ΥΛΙΚΑ: ½ Kg κιμά μοσχαρίσιο 1 και ½ Kg μελιτζάνες 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 2 τομάτες αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες 1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο 1 κ.γ. ζάχαρη ½ ποτήρι κρασιού άσπρο κρασί ΜΠΕΣΑΜΕΛ: 4 κ.σ. βούτυρο 6 κ.σ. αλεύρι περίπου 1 lit. γάλα περίπου 1 ποτήρι κρασιού νερό αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο 2 αυγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε σουρωτήρι για να στραγγίσουν, αρκετή ώρα. Τις τηγανίζουμε και τις τοποθετούμε σε ταψί. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι και προσθέτουμε τον κιμά. Σβήνουμε με άσπρο κρασί. Κατόπιν ρίχνουμε την τομάτα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, ζάχαρη και λίγο νερό και το αφήνουμε να ψηθεί. Όταν ψηθεί τον απλώνουμε στις μελιτζάνες. Τοποθετούμε πάνω από τον κιμά άλλη μία στρώση μελιτζάνες. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει (όχι να βράσει) ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το γάλα σταδιακά καθώς και το νερό και ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο. Κατεβάζουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και την αφήνουμε περίπου 5 λεπτά να κρυώσει. Ρίχνουμε μέσα τα δύο αυγά και ανακατεύουμε. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη. Περιχύνω τις μελιτζάνες. Αν θέλουμε την πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200° C και ψήνουμε το μουσακά για 45 λεπτά.
MATERIALS: ½ Kg minced beef 1 & ½ Kg eggplants 3 onions, finely chopped 2 tomatoes, peeled and pureed 1 handful chopped parsley salt, pepper, olive oil 1 tsp sugar ½ cup white wine BECHAMEL: 4 tbsp butter 6 tbsp flour about 1 lit. milk Wine about 1 cup of water salt, pepper, nutmeg 2 eggs
EXECUTION: Peel the eggplants and cut them into slices. We salt them and put them in a colander to drain, for a long time. Fry and place them in baking dish. Saute the onion in oil and add the minced meat. Pour with white wine. Then add the tomatoes. We add salt, pepper, parsley, sugar, some water and we cook it. When it`s cooked, spread it above the eggplants. Place another layer of eggplants above the mince. Heat the butter and when melted (not boiled) add the flour and stir. Pour the milk and the water gradually and stir continuously to not clot. Add salt, pepper and nutmeg. Remove the bechamel from the heat and let it about 5 minutes to cool. Pour in the two eggs and stir. The bechamel is ready. Drizzle the eggplant. If you want you can sprinkle with grated cheese. Heat the oven to 200 ° C and bake the mousakas for 45 minutes.