Ενότητα Η Δομή Επανάληψης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Βασικές έννοιες αλγορίθμων
Advertisements

Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού
Κεφάλαιο Τμηματικός προγραμματισμός
Παράδειγμα 2: Υπολογισμός αθροίσματος με επαναληπτική εντολή: για...από...μέχρι... με βήμα Να βρεθεί και να εκτυπωθεί το άθροισμα των άρτιων αριθμών από.
Σελ.109 Θεωρία Αριθμών Είσοδος Επεξεργασία Έξοδος ΜΚΔΕΚΠ Εισαγωγή Ακέραιου Κατανομή του κώδικα σε υποπρογράμματα βάσει της Ιεραρχικής Σχεδίασης. Επιμέλεια:
Δομές Διακλάδωσης Μην ελπίζεις ότι θα ξεφύγεις αν κάνεις κάποιο κακό. Γιατί κι αν ξεφύγεις απ’ τη προσοχή των άλλων, θα υποπέσεις στην αντίληψη της συνείδησής.
ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΜΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Παράδειγμα 2: Κινηματογράφοι Να γραφεί πρόγραμμα το οποίο:
Εκτέλεση Αλγορίθμων σε ψευδογλώσσα
Εντολες Επιλογης (Selection)
Βρόχος με συνθήκη εισόδου στη C, οδηγούμενος από μετρητή: for
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ.
Πώς βρίσκουμε το πλήθοςτων επαναλήψεων μιας Δομής Επανάληψης με βήμα διάφορο του 1
Κεφάλαιο 2 : Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων 2.1 Τι είναι αλγόριθμος
Β΄ ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ παρ – 2.2.5
Κεφάλαιο 2. Τι είναι αλγόριθμος  Η λέξη αλγόριθμος προέρχεται από μελέτη του Πέρση μαθηματικού Abu Ja’far Mohammed ibn al Khowarizmi  Στα λατινικά ξεκινούσε.
Η αλληλουχία των ενεργειών δεν είναι πάντα μία και μοναδική!!!
Παράδειγμα 1:Υπολογισμός αθροίσματος αριθμών με επαναληπτική εντολή : για...από...μέχρι(for ..to) Να βρεθεί και να εκτυπωθεί το άθροισμα των 100 ακεραίων.
Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου
ΤΕΛΕΣΤΕΣ II ΜΑΘΗΜΑ 5.
Ασκήσεις.
ΒΡΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑ 5. ΒΡΟΧΟΙΒΡΟΧΟΙ Ο Βρόχος (loop) αποτελείται από προτάσεις επανάληψης. Οι προτάσεις επανάληψης είναι οι προτάσεις που επαναλαμβάνουν ένα.
Η αλληλουχία των ενεργειών δεν είναι πάντα μία και μοναδική!!!
Β΄ ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ παρ – 2.2.5
Η Δομή Επανάληψης Από τη Δομή Επανάληψης Για στην Όσο Η παρουσίαση της εντολής Όσο είναι από την εισήγηση των κ. Σ. Δουκάκη και Π. Τσιωτάκη στο 3ο Συνέδριο.
Μεταβλητές – εντολές εκχώρησης- δομή ακολουθίας
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Η/Υ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
Ενότητα Α.4. Δομημένος Προγραμματισμός
Η αλληλουχία των ενεργειών δεν είναι πάντα μία και μοναδική!!!
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Συγγραφείς Α.Βακάλη Η. Γιαννόπουλος Ν. Ιωαννίδης Χ.Κοίλιας Κ. Μάλαμας Ι. Μανωλόπουλος Π. Πολίτης Γ΄ τάξη.
Σχεδίαση Εκπαιδευτικού Λογισμικού Σχέδιο Μαθήματος – Ανάπτυξη Εφαρμογών Γ’ Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Ιωάννης Βλαχόπουλος – Μ1249 Αικατερίνη Δρόσου.
Δομή επανάληψης Η δομή επανάληψης είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία περικλείει μια συνθήκη και μια ομάδα εντολών, οι οποίες εκτελούνται, όσο ικανοποιείται.
