ΓΑΛΑΞΙΕΣ - ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΧΑΡΗΣ ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Συστήματα αστέρων: σμήνη- γαλαξίες: Συστήματα αστέρων: σμήνη- γαλαξίες: ομοιότητες και διαφορέςομοιότητες.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ
Advertisements

Γένεση, εξέλιξη και μέλλον του Σύμπαντος
Ενδεικτικές Ασκήσεις Αστρονομίας
Κύκνος Χ-1, η πρώτη μαύρη τρύπα
Μάθημα 1 ο. Dark matter στην ομάδα γαλαξιών Abell 1689 Τηλεσκόπιο Hubble Ύλη μεταξύ ομάδων γαλαξιών που συνδέονται μεταξύ τους με την δύναμη της βαρύτητας.
Big Bang του Simon Singh
Επιταχυνόμενη Διαστολή του Σύμπαντος:
Μαθηματικά & Λογοτεχνία
Με τα μάτια του Hubble.
Γιάννης Σειραδάκης Τμήμα Φυσικής, ΑΠΘ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΟΚΟΣΜΟ
Γιάννης Σειραδάκης Τμήμα Φυσικής, ΑΠΘ
ΑΣΤΡΙΚΑ ΦΑΣΜΑΤΑ ΧΑΡΗΣ ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ.
ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ Δομή της διάλεξης Το Σύμπαν διαστέλλεται Η Μεγάλη Έκρηξη
SN 1987A Παρουσίαση Ερευνητικής Πρότασης. 1. Υπερκαινοφανείς Ορισμένοι αστέρες κατά το τέλος της ζωής τους (αφού κάψουν όλο το υδρογόνο που περιέχουν)
ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΣΗΜΠΑΝ.
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ ΑΣΤΕΡΩΝ
Οι πλανήτες είναι οι εξής:
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ ΑΠΛΑΝΩΝ
Γαλαξίες Μια εργασία στο πλαίσιο του Ομίλου Αστρονομίας από την μαθήτρια Μηλιάδου Αθανασία. Υπεύθυνος Καθηγητής: Ελευθέριος Τιάκας.
Φάσματα Διπλών Αστέρων
Ταξινόμηση κατά Hubble, Σμήνη Γαλαξιών, Σκοτεινή Ύλη
Σύμπαν Φαίδρα Τσολακίδη 19/11/2014. Ως σύμπαν εννοούμε το σύνολο των πραγμάτων που υπάρχουν. Σύμφωνα με την επιστήμη το σύμπαν αφορά το χωροχρονικό συνεχές,
Παρατήρηση φαινομένων στην Γη: Milky Way, Παλίρροια, Σέλας,
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ ΑΣΤΕΡΩΝ
Θέαμα από το τηλεσκόπιο Hubble
ΣΥΜΜΕΤΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ
Το Σύμπαν.
Παλλόμενοι Μεταβλητοί Αστέρες
Διημερίδα Αστροφυσικής
Εργαστήριο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Αστροφυσική»
EDWIN HUBBLE Α’ Μέρος Μαθηματικά και Λογοτεχνία 16 Μαρτίου 2012.
Σκοτεινή Ύλη.
Οι γαλαξίες τα τραγούδια παίρνουν κάτι απ’ τη ψυχή μας
Γαλαξίες.
Ελληνογερμανική Αγωγή Εξωπλανήτης είναι κάθε πλανήτης που περιστρέφεται γύρω από ένα άλλο άστρο, είναι δηλαδή κάθε πλανήτης που ανήκει σε κάποιο.
Οι μαύρες τρύπες είναι γιγαντιαία άστρα τα οποία κατά το τέλος της ζωής τους καταρρέουν στην ιδία τους τη μάζα με αποτέλεσμα να καμπυλώνουν άπειρα τον.
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΔΙΚΑΡΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ.
