Η Διατροφή μας στη λαϊκή μας Παράδοση Παροιμίες και αινίγματα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟικοΚοινωνία Η Συμβολή στην Ανάδειξη & Διατήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς των Τσιγγάνων: δράσεις νέων για νέους Ηλεκτρονική Εφημερίδα Φύλλο 3 ο.
Advertisements

Κόλλιας Αναστάσιος – Μπελίτσου Νατάσσα
Μη μας από-ρίπτετε…. Επαναχρησιμοποιήστε μας!!!
ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ.
ΟικοΚοινωνία Η Συμβολή στην Ανάδειξη & Διατήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς των Τσιγγάνων: δράσεις νέων για νέους Ηλεκτρονική Εφημερίδα Φύλλο 4 ο.
1o Δημοτικό Σχολείο Νέας Αλικαρνασσού
AΤΛΑΣ Λαογραφίας Εκπαιδευτικό παιγνίδι  Κύριος στόχος της εφαρμογής είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με τον θησαυρό της Λαϊκής Παράδοσης.  Η εκπαιδευτική.
ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ: ΟΒΒΑΔΙΑ ΑΙΜΙΛΙΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ ΕΛΕΝΑ ΒΟΛΟΣ
Το μάθημα της Πληροφορικής Η πραγματικότητα σήμερα!!! ΗΥ-302:Διδακτική της Πληροφορικής Επιμέλεια-Παρουσίαση Γεωργία Αδαμοπούλου Εύα Νοικοκυράκη.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΗΝΟΤΙΤΑ ΤΗΣ ΤΑΕΙΣΟ
 Ερώτημα – Προβληματισμός: Περιέργεια- Πρόκληση-Εξερεύνηση  Χρόνος για ποιοτική εργασία μαθητών  Συζήτηση τρόπων εργασίας -σκέψης μαθητών Παρέμβαση.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Φυσική Άσκηση & Υγεία»
ΑΣΤΡΑΔΕΝΗ Ας δούμε πού βρίσκεται η Σύμη, το νησί από το οποίο κατάγεται η Αστραδενή. Θεσσαλονίκη Σύμη.
ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΝΑ ‘ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΔΑΣΚΑΛΕ!»
ΣΚΙΑΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ.
Έλενα Λεβιδιώτη Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα ειδώματα του πανηγυριού» Σχ. έτος
Παιδικοσ αλφαβητισμοσ: προσεγγισεισ και προοπτικεσ
Από την Στ‘2 την Μαρία τον Μηνά και τον Γιώργο
ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ TMHMA ΣΤ2
Δημοτικό Σχολείο Πέγειας
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ,
Φυλλο του Καθηγητη. Teacher’s Age Ποιο ειναι το αντικειμενο διδασκαλιας σας?
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η ελιά στον τόπο μας»
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΑΡΥΑΣ Β’ τάξη Σχ
ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ TMHMA ΣΤ2
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
Η Γ2 τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέων Μουδανιών παρουσιάζει το πρόγραμμα: «Όταν η μυθολογία ζωντανεύει…». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε το1ο τρίμηνο.
Η ζωή στα χρόνια της μητέρας μου!!!!!!!
ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ TMHMA ΣΤ2
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «…Ελιά και Λάδι ……»
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κοινωνικές και Οικονομικές Διαστάσεις της Διατροφής των παιδιών στο Σχολείο Στ’ Τάξη του 7 ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας.
ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ PROJECT ΤΜΉΜΑ Α2 ΣΔΕ Καρδίτσας – Παράρτημα Σοφάδων 2014 – 2015.
Το νερό 36ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Σχ. Έτος: Τάξεις: Δ1–Δ2
Πολιτιστικό Πρόγραμμα
Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ Πολιτιστικό πρόγραμμα των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του12 ου δημοτικού σχολείου Πατρών. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μπεντενίτη Ειρήνη.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Μια τάξη να μας χωρά …»
Καστανεωνασ-λιβαδι Θεσσαλονικησ
Στέκομαι, περπατώ…φρενάρω
ΧΟΡΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ
Γνωριμία με το βιβλίο της… Γ’ ΤΑΞΗΣ. Αυτή τη σχολική χρονιά θα γνωρίσετε σύγχρονα ρεύματα μουσικής δημιουργίας από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο μουσικό.
Το «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» για μαθητές Δημοτικού Σχολείου Σκοπός των ενοτήτων του προγράμματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου είναι: -Η.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γιώργος Σούλτης.
Εκδήλωση για την 1 η Απριλίου 1955 Τα παιδιά της Β’2 παρουσίασαν ένα όμορφο πρόγραμμα με θεατρικά, τραγούδια και ποιήματα. Τα παιδιά της Α’ τάξης τραγούδησαν.
ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΤΡΑΓΟΎΔΙ Το ελληνικό δημοτικό τραγούδι ως λογοτεχνικό είδος αντλεί το υλικό του από την προφορική λογοτεχνική παράδοση, δηλαδή αυτήν που αναπτύσσεται.
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
Στόχος Υπουργείου Παιδείας για τον Πολιτισμό
ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ –ΖΩ-ΥΠΑΡΧΩ
3ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Αγίου Μάρκου Δ΄ τάξη Σχ. Έτος:
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ Θ.Α.
ΣΧΟΛΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΠΑΡΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ.
Εισήγηση Δρ. Δ. Δαποντας.
Η καθημερινή μέρα μιας γυναίκας και ενός άντρα
Νεοελληνικός Πολιτισμός
Το Σχολείο μου.
Περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια του χωριού μου…
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
SILK 40 ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου ΤΑΞΗ Α’.
Παρακαλούμε μην κάνετε ΚΛΙΚ, εκτός αν σας ζητηθεί.
«Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ Θ.Α.
Ένας αυτόχθονας λαός της Αφρικής
1 ο Νηπιαγωγείο Κάτω Αχαΐας
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο Κεφ. 12 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η Διατροφή μας στη λαϊκή μας Παράδοση Παροιμίες και αινίγματα Η Διατροφή στη Ζωή μας Η Διατροφή μας στη λαϊκή μας Παράδοση Παροιμίες και αινίγματα

