Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Advertisements

Τα μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για εμάς;;; !!! ;;;
Τι είναι οι μικροοργανισμοί ;
Αντιβιοτικά και Ανθεκτικότητα στα Αντιβιοτικά
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΗΣΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Βιοτεχνολογία.
Τι είναι οι Μικροοργανισμοί;.
Σήμερα θα μιλήσουμε για τη Φωτοσύνθεση
Γενετική Μηχανική Τι είναι τελικά;.
Οι ενότητες του φυσικού περιβάλλοντος είναι:
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Χωρίζοντας το φυσικό περιβάλλον σε ενότητες
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Οι οργανισμοί μετατρέπουν τα φυτικά υλικά σε οργανική ουσία. Η οργανική ουσία δίνει: Βελτίωση εδάφους 1.Αυξάνει σταθερότητα συσσωματωμάτων εδάφους 2.Καλύτερος.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
Ερωτήματα για …πρόσθετη διερεύνηση:
BOVIESTIMUL.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Το άζωτο (Ν) είναι ένα σημαντικό χημικό στοιχείο για τη ζωή, καθώς είναι συστατικό πολλών βιομορίων όπως: Των νουκλεïκών οξέων και των.
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
Φωτοσύνθεση Φυσική ΣΤ΄ τάξης.
Παραγωγοί Καταναλωτές Αποικοδομητές Καταναλωτές 1ης τάξης
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Η ENAΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Ξεκινά με τη δημιουργία του ζυγωτού κατά τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο Το ζυγωτό είναι το πρώτο κύτταρο.
ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Διάσπαση της τροφής Τροφή
Πρωτεΐνες Πρωτεΐνες Αυτοί που συμφωνούν στο φαγητό, συμφωνούν και στη ζωή. ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ.
ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μύκητες και αλκοολική ζύμωση Η . Γαβρίλης
ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ.
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Έφη Σωτήρη Κώστας Πρόκος Αργαλαστή, 14/5/2008
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Ζύμες και μύκητες.
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Ζυμομύκητες – Βακτήρια
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ  Το άζωτο είναι το τέταρτο συχνότερο στοιχείο στη μάζα των έμβιων όντων, μετά τον άνθρακα, το υδρογόνο και το οξυγόνο.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Ένζυμα: οι βιολογικοί καταλύτες.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ 1.1 Τα μόρια της ζωής. 27 στοιχειά είναι απαραίτητα για τη σύσταση των οργανισμών. Το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο απαντώνται σε μικρή ποσότητα.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 8 Η ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Βιολογία Γ ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Ροή ενέργειας Ήλιος ( πηγή ενέργειας )  Παραγωγοί  Καταναλωτές  Αποικοδομητές Ροή ύλης Περιορισμένη ύλη Πρέπει.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
3.4 Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στον άνθρωπο
ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΙΟΙ
Ασθένειες του Οίνου Με τον όρο «Ασθένειες του οίνου » ονομάζουμε διάφορες προσβολές του κρασιού από παθογόνους μικροοργανισμούς από τους οποίους άλλοι.
Άνθρωπος και Περιβάλλον
ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΙΟΙ
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
H ελευθέρωση της ενέργειας
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ
Επαναληπτικές ασκήσεις 4ης ενότητας
Προσδιορισμός NH4+, ΝΟ2-, ΝΟ3-
Αποικοδομητές Καταναλωτές κ.τ.λ τάξης Καταναλωτές 3 ης τάξης Καταναλωτές Παραγωγοί Καταναλωτές 2 ης τάξης Καταναλωτές 1 ης τάξης.
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!? Χρήσιμα Μικρόβια Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?

