ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Χοληστερόλη Ροντίρη Στέλλα ΒΛ2.
Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Διατροφή και υγεία.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Χοληστερόλη.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Σχολικό έτος Α’ τετράμηνο Ναλμπαντίδου Ελένη.
Τι είναι χοληστερόλη; Λιπίδιο->παράγεται στον οργανισμό μας από το συκώτι. Αποτελεί δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Χρησιμοποιείται.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Ηλέκτρα Μαρία Ζέρβα.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο.
ΛΙΠΑΡΑ ΣΩΜΑΤΑ Εισαγωγή - Λιπαρά σώματα - Ρόλος τους στη διατροφή
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ : «ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ»
Χοληστερολη ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ένα καλό και κακό στεροειδές Κυριάκος Χατζηδάκης
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Κρέας,Ψάρι,Όσπρια.
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος.
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΔΙΑIΤΑ ΣΤΗ ΣΦΠΚ.
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
ΔΙΑΛΕΞΗ 9 Λιπίδια Βιταμίνες.
Χοληστερινη.
Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Ενότητα 5.1 Λίπη - Λάδια.
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
Αγωγή υγείας Μεσογειακή Διατροφή Ενότητα 3.8
Αγωγή υγείας Διατροφή Ενότητα 3.7
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
ΛΕΚΙΘΙΝΗ.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Λιπίδια. Βασικά λιπίδια αίματος Τα βασικά λιπίδια του αίματος είναι τα τριγλυκερίδια (tryglicerides) και η χοληστερόλη (cholesterol), τα οποία προέρχονται.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Διατροφή-Διαιτολογία Ενότητα 5: Λιπίδια, λιπαρά οξέα και λιποειδή Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ.
Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Ελαϊκό Οξύ CH 3 – (CH 2 ) 7 – CH = CH – (CH 2 ) 7 – COOH.
Λ ΙΠΗ Άντρη Τζιωνή 1. Λ ΙΠΗ Τα λιπίδια διαλύονται στο λίπος, όχι στο νερό Λίπη- στερεά σε θερμοκρασία δωματίου Έλαια- υγρά σε θερμοκρασία δωματίου 2.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Βιοχημεία Μεταβολισμός λιπαρών οξέων Dr. Αθ. Μανούρας
Λιπίδια Μείγμα τριγλυκεριδίων δηλ Ένα μόριο γλυκερίνης
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Διατροφή και Ασθένειες
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
ΛΙΠΙΔΙΑ.
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 18 Ιανουαρίου 2018
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά

Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα Ο οργανισμός συνθέτει όλα τα λιπαρά οξέα εκτός από δύο: Λινελαϊκό οξύ (ω-6) Α-λινολενικό οξύ (ω-3) Ονομάζονται απαραίτητα και πρέπει να τα παίρνει από τις τροφές. Κατερίνα Καρεκλά

Λινελαϊκο οξύ Α-Λινολενικό οξύ Κυριότερο της ομάδας ω-6 Βρίσκεται σε αφθονία στα φυτικά έλαια Α-Λινολενικό οξύ Κυριότερο της ομάδας ω-3 Βρίσκεται σε αφθονία στα λιπαρά ψάρια: πέστροφα, σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες, τόνος Κατερίνα Καρεκλά

Ρόλος απαραίτητων λιπαρών οξέων Συμμετέχουν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και της όρασης Απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος Βασικά συστατικά κυτταρικών μεμβρανών Τα ω-3 προστατεύουν τις αρτηρίες από αθηροσκλήρωση και μειώνουν τριγλυκερίδια και κακή χοληστερόλη Κατερίνα Καρεκλά

Τριγλυκερίδια Τα λιπαρά οξέα σπάνια βρίσκονται ελεύθερα στα τρόφιμα. Τρία λιπαρά οξέα + ένα μόριο γλυκερόλης Ο οργανισμός συνθέτει τα δικά του τριγλυκερίδια Ψηλά επίπεδα τρογλυκεριδίων στο αίμα συνδέονται με καρδιοπάθειες Φυσιολογικά επίπεδα: 150-160 mg/dl Κατερίνα Καρεκλά

