ΑΣΚΗΣΗ ΜΙΚΡΟΣΥΣΤΟΙΧΙΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του.
Advertisements

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ
Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της.
-Στοίβα-Ουρά - Πλεονεκτήματα πινάκων -Δομές δεδομένων δευτερεύουσας μνήμης -Πληροφορική και δεδομένα -Παραδείγματα-Προβλήματα ψευδοκώδικα.
Από τι αποτελείται το αίμα;
Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης για τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Πληροφορικής και Επιστήμης Η/Υ Διδακτικές προσεγγίσεις στο μάθημα της Πληροφορικής.
Ασκήσεις Συνδυαστικής
Πως Γράφω Σωστά Επιστημονικές Ερμηνείες - Πως Γράφω Σωστά Επιστημονικές Ερμηνείες Βασίλης Γαργανουράκης
ΑΧΡΩΜΑΤΟΨΙΑ Χριστιάνα Χάβαρη.
Μεταλλάξεις.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Αδρενολευκοδυστροφία
ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ Τι είναι Πώς εμφανίζεται Μονάδα μέτρησης – όρια έκθεσης
A1A1 A2A2 A4A4 A3A3 Χρόνος Όγκος απορροής Βροχόπτωση.
Γενετική Μηχανική Τι είναι τελικά;.
Εργασία Τεχνολογίας ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ Χ ΘΕΜΑ: Αμπουλάιλας Πέτρος ΤΜΗΜΑ Α1.
Μικροσυστοιχίες και ανάλυση δεδομένων
DNA μικροσυστοιχίες: βήμα προς βήμα
Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Αγίων Αναργύρων 28/02/2007
Τ Κύτταρα και Ρύθμιση της Διάρκειας Ζωής τους
Proteomics and Genomics for Drug Discovery / Personalized Medicine
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Βουλγάρογλου Γρηγόριος.
«Η οργάνωση της γνώσης»
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ
Οι λειτουργίες του γενετικού υλικού.
ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Αντιγραφή, Επιδιόρθωση και Ανασυνδυασμός του DNA
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Β
Το έργο «Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕ+Τ) - Γ' ΦΑΣΗ "Αποθετήρια και Επιστημονικά Ηλεκτρονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης"»
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
Διάγνωση γενετικών ασθενειών
ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ
Θα έλεγες ότι είσαι ένας
Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην Ιατρική
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΛΑΤΩΝ Συνεργατική Δημιουργία Τέχνης για την Μείωση της Περιθωριοποίησης.
Ζαχαροπούλου Μαρίζα Λεκκός Βασίλης Στόγιος Κων/νος Μα τι είναι επιτέλους αυτό το DNA;
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
«Ιατρική Εκπαίδευση και εξατομικευμένα ιατρικά συστήματα» Αντωνίου Θεοδώρα Κυριάκου Ελπίδα Παπαδοπούλου Ευθυμία Τορτούρη Κατερίνα.
ΚλωνοποΙηση ΖΩων Ασλάνης Μάριος-Στέφανος Τράντος Κωνσταντίνος Αργυρούδης Σταύρος Αφεντουλίδης Μελέτης.
Υποέργο 03: Επιμόρφωση Επιμορφωτών και Εκπαιδευτικών για την Εφαρμογή του Προγράμματος Εκμάθησης της Αγγλικής Το ΠΕΑΠ και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Διάγνωση γενετικών ασθενειών
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ
Καρκίνος του αίματος.
Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΝΟΥΚΛΕΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
TO ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
Διακριτά Μαθηματικά Ι Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση) Σημειώσεις του μαθήματος Διάλεξη 1η.
Μοριακή Ταξινόμηση βακτηρίων
ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Απομόνωση DNA Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη. DNA DNA (ΔΕΟΞΥΡΙΒΟ- ΝΟΥΚΛΕΙΚΟ ΟΞΥ) «Δομικά» συστατικά: δεοξυριβονουκλεοτίδια Βιολογικός ρόλος : αποθήκευση της.
Υβριδοποίηση νουκλεϊνικών οξέων- Ανίχνευση αλληλουχιών Όταν ένα υδατικό διάλυμα DNA θερμανθεί στους 100 ο C ή εκτεθεί σε πολύ αλακαλικό pH, σπάζουν οι.
Genomic applications in the clinic: use in treatment paradigm of acute myeloid leukemia ASH 2013 Σιώρος Σπυρίδων-Αθανάσιος.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 4: Στρες και Στρατηγικές Αντιμετώπισης – Νοσηλευτική Φροντίδα. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής,
Διδάσκοντας Συστημική Βιολογία: Μια Μέθοδος Ενεργούς Μάθησης (του Anuj Kumar,2005) Γιώτα Πασχαλίδου.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η μελέτη της μοριακής βάσης της ζωής.
Φυσική για Επιστήμονες και Μηχανικούς Εισαγωγή – Φυσική και μετρήσεις.
Βιοτεχνολογία Χρίστος Κόρτας
Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική
Ερωτήσεις από όλη την ύλη
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Ερωτήσεις Ποιες οι μεγάλες διαμάχες του 20ου αιώνα
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
«Ιατρική Εκπαίδευση και εξατομικευμένα ιατρικά συστήματα»
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α.
Καθηγητής Στατιστικής - Βιοστατιστικής
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΣΚΗΣΗ ΜΙΚΡΟΣΥΣΤΟΙΧΙΑΣ Η αλληλούχιση του ανθρώπινου γονιδιώματος θα βοηθήσει σε εφαρμογές της βασικής έρευνας στην κλινική. Παρακάτω βρίσκεται ένα παράδειγμα για το που θα μας οδηγήσουν οι γενετικές εφαρμογές στο απώτερο μέλλον. Τώρα που καταλαβαίνετε την επιστήμη πίσω από τα τσιπς DNA, θα κοιτάξουμε μια άσκηση που δείχνει πόσο πανίσχυρη είναι αυτή η τεχνική.

