ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ Παρουσίαση: Τάσος Αετόπουλος
ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΣΩΤΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓIΕΙΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
O Ιπποκράτης είχε πει το 400 π. Χ
ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠO ΤΑ ΙΔΙΑ ΥΛΙΚΑ Πρωτεΐνες, Υδατάνθρακες Λιπίδια Βιταμίνες Ανόργανα Συστατικά Νερό
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Πρωτεΐνες ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Πρωτεΐνες Αποτελούν τα υλικά κατασκευής. Δημιουργούν, επισκευάζουν και διατηρούν τους ιστούς στο σώμα μας
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Υδατάνθρακες ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Υδατάνθρακες Κύριος σκοπός τους είναι να δίνουν στο σώμα μας ενέργεια, «καύσιμα» για κάθε λειτουργία του.
Βιταμίνες ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Βιταμίνες Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες αλλά η λήψη τους μέσω των τροφών είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες του οργανισμού.
Λιπίδια ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Λιπίδια Τα λίπη είναι απαραίτητα στο σώμα μας γιατί βοηθάνε στη κατασκευή των κυττάρων, στη μεταφορά βιταμινών, στο να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία μας κτλ, αλλά δεν πρέπει να ξεπερνάνε το 30% από τις συνολικές θερμίδες
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Μέταλλα ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Μέταλλα Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι ανόργανα στοιχεία, πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας καθώς ο ρόλος τους είναι πολλαπλός
Νερό: Ονομάζεται πολλές φορές "ξεχασμένο" συστατικό. Το 65% του σώματος μας αποτελείται από νερό. Χρησιμεύει στη μεταφορά άλλων συστατικών, απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρά, δηλαδή νερό, χυμούς κ.λ.π.
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δημητριακά Ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες.
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Γαλακτοκομικά προϊόντα
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Φρούτα - Λαχανικά
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ λίπη, τα έλαια και τα γλυκά
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Κρέας, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, όσπρια και ξηροί καρποί
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Νερό
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
1. Ξεκινάμε τη μέρα μας πάντα τρώγοντας ένα καλό πρωινό, κατά προτίμηση γάλα με δημητριακά.
2. Πίνουμε τουλάχιστο δύο ποτήρια γάλα την ημέρα. 2. Πίνουμε τουλάχιστο δύο ποτήρια γάλα την ημέρα.
3. Τρώμε καθημερινά δύο φρούτα.
4. Τρώμε όσπρια τουλάχιστο μία φορά την εβδομάδα. 4. Τρώμε όσπρια τουλάχιστο μία φορά την εβδομάδα.
5. Τρώμε πολλά λαχανικά και μαγειρεμένα και ωμά. 5. Τρώμε πολλά λαχανικά και μαγειρεμένα και ωμά.
6. Τρώμε λιγότερο κρέας και περισσότερα ψάρια. 6. Τρώμε λιγότερο κρέας και περισσότερα ψάρια.
7. Προσπαθούμε να μειώσουμε τη ζάχαρη και το αλάτι 7. Προσπαθούμε να μειώσουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Αντί για αυτό χρησιμοποιούμε μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό κ.ά.).
8. Πίνουμε τουλάχιστον έξι ποτήρια νερό την ημέρα. 8. Πίνουμε τουλάχιστον έξι ποτήρια νερό την ημέρα.
9.Αποφεύγουμε τα διάφορα σνακ και τα φαστ φουντ. 9.Αποφεύγουμε τα διάφορα σνακ και τα φαστ φουντ.
10. Προτιμούμε να πίνουμε φρέσκους χυμούς ή χυμούς χωρίς ανθρακικό. 10. Προτιμούμε να πίνουμε φρέσκους χυμούς ή χυμούς χωρίς ανθρακικό.
11.ΣΥΝΔΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ . Εδώ και αρκετές δεκαετίες γίνεται λόγος για την περίφημη Μεσογειακή Διατροφή και την υπεροχή της σε σχέση με άλλες διατροφικές συνήθειες. Είναι ξακουστή για τις ευεγερτικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου, είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου και γενικά χαρίζει μακροζωία όπως έδειξαν μακροχρόνιες έρευνες.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Φαγητά από την αρχαία εποχή Φαγητά από την αρχαία εποχή Όσο και αν μας φανεί περίεργο οι Έλληνες της Ομηρικής Εποχής στήριζαν την διατροφή τους κυρίως στο κρέαςΤα κρέατα τα έτρωγαν ψητά στη θράκα. Ψωμιά έφτιαχναν από σιτάρι και κριθάρι και μάλιστα συνήθιζαν να έχουν ποικιλία ψωμιών τα οποία ήταν σαν τις σημερινές πίτες. Καλλιεργούσαν επίσης βίκο, τριφύλλι και κάπαρη. Είχαν ανεπτυγμένη τυροκομία, έπιναν γάλα, έφτιαχναν τυρόγαλο και τυριά. Το κρασί ήταν απαραίτητο συνοδευτικό των γευμάτων.