Επανάληψη.
Δομή επιλογής Η δομή επιλογής είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία περικλείει μια συνθήκη και δύο ομάδες εντολών, από τις οποίες θα εκτελεστούν, η μεν.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Η/Υ
Η Δομή Επανάληψης οι 3 Δομές Επανάληψης ή αλλιώς οι τρεις σωματοφύλακες… Η παρουσίαση της εντολής Μέχρις_ότου είναι από την εισήγηση των κ. Σ. Δουκάκη.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ
Κεφάλαιο 10 – Υποπρογράμματα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τι είναι αλγόριθμος
Οι εντολές επανάληψης Σε πολλά προβλήματα απαιτείται η επανάληψη ενός συνόλου ενεργειών προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Θα αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικά.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Το αλφάβητο της ΓΛΩΣΣΑΣ
ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΟΣΟ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ.
Για μτ από ατ μέχρι ττ [με_βήμα β] εντολές Τέλος_επανάληψης : περιοχή εντολών μτ : η μεταβλητή της οποίας η τιμή θα περάσει από την αρχική.
Ένας εκδοτικός οίκος χρησιμοποιεί 35 διανομείς για τη διακίνηση των βιβλίων του. Στο τέλος κάθε μήνα καταγράφονται οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν από.
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον
Δομή επιλογής Πολλές φορές για να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει να ελεγχθεί αν ισχύει κάποια συνθήκη Παράδειγμα 2: Να διαβαστεί ένας αριθμός και να επιστραφεί.
Δομή Επιλογής Χρησιμοποιείται σε προβλήματα όπου χρειάζεται να ληφθούν κάποιες αποφάσεις με βάση κάποια δεδομένα κριτήρια. Περιλαμβάνει τον έλεγχο κάποιας.
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΛΥΣΗ
ΔΟΜΗ ΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝ συνθήκη_ισχύει ΤΟΤΕ εντολές ΤΕΛΟΣ_ΑΝ
for (παράσταση_1; παράσταση_2; παράσταση_3)
ΔΟΜΗ ΓΙΑ (1) Για i από .... μέχρι .... Αν ………….… τότε
Αρχεσ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ ΤΑξη Β΄
ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ «ΓΙΑ» Για μτ από ατ μέχρι ττ [με_βήμα β] εντολές Τέλος_επανάληψης : περιοχή εντολών μτ : η μεταβλητή της.
Οι διάφορες εκδοχές της
ΜΟΡΦΕΣ ΔΟΜΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
Αν συνθήκη_ισχύει τότε εντολές Τέλος_Αν
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επανάληψη.
Δομημένος Προγραμματισμός - Κεφάλαιο 4 - Ανάπτυξη αλγορίθμων
8.2 Η Δομή Επανάληψης Μέχρις_ότου
ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δομή Επιλογής , 8.1.
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ Η/Υ
Βασικές έννοιες αλγορίθμων
οι 3 Δομές Επανάληψης ή αλλιώς οι τρεις σωματοφύλακες…
Κυριάκου Νικόλαος Πληροφορικής ΠΕ-20
Από τη Δομή Ακολουθίας στις Δομές Επανάληψης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ενότητα Η Δομή Επανάληψης Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Ενότητα Η Δομή Επανάληψης

Περιεχόμενα Δομή Επανάληψης Η Εντολή ΟΣΟ Η Εντολή ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ Η Εντολή ΓΙΑ

Δομή Επανάληψης Η λογική των επαναληπτικών διαδικασιών εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου μία ακολουθία εντολών πρέπει να εφαρμοστεί σε ένα σύνολο περιπτώσεων που έχουν κάτι κοινό και πρέπει να εκτελεστούν περισσότερες από μία φορές. Οι επαναλήψεις ελέγχονται πάντοτε από κάποια συνθήκη, η οποία καθορίζει την έξοδο από αυτήν. Οι εντολές που επαναλαμβάνονται αποτελούν το βρόχο (loop) της επανάληψης. Η δομή αυτή εκφράζεται σε τρεις μορφές, που υλοποιούνται με τις παρακάτω εντολές: Η διαδικασία της επανάληψης χρησιμοποιείται συχνά στην επίλυση των προβλημάτων.

Επαναληπτικές Διαδικασίες Δομή Επανάληψης Επαναληπτικές Διαδικασίες Αρχή_επανάληψης εντολή ή εντολές Μέχρις_ότου συνθήκη Όσο συνθήκη επανάλαβε εντολή ή εντολές Τέλος_επανάληψης Για μεταβλητή από τ1 μέχρι τ2 με_βήμα β εντολή ή εντολές Τέλος_επανάληψης

Δομή Επανάληψης Η Εντολή ΟΣΟ Με την εντολή αυτή, η επανάληψη ελέγχεται από μία λογική έκφραση στην αρχή και εκτελείται όσο η συνθήκη αυτή είναι αληθής. Είναι η πιο γενική εντολή της Δομής Επανάληψης. Αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα απαιτεί επαναληπτική δομή για την αντιμετώπισή του.

Δομή Επανάληψης Εντολές1 ΟΣΟ συνθήκη ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ Εντολές2 Εκτελούνται οι εντολές_Πριν Εντολές1 ΟΣΟ συνθήκη ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ Εντολές2 ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Εντολές3 Ελέγχεται η συνθήκη Αν είναι ΑΛΗΘΗΣ εκτελούνται οι εντολές του βρόχου και ξαναελέγχεται η συνθήκη Αν είναι ΨΕΥΔΗΣ η επανάληψη σταματάει και εκτελούνται οι εντολές μετά…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Άθροισμα ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΑΚΕΡΑΙΕΣ: Χ, Άθροισμα, Πλήθος ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: ΜΟ ΑΡΧΗ Πλήθος  0 Άθροισμα  0 ΓΡΑΨΕ ‘Δώσε αριθμό’ ΔΙΑΒΑΣΕ Χ ΟΣΟ ×<>0 ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ Άθροισμα  Άθροισμα + × Πλήθος  Πλήθος + 1 ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΑΝ Πλήθος > 0 ΤΟΤΕ ΜΟ  Πλήθος/Άθροισμα ΓΡΑΨΕ ‘Το άθρ είναι: ‘, Άθροισμα ΓΡΑΨΕ ‘Ο ΜΟ είναι: ‘, ΜΟ ΑΛΛΙΩΣ ΓΡΑΨΕ ‘Δεν δόθηκαν στοιχεία’ ΤΕΛΟΣ_ΑΝ ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Δομή Επανάληψης Η Εντολή ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ… Με την εντολή αυτή, η επανάληψη ελέγχεται από μία λογική έκφραση στο τέλος και εκτελείται όσο η συνθήκη αυτή είναι αληθής. Είναι μία γενική εντολή της Δομής Επανάληψης. Αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα απαιτεί επαναληπτική δομή για την αντιμετώπισή του. Λόγω της θέσης της συνθήκης (στο τέλος) οι εντολές μέσα στην επανάληψη θα εκτελεστούν οπωσδήποτε τουλάχιστον μία φορά.

Δομή Επανάληψης Εντολές1 ΑΡΧΗ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Εντολές2 ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ συνθήκη Εκτελούνται οι εντολές1 Εντολές1 ΑΡΧΗ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Εντολές2 ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ συνθήκη Εντολές3 Εκτελούνται οι εντολές του βρόχου Ελέγχεται η συνθήκη Αν είναι ΨΕΥΔΗΣ, εκτελούνται πάλι οι εντολές του βρόχου, κοκ… Αν είναι ΑΛΗΘΗΣ η επανάληψη σταματάει και εκτελούνται οι εντολές μετά…

