ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ ΓΕΡΟΘΑΝΑΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΙΔΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ Νόμοι.
Advertisements

Καταστάσεις των υλικών
Νόμοι αερίων.
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Εισαγωγή στη Μηχανική των Ρευστών
ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΟΥΝΟΙ.
ΧΗΜΕΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ.
TEST ΑΈΡΙΑ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Μεταβολές καταστάσεων της ύλης
Θερμοδυναμικό σύστημα – Μακροσκοπικές μεταβλητές
Θερμοδυναμική μελέτη μερικών αντιστρεπτών μεταβολών
ΜΕΤΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟΥ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ
Test PEYSTA.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Α΄ Λυκείου ΠΙΔΑΚΑΣ ΑΜΜΩΝΙΑΣ.
Θερμοδυναμικό σύστημα – Μακροσκοπικές μεταβλητές
Νόμοι αερίων.
1. Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας
6.1 ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
4.3 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Νόμοι αερίων.
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
6.2 ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ: ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Κων/νος Θέος, Χημεία Α΄Λυκείου 4 ο κεφάλαιο Ιδανικά αέρια Νόμοι των αερίων Καταστατική εξίσωση των αερίων.
Μεταφορά θερμότητας με ακτινοβολία.  Θερμότητα (Q) - Θερμοκρασία (θ) - Ακτινοβολία - Χρόνος (t)  Ο Στόχοι: Να δείχνεις πειραματικά ότι:  Το ποσό της.
Γ.Ζ.Καπελώνης ΕΚΦΕ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ Το «σενάριο» Αφού ολοκληρώσουμε τη διδασκαλία στο κεφάλαιο 3 οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν την εργαστηριακή άσκηση «Προσδιορισμός.
Νόμος Boyle π ί ε σ η (P) ό γ κ ο ς (V) Μικρός όγκος, Μεγάλη πίεση Μεγάλος όγκος, Μικρή πίεση (θερμοκρασία σταθερή)
ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ Υδροστατική είναι το κεφάλαιο της Υδραυλικής που μελετά τους νόμους που διέπουν τα ρευστά όταν βρίσκονται σε ηρεμία.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ-ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Ξαναγέμισε τη γυάλα! ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 1 Γιώτη Θεοδώρα Α.Μ.: Σερμπενιάδη Τριανταφυλλιά Α.Μ.: Υπεύθυνη μαθήματος κ.Ζαχαρούλα Σμυρναίου.
Μέτρηση Υγρασίας Αέρα Εξάτμισης. Υγρασία Αέρα Τρόποι περιγραφής υγρού περιεχομένου της Ατμόσφαιρας  1. Απόλυτη Υγρασία ( )  2. Τάση των υδρατμών (e)
Η μονάδα ατομικής μάζας (Μ.Α.Μ. ή a.m.u. atomic mass unit) είναι η μονάδα μέτρησης της μάζας των ατόμων και ισούται με το 1/12 της μάζας του πυρήνα του.
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1° Εργαστήριο. Μετεωρολογικός Κλωβός.
ΘΕΩΡΙΑ Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων P V = n R T.
Χημεία Β΄ Λυκείου ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Θετικής Κατεύθυνσης
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΦΥΣΙΚΗ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Κεφάλαιο 2 Πίεση – Απόλυτη Πίεση Φυσικές έννοιες & Κινητήριες Μηχανές
Διαχωρισμός μειγμάτων
Βάρος είναι η κατακόρυφη δύναμη με φορά προς τα κάτω που ασκεί η Γη σε κάθε σώμα. Γιατί όμως στις παρακάτω εικόνες, τα σώματα που εικονίζονται, δεν κινούνται.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
Κινητική θεωρία αερίων
ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε.
Μελέτη της αναπνοής Πατήστε ESC να σταματήσει η παρουσίαση.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Οι αντιστρεπτές μεταβολές
Κινητική θεωρία των αερίων
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Θερμόμετρα Αλλαγή Φάσης – Τήξη
Θέμα: Επιστήμη στο πιάτο
Οι καταστάσεις (ή φάσεις) της ύλης
Ιδιότητες λογαρίθμων Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Γιάννης Β. Ντελής Δάσκαλος – Φυσικός Συνεργάτης του Ε.Κ.Φ.Ε Καρδίτσας.
ΦΕ1: ΟΓΚΟΣ Για να προσδιορίσουμε τον όγκο ενός υγρού ή ενός στερεού με ακανόνιστο σχήμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ογκομετρικό δοχείο. Ο όγκος του.
Το φαινόμενο ΔΙΑΣΤΟΛΗ.
Δομή του μαθήματος Το σύστημα και το περιβάλλον του συστήματος
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
11/12/20171 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ.
Βάρος είναι η κατακόρυφη δύναμη με φορά προς τα κάτω που ασκεί η Γη σε κάθε σώμα. Γιατί όμως στις παρακάτω εικόνες, τα σώματα που εικονίζονται, δεν κινούνται.
Κινητική θεωρία των αερίων
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΝΟΜΩΝ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
Εισαγωγή στα αέρια. Τα σώματα σε αέρια κατάσταση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης.
Οι σημαντικότερες εναλλακτικές ιδέες
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ ΓΕΡΟΘΑΝΑΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