Τριγλυκερίδιο Γλυκερόλη Λιπαρά οξέα Κατερίνα Καρεκλά

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που ο ίδιος ο οργανισμός την παράγει ανάλογα με τις ανάγκες του. Ο οργανισμός παράγει καθημερινά 400-1000mg/ημέρα. Μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης Δομικό στοιχείο της μεμβράνης των κυττάρων Πρόδρομη ουσία στερεοειδών ορμονών και βιταμίνης D Με τη δίαιτα 200-700 mg/ημέρα Συστάσεις: 350 mg/ημέρα Κατερίνα Καρεκλά

Τα περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν χοληστερόλη. Κυρίως όμως τη χοληστερόλη την παίρνει ο οργανισμός από τις τροφές ζωϊκής προέλευσης (κορεσμένα λίπη). Επίσης τροφές όπως ο κρόκος του αυγού, τα εντόσθια και άλλα οστρακοειδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης. Ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν χοληστερόλη, συμβάλλει στη της χοληστερόλης στο αίμα. Τα περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν χοληστερόλη. Κατερίνα Καρεκλά

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Κατερίνα Καρεκλά

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Η χοληστερόλη διακινείται στο αίμα «δεσμευμένη» με πρωτεΐνες. Το σύμπλεγμα πρωτεΐνης και χοληστερόλης ονομάζεται λιποπρωτεϊνη. ΦΩΣΦΟΛΙΠΙΔΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ Κατερίνα Καρεκλά

Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, LDL (Low Density Lipoprotein) Μεταφέρει τη χοληστερόλη από το συκώτι προς τους περιφερικούς ιστούς και τα κύτταρα του οργανισμού και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης. Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη (LDL) έχει συσχετιστεί με την απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών και γι’ αυτό έχει ονομαστεί «κακή». Κατερίνα Καρεκλά

Λιποπρωτεΐνη Ψηλής Πυκνότητας, HDL (High Density Lipoprotein) Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η εναπόθεση της χοληστερόλης στα τοιχώματα των αγγείων. Παράλληλα μειώνεται και ο κίνδυνος αθηρωμάτωσης και απόφραξης των αρτηριών. Για το λόγο αυτό η λιποπρωτεΐνη HDL είναι γνωστή ως «καλή» χοληστερόλη, γιατί απομακρύνει τη χοληστερόλη από τις αρτηρίες και έτσι εμποδίζει την απόφραξη τους. Κατερίνα Καρεκλά

Φυτοστερόλες Παράγωγα στερόλων από φυτικές πηγές Σύσταση παρόμοια με την χοληστερόλη Συναγωνίζονται στην απορρόφηση της χοληστερόλης  μειώνουν την ολική και την LDL χοληστερόλη Προϊόντα εμπλουτισμένα με φυτοστερόλες Κατερίνα Καρεκλά

Φωσφολιπίδια Ένα μόριο γλυκερόλης + δύο μόνο λιπαρά οξέα + φωσφορική ομάδα Δρουν ως γαλακτοματοποιήτες  διασπούν το λίπος σε μικρά σταγονίδια Διευκολύνεται η μεταφορά του λίπους Συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών Τα πιο γνωστά: οι λεκιθίνες Κατερίνα Καρεκλά

Υδρογονωμένα Λίπη Υδρογόνωση είναι μια χημική μέθοδος που μετατρέπει τα ρευστά λίπη σε στερεά. Άτομα υδρογόνου προστίθενται με ειδική επεξεργασία  διπλοί δεσμοί – απλοί Υδρογονωμένα προϊόντα: ημίρρευστα ή στερεά Μαργαρίνες προϊόν υδρογόνωσης Υδρογόνωση: αντί σε κορεσμένα γίνονται trans λιπαρά οξέα Κατερίνα Καρεκλά

ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΠΟ 300mg Κατερίνα Καρεκλά

Να μην ξεχνάμε ότι η κατανάλωση όλων των λιπών ΔΕΝ πρέπει να είναι απεριόριστη μια και ΟΛΑ περιέχουν ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΛΙΠΗ ΙΣΟΝ ΘΕΡΜΙΔΕΣ Τα λίπη είναι γεμάτα θερμίδες. Παρέχουν 9 θερμίδες περίπου ανά γραμμάριο έναντι 4 μόνο θερμίδων ανά γραμμάριο υδατανθράκων που τρώτε. Έτσι μπορείτε να τρώτε διπλάσια τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, απ’ ότι λιπαρή τροφή και πάλι να εξοικονομείτε θερμίδες. Κατερίνα Καρεκλά