Μικροβιολογία του πόσιμου νερού

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Advertisements

29/1/09 ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ Πώς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, την κοινότητα Παρουσίαση στον Τύπο Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2009.
H Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2012: Ασφάλεια νερού και τροφίμων
Το νερό ως πηγή νοσοκομειακών παθογόνων
Υδατογενείς λοιμώξεις σε νοσοκομεία
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
Της μαθήτριας: Αρμπούζη Γεωργίας Τάξη Α1 του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης
14. ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ» Χριστοπούλου.
Βιοτεχνολογία.
Ταξιδεύοντας στον κόσμο – Ενδημικά νοσήματα
Η επίδραση της εντατικής μεθόδου εκτροφής στην υγιεινή των παραγωγικών ζώων (αναφορικά με τα βακτηριακά νοσήματα)
Γεωργία Θεοφιλοπούλου Γεωργία Βασιλοπούλου Γεωργία Κανελλάκη.
Δείκτες ρύπανσης Καθ Αθηνά Μαυρίδου.
Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας
Συγγραφέας παρουσίασης: Λαβασίδου Κωνσταντίνα ΑΕΜ: 30551
Με θέμα την έλλειψη νερού στην Αφρική
Υγιεινή σφαγίου αναφορικά στα βακτηριακά παθογόνα
Εκπαίδευση προσωπικού και ασθενών για την πρόληψη των λοιμώξεων
Ερωτήματα για …πρόσθετη διερεύνηση:
Βιολογικός Καθαρισμός
ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 2 10/02/2015
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το βακτήριο Vibrio cholerae που προκαλεί την χολέρα
1.2 ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 1. Ποιοι Είναι;
ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΡΩΤΟΖΩΑ – ΜΥΚΗΤΕΣ - ΒΑΚΤΗΡΙΑ
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Ενότητα 1.1 Νερό.
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
 Οι ιοί που προκαλούν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα μεταλλάσσονται διαρκώς. Και κάθε αλλαγή στο εξωτερικό περιβάλλον-υγρασία, ξηρότητα, θερμοκρασία,
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Πρωτοζωα Α Μαυρίδου.
Αστικά λύματα Βιομηχανικά λύματα Λιπάσματα Αποικοδόμηση οργανισμών Ταχεία διάβρωση πετρωμάτων.
Γιάννης Αυγουστάκης Β1  Συχνό φαινόμενο των πόλεων, αλλά όχι μόνο. Η ρύπανση χωρίζεται σε φυσική και τεχνητή. Η φυσική προέρχεται από διάφορα φυσικά.
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΣΥΜΒΙΩΣΗ, ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 7: Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών). Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Έλεγχος λοιμωδών νοσημάτων. 2  Η ασθένεια που προκαλείται από τη μετάδοση μικροβιακού παράγοντα (ή τοξίνης) σε ένα ευπαθή ξενιστή.
Ταξιδεύετε με το αεροπλάνο από την Αθήνα στο Παρίσι για να παρακολουθήσετε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο Μικροβιολογίας Μισή ώρα μετά την απογείωση, οι αεροσυνοδοί.
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΩΝ Microch Α. Μπλουγουρά Υγιεινολόγος ΤΕ – Δ / νση Δημόσιας Υγείας Νομαρχιακή.
Σημασία του νερού  Χρειάζονται 35 cm 3 νερού ανά kg ανθρώπινου σώματος (~2lt) ημερησίως  Χωρίς νερό ο άνθρωπος δεν ζει πάνω από 6-7 ημέρες  Διαλύτης.
1 Η επίδραση της εντατικής μεθόδου εκτροφής στην υγιεινή των παραγωγικών ζώων Η επίδραση της εντατικής μεθόδου εκτροφής στην υγιεινή των παραγωγικών ζώων.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11 «ΤΟ ΝΕΡΟ»
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
Ο τέτανος είναι μια οξεία νόσος που προκαλείται από μια τοξίνη (δηλητήριο) η οποία παράγεται από το βακτήριο κλωστηρίδιο του τετάνου (Clostridium tetani)
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Καθαρισμός Νερού.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
Λύματα-Ρύπανση Νερού Ρύπανση του νερού είναι κάθε ουσία που εμποδίζει την κανονική χρήση του νερού. Λύματα είναι τα ακάθαρτα νερά και άλλα υλικά απόβλητα.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΤΑΠΗΤΟΚΑθΑΡΙΣΤΗΡΙΟΥ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Στοιχεία Υγιεινής Μάθημα 2
ΥΓΙΕΙΝΗ Δημήτρης Τσιργής.
Νερό Είναι ζωτικός πόρος για τη γεωργία, τη βιοτεχνία, τις µεταφορές και άλλες αµέτρητες ανθρώπινες δραστηριότητες. Από το συνολικό διαθέσιµο νερό στη.
Τέτανος.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΝΕΡΟΥ
Κολυμβητικές δεξαμενές Athena Mavridou Prof Emeritus Technological Educational Institute Athens, Greece.
ATMOΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Το πρόβλημα του νέφους.
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
Από τον Παναγιώτη Ψυχογιό
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 5.
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Διερεύνηση μιας υδατογεγούς ή τροφικής επιδημικής έκρηξης
Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 4: Campylobacter
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μικροβιολογία του πόσιμου νερού Αθηνά Μαυρίδου Καθηγήτρια ΜΙκροβιολογίας Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ Αθήνας

