Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας Μέρος 2ο

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ.
Advertisements

Ειδική Σχετικότητα και Εφαρμογές Τι δεν είναι Σχετικό στην Σχετικότητα
Συμμετρία & Σχετικότητα στον κόσμο μας Κατερίνα Ζαχαριάδου.
Κύκνος Χ-1, η πρώτη μαύρη τρύπα
Τα θεμέλια της επιστημονικής σκέψης και πρακτικής
Χαμιλτονιανός Φορμαλισμός της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας
Χώρος και χρόνος στα πλαίσια της ειδικής και γενικής θεωρίας της σχετικότητας Υπεύθυνος καθηγητής : Κ. Αναγνωστόπουλος Ντρέκης Κωνσταντίνος.
Αλέξανδρος Κατέρης, Φυσικός, ΜSc, PhD
Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας Μέρος 1ο
Tομέας Γεωδαισίας και Τοπογραφίας – ΤΑΤΜ - ΑΠΘ A. ΔερμάνηςΣυστήματα αναφοράς και χρόνου A. Δερμάνης Συστήματα αναφοράς και χρόνου Σ υ σ τ ή μ α τ α α ν.
Tομέας Γεωδαισίας και Τοπογραφίας – ΤΑΤΜ - ΑΠΘ A. ΔερμάνηςΣυστήματα αναφοράς και χρόνου A. Δερμάνης Συστήματα αναφοράς και χρόνου Σ υ σ τ ή μ α τ α α ν.
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟI LORENTZ
Κεφάλαιο 4: Δυναμική της Κίνησης
Tομέας Γεωδαισίας και Τοπογραφίας – ΤΑΤΜ - ΑΠΘ A. ΔερμάνηςΣυστήματα αναφοράς και χρόνου A. Δερμάνης Συστήματα αναφοράς και χρόνου Σ υ σ τ ή μ α τ α α ν.
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
Συστήματα Συντεταγμένων
Σύνθεση κινήσεων.
ΥΨΟΜΕΤΡΙΑ – ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΑ DATUM
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
Νέες Φυσικές Θεωρίες (τέλος 19ου – Αρχές 20ου Αιώνα)
Γιάννης Σταματίου Ακολουθίες και Σειρές
Σχετικιστική Δυναμική
Φύλλο εργασίας 1 Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή
ΣΥΜΜΕΤΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ
Ποια είναι η αιτία που προκαλεί τη μεταβολή της ταχύτητας των σωμάτων;
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
Οι μαύρες τρύπες είναι γιγαντιαία άστρα τα οποία κατά το τέλος της ζωής τους καταρρέουν στην ιδία τους τη μάζα με αποτέλεσμα να καμπυλώνουν άπειρα τον.
To φωτοηλεκτρικό φαινόμενο
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ  Γεννήθηκε στο Ουλμ (Ulm) της Γερμανίας. Σπούδασε στo ETH Ζυρίχης (Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης) στην Ελβετία όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία.
ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (Με όσο το δυνατόν απλά λόγια)
ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 8.3) 1 Mηχανική πετρωμάτων Στην εφαρμογή που παρουσιάζεται στην ενότητα αυτή, η γενική γνώση περιλαμβάνει.
Οι νόμοι του Newton (Νεύτωνα)
Tομέας Γεωδαισίας και Τοπογραφίας – ΤΑΤΜ - ΑΠΘ A. ΔερμάνηςΣυστήματα αναφοράς και χρόνου A. Δερμάνης Συστήματα αναφοράς και χρόνου Σ υ σ τ ή μ α τ α α ν.
 Τι είναι;  Γιατί η γνώση είναι καλύτερα να είναι οργανωμένη;  Ποια η οργάνωση στο μαθητή, στον εκπαιδευτικό, στα βιβλία;
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Κινήσεις στερεών σωμάτων
Fields medal Πότε θεσμοθετήθηκαν? Ποιο είναι το έπαθλο? Ποια τα κριτήρια? Διάσημοι μαθηματικοί που διακρίθηκαν με Fields Medal ή το αρνήθηκαν και άλλοι.
ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Η Συμβολή της Επίλυσης του Προβλήματος του Βραχυστόχρονου στη Γέννηση του Λογισμού των Μεταβολών Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Ολυμπία Ι. Ηλιοπούλου.
Περιεχόμενα Του Μαθήματος
ΑΝΤΟΧΗ ΠΛΟΙΟΥ ΙI Eνότητα: Λυγισμός πρισματικών φορέων
Η ευκλειδeια και οι μη ευκλειδειεσ γεωμετριεσ
Ενότητα Α3: Ομοιότητα και διαστατική ανάλυση
ΕΜΒΟΛΙΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Μερικές βασικές έννοιες διανυσματικού λογισμού.
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πέικου Μαρία Α.Ε.Μ:3867 Ο ΧΡΟΝΟΣ 1 2η Εργαστηριακή Άσκηση.
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 7: Η αρχή των δυνατών έργων. Η αρχή του D’ Alembert Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 5: Μη Αδρανειακά Συστήματα Αναφοράς Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ. Παράδοξο χαρακτηρίζεται κάθε φαινόμενο το οποίο φαίνεται ν’ αντιβαίνει τους κανόνες της κοινής λογικής, επειδή.
 Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ήταν φυσικός γερμανοεβραϊκής καταγωγής, ο οποίος έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Φυσικής. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας.
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 2 η Εργαστηριακή Άσκηση Διδάσκων: Γ. Παλαιγεωργίου ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΗ Α.Ε.Μ.: 3783.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ eclass: MED684
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ
Μαθηματικά προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
ΣΕΛΕΜΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ Α.Ε.Μ.: 3876
Ειδική θεωρία της σχετικότητας
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 8: ΟΙ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ LAGRANGE
Το πρόβλημα της μέτρησης Μέτρηση είναι η ένταξη αριθμών σε αντικείμενα σύμφωνα με oρισμένους κανόνες και υπό την βασική προϋπόθεση ότι υπάρχει ακριβής.
Η Αριστοτελική Φυσική Ο Αριστοτέλης για τα επίγεια σώματα υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο είδη κινήσεων : Οι φυσικές και οι βίαιες. Η φυσική κίνηση κάθε επίγειου.
Μαθηματικά προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ – ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ.
Οι νόμοι του Newton (Νεύτωνα)
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ – ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
Σύνθεση κινήσεων.
8 Σ υ σ τ ή μ α τ α α ν α φ ο ρ ά ς κ α ι χ ρ ό ν ο υ Συστήματα χρόνου.
ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΩΝ.
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας Μέρος 2ο Μετασχηματισμοί Lorentz

