Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Αριστοτελική Φυσική Ο Αριστοτέλης για τα επίγεια σώματα υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο είδη κινήσεων : Οι φυσικές και οι βίαιες. Η φυσική κίνηση κάθε επίγειου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Αριστοτελική Φυσική Ο Αριστοτέλης για τα επίγεια σώματα υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο είδη κινήσεων : Οι φυσικές και οι βίαιες. Η φυσική κίνηση κάθε επίγειου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Αριστοτελική Φυσική Ο Αριστοτέλης για τα επίγεια σώματα υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο είδη κινήσεων : Οι φυσικές και οι βίαιες. Η φυσική κίνηση κάθε επίγειου σώματος καθοριζόταν από την αναλογία των τεσσάρων πρωταρχικών στοιχείων που το αποτελούσαν – η Γη , το Νερό , ο Αέρας και η Φωτιά (πχ. μια πέτρα που αφηνόταν στον αέρα, θα έσπευδε να κινηθεί προς τη Γη που ήταν η φυσική της θέση) . Η ακινησία ήταν η φυσική θέση των σωμάτων Κάθε κίνηση που παραβίαζε τη φυσική τάση των σωμάτων να κινούνται προς τη φυσική τους θέση εθεωρείτο βίαιαη και είχε ανάγκη από μια κινητήρια δύναμη. Η φύση απεχθάνεται το κενό. Για τα ουράνια σώματα, ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι όλα αποτελούνταν από ένα πέμπτο στοιχείο – την Πεμπτουσία . Για αυτά, η φυσική κίνηση ήταν μία αδιάκοπη κίνηση σε κυκλικές τροχιές γύρω από το κέντρο του Σύμπαντος που ήταν και το κέντρο της Γης.

2 Ο Γαλιλαίος Μέχρι την εποχή του Γαλιλαίου, η άποψη που
επικρατούσε ήταν ότι για να μπορεί να κινείται ένα αντικείμενο έχει την ανάγκη μιας δύναμης, διαφορετικά θα θελήσει να επιστρέψει στη φυσική του κατάσταση που είναι η ακινησία. Ο Γαλιλαίος είδε κάτι που κανείς δε του έδινε σημασία: ότι ζούμε σε ένα κόσμο γεμάτο τριβές και αντιστάσεις. Σκέφτηκε ότι αν δώσουμε ώθηση σε ένα σώμα και καταφέρουμε να εξαφανίσουμε τις τριβές, το σώμα δε θα σταματήσει ποτέ ! Μία κίνηση που συνεχιζόταν επ΄άπειρο -και χωρίς καμιά αιτία- ήταν κάτι εξωφρενικό για την εποχή ! Αυτό που φαντάστηκε ο Γαλιλαίος και το διατύπωσε με ακρίβεια ο Νεύτωνας ήταν ότι η κίνηση είναι μια εξίσου φυσική κατάσταση όσο και η ακινησία

3 Ο Νεύτωνας Ο Newton υποστήριξε ότι αν ένα σώμα δεν δεχόταν
δυνάμεις , θα συνέχιζε να έκανε ότι έκανε πριν: ή θα παρέμενε ακίνητο ή θα συνέχιζε με την ίδια ταχύτητα . Όλα τα σώματα εκδηλώνουν τη τάση –όχι μόνο να παραμένουν ακίνητα αλλά- να διατηρούν την κινητική τους κατάσταση. Η τάση αυτή ονομάζεται αδράνεια. “Κάθε σώμα διατηρεί την κατάσταση ακινησίας ή ευθύγραμμης ομαλής κίνησης εφόσον δεν ασκείται σε αυτό δύναμη”. Τι συμβαίνει όμως αν στο σώμα ενεργούν δυνάμεις ; Σε αυτήν την περίπτωση , το σώμα θα παρουσιάσει επιτάχυνση, η ταχύτητά του θα μεταβάλλεται συνεχώς. Πώς όμως η επιτάχυνση συνδέεται με τη δύναμη και τι έγινε η αδράνεια του σώματος ; Τώρα η αδράνεια εμφανίζεται σαν αντίσταση στη μεταβολή της ταχύτητας. Και όχι μόνο αυτό. Αποκτά ποσοτικό περιεχόμενο. Το μέγεθος που χρησιμοποιούμε για να κατατάξουμε τις αδράνειες των σωμάτων λέγεται μάζα.


Κατέβασμα ppt "Η Αριστοτελική Φυσική Ο Αριστοτέλης για τα επίγεια σώματα υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο είδη κινήσεων : Οι φυσικές και οι βίαιες. Η φυσική κίνηση κάθε επίγειου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google