Δομή Επανάληψης Δίνονται θετικοί αριθμοί και υπολογίζεται ο μέσος όρος τους. Μετά την εισαγωγή κάθε αριθμού ακολουθεί ερώτηση σχετικά με το αν θα γίνει νέα εισαγωγή. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Άθροισμα2 ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΑΚΕΡΑΙΕΣ: Χ, Άθροισμα, Πλήθος ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: ΜΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ: Επιλογή ΑΡΧΗ Πλήθος  0 Άθροισμα  0 ΑΡΧΗ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΓΡΑΨΕ ‘Δώσε αριθμό’ ΔΙΑΒΑΣΕ Χ ΑΝ Χ<=0 ΤΟΤΕ ΓΡΑΨΕ ‘Λάθος αριθμός, δοκιμάστε ξανά…’ ΤΕΛΟΣ_ΑΝ ! Αν το Χ δεν είναι θετικό εισάγουμε νέο αριθμό ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ Χ>0 Άθροισμα  Άθροισμα + Χ Πλήθος  Πλήθος +1 ΓΡΑΨΕ ‘Νέα μέτρηση;’ ΔΙΑΒΑΣΕ Επιλογή ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ Επιλογή=’Ο’ Η Επιλογή=’ο’ ΜΟ  Άθροισμα / Πλήθος ΓΡΑΨΕ ‘Άθροισμα =’, Άθροισμα ΓΡΑΨΕ ‘Μέσος όρος =’, ΜΟ ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Δομή Επανάληψης Η εντολή ΓΙΑ Η εντολή αυτή χρησιμοποιείται μόνο όταν γνωρίζουμε (ή μπορούμε να υπολογίσουμε) από την εκφώνηση του προβλήματος τον αριθμό των επαναλήψεων που χρειάζεται να πραγματοποιηθούν. Επομένως η χρήση της είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που χρειάζονται την επαναληπτική δομή.

Δομή Επανάληψης Εντολές1 ΓΙΑ μ ΑΠΟ ατ ΜΕΧΡΙ ττ ΜΕ_ΒΗΜΑ β Εντολές2 Εντολές2   ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Εντολές3 Δουλεύει όπως η ισοδύναμη ΟΣΟ, όπως φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα.

Δομή Επανάληψης Όταν χρησιμοποιείται οδηγεί σε πιο απλούς και κατανοητούς αλγορίθμους από την ΟΣΟ ή την ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ. Οι εντολές μέσα στην επανάληψη μπορεί να μην εκτελεστούν καμία φορά Το βήμα δεν μπορεί να πάρει την τιμή μηδέν (0) γιατί δημιουργείται πρόβλημα μη περατότητας Όταν το βήμα είναι 1, μπορεί να παραληφθεί η έκφραση ΜΕ_ΒΗΜΑ. Η μεταβλητή μ αρχικά παίρνει την ατ, αλλά μπορεί να μη γίνει ποτέ ίση με την ττ. Το βήμα μπορεί να πάρει πραγματική τιμή Αν δεν τροποποιείται το βήμα και η τελική τιμή (πράγμα που γενικά ισχύει) ο αριθμός των επαναλήψεων που πραγματοποιείται ισούται με Α_Μ((ττ-ατ)/βήμα)+1 Η μεταβλητή μ παίρνει από μόνη τις τιμές (αρχικά ίση με αρχική τιμή, στη συνέχεια αυξάνει κατά βήμα) χωρίς να υπάρχει εντολή εκχώρησης. Οι ενέργειες εκχώρησης είναι ενσωματωμένες στην εντολή ΓΙΑ

Δομή Επανάληψης Αλγόριθμος Παρ_Για Sum  0 Για i από 1 μέχρι 100 Υπολογίζεται το άθροισμα Α=1+2+…+100 Αλγόριθμος Παρ_Για Sum  0 Για i από 1 μέχρι 100 Sum  Sum +1 Τέλος_επανάληψης Γράψε Sum Τέλος Παράδειγμα_10

Δομή Επανάληψης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Άρτιοι ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ   ΑΚΕΡΑΙΕΣ: π ,χ ,ι ΑΡΧΗ   π← 0   ΓΙΑ ι ΑΠΟ 1 ΜΕΧΡΙ 10     γραψε 'Δώσε τον ',ι, 'ο ακέραιο αριθμό: '     ΔΙΑΒΑΣΕ χ     ΑΝ χ MOD 2 = 0 ΤΟΤΕ       π←π+1     ΤΕΛΟΣ_ΑΝ   ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ   ΓΡΑΨΕ 'Άρτιοι : ',π ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