Μάθημα: Project Τα δικαιώματα του παιδιού στον χώρο και στον χρόνο

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού
Advertisements

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ Της ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Δρ. Μαρία Σωτηράκου Προϊσταμένη Τμήματος Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής.
Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ
Χάρτης Δικαιωμάτων του Παιδιού στο Νοσοκομείο
Τα Δικαιώματα των Παιδιών
τα Δικαιώματα του Παιδιού Μαρία Τσάγκαρη, ψυχολόγος-ειδική επιστήμονας
Τα δικαιώματα του παιδιού
Studio 3 ομάδα 2 “Ανθρώπινα Δικαιώματα”
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Παγκόσμια ημέρα του παιδιού
Οικιακή οικονομία Γιατί? Καθηγήτρια: Αποστολοπούλου Μαρία- Βενετία.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αναλύοντας τη Δημοκρατία
Η υφιστάμενη κατάσταση στα καταστήματα κράτησης νέων
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παίζοντας & ζωγραφίζοντας
Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη
12. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Εργαστήρι – Στρατηγικές της Αριστεράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ως εργαλείο προώθησης του σεβασμού.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ μμμμμμμμμμμμμμμ.
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο
Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ , ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ, ΠΡΟΤΥΠΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μάθημα Πολιτική & Δίκαιο Β΄ Γενικού Λυκείου
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ Π.ΔΙΑΘΗΚΗΣ 1.Αίτια και αφορμές: ο εθνικιστικός φανατισμός στην Γερμανία, ο οποίος έβλεπε τον Χριστιανισμό ως επιβίωμα.
Μορφές πολιτευμάτων Τι θα πει πολίτευμα;
Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ
Αρχές οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων 1.3 Η Επιχείρηση ως Κοινωνική Οργάνωση.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Δικαιώματα Χριστίνα Πανταζάκου.
Ε. Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1. Η ενσωμάτωση των προσφύγων
ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Η κοινωνία προσπαθεί να καλλιεργήσει τη φιλαναγνωσία παιδιών και ενηλίκων με διάφορους τρόπους.
U.N.I.C.E.F. Οι συμμαθητές.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ.
Τι είναι ο συνήγορος του πολίτη….. Ειρήνη Μιτελούδη Στ1
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών Μάθημα 6 Το εκπαιδευτικό έργο και οι γενικές όψεις και συνθήκες της εκπαίδευσης.
3η εργασία: «ΟΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΑΝ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΥΦΑΝΤΡΑ
Η θέση της γυναίκας ανά τους αιώνες
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Γιατί πρέπει να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει ενεργά στις κοινές υποθέσεις ο πολίτης; Κοινές υποθέσεις είναι όλα όσα μας αφορούν ως πολίτες:
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
ΜΠΡΙΝΙΑ ΕΛΕΝΑ ΠΑΝΑΓΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΞΕΚΟΥΚΗ ΟΡΣΑΛΙΑ ΞΕΚΟΥΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΠΕΖΑΝΗ ΑΦΗ Α3 ΤΜΗΜΑ:
Θέμα: «Η κοινωνική θέση της γυναίκας και η θέση της στη θρησκεία»
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Η εργασία σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Teachers4Europe
Κοινωνικό Ζήτημα
Θέμα 3ο Γονείς Εξάμηνο Ε΄.
Μάθημα: Πολιτική Παιδεία
Οι έφηβοι απαντούν Στην έρευνα πήραν μέρος αγόρια και κορίτσια ηλικίας ετών Εργασία από τον: Λάμπρο Ντινόπουλο.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού στον κόσμο μας
Βελτιώνοντας τα Παγκόσμια Προβλήματα
Ισότητα Mind Mosaic Από τις μαθήτριες: Καραγιωργάκη Κατερίνα, Κυπραίου Αγγελική, Πολίτη Κατερίνα, Τσαγκαράκη Μαρία.
Ο κοινωνικός περίγυρος - Μορφές διαπροσωπικών σχέσεων.
UNICEF Η UNICEF αναγνωρίζει πως οι έγκαιρες παρεμβάσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές και συνεργάζεται στενά με τα Υπουργεία Παιδείας των αναπτυσσόμενων.
Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Εκπαίδευση και μειονότητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων σχολικού έτους
Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο Κεφ. 12 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μάθημα: Project Τα δικαιώματα του παιδιού στον χώρο και στον χρόνο Ομάδα: Anonymous Mέλη: Αναστάσης Μάρης Γιάννης Μουρτογιάννης Δημήτρης Ουσταμπασίδης Παναγιώτης Ναούμης

Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά ζητήματα καθώς όταν αναφερόμαστε στην έννοια δικαίωμα εννοούμε την ελευθερία έκφρασης της προσωπικότητας μας και τη δυνατότητα απόδοσης συναισθημάτων και απόψεων μας.

Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα που προβλέπονται από νόμους και διεθνείς συμβάσεις. Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα των παιδιών, είναι η ∆ιεθνής Σύμβαση για τα ∆ικαιώματα του Παιδιού του 1989.