Στο προηγούμενο επεισόδιο…

Τι είναι σύστημα αναφοράς; Ο παρατηρητής μαζί με τους χάρακες και τα ρολόγια, που χρησιμοποιούνται για να μετρούν αποστάσεις και χρόνο, συντελούν αυτό που καλείται σύστημα αναφοράς. Αδρανειακό σύστημα αναφοράς είναι το σύστημα που ισχύει ο πρώτος νόμος του Newton.

Η αρχή της σχετικότητας του Galileo Οι θεμελιώδεις νόμοι της φυσικής είναι οι ίδιοι σε όλα τα αδρανειακά συστήματα αναφοράς.

Ο χρόνος και ο χώρος Απόλυτα μεγέθη Νευτώνειος χρόνος: “Absolute, true and mathematical time, of itself, and from its own nature flows equably without regard to anything external.” Νευτώνειος χώρος: “Absolute space, in its own nature, without regard to anything external, remains always similar and immovable.”

Μετασχηματισμοί του Galileo

Ένα πρόβλημα αναδύεται Η ταχύτητα του φωτός είναι ανεξάρτητη του μέσου που το εξέπεμψε. Η ταχύτητα του φωτός είναι η ίδια για όλους τους αδρανειακούς παρατηρητές, με μέτρο: c=299.792.458 m/s.

Μετασχηματισμοί Lorentz Είναι η σχετικιστική μορφή των γαλιλαϊκών μετασχηματισμών. Ήταν γνωστοί σε πολλούς φυσικούς από το 1887, ονομάστηκαν έτσι προς τιμήν του H. Lorentz, που πρώτος τους ανακάλυψε. Ο H. Poincaré το 1905 αναγνώρισε ότι οι μετασχηματισμοί έχουν τις ιδιότητες μιας μαθηματικής ομάδας.

Μετασχηματισμοί Lorentz Το ίδιο έτος, ο A. Einstein εξέδωσε τους μετασχηματισμούς υπό την αρχή της σχετικότητας και της σταθερότητας της ταχύτητας του φωτός, λαμβάνοντας ίδια αλγεβρικά αποτελέσματα με παλαιότερούς του, όμως δίνοντάς τους διαφορετική ερμηνεία.

Μετασχηματισμοί Lorentz

Μετασχηματισμοί ταχυτήτων Γαλιλαϊκός: Σχετικιστικός:

Μετασχηματισμοί ταχυτήτων

Σχετικιστική μηχανική Ο A. Einstein έχοντας οδηγηθεί στα προηγούμενα αποτελέσματα, έσπευσε να αποκαταστήσει έννοιες της φυσικής και να τις εισάγει σε ένα σχετικιστικό πλαίσιο.

Σχετικιστική μηχανική

Χώρος Minkowski Πρέπει να υπάρχει γεωμετρική ισοδυναμία μεταξύ των συστημάτων δύο αδρανειακών παρατηρητών και των αντίστοιχων μετρήσεών τους. Η σχέση που παρουσιάζει αναλλοιότητα είναι: