκείου: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Οικονομολόγος: Δέσποινα Αναστασάκη.
ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ.
Κεφ. 7: Χρήμα – πληθωρισμός
1 Πραγματικοί Οικονομικοί Κύκλοι. 2 Βραχυχρόνιες διακυμάνσεις Σε συναθροιστικά οικονομικά μεγέθη: Προϊόν, απασχόληση, ανεργία. Ιδιωτικές επενδύσεις, κατανάλωση,
Διαμεσολάβηση και πραγματική οικονομία
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ 5η Διάλεξη.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Βασικές Οικονομικές Έννοιες
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Θεωρητικό υπόδειγμα για την μελέτη της οικονομικής δραστηριότητας (Κεφ
ΑΝΕΡΓΙΑ 13η Διάλεξη.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ 9η Διάλεξη.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Συνολική Ζήτηση Εθνικό Εισόδημα Εθνικό Προϊόν Εθνική Δαπάνη
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 14η Διάλεξη.
2η ΠΑΔ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 1η τάξη ΕΠΑγγελματικού Λυκείου
Ζήτηση χρήματος: εξαρτάται από ονομαστικό επιτόκιo, i
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4η
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 5η
Μέγιστη ροή TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint manual before you delete this box.: AA A AA A A Συνάρτηση χωρητικότητας Κατευθυνόμενο γράφημα.
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 8 η Διανομή Εισοδήματος και Μέτρα Πολιτικής.
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας n … είναι η μελέτη των οικονομιών στις οποίες οι διεθνείς συναλλαγές.
Το κράτος, για να αντιμετωπίσει την ανεργία η οποία είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς ζήτησης, χρησιμοποιεί συνήθως δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα: Δημοσιονομικά.
Η ακαθάριστη αξία της παραγωγής συγκροτείται από τρεις κατηγορίες εισροών: Τα αναλώσιμα ενδιάμεσα προϊόντα και τις αναλώσιμες ενδιάμεσες υπηρεσίες Την.
Κεφάλαιο 11 Διαχείριση Συνολικής Ζήτησης: Δημοσιονομική Πολιτική «Κατόπιν, ας στραφούμε στα προβλήματα της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Εδώ οι μύθοι αποτελούν.
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ 1. Μέσω των δημοσίων δαπανών πραγματοποιούνται όλοι οι στόχοι του κράτους, όπως : 1.Η ανακατανομή των πόρων της οικονομίας. 2.Η επέκταση.
Πολιτική Παιδεία Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
Φόρος δαπάνης.. Φόρος επί της δαπάνης. Το ποσό του εισοδήματος που μεταβιβάζεται από την φορολογούμενη μονάδα στο δημόσιο εξαρτάται από το μέγεθος της.
Μικροοικονομική Θεωρία και Πολιτική Ενότητα 4: Ζήτηση Προσφορά και Αγορά. Διαλέξεις 6 έως 7. Γεώργιος Θεοδοσίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 3 η ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
1 Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος Οικονομική πολιτική Βραχυχρόνιες-μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Διάλεξη 7 Μακροοικονομία. Κεϋνσιανός Σταυρός Πραγματική δαπάνη (Υ): το ποσό που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος δαπανούν σε αγαθά και υπηρεσίες,
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
1 To πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου Κοινά χαρακτηριστικά υποδειγμάτων διεθνούς εμπορίου: Προσφορά προϊόντος - σχετική προσφορά Ζήτηση προϊόντος – σχετική.
Εισαγωγή στην Οικονομική Ι Ζήτηση, Προσφορά, Ελαστικότητες.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Μικροοικονομία Διάλεξη 2.
Θεωρία και Πρακτική της Διοίκησης στο Δημόσιο τομέα
ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 4η
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ (Κ105)
Υπολογιςμος εθνικης παραγωγης – Πληθωριςμος και ανεργια
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Σε αυτό το Κεφάλαιο θα μάθετε:
Παρουσίαση Άρθρου στο μάθημα “Παγκόσμια Οικονομική Ανισορροπία” Ταμουρίδου Μαρία (ΑΜ:35030) Living with Global Imbalances - Cooper (2007) - Έρευνα πού.
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Μέγιστη ροή Κατευθυνόμενο γράφημα 12 Συνάρτηση χωρητικότητας
Ενότητα :Δημοσιονομική πολιτική Καραμάνης Κωνσταντίνος
To πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗς
Τα μέσα εμπορικής πολιτικής 1. δασμός
Μάθημα 3ο Κατανάλωση και Αποταμίευση
BA (Hons) Economics for Business Year 2 B2099 APPLIED MICROECONOMICS Lecture 2 Ελαστικότητα - Elasticity Panagiotis Koutsouvelis (Module leader) Maria.
Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2η έκδοση
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ (Κ105)
Εσωτερική Έναντι Εξωτερικής Υποτίμησης στην Ελληνική Οικονομία: Εμπειρική Διερεύνηση βάσει του SIOT του έτους 2010 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΙΟΛΗΣ & ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΔΟΥΣΑΚΗΣ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΘΕΜΑ 2015 μη κληρωθέν α) Ποιες επιδράσεις επιφέρει στο εγχώριο εμπορικό ισοζύγιο μια υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος σε μια μεγάλη χώρα με ανεξάρτητη.
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
To πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ 10η Διάλεξη

Στόχοι Να κατανοήσουμε το κευνσιανό υπόδειγμα της συνολικής ζήτησης ήτοι : Να κατανοήσουμε και να μπορούμε να παρουσιάσουμε γραφικά τη συνάρτηση κατανάλωσης Να κατανοήσουμε τα συστατικά στοιχεία της συνολικής δαπάνης Να είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε Τη μέση ροπή προς κατανάλωση και αποταμίευση Την οριακή ροπή προς κατανάλωση και αποταμίευση Τη ροπή προς εκροή Να κατανοήσουμε την έννοια του πολλαπλασιαστή και να μπορούμε να τον υπολογίσουμε

Εισαγωγή Σύμφωνα με την κευνσιανή θεώρηση της οικονομίας, τόσο η απασχόληση όσο και η παραγωγή καθορίζονται από το επίπεδο της συνολικής ζήτησης Έτσι, αν οι φορείς πολιτικής θέλουν να εμποδίσουν τη μείωση της παραγωγής και της απασχόλησης, πρέπει να λάβουν διορθωτικά νομισματικά ή δημοσιονομικά μέτρα

Συνολική ζήτηση Συνολική ζήτηση : η συνολικά προγραμματισμένη δαπάνη για αγαθά και υπηρεσίες Συστατικά της συνολικής ζήτησης : καταναλωτικές δαπάνες (C), δαπάνες των επιχειρήσεων σε επενδυτικά αγαθά (Ι), κρατική ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών (G) και καθαρές εξαγωγές (εξαγωγές – εισαγωγές: Χ-Μ) Άρα, AD=C+I+G+(X-M)

Η συνάρτηση κατανάλωσης Θεμελιώδης ψυχολογικός νόμος του Keynes : οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι, κατά κανόνα και μέσο όρο, να αυξήσουν την κατανάλωσή τους όταν αυξάνεται το εισόδημά τους, αλλά όχι τόσο όσο η αύξηση του εισοδήματός τους Από τη δήλωση αυτή μπορούμε να αντλήσουμε τις προτάσεις της επόμενης διαφάνειας

Η συνάρτηση κατανάλωσης Η κατανάλωση είναι συνάρτηση του εισοδήματος C=f(Y) Η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά ένα μέρος του εισοδήματος C=b(Y) Το b αντιστοιχεί στο μέρος, δηλ. 0,5 ή 0,3 του Y Υποθέτουμε ότι το μέρος του εισοδήματος που δεν δαπανάται αποταμιεύεται C+S=Y Κατανάλωση + Αποταμίευση = Εισόδημα

Η συνάρτηση κατανάλωσης Σε χαμηλό ή μηδενικό εισοδηματικό επίπεδο οι άνθρωποι πρέπει να φάνε, να ντυθούν και να κρατηθούν ζεστοί → πρέπει να δαπανήσουν εισόδημα που δεν έχουν → είτε ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις τους, είτε βασίζονται στην κοινωνική πρόνοια, είτε και στα 2 → στη συνάρτηση κατανάλωσης εμφανίζεται μια θετική σταθερά που αντιπροσωπεύει τις παραπάνω δαπάνες, άρα: Συνάρτηση κατανάλωσης : C=a+b(Y)

Παράδειγμα

Η ροπή προς κατανάλωση και αποταμίευση Ροπή : τάση ή έφεση Ροπή προς κατανάλωση : συλλογική τάση του έθνους για καταναλωτικές δαπάνες Ροπή προς αποταμίευση : συλλογική τάση του έθνους για αποταμίευση και όχι για καταναλωτικές δαπάνες Συνολική κατανάλωση και αποταμίευση : το συνολικό εισόδημα μπορεί είτε να καταναλωθεί είτε να αποταμιευτεί → αν η κατανάλωση με το εισόδημα → το εξισορροπητικό μέγεθος είναι η αποταμίευση → όταν το εισόδημα αυξάνεται → θα υπάρξει σημείο που η μέση οικογένεια θα αρχίσει να αποταμιεύει → η συμπεριφορά του νοικοκυριού αντικατοπτρίζεται στις τάσεις του εθνικού εισοδήματος

Η μέση ροπή προς κατανάλωση και αποταμίευση Η μέση ροπή προς κατανάλωση (ΑΡC) υπολογίζεται με τη διαίρεση της καταναλωτικής δαπάνης με το εισόδημα Η μέση ροπή προς αποταμίευση (ΑΡS) υπολογίζεται με τη διαίρεση της αποταμίευσης με το εισόδημα Οι 2 μέσες ροπές έχουν άθροισμα = 1 (αυτό συμβαίνει πάντα διότι C+S=Y-αν διαιρέσουμε και τα 3 στοιχεία της εξίσωσης με το εισόδημα → APC+APS=1)

Παράδειγμα

Οριακή ροπή προς κατανάλωση και αποταμίευση Η οριακή ροπή προς κατανάλωση (MPC) υπολογίζεται διαιρώντας τη μεταβολή σε κάθε διαδοχικό επίπεδο καταναλωτικής δαπάνης με τη μεταβολή σε κάθε διαδοχικό επίπεδο εισοδήματος Η οριακή ροπή προς αποταμίευση (MPS) υπολογίζεται διαιρώντας τη μεταβολή σε κάθε διαδοχικό επίπεδο αποταμίευσης, με τη μεταβολή σε κάθε διαδοχικό επίπεδο εισοδήματος

Παράδειγμα

Παράδειγμα Σημαντική παρατήρηση : Σε αντίθεση με τις μέσες ροπές που μεταβάλλονται με την αύξηση του εισοδήματος, οι οριακές ροπές είναι σταθερές

Η ροπή για εκροή από το σύστημα Στόχος του διαχωρισμού του εισοδήματος σε κατανάλωση και αποταμίευση → ο προσδιορισμός της αναλογίας του εθνικού εισοδήματος που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία συνολικής ζήτησης (κατανάλωση) και εκείνης που δεν δαπανάται (αποσύρεται από την κυκλική ροή-αποταμίευση) Η κατανάλωση είναι το πιο σημαντικό μέρος της συνολικής ζήτησης, αλλά επιπλέον στοιχεία της είναι επίσης → επενδυτικές δαπάνες + κρατικές δαπάνες + εξαγωγές Οι εκροές από την κυκλική ροή εισοδήματος (το εισόδημα που δεν πηγαίνει σε δαπάνες) είναι η φορολογία + εισαγωγές + αποταμιεύσεις Άρα,

Ο πολλαπλασιαστής Σκεπτικό : αν υπάρξει εισροή στην κυκλική ροή εισοδήματος, τότε το εθνικό εισόδημα θα αυξηθεί, αλλά όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία του επιπλέον εισοδήματος που δαπανάται (δηλαδή μεταβιβάζεται σε κάποιον άλλον), τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η τελική αύξηση του εθνικού εισοδήματος

