ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Advertisements

Κοινωνιολογία Οι Βασικές Έννοιες Michael Hughes Carolyn J. Kroehler.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΛΙΚΙΑΣ
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Το παιδικό παιχνίδι Εισαγωγικά σχόλια και ερμηνευτικές υποθέσεις
Στο γυμνάσιο γίνονται πιλοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
NUR211-Ψυχολογία Τμήμα Νοσηλευτικής
Η εργαστηριακή διδασκαλία στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών
Φόβοι, ανασφάλειες και ψυχολογικά προβλήματα εφηβικής ηλικίας
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
5Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
ΕΦΗΒΕΙΑ,Η ΑΓΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑ Αρίφι Ιωάννα, α4/γ.
Alfred Adler ΑνθρΩπινη τυπολογΙα.
ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Λειτουργία και Δυναμική της ομάδας
«Οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις ανεπιθύμητες επιδράσεις της χρήσης ουσιών, λόγω του μεταβατικού χαρακτήρα και της ρευστότητας των συναισθημάτων.
Τα είδη δε μένουν σταθερά, αμετάβλητα, αλλά εξελίσσονται στη διάρκεια μεγάλων συνήθως χρονικών περιόδων. Η σύγχρονη ποικιλία ειδών, η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΙΙ
Δύσκολες Συμπεριφορές στο Σχολείο.
Ενήλικοι Εκπαιδευόμενοι Ειρήνη Τσικουράκη L3 Ενήλικοι Εκπαιδευόμενοι.
1.2. Ανάπτυξη του κοινωνικού εαυτού. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ
ΕΦΗΒΕΙΑ.
Η Ψυχοκοινωνική θεωρία του Eric Erikson
ΕΡΓΑΣΙΑ PROJECT Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ
Η Φυσική με Πειράματα Α΄ Γυμνασίου.
PIAGET AND Kohlberg ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
KOHLBERG ( )  Στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη θεωρία της γνωστικής ανάπτυξης Piaget για να εξηγήσει την ηθική ανάπτυξη  Η ηθική λογική (reasoning)
ΑΝΑΓΚΕΣ.
ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (3-5 χρ.).
Οι εκτιμήσεις των ενηλίκων αποτελούν τη βάση για την αυτοεκτίμηση των παιδιών της νηπιακής ηλικίας Το καλό και το κακό ορίζονται από τις συναισθηματικές.
David Warren: Η Αναζήτηση θεωρητικού πλαισίου για έρευνες που σχετίζονται με τα τυφλά παιδιά Βασίλης Αργυρόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ.
Ανάπτυξη Μια συνεχής, δυναμική διαδικασία. Σταδιακή απόκτηση δεξιοτήτων, οι οποίες επιτρέπουν τη μετάβαση από την εξάρτηση στην αυτονομία. Βιολογικές και.
Ερμηνείες της κοινωνικής ανισότητας στο σχολείο. Διαφορετικές ερμηνείες (θεωρίες) για τις αιτίες τους μηχανισμούς τον κοινωνικό ρόλο των εκπαιδευτικών.
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Ανάπτυξη της προσωπικότητας Ο κύκλος της ζωής Κομοτηνή 19/10/2011 Βορβολάκος Θεοφάνης Λέκτορας ΔΠΘ.
ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med, PhD.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ενότητα 3: Θεωρίες ανθρώπινης ανάπτυξης Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική.
Erick Erikson ( ) Αργυρούλα Καλαϊτζάκη Επικ. Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας.
ΑΞΙΕΣ, ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια της στάσης (attitude);
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Σειρά παραδόσεων Στέφανος Φ. Βασιλόπουλος Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Τηλ.:
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Τ.Ε.Ι. Αθήνας Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας « ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Διδάσκουσα: Δρ. Ειρήνη Κατσαμά.
Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ενότητα 6 : Θεωρίες για την ανθρώπινη ανάπτυξη: Κοινωνική Ανάπτυξη Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ενότητα 12 : Πρώτη Παιδική Ηλικία Κοινωνική & Συναισθηματική Ανάπτυξη Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης.
ΕΦΗΒΕΙΑ - Η ΑΓΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑ Γιώργος Δούλαλας ΠΕ04.01.
Τι είναι/ περιλαμβάνει ένα περιβάλλον μάθησης;
Μάθημα 1ο ΥΓΕΙΑ - ΑΣΘΕΝΕΙΑ
ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Έγκαιρη Παρέμβαση για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες ή Παράγοντες Κινδύνου
Η ανάπτυξη του παιδιού Καλαϊτζίδης Αγάπιος.
“Εφηβεία, διαπροσωπικές σχέσεις, συγκρούσεις και συνθέσεις.”
Βασικές θέσεις της πολιτισμικής-ιστορικής θεωρίας του Vygotsky ( )
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΗΜΕΡΑ
Εφηβεία Επιμέλεια: Πετράκου Ελένη.
– Η ταυτότητα του ρόλου του φύλου
Σε κάθε ψυχική διαταραχή υπάρχει κάποιο οργανικό υπόβαθρο; Ή οι ψυχικές ασθένειες οφείλονται σε ασυνείδητες ψυχολογικές διεργασίες;
Αναπτυξιακη ψυχολογια
H ψυχοκοινωνική θεωρία του Erik Erikson
Εργασία στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία
ΨΧ06 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 5 : ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Δρ. Πήλιος Σταύρου Κλινικός Ψυχολόγος
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Αναπτυξιακά επιτεύγματα
Δρ. Πήλιος Σταύρου Κλινικός Ψυχολόγος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Η θεωρία του Erik Erikson