Στην Οδύσσεια γίνεται αναφορά για: ξανθό κρασί, κόκκινο νεχτάρι, μαύρο κρασί και μαύρο γλυκόπιοτο κρασί. Το κρασί τους το έπιναν νερωμένο και πριν το βάλουν στο στόμα έσταζαν μερικές σταγόνες στο δάπεδο προσφορά στους θεούς. Υπήρχε βέβαια και το ελαιόλαδο, αλλά τότε είχε κυρίως άλλη χρήση... άλειφαν με αυτό τα κορμιά τους μετά το μπάνιο! Δεν περιφρονούσαν φυσικά και τα φρούτα.
Να μερικά μενού που μας έρχονται από εκείνα τα χρόνια: Ορεκτικά: Ρεβύθια με πατζάρια και σκόρδο Μαύρες τσακιστές ελιές με τυρί Σαλάτες: Θαλασσαία Σπανάκι, κρεμμύδι φρέσκο, κάππαρη, πλοκάμι χταποδιού με γαρίδες, μύδια και καλαμάρια Κυκλωπαία Ρόκα με κατσικίσιο ξυστό τυρί, ελαιόλαδο και ξύδι Πρασσαία Λάχανο, ρόκα, σέλινο, σπαράγγια, αυγά με κουκουνάρι, καρύδια, βολβούς, σταφίδες και ρόδια Κύρια πιάτα: Πανσέτα χοιρινού με γλυκόξινη σάλτσα από μέλι, θυμάρι, ξύδι & σκορδαλιά ρεβιθιών Γεμιστές φέτες χοιρινού φιλέτου με δαμάσκηνα με σκούρο ζωμό, συνοδευόμενες με αγκινάρες και πουρέ αρακά. Γαρίδες με Ξύδι και μέλι συνοδευόμενες με κολοκύθια και κουνουπίδι Γλυκίσματα: Ποικιλία ξηρών καρπών (δαμάσκηνα, ξερά σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, χουρμάδες, φυστίκια με μέλι αττικό-με ή χωρίς γιαούρτι). Κόκκωρα - ξερά σύκα με καρύδια και μέλι. Κομματάκια μήλου και ρόδια με γιαούρτι και μέλι.
Στα Βυζαντινά χρόνια Τα κυριότερα είδη διατροφής ήταν το ψωμί, το λάδι, οι ελιές και το τυρί Η φθηνότερη και πιο διαδεδομένη τροφή για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ήταν τα λαχανικά και τα όσπρια. Με δεδομένες δε τις μεγάλες περιόδους νηστείας που προβλέπει η Εκκλησία, και τις οποίες φαίνεται ότι τηρούσαν με αρκετή ευλάβεια οι Βυζαντινοί, οι τροφές αυτές καταναλώνονταν για μακρύ χρονικό διάστημα από το σύνολο του πληθυσμού. Δεν είναι πάντα εύκολο να ταυτίσουμε τα διάφορα είδη λαχανικών που αναφέρουν οι πηγές. Μεγάλη κατανάλωση είχαν τα λάχανα, τα πράσα, τα κρεμμύδια, τα τεύτλα, τα μαρούλια, τα ραδίκια, το καρότο, ο αρακάς, η ρόκα. Αγνωστες φυσικά ήταν οι πατάτες και οι ντομάτες, που έφτασαν στην Ευρώπη πολύ αργότερα. Από τα όσπρια συναντάμε τα φασόλια, τις φακές, τα ρεβίθια, τα κουκιά, τα λούπινα. …Και το απαραίτητο ιώδιο από τη θάλασσα Tο κρέας, είδος πολυτελείας
Στα Βυζαντινά χρόνια Για επιδόρπιο τι έχει; Βασικό συμπλήρωμα της διατροφής ήταν τα φρούτα (μήλα, αχλάδια, σύκα ξερά και φρέσκα, κεράσια, σταφύλια, πεπόνια κ.ά.), καθώς και οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια). Τέλος, ως επιδόρπια (επίδειπνα ή δούλκια) είχαν διάφορα γλυκίσματα. Κύριο γλυκαντικό μέσο ήταν το μέλι.
Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Στην Ευρώπη τουλάχιστον 6 εκατ. άτομα υποφέρουν από παχυσαρκία. Η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση Πανευρωπαϊκά με ποσοστό 78,6% στους άνδρες και 74% στις γυναίκες. Το αντίστοιχο ποσοστό στα παιδιά ηλικίας 7-12 χρ. είναι 8,5% και 12-16 χρ. φτάνει μέχρι 30%. Τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη, και μάλιστα, κατέχουν την 2η θέση, στην παγκόσμια κατάταξη, αμέσως μετά τους ανήλικους Αμερικανούς.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΓΕΝΙΚΑ Πρόληψη. Η πιο ενδεδειγμένη ενέργειά είναι να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό σύμβουλο διατροφής. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εφαρμόσετε στο παιδί σας μια δίαιτα αδυνατίσματος που απευθύνεται σε ενήλικες. Προσοχή όταν η ανάπτυξη σε βάρος δεν ακολουθείται από ανάπτυξη σε ύψος. Υιοθέτηση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς και σωματικής δραστηριότητας σε τακτική βάση. Τακτικός έλεγχος σωματικού βάρους. Είναι προτιμότερη και πιο αποτελεσματική η αλλαγή των συνηθειών ολόκληρης της οικογένειας (διατροφής και άσκησης), από ότι μόνο του παιδιού.