 Το απόλυτο μηδέν είναι μια από τις θεμελιώδης σταθερές στη φυσική.  Ο πειραματικός της προσδιορισμός έχει μεγάλη αξία στη διδασκαλία καθώς και στην κατανόηση της φυσικής.

 Πείραμα 1: Το απόλυτο μηδέν προσδιορίζεται με ισόχωρες διαδικασίες (σταθερός όγκος) σε κανονικό βάζο.  Πείραμα 2: Το απόλυτο μηδέν προσδιορίζεται με ισοβαρής διαδικασίες (σταθερή πίεση) με αέρα κλεισμένο μέσα σε μια φιάλη.

1.Προσδιορισμός του απόλυτου μηδενός με ισόχωρες διαδικασίες  Το απόλυτο μηδέν μπορεί να προσδιοριστεί από τη σχέση μεταξύ της πίεσης και της θερμοκρασίας P=f(T).  Ο όγκος διατηρείται σταθερός.  Η ισόχωρη διαδικασία μπορεί να παρουσιαστεί από τη σχέση P=P 0 (1+γT).

 Τα τρίγωνα ΜΝΑ και ABC είναι όμοια άρα: ΜΝ/ΑΝ=ΑΒ/CB και (Τ 1 -Τ 0 )/P 1 =(T 2 -T 1 )/(P 2 -P 1 ) επομένως Τ 0 =(P 2 T 1 -P 1 T 2 )/(P 2 -P 1 ).

Όργανα που χρησιμοποιούμε  Ένα βάζο με ένα μεταλλικό καπάκι βιδωμένο  Ένα νανόμετρο (μετρητής πίεσης) με δύο βαλβίδες  Ένα δοχείο νερού  Ένα θερμόμετρο  Ένα καυτό πιάτο

Πειραματική διαδικασία  Στο δοχείο με το νερό τοποθετούμε παγωμένους κύβους  Το βάζο είναι τελείως βουτηγμένο στο νερό  Η ελεύθερη εξοχή του νανομέτρου είναι ανοιχτή.  Περιμένουμε έως η θερμοκρασία του αέρα στο δοχείο να γίνει ίδια με τη θερμοκρασία του νερού

 Η εξοχή κλείνει και το σύστημα τώρα είναι απομονωμένο από την ατμόσφαιρα.  Στην περίπτωση αυτή υπάρχει σταθερή ποσότητα αέρα στο δοχείο με σταθερό όγκο V και κατώτερη αρχική θερμοκρασία T 1 σε πίεση P 1.  Tοποθετούμε τώρα το βάζο μέσα σε ένα δοχείο το οποίο βρίσκεται μέσα σε καυτό πιάτο και είναι γεμισμένο με βραστό νερό.