Προέλευση της επιβάρυνσης Η σημαντικότερη απαίτηση για τη παροχή ασφαλούς νερού είναι η προστασία της πηγής και της περιοχής της από ρύπους ανθρώπινης ή ζωικής προέλευσης, κυρίως από αστικά απόβλητα και κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Η πρόληψη της ρύπανσης είναι ασφαλέστερη από την προσπάθεια καθαρισμού ενός νερού ήδη ρυπασμένου

Παράγοντες επιβάρυνσης Μικροβιολογικοί (βακτήρια, παράσιτα, ιοί, μύκητες): αποτελούν τις συχνότερες αιτίες επιδημιών, 90% του συνόλου. Καταλήγουν στο νερού με τα κόπρανα ανθρώπων, ζώων. Χημικοί: όχι πολύ συχνοί (8%) αλλά όταν συμβούν η βλάβες στην υγεία είναι σοβαρότερες, κυρίως από φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα. Αλλοι: παραπροϊόντα της απολύμανσης (ΤΤΜs κλπ)

Παθαίνουν λοιμώξεις 8.000.00 Αμερικανοί τον χρόνο από πόσιμο νερό Μέχρι 3.500.000 από νερά κολύμβησης (HRWM, 2007).

Σημεία παρακολούθησης Υδροφόρος ορίζοντας 􀂾 Πηγή 􀂾 Περιοχή πηγής 􀂾 Επεξεργασία 􀂾 Απολύμανση 􀂾 Δίκτυα πόλης (διαρροή, διάβρωση) 􀂾 Ενδιάμεσες υδροδοτήσεις (πηγάδια) 􀂾 Κτίρια (δεξαμενές) 􀂾 Οικία π.χ. Χρήση οικιακών φίλτρων

Παθογόνος δράση Παθογόνοι μικροοργανισμοί: Προκαλούν λοιμώξεις σε όλο τον πληθυσμό αν βρεθούν στο νερό σε κατάλληλη συγκέντρωση- μολυσματική δόση (ΜΔ) Δυνητικά παθογόνοι: προκαλούν λοιμώξεις στις ευαίσθητες ομάδες (παιδιά, ασθενείς, ηλικιωμένους) Μικροοργανισμοί αλλοιώσεων: επηρεάζουν τις οργανοληπτικές ιδιότητες του νερού (γεύση, οσμή, χρώμα)

Χρόνος επιβίωσης Είναι ο χρόνος αδρανοποίησης αφού απομακρυνθεί από το σώμα του ανθρώπου Υποπίπτει σε κατάσταση αδράνειας (μη καλλιεργητικές μορφές) Θάνατος Ο χρόνος αυτός επηρεάζεται από παράγοντες όπως η ηλιοφάνεια, η θερμοκρασία, ο ανταγωνισμός, τα θρεπτικά συστατικά του νερού

ΔΕΙΚΤΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ Υπάρχουν δείκτες κοπρανώδους ρύπανσης οι οποίοι υποδεικνύουν ρύπανση κοπρανώδους προέλευσης Στην πλειοψηφία τους αποτελούν φυσική χλωρίδα του εντέρου του ανθρώπου, ζώων και οι περισσότεροι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΘΟΓΟΝΟΙ Βρίσκονται στο έντερο σε μεγάλη συγκέντρωση Ανιχνεύονται με απλές τεχνικές Χρησιμοποιούνται και μη κοπρανώδεις δείκτες

ΔΕΙΚΤΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ Ολικά κολοβακτηριοειδή Θερμοάντοχα κολοβακτηριοειδή Escherichia coli Κολοβακτηρίδιο Κοπρανώδεις στρεπτόκοκκοι/ Eντερόκοκκοι Ψευδομονάδα πυοκυανική Κλωστρίδιο διαθλαστικό Ολικός αριθμός μικροοργ/σμών στους 37ºC Ολικός αριθμός μικροοργ/μών στους 22ºC Bακτηριοφάγοι για τον έλεγχο της απολύμανσης

Υδατογενείς λοιμώξεις Προκαλούν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων Συχνά μετά την πρωτογενή υπάρχει δευτερογενής μετάδοση λόγο μεγάλης διάδοσης Προκαλούνται από «κλασσικούς» μικροοργανισμούς» «αναδυόμενους» μικροοργανισμούς Η πρόκληση εξαρτάται από την συγκέντρωση του παθογόνου στο νερό, το ποσόν κατάποσης, την μολυσματικότητα του παθογόνου, την αντοχή του ατόμου.