Βάλια Σκούρα Μελίνα Μερτζάνη
ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΩΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΓΑΝΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΕ 5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ.
Σύνοψη Διάλεξης 1 Το παράδοξο του Olber: Γιατί ο ουρανός είναι σκοτεινός; Γιατί δεν ζούμε σε ένα άπειρο Σύμπαν με άπειρη ηλικία. Η Κοσμολογική Αρχή Το.
ΑΣΤΕΡΙΑ.
ΤΟΞΟΤΗΣ Τοξότης είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο. Ο τοξότης συνδέετε με το μύθο του κενταύρου και σε άλλες πολλές περιοχές.
Διάλεξη 8 Κοσμολογικές Παράμετροι
Εισαγωγικά στοιχεία Ο Γαλαξίας μας. Ο γαλαξιακός δίσκος σε διαφορετικά μήκη κύματος.
Διάλεξη 13 Βαρυονική και Σκοτεινή Ύλη Βοηθητικό Υλικό: Liddle κεφ. 9.1.
Σύνοψη Διάλεξης 2 Η Διαστολή του Σύμπαντος υπακούει στο νόμο του Hubble Το Σύμπαν περιλαμβάνει ποικιλία γνωστών σωματίων. Η πυκνότητα ενέργειας Ακτινοβολία.
Στην Ανδρομέδα Arp 65 = NGC Έτη Φωτός SRGb 063 Group.
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΩΝΤΕΣ ΓΑΛΑΞΙΕΣ Αναστασιάδης Ιωάννης ΑΜ:
Διάλεξη 11 Απόσταση Φωτεινότητας Μετρώντας την επιταχυνόμενη διαστολή με μακρινούς υπερκαινοφανείς Βοηθητικό Υλικό: Liddle A.2.-A2.3.
«Πώς μπορώ να καλλιεργήσω την ελευθερία όταν υπόκειμαι σε εξαναγκασμό ;».
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της σπουδάστριας ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΣΟΥΣΩΝΗ
H καμπύλη περιστροφής του γαλαξία μας
Τι είναι; Τι περιλαμβάνει;
Οι γαλαξίες τα τραγούδια παίρνουν κάτι απ’ τη ψυχή μας
Θέαμα από το τηλεσκόπιο Hubble
Παρατηρήσεις Ουδέτερου Υδρογόνου
ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ!
11 Ο Γαλαξίας μας.
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Χριστιάνα Αρης.
Από τον Albert Einstein ως σήμερα.
Ας θαυμάσουμε το σύμπαν μαζί!!!. Το διάστημα όπως δεν το έχεις ξαναδεί!
Επιταχυνόμενη Διαστολή του Σύμπαντος:
Πως μετράμε το πόσο μακριά είναι τα ουράνια αντικείμενα
IMF vs SFR Πόσα μικρά και πόσα μεγάλα αστέρια γεννιούνται? Και πόσα μέσα σε ένα έτος?
Η κοσμική σκόνη.
Στοιχεία Γαλαξιακής Δυναμικής και Μορφολογίας γαλαξιών
Σκοτεινh yλη και Σκοτεινh Ενeργεια
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΓΑΛΑΞΙΕΣ - ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΧΑΡΗΣ ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Συστήματα αστέρων: σμήνη- γαλαξίες: Συστήματα αστέρων: σμήνη- γαλαξίες: ομοιότητες και διαφορέςομοιότητες και διαφορές Γαλαξίες: Γαλαξίες: ελλειπτικοίελλειπτικοί σπειροειδείςσπειροειδείς ανώμαλοιανώμαλοι Ο Γαλαξίας μας Ο Γαλαξίας μας