Erik Erikson (1902 – 1994) Αμερικανός, γερμανικής καταγωγής, αρχικά ζωγράφος, στη συνέχεια ψυχαναλυτής, μαθητής του Freud. Επηρεάστηκε από τη θεωρία του Freud. Στη δική του θεωρία ενσωμάτωσε μερικές από τις υποθέσεις του Freud τις οποίες όμως και διεύρυνε και ανέλυσε λίγο διαφορετικά. Eνώ ο Freud έστρεψε την προσοχή του αποκλειστικά στην ανάπτυξη των παιδιών o Erikson ασχολήθηκε με όλο το φάσμα της ανάπτυξης του ανθρώπου: από τη γέννηση μέχρι την ωριμότητα.

Βασικοί άξονες της θεωρίας του Erikson Έδωσε μεγάλη σημασία στις κοινωνικές επιδράσεις. Θεωρούσε ότι αλληλεπιδρούν με τις βιολογικές διαδικασίες για την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Γι αυτό το λόγο η θεωρία του ονομάζεται ψυχοκοινωνική. Για τον Erikson το εγώ διαμορφώνει την προσωπικότητα. Γι αυτό το λόγο συχνά αποκαλείται ‘’ψυχολόγος του εγώ’’.

-Τα οκτώ ψυχοκοινωνικά στάδια -Οι κρίσεις -Τα οκτώ ψυχοκοινωνικά στάδια -Οι κρίσεις Ο Erikson ερμήνευσε τη διαδικασία της ανάπτυξης περιγράφοντας οκτώ ψυχοκοινωνικά στάδια. Κατά τη διάρκεια καθενός σταδίου συμβαίνει και μια διαφορετική σύγκρουση – κρίση μεταξύ δύο αντιτιθέμενων συναισθηματικών καταστάσεων π.χ πρωτοβουλία –ενοχή. Η ανάπτυξη συντελείται μέσα από τη λύση των κρίσεων στα διάφορα εξελικτικά στάδια.

Τα στάδια του Erikson που αφορούν στη νηπιακή ηλικία Στάδιο 2: μυϊκό – πρωκτικό ή αυτονομίας - αμφιβολίας (2 -3 χρόνων) Στάδιο 3: πρωτοβουλίας – ενοχής (4 – 5 χρόνων)

Μυικό- πρωκτικό στάδιο (αυτονομία ή αμφιβολία;) Βιολογικό στάδιο: έλεγχος των λειτουργιών της απέκκρισης (έλεγχος των σφιγκτήρων) Αναπτυξιακός Στόχος: έλεγχος των παρορμήσεων γενικά Κοινωνικές επιδράσεις και αποτελέσματα: αν τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναπτύξουν την ανεξαρτησία τους θα αναπτύξουν αίσθημα αυτονομίας. Αν υπερπροστατεύονται και καθοδηγούνται συνέχεια, θα αναπτύξουν αίσθημα αμφιβολίας για τις ικανότητες τους.

Στάδιο πρωτοβουλίας - ενοχής Βιολογικό στάδιο: το παιδί ανακαλύπτει τις γενετικές περιοχές του σώματος του Αναπτυξιακός στόχος: τάση για ανεξαρτησία και ανίχνευση των δυνατοτήτων του παιδιού Κοινωνικές επιδράσεις και αποτελέσματα: αν το παιδί έχει ευκαιρίες και βρει στήριξη στις προσπάθειες του για ανεξαρτησία θα αναπτύξει αίσθημα πρωτοβουλίας. Αν στο παιδί δεν δίνονται ευκαιρίες ή τιμωρείται όταν προσπαθεί να ξεπεράσει τα δεδομένα όρια τότε αναπτύσσει το συναίσθημα της ενοχής.

Ομοιότητες και διαφορές Με ποια από τα ψυχοσεξουαλικά στάδια του Freud ταυτίζονται χρονικά τα στάδια αυτονομίας-αμφιβολίας και πρωτοβουλίας-ενοχής; Ομοιότητες και διαφορές