Παράδειγμα πολλαπλασιαστικής διαδικασίας Έστω ότι υπάρχουν 10 αυτοαπασχολούμενα άτομα. Το καθένα δαπανά χρήματα σε ένα από τα υπόλοιπα, δηλαδή ο Νο 1 ξοδεύει χρήματα στον Νο 2, αυτός στον Νο 3 κτλ

Παράδειγμα

Συμπεράσματα Όσο μεγαλύτερο είναι το τμήμα του επιπλέον εισοδήματος που πηγαίνει σε δαπάνες (δηλαδή η οριακή ροπή προς κατανάλωση (MPC), τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η τελική αύξηση του εθνικού εισοδήματος Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερη είναι η MPC, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η συνολική αύξηση του εθνικού εισοδήματος, όταν υπάρχουν πρόσθετες εισροές στην κυκλική ροή του εισοδήματος

Ο υπολογισμός του πολλαπλασιαστή Τύπος : Αφού MPC+MPS=1→ 1-MPC=MPS Επομένως :

Παράδειγμα Στο προηγούμενο παράδειγμα είχαμε μια εισροή 1.000 ευρώ και μια MPC=0,25 Αφού MPC=0,25→ MPS=0,75 Άρα, δηλαδή η επιπλέον ποσότητα εθνικού εισοδήματος που θα δημιουργηθεί από την εισροή των 1.000 ευρώ θα είναι 1000×1,333=1.333 ευρώ

Ο πολλαπλασιαστής στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομίας Κάθε εκροή από την κυκλική ροή του εισοδήματος → επηρεάζει αρνητικά την επιπλέον δημιουργία εισοδήματος (αφού η τελευταία επηρεάζεται θετικά μόνο από της εισροές) → πρέπει να διορθωθεί κατάλληλα ο τύπος του πολλαπλασιαστή Κάθε εισόδημα που δεν δαπανάται (καταναλώνεται) είναι εκροή Εκροές είναι: οι αποταμιεύσεις, οι φόροι και οι δαπάνες εισαγωγών

Ο πολλαπλασιαστής στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομίας Για να γίνει ο πολλαπλασιαστής πιο ρεαλιστικός πρέπει να δεχθούμε : MPC+MPW=1, όπου MPW=MPS+MPT+MPM MPW=οριακή ροπή για εκροή από το κύκλωμα, MPS=οριακή ροπή προς αποταμίευση, MPT=οριακή ροπή για φορολόγηση, MPM = οριακή ροπή προς δαπάνη εισαγωγών, οπότε:

Σπουδαία παρατήρηση Αυτόνομες μεταβολές δαπανών : μεταβολές εκτός του συστήματος Ο πολλαπλασιαστής θα τεθεί σε λειτουργία ως αποτέλεσμα οποιασδήποτε αυτόνομης μεταβολής των δαπανών

Παράδειγμα Υποθέτουμε ότι η Κυβέρνηση σκοπεύει να εγκαινιάσει έργο βελτίωσης του εθνικού οδικού δικτύου ύψους 50 εκ. ευρώ Υποθέτουμε ότι οι άνθρωποι αποταμιεύουν το 20% του εισοδήματός τους, η φορολογία φθάνει το 40% του εισοδήματος και ότι οι κάτοικοι της χώρας ξοδεύουν το 25% του εισοδήματος σε εισαγόμενα αγαθά, άρα, MPS=20%=0,2 MPT=40%=0,4 MPM=25%=0,25 Άρα, Πολλαπλασιαστής=1/0,85=1,18

Το παράδοξο της φειδούς Το παράδοξο της φειδούς : Μια αύξηση στις αποταμιεύσεις όλων των ανθρώπων σε μια οικονομία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αποταμιεύσεων Εξήγηση : οι αποταμιεύσεις συνιστούν εκροή από την κυκλική ροή εισοδήματος → μείωση δαπανών → μείωση παραγωγής → μείωση απασχόλησης → μειωμένο εθνικό εισόδημα Αν οι άνθρωποι έχουν χαμηλότερο εισόδημα (ή είναι άνεργοι), μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους για να διατηρήσουν το επίπεδο διαβίωσής τους Άρα, η αποταμίευση οδηγεί σε μείωση των αποταμιεύσεων → παράδοξο της φειδούς