Αρχαία Ελλάδα Αθήνα : Η εκπαίδευση και η προστασία ήταν οι πρωταρχικές ανάγκες των παιδιών. Τα αγόρια μέχρι τα πρώτα χρόνια της ζωής τους πήγαιναν στο σχολειό ενώ η θέση του κοριτσιού ήταν δίπλα στην μητέρα της. Κατά την εφηβική ηλικία είχαν δικαίωμα να παρευρίσκονται στην εκκλησία του δήμου χωρίς όμως τη δυνατότητα ψήφου. Όταν τελείωνε η δίχρονη εφηβεία, οι νεαροί γίνονται πολίτες με πλήρη δικαιώματα. Σπάρτη :Το αγόρι έμενε σπίτι του ως τα επτά του χρόνια και μορφωνόταν ακούγοντας συζητήσεις πάνω σε πολιτιστικά θέματα ενώ το κορίτσι έμενε σπίτι με την μητέρα του. Μετά τα επτά τους χρόνια τα αγόρια απομακρύνονταν από το σπίτι και οργανώνονταν σε έναν ιδιαίτερα συστηματικό τρόπο εκπαίδευσης σε αγέλες. Οι αγέλες τρέφονταν, κοιμούνταν και έπαιζαν μαζί και βρίσκονταν υπό την εποπτεία του παιδονόμου.

Βυζάντιο(4ος -8ος αιώνας) Σεξουαλική κακοποίηση: Παρ’όλο που είχαν νομοθετηθεί κάποιες ρυθμίσεις το πρόβλημα δεν αντιμετωπιζόταν ριζικά, καθώς οι νόμοι παραβλέπονταν. Δικαιώματα επιβίωσης: Υπήρχε έλλειψη της ιατρικής περίθαλψης, αλλά ταυτόχρονα η Εκκλησία είχε απαγορεύσει εκτρώσεις και εκθέσεις βρεφών με νομοθετική ρύθμιση από την Πολιτεία και ενδιαφερόταν για την υγεία τους με αποτέλεσμα τη δημιουργία ιδρυμάτων και την αφιέρωση αρκετών αγίων αποκλειστικά στην προστασία των παιδιών και τη θαυματουργική θεραπεία τους από τις αρρώστιες.

Βυζάντιο (8ος - 15ος αιώνας) Εκπαίδευση:Το βυζαντινό εκπαιδευτικό σύστημα ακολουθούσε δύο κύκλους σπουδών .Στον πρώτο κύκλο σπουδών φοιτούσαν παιδιά από 7 χρονών και στο δεύτερο από 12 χρονών. Οι πόροι για την λειτουργία των σχολείων προέρχονταν απ’τα δίδακτρα που κατέβαλλαν οι μαθητές, ενώ λειτουργούσαν και δωρεάν σχολεία για τα ορφανά. Περίθαλψη: στο βυζάντιο κάθε πόλη είχε νοσοκομείο και υπήρχαν διάσπαρτοι γιατροί που έκαναν και δέχονταν επισκέψεις.

Τουρκοκρατία Η παιδεία των Ελλήνων κατά την τουρκοκρατία γινόταν σε τοπικά σχολεία αλλά και σε μεγάλες σχολές με οικονομική συνδρομή Ελλήνων, ντόπιων ή της διασποράς και την υποστήριξη και καθοδήγηση της Εκκλησίας, υπό την επίβλεψη του Οθωμανικού κράτους.

20ος-21ος αιώνας Φτάσαμε πια σε μια εποχή που οι βαρβαρότητες που ασκούνται εναντίον των παιδιών είναι λιγοστές. Με την Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού(1989)που ήταν ιδέα της Πολωνικής Κυβέρνησης και της Unicef έχουν αποφασιστεί τα δικαιώματα τα οποία ισχύουν σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Δικαιώματα Ανάπτυξης – Εξέλιξης Συμπεριλαμβάνουν όλα όσα τα παιδιά χρειάζονται για να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Για παράδειγμα το δικαίωμα της εκπαίδευσης, το παιχνίδι και η αναψυχή, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, η πρόσβαση σε πληροφορίες και η ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας

Δικαιώματα Επιβίωσης Kαλύπτουν το δικαίωμα του παιδιού για ζωή και τις ανάγκες που είναι πιο βασικές για την ύπαρξή του. Αυτά συμπεριλαμβάνουν ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης, στέγη, διατροφή και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Δικαιώματα Προστασίας Aπαιτούν τα παιδιά να προφυλλάσσονται από κάθε είδους κακοποίηση, αμέλεια και εκμετάλλευση. Καλύπτουν θέματα όπως ειδική φροντίδα για προσφυγόπουλα, βασανιστήρια, κακοποίηση στο σωφρονιστικό σύστημα, ανάμειξη σε εμπόλεμες διαμάχες, εργασία ανηλίκων, χρήση ναρκωτικών και σεξουαλική εκμετάλλευση.

Δικαιώματα Συμμετοχής Eπιτρέπουν στα παιδιά να παίζουν ενεργό ρόλο στις κοινωνίες και τα έθνη τους. Αυτά περικλείουν την ελευθερία να εκφράζουν γνώμη, να έχουν λόγο σε ζητήματα που αφορούν στη ζωή τους, να συμμετέχουν σε οργανώσεις και να συναθροίζονται ειρηνικά. Σε άλλες χώρες , όπως αυτές της Αφρικής, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί υπάρχουν άλλες παραδόσεις, ενδυμασίες, ήθη και έθιμα, άρα και διαφορετικές συμπεριφορές απέναντι στα παιδιά. Σε αυτές τις τριτοκοσμικές χώρες η εκμετάλλευση και η κακοποίηση των παιδιών κυριαρχεί. Έτσι σας παρουσιάζουμε ένα σχετικό βίντεο για να δείτε το πόσο διαφορετικές και δύσκολες είναι οι καταστάσεις εκεί.

VIDEO