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Παρατηρήσεις νεφελωμάτων: τι αντικείμενα είναι, άραγε; Παρατηρήσεις νεφελωμάτων: τι αντικείμενα είναι, άραγε; Kant: είναι νησίδες-σύμπαντα! Kant: είναι νησίδες-σύμπαντα! Messier: κατάλογος νεφελωμάτων για βοήθεια των κυνηγών κομητών Messier: κατάλογος νεφελωμάτων για βοήθεια των κυνηγών κομητών Dreyer: IC catalogues I & II Dreyer: IC catalogues I & II New General Catalogue (NGC) New General Catalogue (NGC)

ΔΙΑΜΑΧΗ Curtis-Shapley Που βρίσκονται τα νεφελώματα: στον Γαλαξία μας ή έξω από αυτόν;  Shapley: Τεράστιος Γαλαξίας, μοναδικός στο Σύμπαν, περιέχει τα νεφελώματα  Curtis: Μικρός Γαλαξίας, δεν περιέχει τα νεφελώματα

Αποτέλεσμα της διαμάχης Νεφελώματα χωρίς μορφολογική συμμετρία και κοντά στο επίπεδο του Γαλαξία, με γραμμές HII, είναι σύννεφα αερίου και σκόνης και ανήκουν σε αυτόν Νεφελώματα χωρίς μορφολογική συμμετρία και κοντά στο επίπεδο του Γαλαξία, με γραμμές HII, είναι σύννεφα αερίου και σκόνης και ανήκουν σε αυτόν Νεφελώματα με μορφολογική συμμετρία και ισοτροπική κατανομή είναι σύνολα αστέρων και δεν ανήκουν στον Γαλαξία μας Νεφελώματα με μορφολογική συμμετρία και ισοτροπική κατανομή είναι σύνολα αστέρων και δεν ανήκουν στον Γαλαξία μας

Επιχειρήματα του Curtis Χαρακτηριστικά μορφολογικά συμμετρικών Χαρακτηριστικά μορφολογικά συμμετρικών Τεράστιες ταχύτητες απομάκρυνσης (από φασματοσκοπία), > της ταχύτητας διαφυγής Τεράστιες ταχύτητες απομάκρυνσης (από φασματοσκοπία), > της ταχύτητας διαφυγής Καινοφανείς εξαιρετικά αμυδροί (αδικαιολόγητο αν ήταν σε κοντινές αποστάσεις) Καινοφανείς εξαιρετικά αμυδροί (αδικαιολόγητο αν ήταν σε κοντινές αποστάσεις)

Επιβεβαίωση Hubble Ανακάλυψη κηφειδών στα νεφελώματα M31, M33 και NGC6822 Ανακάλυψη κηφειδών στα νεφελώματα M31, M33 και NGC6822 Από τον νόμο περιόδου-φωτεινότητας Από τον νόμο περιόδου-φωτεινότητας Απόλυτο μέγεθοςΑπόλυτο μέγεθος Από το απόλυτο και το φαινόμενο μέγεθος Από το απόλυτο και το φαινόμενο μέγεθος απόστασηαπόσταση

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΓΑΛΑΞΙΩΝ Σπειροειδείς: Sa, Sb, Sc Σπειροειδείς: Sa, Sb, Sc Ραβδωτοί σπειροειδείς: Sba, SBb, SBc Ραβδωτοί σπειροειδείς: Sba, SBb, SBc Γαλαξίες S0 - SB0 (σπάνιοι) Γαλαξίες S0 - SB0 (σπάνιοι) Ελλειπτικοί: E0, E1,..., E7 Ελλειπτικοί: E0, E1,..., E7 Ανώμαλοι: IrrI (λίγη σκόνη και αέριο)- IrrII (ζώνες σκόνης) Ανώμαλοι: IrrI (λίγη σκόνη και αέριο)- IrrII (ζώνες σκόνης)

ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΛΙΑΣ

ΣΦΑΙΡΩΤΟ ΣΜΗΝΟΣ Μ15

ΣΦΑΙΡΩΤΟ ΣΜΗΝΟΣ Μ80

ΓΑΛΑΞΙΑΣ Μ74

ΓΑΛΑΞΙΑΣ Μ66

ΓΑΛΑΞΙΑΣ Μ51

ΓΑΛΑΞΙΑΣ Μ33 - Ι

ΓΑΛΑΞΙΑΣ Μ33 - ΙΙ

ΓΑΛΑΞΙΑΣ Μ31 (ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ)

ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟΙ ΓΑΛΑΞΙΕΣ

ΓΑΛΑΞΙΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

ΓΑΛΑΞΙΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ - ΙΙΙ

ΔΙΑΠΑΣΩΝ ΤΟΥ HUBBLE

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ

ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΡΥΘΡΟ

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ HUBBLE