 Όταν ο αέρας μέσα στο βάζο φτάσει στη θερμοκρασία του βραστού νερού και ένδειξη του νανομέτρου είναι σταθερή σημειώνουμε την πίεση P 2 και τη θερμοκρασία T 2.  Πχ.Τ 1 =0.3 ο C,P 1 =1atm,T 2 =98 o C και P 2 =1.36atm άρα T 0 = o C.

2.Προσδιορισμός του απόλυτου μηδενός με ισοβαρής διαδικασίες.  Το απόλυτο μηδέν μπορεί να προσδιοριστεί με χρήση της σχέσης του όγκου του ιδανικού αερίου με τη θερμοκρασία V=f(T).  Για ισοβαρής διαδικασίες μπορούμε να γράψουμε V=V 0 (1+αt).

 Τα τρίγωνα ΜΝΑ και ABC είναι όμοια άρα θα ισχύει ΜΝ/ΑΝ=ΑΒ/CB από όπου προκύπτει ότι (Τ 1 -Τ 0 )/V 1 =(T 2 -T 1 )/(V 2 -V 1 ) άρα Τ 0 =(V 2 T 1 -V 1 T 2 )/(V 2 -V 1 ) αν θέσουμε ότι ΔV=V 2 -V 1 τότε ο τύπος γίνεται: Τ 0 =[V 2 T 1 -(V 2 - ΔV)T 2 ]/ΔV.

 Χρησιμοποιούμε μια σφαιρική γυάλινη φιάλη με όγκο περίπου 300cm 3, είναι κλεισμένη με πώμα που έχει ένα γυάλινο σωλήνα με μια κάνουλα μέσα του.

Πειραματική διαδικασία  Αρχικά η φιάλη είναι βυθισμένη μέσα σε ένα δοχείο με βραστό νερό πάνω σε μια σόμπα.  Η κάνουλα είναι αρχικά ανοιχτή.  Περιμένουμε δύο λεπτά για να φτάσει ο αέρας στη φιάλη στη θερμοκρασία βρασμού. Στη διαδικασία αυτή η πίεση αυξάνεται και μέρος του αέρα βγαίνει από τη φιάλη έως η πίεση γίνει ίδια με την ατμοσφαιρική.  Στη συνέχεια κλείνουμε την κάνουλα.  Μετράμε τη θερμοκρασία του βραστού νερού Τ 2 με θερμόμετρο υδραργύρου.

 Τώρα τοποθετούμε τη φιάλη με την κάνουλα προς τα κάτω.  Η κάνουλα είναι ανοιχτή κάτω απ’ το νερό και περιμένουμε για δύο λεπτά μέχρι ο αέρας στη φιάλη να κρυώσει και να φτάσει τη θερμοκρασία του νερού Τ 1.  Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας η πίεση του αέρα στη φιάλη ανεβαίνει και λίγο νερό πέφτει μέσα της. Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι η πίεση του αέρα μέσα στη φιάλη να γίνει ίδια με την ατμοσφαιρική πίεση.  Ο όγκος του αέρα ανεβαίνει σε V 1.

 Η κάνουλα κλείνει και μετράμε την Τ 1.  Βγάζουμε τη φιάλη από το νερό και την αποσυνδέουμε και χύνουμε το νερό μέσα σε δοχείο με μετρητή, κι έτσι μετράμε τον όγκο ΔV.  Τέλος μετράμε τον αρχικό όγκο V 2 της φιάλης. Για να το πετύχουμε αυτό την ανοίγουμε και τη γεμίζουμε με νερό και προσθέτουμε μια τάπα, με την κάνουλα ανοιχτή. Το περισσότερο νερό βγαίνει έξω. Η ποσότητα που παραμένει ισούται με τον αρχικό όγκο αέρα V 2

 Πχ.Τ 1 =0.5 ο C, T 2 =98.2 o C, V 2 =327cm 3, ΔV=86cm 3 και βρίσκουμε ότι Τ 0 = ο C.