Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η κοσμική σκόνη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η κοσμική σκόνη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η κοσμική σκόνη

2 Τι είναι η κοσμική σκόνη
Πρόκειται για μικρούς κόκκους από πυρίτιο, άνθρακα, αλουμίνιο ή ακόμα και σίδηρο. Αποτελούνται από έναν πυρήνα, τον πάγο που αναπτύσσεται γύρω του και την επιφάνεια.

3 Πως σχηματίζονται οι κόκκοι
Οι κόκκοι σχηματίζονται στις ατμόσφαιρες των ερυθρών γιγάντων και εμπλουτίζουν τα νεφελώματα. Ουσιαστικά ενώνονται μόρια <μετάλλων> όπως άνθρακας ή πυρίτιο σε κόκκους μεγέθους κοντά στο 1 μικρόμετρο.

4 Μερικά χαρακτηριστικά των κόκκων
Για να διατηρηθεί ο πάγος σε έναν κόκκο σκόνης πρέπει αυτός να διατηρείται σε χαμηλή θερμοκρασία και να μην εκτεθεί σε ισχυρή ακτινοβολία. Το σχήμα των κόκκων είναι ασύμμετρο, και το μέγεθός τους κυμαίνεται. Αν έχουμε μικρότερους κόκκους σημαίνει ότι αυξάνεται η συνολική επιφάνειά τους για την δημιουργία πάγου.

5 Η χρησιμότητα της σκόνης
Οι κόκκοι σκόνης είναι ιδανικοί καταλύτες για τον σχηματισμό πολύπλοκων μορίων (οι συνθήκες ώστε να ενωθούν τα άτομα). Το πάγωμα στην επιφάνεια των κόκκων διατηρεί αυτά τα μόρια από την μια γενιά αστεριών στην επόμενη. Ακόμα και το πιο σύνηθες μόριο, το μοριακό υδρογόνο, δημιουργείται στους κόκκους σκόνης.

6 Η χημεία στους κόκκους Η λίστα με τα μόρια που ανιχνεύουμε στο σύμπαν είναι πολύ μεγάλη. Ανάμεσα σε αυτά και αρκετά οργανικά μόρια, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες κ.α.

7 Η μεγάλη προσφορά της σκόνης
Η σκόνη επιτρέπει την δημιουργία και συντήρηση αυτών των πολύπλοκων μορίων, βασικών συστατικών για την δημιουργία ζωής. Τα μόρια δεν επιβιώνουν απροστάτευτα στο εχθρικό μεσοαστρικό περιβάλλον, ιδίως κοντά σε νεαρά αστέρια.

8 Πάγωμα και ξεπάγωμα Ο πάγος δημιουργείται στις επιφάνειες των κόκκων. Διατηρείται στους κόκκους που είναι μακριά από το πρωτοαστέρι (περιοχή του πρωτοπλανητικού δίσκου που ονομάζουμε όριο του χιονιού). Όταν θερμανθεί ή δεχτεί ισχυρή ακτινοβολία ή κρουστικό κύμα ο πάγος <λειώνει>. Τότε απελευθερώνονται τα μόρια που τον αποτελούν.

9 Πως ανιχνεύουμε την σκόνη
Η κοσμική σκόνη απορροφάει το ορατό και υπεριώδες φως των άστρων και εκπέμπει στο υπέρυθρο. Έτσι οι περιοχές με σκόνη εμφανίζονται μαύρες στο ορατό. Και τα μικροκύματα μας προσφέρουν πολλές πληροφορίες για την σκόνη.

10 Τι μας δείχνει το υπέρυθρο
Μπορούμε να συμπεράνουμε την θερμοκρασία της σκόνης. Το μέγεθος των κόκκων. Την χημική αφθονία (γραμμές μορίων). Το πώς σχηματίζεται ένα αστέρι και οι πλανήτες του.

11 Τα μικροκύματα (ALMA) Το ALMA μελετάει όλες τις φάσεις δημιουργίας των πλανητών. Ξεχωρίζει τους πλανήτες από την αύξηση της λαμπρότητας και της θερμοκρασίας τους. Ανιχνεύει τους γιγάντιους πλανήτες από το <καθάρισμα> της τροχιάς τους. Το ALMA ανιχνεύει τους δίσκους σκόνης και θραυσμάτων (debris) γύρω από νεαρά πλανητικά συστήματα.

12 Οι νέοι πλανήτες του ALMA
Το ALMA ανίχνευσε την γέννηση πλανητών! Στον πρωτοπλανητικό δίσκο γύρω από το αστέρι MWC 758 δημιουργούνται συμπυκνώματα που σύντομα (τα επόμενα εκατομμύρια έτη) θα σχηματίσουν πλανήτες

13 Διάσημη σκόνη Το νεφέλωμα coal sack στον σταυρό του νότου είναι ένα διάσημο σκοτεινό νεφέλωμα. Η σκόνη μας κρύβει ότι βρίσκεται μέσα και πίσω από το νεφέλωμα, και ξεχωρίζει το κοκκίνισμα των αστεριών στα όρια του νεφελώματος. Σε εκατομμύρια χρόνια, όταν η αστρογέννηση εξελιχτεί στο νεφέλωμα, οι αστρικοί άνεμοι των νεαρών αστεριών θα σκορπίσουν την σκόνη και το αέριο, κάνοντάς το νεφέλωμα διαφανές.

14 Κοσμικό υπόβαθρο σκόνης
Υπάρχει ένα κοσμικό υπόβαθρο σκόνης. Η σκόνη βρίσκεται μέσα στο μεσοαστρικό αέριο σε τυπική αναλογία 1/100. Στο νεαρό σύμπαν η σκόνη ήταν λιγότερη. Η σκόνη συμβάλλει πολύ στην ερυθροποίηση, δηλαδή το φαινόμενο που κάνει τα αντικείμενα να φαίνονται πιο <κόκκινα> από ότι πραγματικά είναι.

15 Η πιο αρχαία σκόνη Η ανακάλυψη σκόνης στο νεαρό σύμπαν μας δείχνει την εποχή των πρώτων σουπερνόβα και γενικά το πότε τα πρώτα αστέρια φώτισαν το σύμπαν. Η σκόνη από την εποχή που το σύμπαν είχε ηλικία μόλις 600 εκ. έτη ανιχνεύτηκε στον γαλαξία A2744_YD4 με την χρήση βαρυτικού φακού από το ALMA.


Κατέβασμα ppt "Η κοσμική σκόνη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google