Μια πραγματική ιστορία διάγνωσης καρκίνου Η εργασία αυτή έχει προσαρμοστεί από το «Snapshots of Science and Medicine, Teacher’s Guide: DNA chips» που εξεδόθη από το NIH Office of Science and Education and Office of Research on Women’s Health. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη διεύθυνση: http://scienceeducation.nih.gov/snapshots/ Ο καρκίνος προκαλείται από ζημιά στα γονίδια που ελέγχουν την κυτταρική διαίρεση. Σαν αποτέλεσμα τα κύτταρα διαιρούνται χωρίς έλεγχο. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν διαφορετικά επίπεδα έκφρασης από τα φυσιολογικά κύτταρα, και διαφορετικοί καρκινικοί τύποι έχουν επίσης διαφορετικά επίπεδα έκφρασης. Το 1999, μια ομάδα από επιστήμονες στην Αμερική χρησιμοποίησε μικροσυστοιχίες DNA για να διακρίνει ανάμεσα σε φαινομενικά όμοιες μορφές καρκίνου: την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ALL), και την οξεία μυελογενή λευχαιμία (AML), οι οποίες επηρεάζουν κύτταρα του μυελού των οστών. Οι ερευνητές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν μια ομάδα 50 γονιδίων που δείχνουν διαφορές στις δραστηριότητες μεταξύ των δυο καρκινικών τύπων. Στην παρακάτω άσκηση, θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα γονίδια σε μια μικρή μικροσυστοιχία για να δείξουμε πως οι μικροσυστοιχίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαγνώσουν ασθενείς με αυτούς τους καρκινικούς τύπους. Ο επόμενος πίνακας δίνει μια περίληψη των γονιδίων που χρησιμοποιούνται στη μικροσυστοιχία, όπως επίσης και τον τύπο του καρκίνου στον οποίο δείχνουν υψηλή δραστηριότητα.