Η Διατροφή στη Ζωή μας Παράδοση είναι όλα όσα μεταδόθηκαν από τους παλιότερους σε εμάς και τα συνεχίζουμε, όπως τα έθιμα, τα δημοτικά τραγούδια και οι χοροί, η λαϊκή τέχνη, οι μύθοι, οι θρύλοι, οι παροιμίες, τα αινίγματα, τα παραμύθια.

Η Διατροφή στη Ζωή μας Οι παροιμίες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων της Κρήτης. Εκφραζόντουσαν πάμπολλες φορές με παροιμίες αν ήθελαν να διδάξουν τους νεότερους , να συμβουλεύσουν , να επαινέσουν ή να σχολιάζουν.

Η Διατροφή στη Ζωή μας Η αρχαιοελληνική σοφία είχε επακριβώς καθορίσει την αξία που έχουν οι παροιμίες και τα αινίγματα. «Η ιδιοφυΐα, η εξυπνάδα και το πνεύμα ενός έθνους φανερώνονται στις παροιμίες του»

Η Διατροφή στη Ζωή μας Αίνιγμα : Η αναφορά των ιδιοτήτων και των γνωρισμάτων ενός αντικείμενου, χωρίς να αναφέρεται το ίδιο το αντικείμενο. Η περιγραφή είναι τέτοια, ώστε οδηγεί τον ακροατή ή τον αναγνώστη στην ανακάλυψη του αντικείμενου. Τα αινίγματα αποτελούν ιδιαίτερο κλάδο λαογραφίας στους περισσότερους λαούς.

Συνήθως καταλήγει στο ερώτημα "τι είναι;" Η Διατροφή στη ζωή μας Στη χώρα μας το αίνιγμα είναι καρπός της λαϊκής δημιουργίας και στοιχείο της φιλοσοφίας του λαού μας. Έτσι αίνιγμα μπορεί να είναι κάθε ερώτηση που διατυπώνεται συνήθως σε έμμετρο λόγο, μεταφορικά ή με παρομοιώσεις, με στόχο να διασκεδάσει και να ασκήσει τη σκέψη και τη φαντασία κατά την αποκρυπτογράφηση του κρυμμένου νοήματος. Συνήθως καταλήγει στο ερώτημα "τι είναι;"

Η Διατροφή στη ζωή μας Στην Κρήτη τις μεγάλες χειμωνιάτικες βεγγέρες ιδίως τα παλιά χρόνια οι παροιμίες και τα αινίγματα δίδανε και παίρνανε στην ψυχαγωγία του κουρασμένου από τις αγροτικές δουλειές πληθυσμού . Οι γεωργοί , οι αμπελουργοί, οι λιομαζώχτρες μαζί με τους γερόντηδες και τα παιδόγγονα τους μαζευόταν καθ’ αργά σε κάποιο συγγενικό σπίτι και ακόνιζαν το κουρασμένο μυαλό τους με αινίγματα ή διασκέδαζαν με παροιμίες. Όμορφες στιγμές, όμορφες ώρες, όμορφες μέρες, όμορφα χρόνια , μα που δυστυχώς με τα σημερινά μοντέρνα τηλεοπτικά μέσα έχουν σχεδόν εξαφανισθεί από τα περισσότερα χωριά της όμορφης Κρήτης μας.

Η Διατροφή στη Ζωή μας Το 1ο Τμήμα της Πέμπτης τάξης του 1ου Δημοτικού σχολείου Νέας Αλικαρνασσού στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης ζώνης δούλεψε ώστε να παρακολουθήσετε μια παρουσίαση για την διατροφή μέσα από τις παροιμίες και τα αινίγματα του λαού μας .

Η Διατροφή στη Ζωή μας Στις επόμενες διαφάνειες σας παρουσιάζουμε μερικές παροιμίες και αινίγματα που αναφέρονται στη διατροφή μας.