Χρήσιμα Μικρόβια Υπάρχουν δισεκατομμύρια μικρόβια και ακόμη περισσότερα που δεν έχουμε ανακαλύψει μέχρι τώρα Τα περισσότερα από αυτά είναι: Απαραίτητα για την επιβίωσή μας Ωφέλιμα για τον οργανισμό μας Χρήσιμα για την βιομηχανία τροφίμων

Στην Φύση Μικρόβια – Επίδραση στα φυτά Πολλά μικρόβια βρίσκονται στην φύση και βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν Αζωτοδεσμευτικά βακτήρια που βρίσκονται στο έδαφος δεσμεύουν άζωτο το οποίο πολλά φυτά χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Roots Microbes

Στην Φύση Παραγωγή οξυγόνου Κυανοβακτήρια ή γαλαζοπράσινη άλγη παράγουν οξυγόνο στους ωκεανούς

Στην Φύση Αποσύνθεση (Αποικοδόμηση) Η καταστροφή νεκρής οργανικής ύλης και η μετατροπή του σε λίπασμα Οι μύκητες διασπούν την οργανική ύλη και αμέσως μετά ακολουθούν τα βακτήρια. Χωρίς την ανακύκλωση των ανόργανων συστατικών, η πρωτογενής παραγωγή στην Γη θα είχε σταματήσει.

Στην Βιομηχανία Τροφίμων Τυρί και Γιαούρτι Γαλακτικό οξύ και ζύμωση παράγουν γιαούρτι και τυρί. Κάποιοι μύκητες χρησιμοποιούνται επίσης για την μετατροπή του χρώματος του τυριού σε μπλέ (π.χ. Ροκφόρ) Ψωμί και προϊόντα ζύμης Η μαγιά χρησιμοποιείται για να γίνει το ψωμί και τα προϊόντα ζύμης. Παραγωγή αλκοόλ Η μαγιά χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή αλκοόλ όταν γίνεται αναερόβια ζύμωση (χωρίς αέρα) Lactobacilli bacteria χρησιμο-ποιούνται στην παραγωγή γιαουρτιού και τυριού Saccharomyces cerevisiae yeast χρησιμοποιείται για να γίνει το ψωμί και τα προϊόντα ζύμης ή το αλκοόλ

Στην Βιομηχανία Τροφίμων Ζύμωση Μια διαδικασία κατά την οποία τα βακτήρια διασπούν πολύπλοκα σάκχαρα σε απλά συστατικά όπως διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλ. Η ζύμωση αλλάζει ένα προϊόν σε ένα άλλο π.χ. σταφύλια σε κρασί, κριθάρι σε μπύρα.

Το fungus Penicillium παράγει το αντιβιοτικό πενικιλίνη Στην Ιατρική Πενικιλίνη Ανακαλύφθηκε από τον Alexander Flemming το 1928 Παράγεται από τον μύκητα Penicillium notatum Αποτελεί το πιο κοινό αντιβιοτικό σήμερα και το πρώτο που παρασκευάστηκε. Εμβόλιο Ανακαλύφθηκε από τον Edward Jenner το 1796 Συνήθως παράγεται από ασθενή ή ανενεργά είδη μικροβίων, ίδια με αυτά που μας προκαλούν ασθένειες Το fungus Penicillium παράγει το αντιβιοτικό πενικιλίνη

Προβιοτικά Τι είναι? Ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι όταν χορηγούνται στη σωστή ποσότητα προσφέρουν ένα πλεονέκτημα στον οργανισμό Τι είδους βακτήρια είναι? Lactobacilli που είναι τμήμα της ευεργετικής φυσικής μικροχλωρίδας που βρίσκεται στο ανθρώπινο έντερο

Προβιοτικά Πως δουλεύουν? Αλληλεπιδρούν κατευθείαν με τα επιβλαβή μικρόβια και καθιστούν τον οργανισμό πιο ανθεκτικό στις ασθένειες που προκαλούν Ενισχύουν την φυσική άμυνα του πεπτικού σωλήνα εναντίων παθογεννών μικροβίων «Ανταγωνιστικός αποκλεισμός" κατά τον οποίο ωφέλιμα μικρόβια ανταγωνίζονται τα παθογόνα για τροφή και άλλα συστατικά, και τα εκτοπίζουν Αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα και το ενισχύουν