Γονίδιο υψηλής ενεργότητας σε: Περιοχή Όνομα γονιδίου Γονίδιο υψηλής ενεργότητας σε: A1 Zyxin AML A2 Κυκλίνη D3 ALL A3 Αλυσίδα μυοσίνης A4 HOX A-9 A5 SNF 2 B1 Συνένζυμο A B2 Υποδοχέας λεπτίνης B3 OP 18 B4 Αλυσίδα δυνεΐνης Κανένα («έλεγχος») B5 SRP9 Γ1 Ακτίνη Και τα δυο («έλεγχος») Γ2 Υποδοχέας IL7 Γ3 CD-33 Γ4 MCM 3 Γ5 LYN Δ1 Myc 3 Δ2 ATPase Δ3 SRP 9 Δ4 CD 19 Δ5 Καταλάση E1 Υποδοχέας IL8 E2 Λυσοζύμη E3 Τοποϊσομεράση II E4 Αφυδρογονάση ακύλ-συνενζύμου Α E5 6-φωσφορική γλυκόζη

Τα γονίδια που ονομάζονται γονίδια «ελέγχου» είτε εκφράζονται και στους δυο ή σε κανένα καρκινικό τύπο. Αυτά τα γονίδια δεν παρέχουν πληροφορία για τον καρκινικό τύπο, αλλά συνήθως συμπεριλαμβάνονται στις μικροσυστοιχίες για να δείξουν ότι δεν έχει συμβεί κάποιο λάθος κατά το πείραμα. mRNA απομονώθηκε από κύτταρα τριών διαφορετικών ασθενών, Α, Β και Γ, σημάνθηκε με φθορίζουσες ουσίες και χρησιμοποιήθηκε για υβριδοποίηση. Για λόγους απλότητας, μόνο τα γονίδια που ήταν ενεργά κατά το πείραμα αναφέρονται στους παρακάτω τρεις πίνακες. Μπορείτε να κάνετε μια διάγνωση για τους τρεις διαφορετικού ασθενείς;

  1 2 3 4 5 Α * Β Γ Δ Ε   1 2 3 4 5 Α * Β Γ Δ Ε Αποτελέσματα μικροσυστοιχίας του ασθενή Α Αποτελέσματα μικροσυστοιχίας του ασθενή Β   1 2 3 4 5 Α * Β Γ Δ Ε Αποτελέσματα μικροσυστοιχίας του ασθενή Γ

Ο ασθενής Α έχει πέντε γονίδια (A2, A3, B1, B3, Γ4) που είναι ενεργά στην ALL, ενώ όλα τα άλλα είναι γονίδια «ελέγχου» (δεν παρέχουν πληροφορία για τον τύπο του καρκίνου). Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε ότι ο ασθενής αυτός έχει ALL. Ο ασθενής Β έχει δυο γονίδια (Α4, Β2) που είναι ενεργά στην AML, ενώ τα άλλα γονίδια είναι «ελέγχου». Η διάγνωση του ασθενή με AML είναι ριψοκίνδυνη. Αυτός ο ασθενής δεν έχει κανένα από τα άλλα γονίδια ενεργά σε AML. Η υψηλή δραστηριότητα των γονιδίων αυτών μπορεί να οφείλεται σε ένα άλλο καρκινικό τύπο, διαφορετικό από ALL και AML. Κατά συνέπεια, αυτός ο ασθενής δεν μπορεί να διαγνωστεί με AML ούτε με ALL. Ο ασθενής Γ έχει 6 γονίδια (A1, A4, B2, Γ3, Δ2, Δ3) που είναι ενεργά σε κύτταρα με AML. Τα υπόλοιπα γονίδια στη συστοιχία είναι «ελέγχου». O ασθενής έχει πιθανώς AML. Σημείωση: Στο μέλλον, κοιτώντας απλά στις διαφορετικές δραστηριότητες των γονιδίων σε μικροσυστοιχίες, οι γιατροί θα μπορούν να κάνουν μια ακριβή πρόγνωση του αιτίου ή του τύπου ασθένειας ενός ατόμου, γεγονός που θα βοηθήσει στη δημιουργία ειδικών θεραπείών για το κάθε άτομο ξεχωριστά. Τέτοιες μέθοδοι περιγράφονται επίσης στην ενότητα των επιστημονικών δημοσιεύσεων.