ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του.
Advertisements

Ιάσονας Παπαδόπουλος, α5/γ Ελληνογερμανική Αγωγή
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
Το Κάπνισμα.
Έφη Τσόγκα, α5/γ Ελληνογερμανική Αγωγή
ΑΡΜΟΝΙΑ.
ΤΟ ΔΕΡΜΑ Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος.
2. Άνθρωπος και Περιβάλλον
Δεύτερη γραμμή άμυνας 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου
Η άμυνα του οργανισμού ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. Δρίβας
Θερμικές ιδιότητες της ύλης
Βιοηθική και επιβίωση…αλλά…για ποιόν? Εισήγηση : Καλαντζής Δ. Παναγιώτης Πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων Μεταπτυχιακός Φοιτητής ΠΤΔΕ Κοινωνιοβιολογία.
Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ
11. Ενδοκρινικό σύστημα Βιολογία Α’ Λυκείου.
Παραδείγματα ομοιοστατικών μηχανισμών:
Βλαστοκύτταρα Φουρκαλίδης Μιχάλης α’ γυμνασίου 2ο συνέδριο μικρών βιολόγων Απρίλιος Ελληνογερμανική Αγωγή.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙ-ΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ
Μηχανισμοί άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΕΣ ΑΔΕΝΕΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Αμυντικοί μηχανισμοί ανθρώπινου οργανισμού
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗΣ
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Homeostasis
Η ENAΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Ξεκινά με τη δημιουργία του ζυγωτού κατά τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο Το ζυγωτό είναι το πρώτο κύτταρο.
Παράγοντες που επηρεάζουν την θέση της χημικής ισορροπίας.
Μηχανιςμοι αμυνας του ανθρωπινου οργανιςμου – βαςικες αρχες ανοςιας
Μηχανιςμοι αμυνας του ανθρωπινου οργανιςμου – βαςικες αρχες ανοςιας
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί το εσωτερικό του περιβάλλον σταθερό ανεξάρτητα από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος στο οποίο.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ.
Η μεταβολή του εισπνεόμενου αέρα μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού Μπορεί να μεταβληθεί με: Ατμοσφαιρικούς ρύπους Προκαλούν.
3.3 Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στους ζωικούς οργανισμούς.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Επιμέλεια: Φωτεινή Σωτηροπούλου, Βιολόγος, 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Θερμική καταπόνηση.
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ. Αν πάτε στο ψηφιακό σχολείο θα θυμηθείτε πως το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από συστήματα:
Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
Το Καρδιαγγειακό σύστημα!!!
Τι είναι η Ολιστική Ιατρική; κοσμοθεωρία και φιλοσοφία ζωής βλέπει τον οργανισμό ως ένα σύνολο μόνιμη αποκατάσταση της υγείας.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙΙ
Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
ΤΟ ΚΙΛΡΟΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΔΙΑΛΕΞΗ 5 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ.

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ - ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
Κωνςταντινιδης Κωνςταντινος Λαττας πετρος Παγωνης νικος
ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D..
Περιβάλλον και οργανισμοί
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
2ο μάθημα βιολογίας Ομοιόσταση: το μοναδικό χαρακτηριστικό των ζωντανών οργανισμών Γεώργιος Κ. Παπαδόπουλος.
3.4 Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στον άνθρωπο
ΑΔΕΝΕΣ Αδένας ονομάζεται κάθε ζωικό όργανο που παράγει ουσίες χρήσιμες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Οι αδένες μπορούν να παρομοιαστούν με μικρά.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΟΥΣΙΩΝ
ΑΙΣΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ-ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
Θερμορύθμιση Ομοιόθερμος οργανισμός καλείτε αυτός που έχει την δυνατότητα να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του σώματος του ανεξάρτητα από την θερμοκρασία.
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
Επαναληπτικές ασκήσεις 4ης ενότητας
Κεντρικό νευρικό σύστημα Μεταβολές περιβάλλοντος
Ομοιοσταση Βιολογία Γ’ Λυκείου.
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό Να δούμε τι θυμόμαστε…
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ! ΛΥΚΕΙΟΥ
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
Κανελλόπουλος Ιω.. 2 Κάθε νευρώνας αποτελείται από το …………… ………. και από τις…………… Οι τελευταίες διακρίνονται στους…………… και στον…………… ή…………… Οι νευρώνες,
ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ΄ Λυκείου

1.1 Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου. ΚΕΦ.1 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ 1.1 Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου.

Ομοιόσταση Είναι η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες του εσωτερικού του περιβάλλοντος, παρά τις εξωτερικές μεταβολές. Ομοιοστατικοί μηχανισμοί στον ανθρώπινο οργανισμό ρυθμίζουν: τη θερμοκρασία του σώματος τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα το pΗ του αίματος (σταθερό στο 7,4) τα επίπεδα του CO2 στο αίμα

Παράδειγμα ομοιοστατικού μηχανισμού: Ρύθμιση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος στους 36,6 0C Οι θερμοϋποδοχείς ανιχνεύουν τις μεταβολές της θερμοκρασίας (π.χ. αύξηση) του περιβάλλοντος και ειδοποιούν τον εγκέφαλο με μηνύματα που αποστέλλουν στο κέντρο των γενικών αισθήσεων του εγκεφάλου Το ειδικό κέντρο της ρύθμισης της θερμοκρασίας αποστέλλει μηνύματα στους ιδρωτοποιούς αδένες και στα αγγεία του δέρματος προκαλώντας Έκκριση ιδρώτα Διαστολή των αγγείων Tα αγγεία που έχουν διασταλεί φέρουν μεγάλες ποσότητες αίματος προς την επιφάνεια του δέρματος, η οποία όμως έχει ψυχθεί λόγω της εξάτμισης του ιδρώτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίμα που φθάνει στα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος να ψύχεται και επιστρέφοντας με την κυκλοφορία στο εσωτερικό του οργανισμού μας να αποτρέπει την αύξηση της θερμοκρασίας του. Θερμοϋποδοχείς του δέρματος: Ειδικά νευρικά σωμάτια που ανιχνεύουν τις μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Θερμοϋποδοχείς του δέρματος: Ειδικά νευρικά σωμάτια που ανιχνεύουν τις μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος

Διαταραχή της ομοιόστασης Προκαλεί την εκδήλωση διαφόρων ασθενειών Η αδυναμία της αποκατάστασης της ομοιόστασης μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη βλάβη του οργανισμού, ακόμη και στο θάνατο Αιτίες της διαταραχής της ομοιόστασης Παθογόνοι μικροοργανισμοί Ακραίες μεταβολές περιβαλλοντικών συνθηκών (θερμοκρασία, ακτινοβολίες, διαθεσιμότητα οξυγόνου) Τρόπος ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ κτλ.)