Salmonella spp Σαλμονέλλες γαστρεντερίτιδων(>2000 τύποι , κυρίως Salmonella enteritidis (υψηλή ΜΔ) Σαλμονέλλες τυφοειδούς και παρατύφων (μικρή ΜΔ) Οι επιδημίες χαρακτηρίζονται απο εκρηκτική έναρξη και ακολουθεί δευτερογενής έξαρση από μετάδοση από άτομο σε άτομο Η παρουσία τους σε υπόγεια νερά δηλώνει σφάλματα στην διαχείρηση του συστήματος.

Shigella spp Σιγκέλλες γαστρεντερίτιδων (3 τύποι) και η Shigella dysenteriae (δυσεντερία) Tοξινη τύπου shiga Είναι αποκλειστικοί άποικοι του ανθρώπου Είναι ισχυρά παθογόνα με αιματώδη κόπρανα Η παρουσία τους υποδηλώνει πρόσφατη μόλυνση Εχουν μικρή ΜΔ

Campylobacter jejuni Υπάρχουν 14 είδη, κυρίως Campylobacter jejuni Εχει σχετικά μικρή ΜΔ Μετάδοση στο νερό κυρίως μέσω των πτηνών Επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μη χλωριωμένα νερά χαμηλής θερμοκρασίας

Escherichia coli 0157:H7 Παράγει ισχυρή τοξίνη τύπου shiga και προκαλεί δυσεντερία με αιματώδη κόπρανα και Αιμολυτικό ουρεμικό σύνδρομο (10%) Eχει πολύ μικρή Μ.Δ Πολλές επιδημίες (Καμπούλ, 1990, 243 κρούσματα, Σκωτία, 1991, 496 κρούσματα. Οντάριο, 2.500/5000 κατοίκους!) Αποτελεί αναδυόμενο μικροοργανισμό.

Vibrio cholerae Δύο τύποι, Vibrio cholerae 01 και “El Tor” Πρώτη φορά Αγγλία, 1832. Παράγει ισχυρή εντεροτοξίνη που προκαλεί διαταραχή των ηλεκτρολυτών. Εχει μεγάλη ΜΔ. Εχει προκαλέσει πολλές επιδημίες τα τελευταία 15 χρόνια( Βεγγάλη, 1992) και μία πανδημία στην Ν. Αμερική (>1.000.000 κρούσματα και 10.000 θάνατοι). Ευνοείται από χαμηλό επίπεδο υγιεινής Θεωρείται αναδυόμενο παθογόνο.

Επιδημία χολέρας στην Αλβανία

Ιοί εντερικής προέλευσης Δεν πολλαπλασιάζονται έξω από ζωντανό κύτταρο. 􀂀 Προκαλεί ελαφρά αλλά επίμονα συμπτώματα 􀁹 Entero-ιοί 􀁹 Ιός της Ηπατίτιδας Α 􀁹 Noro-ιοί 􀁹 Rota-ιοί 􀁹 Ιός της Ηπατίτιδας Ε (χοίροι)

Παθογόνα στο νερό και χρόνιες νόσοι Παθογόνα στο νερό και χρόνιες νόσοι Διαβήτης  ιός Coxsackie B4 Μυοκαρδίτιδες ιός echovirus Καρκίνος πεπτικού  Helicobacter sp. Αρθρίτις  Klebsiella Σύνδρομο Guillian-Barré  Campylobacter

Τα φίλτρα του νερού Υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες (ενεργός άνθρακας,αντίστροφη όσμωση, διήθηση, ιόντα). Η χρήση τους απαιτεί προσοχή στις οδηγίες, αλλιώς μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, την πρόκληση λοιμώξεων.

Cryptosporidium parvum Πρωτόζωο υπεύθυνο για μεγάλο αριθμό επιδημιών και κρουσμάτων 􀂀 Είναι υποχρεωτικά ενδοκυτταρικό υδατογενές παράσιτο που μολύνει τον άνθρωπο, τα βοοειδή, τα πουλιά, τα ψάρια και τα ερπετά. 􀂀 Η μεγαλύτερη υδατογενής επιδημία (Milwaukee1993,400.000 κρούσματα). 􀂀 Πολύ μικρή μολυσματική δόση (10 κύστεις) 􀂀 Προκαλεί διάρροια, κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένους 􀂀 Παρόμοια προβλήματα από αμοιβάδες και γιάρδια.